Folkrádió

Tallózó

Az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának nyilvános programja

A Hagyományok Háza kezdeményezésére, a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal együttműködve, széles körű összefogással először rendezzük meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját. A pénteki zártkörű szakmai nap után szombaton, szeptember 6-án a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái közreműködésével létrejövő egész napos zenés forgatagnak.

Hagyományok Háza, 2014. augusztus 26.


A Népművészet Mestere Díj 2014-es díjazottjai

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmával átadta az idei Népművészet Mestere díjakat. Az állami kitüntetéssel a népművészek valamely alkotását, vagy életművét ismerik el saját alkotóközösségükön belül, a környezetükre hatást gyakorló, mintaadó, jelentős hagyomány-átörökítő és értékmentő tevékenységükért.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Hagyományok Háza, 2014. augusztus 18.


Átadták a Népművészet Ifjú Mestere díjakat

Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye elismerésére Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült: Ágfalvi György és Hetényi-Kulcsár Klára, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészei; Dénesi Ildikó, kézműves, mézeskalács ütőfa készítő, fafaragó; Dudás Dániel, a jászberényi Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncpedagógusa; Soós Csaba, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola és az ürömi József Nádor Általános és Művészeti Iskola pedagógusa, népi hegedűs; Tóth Attila, kovácsmester; Vastag Richárd, az ajkai Apte Alapfokú Művészeti Intézmény, a magyarpolányi Alapfokú Művészeti Intézmény és a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskola és Művészetoktatási Intézmény néptánc-pedagógusa, néprajzkutató.

Hagyományok Háza, 2014. augusztus 18.


Ezentúl emléktábla őrzi Gyulán Halmos Béla és fia, dr. Halmos Béla nevét

Bensőséges ünnepség keretében avatták fel a Halmos Béla építészmérnök és fia, dr. Halmos Béla Széchenyi- és Magyar Örökség díjas népzenekutató, előadóművész tiszteletére állított emléktáblákat vasárnap délután. Egykori gyulai lakhelyüknél családtagjaik, barátaik, kollégáik és tisztelőik adóztak emlékük előtt.

Gyulai Hírlap, 2014. augusztus 18.


Népművészet Mestere díjat kaptak marosszékiek

Idén két kiváló marosszéki prímás, a vajdaszentiványi Horváth Elek és a magyarpéterlaki Csiszár Aladár vette át az emberi erőforrások miniszterétől, Balog Zoltántól a Népművészet Mestere díjakat. A ceremóniát augusztus 17-én, vasárnap a budai várban megtartott Mesterségek Ünnepén tartották meg. Az 1953-ban alapított díjat évente tíz személy kaphatja.

Székelyhon.ro, 2014. augusztus 18.


A sokarcú Heveder zenekar

„Az a legnagyobb öröm számunkra, ha úgy tudunk muzsikálni, ahogy azt a nagy öregektől tanultuk, és ez tetszik az embereknek” – vallja Fazakas Levente, a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar tagja (hegedű, ének), akinek a zenéhez és a zenéléshez való viszonyulását zenésztársai – Bajna György (bőgő), Fazakas Albert (brácsa), Molnár Szabolcs (hegedű, ének) és Szilágyi László (brácsa, harmonika) – is magukénak tartják. A Heveder nemrég tért haza egy amerikai turnéról, azóta muzsikáltak a felsősófalvi, kommandói és gyimesi néptánctáborokban, augusztus 20-án pedig a Perkőn kísérik a tánccsoportokat és mutatnak be önálló zenei számokat. Fazakas Levente lapunknak arról is beszélt, a Heveder tagjai még mindig táncházban érzik igazán jól magukat.

Háromszék, 2014. augusztus 18.


Kostelek, a falu, amely a néptánc által marad meg magyarnak – AUDIÓ

Kostelek a gyimesi csángó vidékhez tartozik, kb. 1100-1200 méter magasan fekszik, a lakosai száma megközelítőleg 700, az összetétele szinte 100 százalékban magyar, 3-4 román család él a faluban, akik ugyanúgy beszélik a magyart, mint a többiek.

Erdély ma, 2014. augusztus 18.


Balog Zoltán Népművészet Mestere-díjakat adományozott

Tíz alkotónak adományozott Népművészet Mestere-díjat a magyar kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Budapesten.

MTI, 2014. augusztus 17.


Tallabille
Hallották-e hírit Csongorád megyének

A CD-t az a Tallabille nevű formáció jegyzi, amely a dél-alföldi népzene életben tartását tekinti küldetésének. Igen, ők a Felszállott a páva című Duna-tévés vetélkedő első szériájának különdíjasai. Két tekerős, egy dudás alkotja a bandát, valamint egy negyedik srác, aki esz-klarinéton, tárogatón és citerán is játszik. (Az énekesek (három hölgy meg egy férfiember) vendégei a zenekarnak.)

Riff, 2014. augusztus 12.


Táncmaraton a holtmarosi Gyöngykoszorún Táncmaraton a holtmarosi Gyöngykoszorún

Vasárnap tizenkilencedik alkalommal szervezték meg Holtmaroson azt a Gyöngykoszorú találkozót, amelyet egykor az EMKE álmodott meg és kezdeményezett, aztán a helyiek Papp György kultúrigazgató vezetésével ápoltak és vittek tovább napjainkig. A néptánctalálkozók célja: megőrizni a dalban, táncban örökölt népi értékeinket, megmutatni és átadni ezeket a kincseket másoknak.

Székelyhon.ro, 2014. augusztus 12.


Csángó Fesztivál: mindig a huszonnegyedik órában

Nemcsak a látványos műsorokról szól a jászberényi Csángó Fesztivál, hanem a hagyomány továbbadásáról is. A kulisszák mögött és a fesztivállal párhuzamos tánctáborban nagy családként dolgoznak együtt azok a zenészek, néptáncos szervezők és oktatók, akik számára ez a kultúra életforma, és szeretnék, ha a következő generációknak is az maradna. Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója szerint mindig a huszonnegyedik órában vagyunk, ha a hagyományőrzésről van szó.

MNO Kultúrgrund, 2014. augusztus 8.


Új helyre költözik a Nemzeti Táncszínház

A Kormány 1435/2014. (VII. 31.) határozata rendelkezik a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításáról. Ennek értelmében a Nemzeti Táncszínház új játszóhelye a Millenáris Teátrum. A 2014/15-ös évad zavartalan lefolytatása érdekében a Kormány 293,0 millió forint többletforrás biztosít a Nemzeti Táncszínház részére. Az előadások a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza mellett alternatív helyszíneken kerülnek megrendezésre a Millenáris Teátrum átépítésének ideje alatt.

Táncélet, 2014. augusztus 4.


Helybéliek és vendégek közös tábora

Együtt táncolnak, muzsikálnak azok, akik a táncházmozgalomból elindulva közelednek a forráshoz, és azok, akik beleszülettek a gyimesi kultúrába – egyik legfontosabb célkitűzése valósult meg ezáltal a vasárnap véget ért gyimesi tánctábornak, melyet idén tizennyolcadik alkalommal szerveztek meg.

Székelyhon.ro, 2014. augusztus 3.


Így újulhat meg a magyar kincsgyűjtő mozgalom

Néprajztudósok álltak a kezdeményezés élére, mely egyre szélesebb körben segíthet abban, hogy megőrizzük néprajzi értékeinket. A Tradíció pályázat egyik alapítójával, dr. Paál Zsuzsanna etnográfussal, a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő Szakosztályának elnökével beszélgettünk.

Magyar Nemzet Online, 2014. augusztus 3.


Nemzetközi népzenei és néptánctábor Örkényben

Megkezdődik vasárnap a 29. Csutorás nemzetközi népzenei és néptánctábor Örkényben, a rendezvénysorozat jövő szombatig tart. Birinyi József népzenekutató, hangszerkészítő, a tábor szakmai vezetője, zenepedagógus és népzenész kiemelte: az egy hétig tartó táborba minden korosztályt várnak a kézműves és hangszerkészítő foglalkozásokra, táncházakra, koncertekre, előadásokra és filmvetítésekre, népzene- és néptáncoktatásra. Az intenzív foglalkozásokon a teljesen kezdőktől a professzionális zenészekig mindenki megtalálja a számára megfelelő képzést.

MTI, 2014. augusztus 2.