Folkrádió

Tallózó

Lesz Nemzeti Táncprogram!
Beszélgetés Mihályi Gáborral

Valóban ideálisabb lenne egyfajta stabil intézményi keretek közé foglalt, jövőbe tekintő, folyamatos, kiszámítható kapcsolatrendszer, de ott még nem tartunk. Hogy miben reménykedhetünk? Talán abban, hogy a 2010 utáni második Orbán-kormány újabb négy évében értékeket követve, jó tendenciákat támogatva, a táncművészetben is helyükre kerülnek a dolgok...

tánckritika.hu, 2014. június 30.


Kiállítás Halmos Béla emlékére a Kaláka Fesztiválon

Közel egy éve hunyt el tragikus hirtelenséggel 67 éves korában az első táncházi prímás. Mindenki közkedvelt „Béla bácsijáról” már azóta is több kiadvány, rendezvény emlékezett meg. A folkMAGazin külön számot szentelt neki, a Hagyományok Háza közös muzsikálást tervez júliusra, halálának évfordulójára, szülővárosában, Gyulán pedig Halmos Béla Népzenei Fesztivált rendeztek. Az idei táncháztalálkozón fotókiállítás emlékezett meg róla. Az egri Kaláka Fesztivál keretében pénteken a Kis Zsinagógában szintén kiállítás nyílt róla.

Hangtárnok, 2014. június 30.


Lesz Nemzeti Táncprogram!
Beszélgetés Mihályi Gáborral

„Valóban ideálisabb lenne egyfajta stabil intézményi keretek közé foglalt, jövőbe tekintő, folyamatos, kiszámítható kapcsolatrendszer, de ott még nem tartunk. Hogy miben reménykedhetünk? Talán abban, hogy a 2010 utáni második Orbán-kormány újabb négy évében értékeket követve, jó tendenciákat támogatva, a táncművészetben is helyükre kerülnek a dolgok...

tánckritika.hu, 2014. június 30.


Mozsika – háromszéki népzene tábor Csernátonban

2014. augusztus 24 – 30. között kerül sor a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa szervezésében a „Mozsika” háromszéki népzenei táborra a csernátoni Hanna Panzióban, idén negyedik alkalommal. A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn, cimbalmon játszani tudó diákok és felnőttek vehetnek részt, összesen 35 személy.

Erdély ma, 2014. június 30.


Megtartották az első dobrai táncházat

Június 29-én azaz vasárnap tartották meg az első táncházat a település Kultúrotthonában. Ennek szervezői a Pro Dobra Egyesület és a dobrai pedagógusok voltak. Délután 5 órakor vette kezdetét a rendezvény, amelyen a tikkasztó meleg ellenére is sokan vettek részt. Ákos, Bogdánd, Dobra, Erdőd, Érszakácsi, Magyargéres küldött néptánc-csapatokat, de voltak vendégek Tasnádról, Szatmárnémetiből, Szilágyszérből, Nagybányáról és Nagyváradról is.

Szatmar.ro, 2014. június 30.


Nemzetközi néptáncfesztivál Muravidéken

Rég dédelgetett álom volt, hogy a néptáncfesztivál önálló rendezvény legyen a fellendülő gyermekegyüttesek bevonásával. Az álom az idén valósult meg.

Magyar Nemzet Online, 2014. június 29.


Ezer Székely Leány Napja – A népviselet, a néptánc és a népzene ünnepe – AUDIÓ

Csíkszereda készül az Ezer Székely Leány Napjára, a népviselet, a néptánc, és a népzene ünnepére. Az első találkozót 1931-ben szervezték meg Domokos Pál Péter javaslatára, hogy az elcsatolt Székelyföld identitását bizonyítsák. Pár év múlva azonban a román hatóságok betiltották, és csak a kilencvenes években született újjá a hagyomány.

Erdély ma, 2014. június 28.


Szegváron mindenki táncol

Szegvár - Ötvenedik születésnapját ünnepli a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes, amelyben minden korosztályból akadnak táncosok, és rengeteg rangos díjjal büszkélkedhetnek.

Délmagyarország Online, 2014. június 24.


Folkrádió Debrecenből napi 24 órában

A debreceni Kemecsei Gábor egyidős a magyar táncház mozgalom fejlődésével. A negyven éves informatikus Sebestyén Márta csodálatos hangjától inspirálva indította el önerőből, barátaival 2002-ben az internetes felületen elérhető Folkrádiót.

Diszpolgár, 2014. június 23.


A veszély sehol nincs, az idő viszont eltelik hülyeséggel
Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, folklórkutatóval

Példabeszédeivel, meséivel szórakoztatva tanította, humorával, kisugárzásával elbűvölte hallgatóit Berecz András, aki a Játékkal, Mesével Nevelő Óvónők XXII. Országos Szakmai Konferenciáján járt szombat délelőtt.

Hajdú-Bihari Napló, 2014. június 23.


III. SzamosFeszt - július 4-6-án tartják Cégénydányádon

Népzenei és néptánc-fesztivált tartanak július elején a Fehérgyarmat közeli Cégénydányádon: itt számos népi együttes produkcióit követheti figyelemmel a közönség, lesz táncház és a háromnapos fesztivál keretében színpadra lép az Ismerős arcok és a Ghymes együttes is. A három napos népzenei és néptánc találkozó programja az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából idén kibővül a legismertebb katonadalokat felsorakoztató I. Katonadal Fesztivállal és Erdély Főutcájával, az Erdélyből érkező népművészek és kézművesek kirakodóvásárával.

Szatmar.ro, 2014. június 18.


Egy lantművész, aki nagyon nem Benkő Dániel
Interjú Róka Szabolccsal, a XXI. század magyar trubadúrjával

Nyolc fiatal tanár 16 éve feladott egy hirdetést. Tudni akarták, hogyan hat a reneszánsz és lovagi kultúra olyan általános iskolásokra, akik először látják egymást egy napközis táborban. Az esemény záróakkordja Róka Szabolcs históriás énekes, mesemondó, népzenész, vásári komédiás volt, akinek lantzenéjére a gyerekek végül csápolásba fogtak. A művész azóta is töretlen hittel muzsikál – ideje hát megismerni.

válasz.hu, 2014. június 17.


XV. Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál

Debrecen – A Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivált a DMK Csapókerti Közösségi Háza és a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes 2014-ben 15. alkalommal rendezi meg. A fesztivál célja, immár másfél évtizede: közel hozni és megélhetővé tenni a nyári napfordulót a fiatalok és a polgárok széles rétege számára, illetve a magyar népi kultúra értékeit megőrizni, bemutatni.

Hajdú Online, 2014. június 17.


IX. Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója
Közel ezren ropták a táncot

A szombaton szép időben megtartott kilencedik perkői gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozón Hargita, Maros, Kovászna és Bákó megyei, valamint a magyarországi Kisújszállás három korosztályú, összesen harmincöt együttesének 940 táncosa ropta a táncot a szabadtéri kőszínpadon. Ha közben be is borult, végig kedvező volt az időjárás. A Megyei Művelődési Központ nem kis feladatra vállalkozott, ennyi táncosnak bográcsban készült ebédet is főzetett.

Háromszék, 2014. június 16.


A Magyar Állami Népi Együttes nyári programjai Budapesten és vidéken

A Magyar Állami Népi Együttes nem tart évadszünetet a nyáron. Négy előadásukat - köztük az Amerikát megjárt Magyar Rapszódiát - számos alkalommal láthatjuk nem csak Budapesten, hanem rendezvények, fesztiválok keretein belül számos vidéki helyszínen is.

tánckritika.hu, 2014. június 16.


Kritika
Parapács: Bëbocsātlak

A Parapács, mint a jó bor. Ízes, tüzes és harmóniákban gazdag, nem utolsósorban: egyedi karaktere van. Utóbbi annyira erős, hogy hasonlót sokan nem mernek vagy nem képesek felvállalni - az autentikus népzene terén legalábbis.

Riff, 2014. június 15.


Megalakult a Páva Produkciós Iroda

Megalakult a Páva Produkciós Iroda, amelynek célja a Fölszállott a páva 2012-es és 2014-es évadában felfedezett tehetségek utógondozása, egyúttal nemzeti értékeinkre, a zenénk, táncunk egyedi jellegére kívánja felhívni a figyelmet. Az iroda feladata lesz mostantól a közmédiához érkező megkeresések fogadása, a fesztivál- és rendezvényszervezők részéről beérkező felkérések menedzselése, de kreatív feladataik közé tartozik majd speciális ajánlatok összeállítása is a különböző rendezvényekre.

Erdély ma, 2014. június 13.


Ha még egyszer ihaj, megkerülhette volna…
A Rábaközt is érinti a néptáncosok lovastúrája

Kovács Norbert Cimbi kezdeményezésére jött létre a Pápa-környéke falvait lovas tura formájában körbejáró kezdeményezés, amelynek tagjai többségében egykori és mai néptáncosok. Mesterek, akik az utánpótlás nevelésével foglalkoznak az ország különböző részein.

infoRábaköz, 2014. június 13.


Táncest Timár Sándor tiszteletére

Nagyszabású gálaestet rendeznek a Csillagszeműek koreográfusuk, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Timár Sándor tiszteletére. Az előadás 2014. június 14-én, szombaton este 7 órakor lesz a Budapest Kongresszusi Központban.

Folkrádió, 2014. június 13.


Eleven emlékek

A hagyományokat, értékeket kutatták és dolgozták fel két éven át a sziliak. Gyűjtéseik eredményét két napon keresztül mutatták be a közönségnek.

Kisalföld, 2014. június 12.


Összegyűlt a 2014-re szükséges pénz!

216 hallgatónk összesen 1095000 Ft-ot adományozott pénzgyűjtő kampányunk során, így a 2014 végéig megoldódott a Folkrádió működtetésének finanszírozása. Köszönjük a segítséget támogatóinknak!

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2014. június 12.


A világ túlsó felére repítő tánc

Debrecen – A 60. jubileumi esztendejéhez kapcsolódóan rangos nemzetközi fesztiválra adta be pályázatát és nyert meghívást a Debreceni Hajdú Táncegyüttes: június 14–23. között – egyedüli kelet-közép európai tánckarként – az indonéziai Tenggarongban, az Erau International Folklore & Art Festival elnevezésű találkozón vehet részt.

Hajdú-Bihari Napló, 2014. június 10.


In memoriam id. Lőrincz Lajos

Lőrincz Lajos, korondi születésű táncmester, koreográfus, mindenki Laji bácsija 83 éves korában eltávozott közülünk. A marosvásárhelyi Állami Székely Népi Együttes egyik meghatározó alapítója, egyénisége, 1990–1993 között igazgatója, a társulat művészeti vezetője volt, aki a népi kultúrát és művészetet mindig kitartóan és örökifjú lendülettel, szakmai alázattal szolgálta. A fiatal táncművészek mentora, oktatója, támogatója volt.

Népújság, 2014. június 10.


Nyári népzenei és régizenei programok a leányfalui Szent Anna templomnál

2014. június 29-én Török Tilla és Szlama László, 2014. július 27-én az amerikai magyar Életfa Népzenei Együttes, majd 2014. augusztus 24-én a Tabulatúra Régizene Együttes ad koncertet a Puszta Sándor Kulturális Közhasznú Alapítvány szervezésében Leányfalun, a Szent Anna templom kertjében.

2014. június 10.


Felvidéki Néprajzi Film, Fotó és Gyűjtő Tábor és Konferencia
Mecenzéf, Bódva-völgye, Felvidék, 2014. június 30-július 5.

Nem klasszikus értelemben vett népzenei és néptánc táborról van szó!
Műhelyünk sokkal inkább azoknak a néprajzosoknak, népzenészeknek, néptáncosoknak szól, akik még csak tervezik, de még nem vagy keveset gyakorolták az eredeti népi közegben való mozgást, eligazodást. Az eredeti források, az adatközlők megtalálásának módját, az azokkal való kommunikációt, és az eredeti néphagyományok legyűjtésének nem lenyúlós utózüngéjű módszerét szeretnék gyakorolni.

2014. június 10.


Hatszáz néptáncos ropta a balatonboglári Métán

Hatszáz néptáncos lépett színpadra pünkösd hétvégéjén Balatonbogláron a 18. Méta Fesztiválon az Urányi János sportcentrumban. Halmos Béla népzenekutató, a zenetudományok kandidátusa a Méta Fesztiválok eddigi zsűri elnökének emléke előtti tisztelgés is volt az idei gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok koreográfiaversenye, melyre szinte az ország valamennyi tájegységéről érkeztek tánccsoportok.

Somogyi Hírlap, 2014. június 9.


Magyar néptáncosok, népzenészek Pakisztánban

Június 9. és 14. között magyar néptánc és népzenei kulturális programra kerül sor Pakisztánban. A Bihari Táncegyüttes három táncospárja és négy zenész is részt vesz a különleges rendezvényen.

KultúrPart, 2014. június 9.


Előbb-utóbb fel kell ébredjünk!
Beszélgetés Lőrincz Lajossal, az Állami Székely Népi Együttes egyik alapítójával
Korond, 2003. augusztus 10.

Néhány évvel ezelőtt történt, hogy egy film közepén kapcsoltam be a televíziót. Egy nagybajuszú, rendkívül ízes beszédű székely mesélt az egykori falusi táncházak világáról lebilincselő módon. Nagyon sajnáltam, hogy nem vettem fel videóra, de szerencsére egy idő után újra műsorra került a film, s ekkor tudtam meg, hogy Halmos Béláék alkotásának „Csak beszélj, gonosz korondi!” volt a címe, s Lőrincz Lajosról az Állami Székely Népi Együttes egyik alapító tagjáról, későbbi – az akkor már Maros Művészegyüttesnek nevezett társulat – igazgatójáról szólt. A film címében szereplő megszólítás pedig Tamási Árontól származott, aki szívesen beszéltette a korondi származású kultúrigazgatót, miközben együtt járták Farkaslaka határát. 2003 nyarán korondi otthonában kerestem fel a még mindig rendkívül agilis embert és először származásáról, családi körülményeiről kérdeztem.

Hagyományok Háza, 2014. június 9.


id. Lőrinc Lajos

Fájdalommal tudatjuk, hogy id. LŐRINCZ LAJOS táncmester, koreográfus, mindenki Laji bácsija 83. életévében örök nyugalomra tért. Búcsúztatására folyó év június 11-én kerül sor a marosvásárhelyi reformatus temető cintermében, unitárius szertartás szerint, 11 órai kezdettel. Ugyanaznap 15 órakór a korondi unitárius temetőben helyezzük örök nyugalomra. Nyugodjon békében, szívünkben örökké élni fog. A gyászoló család: gyermekei, felesége, unokái, valamint testvére és családja.

Népújság, 2014. június 9.


Elhunyt Lőrincz Lajos koreográfus

Életének 83. életévében elhunyt Lőrincz Lajos, korondi születésű táncmester, koreográfus – tudatta hétfőn a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. 1956-ban az Állami Székely Népi Együttes alapítói közé tartozott és több évtizeden át meghatározó egyénisége, 1990-1993 között igazgatója, művészeti vezetője volt annak a társulatnak, amely felkarolta és új minőségi formában dolgozta fel Erdély folklórkincseit. A kultúrát és a népművészetet a legmostohább időkben is méltósággal, szakmai alázattal és szikár kitartással szolgálta.

7 óra 7, 2014. június 9.


Áll a bál a Fonóban!

Folytatódik a város legnépszerűbb táncháza a Fonóban. Az idei utolsó alkalmon, június 11-én, szerdán Rábaközi Bálon, Szili Hagyományőrző Lakodalomban vehetünk részt.

KultúrPart, 2014. június 8.


Magyar fesztivál New Brunswickban

A Manhattantól 42 km-re található, New Jersey állambéli New Brunswick, az amerikai magyar diaszpóra egyik jelentős központja adott otthont a 39. Magyar Fesztiválnak. A város a 20. század fordulóján vált népszerűvé a magyar bevándorlók körében. Vonzereje a Johnson & Johnson cég új New Brunswick-i gyáregységében rejlett. Az 1930-as népszámlálás idején minden harmadik lakos magyar volt.

A Tengerentúlról jelentem, 2014. június 8.


III. Palócföldi Táncháztalálkozó
Salgótarján, Sportcsarnok, 2014. június 7.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Palócföldi Táncháztalálkozó június 7-én. Mesemondók, néptáncegyüttesek, énekesek, dudások, gyermek táncegyüttesek, tánctanítások, népzenei koncertek, kézműves foglalkozások, vásár.

Táncház Egyesület, 2014. június 6.


Magyar flashmob a Times Square-en

2014. június 4-én este, a Hencida Néptáncegyüttes berkein belül működő Steps For Culture elnevezésű, táncosokból és muzsikusokból álló csoport flashmobot hirdetett a Times Square-en, a New Yorkban élő magyarok közreműködésével. A villámcsődület célja a magyar diaszpóra megszólítása, aktivizálása zene és tánc által volt.

A Tengerentúlról jelentem, 2014. június 5.


Június végén rendezik meg a Kaláka Fesztivált Egerben

Június 26. és 29. között immár 35. alkalommal tartják meg a Kaláka Fesztivált. A 2012-ben Egerbe költözött rendezvényen idén mások mellett fellép a Benkó Dixieland Band, a Vujicsics Együttes, a Sebő együttes, Szalonna és bandája és természetesen a házigazda Kaláka. Az idei rendezvény kiemelten foglalkozik Balassi Bálint és Vitkovics Mihály irodalmi munkásságával, emellett filmjeivel emlékeznek a 100 éve Egerben született Illés György operatőrre és kiállítással a tavaly elhunyt muzsikus és népzenekutató Halmos Bélára - közölték a szervezők szerdán.

MTI, 2014. június 5.


Népzene-vonattal a Magyar Népdal Napjára

A Fölszállott a páva gálaműsora, a Csík Zenekar, valamint Pál István Szalonna és bandája koncertje is szerepel A magyar népdal napja programjai között, amelyet első alkalommal rendeznek meg szeptember 14-én Martonvásáron A magyar dal napja keretében.

Fidelio, 2014. június 3.


Szentendre
Elfeledett pásztorhagyományok a Skanzen Pünkösdi Sokadalom rendezvényén

Több száz fellépő mellett feledésbe merült pásztorhagyományokat elevenít fel a szentendrei Skanzen pünkösdkor. Június 8-án és 9-én a pünkösdi királyné-járáson és királyválasztáson kívül a látogatók a múzeum Bárány évéhez kapcsolódóan megtudhatják mit jelent a báránydézsma, mivel ajándékozták meg régen a pásztorokat és a messze földön híres karcagi birkapörköltből is lehetőség nyílik kóstolni. 16 magyar közösség mutatja be örökségét, az UNESCO reprezentatív listájáról pedig bemutatkozik Mongólia, Azerbajdzsán, Szlovákia és Szardínia.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2014. június 3.


Egy mezőségi dallal kezdődött...

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem ezt a pici, törékeny, figyelő tekintetű, balerinaalkatú lányt, biztosan az erős lenne az a kifejezés. És nemcsak a hangja miatt, amellyel olyan határozott ívet ad mindenféle zenei háttérnek, és amely olyan energiával kúszik az ember lelkébe, ott indákat, leveleket növesztve, mint a tavasszal burjánzó vadszőlő. Herczku Ágival találkoztunk.

Képmás, 2014. június 2.


Magyar–orosz workshop a népzenéről

Magyar–orosz workshopot tervez a szentpétervári egyetem és a magyarországi Tolsztoj Társaság népzenével foglalkozó szakemberek számára szeptemberben. A szentpétervári népzenei tanszék a népi kultúra, elsősorban a népzene és a mentális egészség összefüggését szeretné vizsgálni magyar szakemberekkel közösen.

MNO Kultúrgrund, 2014. június 2.


Készülődés a csíksomlyói búcsúra

Mint minden évben, idén is részt vesznek a pusztinaiak a csíksomlyói búcsún. Ezért június 1-én délelőtt 10:00 órakor már sokadik alkalommal gyűltünk össze a pusztinai Magyar Házban gyakorolni és készülődni a csíksomlyói búcsúra. Gyerekek és anyukák egyaránt megjelentek, hogy együtt gyakorolhassák a szentes énekeket, a keresztúti ájtatosságot, az imádságokat. Nagy öröm volt látni, ahogy a gyermekeikkel együtt az anyukák is szívet-lelket beleadva énekeltek, imádkoztak magyarul.

Pusztina.ro, 2014. június 2.


Fölszállott a páva a Városház téren
Fehérvár köszöntötte a tehetségkutatón bemutatkozó versenyzőket

A délutáni belvárosi szerenádokat követően szabadtéri népzene- és néptánc-előadással, valamint táncházzal folytatódott szombaton este a XIII. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál. A város köszöntötte ezzel a programmal a „Fölszállott a páva” Székesfehérvárhoz kötődő versenyzőit, akik lelkesen viszik tovább a népi értékeket és őseink hagyományvilágát a 21. században.

szekesfehervar.hu, 2014. június 1.