Folkrádió

Tallózó

Pomádé király új ruhája
Bemutató: Árkádia Bábszínház, október 2.

Pomádé király egyetlen gondja, hogy mit vegyen fel. – Ezáltal az udvartartás egyetlen gondja is az, hogy a király mit vegyen fel. A két szabólegény, a király és az udvaroncok butaságát kihasználva gúnyt űz belőlük. Ránki György zenéjére, fergeteges bohóckodással derül ki a „meztelen igazság”. A Nagyvárad Táncegyüttes legújabb produkciója, mely – bár elsősorban gyermekeknek szól – felhőtlen szórakozást ígér minden korosztálynak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2014. szeptember 30.


Átadták a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában

Átadták a Junior Prima Díjat tíz tehetséges 30 év alatti művésznek népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten. Az elismerést Csernók Klára népzenész, népművész, Csizmadia Anna népdalénekes, Gajdocs Krisztán bőrműves, Gera Anita koreográfus, táncos, Kiss Balázs Péter néptáncos, Kiss Balbinat Ádám hegedűművész, ifjabb Rádi László fafaragó, ifjabb Sárközi Lajos hegedűművész, Szabó Erzsébet kézműves és Tókos Attila néptáncos vehette át.

MTI, 2014. szeptember 29.


Nyilvánosságra hozták a Nemzet Művésze díjazottainak listáját

Idén első alkalommal adják át a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Nemzet Művésze díjakat. A díjazottak népművészet kategóriában: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán és Sebő Ferenc. Táncművészet kategóriában Nemzet Művésze díjat kapnak többek között: Novák Ferenc és Tímár Sándor. Az elismerést várhatóan november elején adják át. Szívből gratulálunk!

Hagyományok Háza, 2014. szeptember 29.


Táncjáték a hősök emlékére

„A Csárda – Etűd a névtelen hősök emlékére” címmel mutat be táncjátékot a Búzavirág Néptáncegyüttes október 4-én, szombaton 18 órai kezdettel, a pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Házban. Fellépnek a Búzavirág Néptáncegyüttes: Bojtocska, Kis Boglárka, Nagy Boglárka és Búzavirág csoportjai.

Nyugati Jelen, 2014. szeptember 29.


Körösnagyharsány - II. Szent Mihály napi táncház

A hajdani szabad hajdú város, Körösnagyharsány, Szent Mihály napi táncházzal, az országos kezdeményezéshez kapcsolódva, tűzgyújtással emlékezett meg a hagyományokra, amikor ez idő tájt behajtottak a legelőkről. A falu ma is büszke arra, hogy Körösnagyharsány, sohasem tartozott uradalomhoz, akik itt éltek, mindig is magukra voltak utalva.

Promenád, 2014. szeptember 29.


Negyven éves a Vujicsics együttes

Szeptember 30-án a Zeneakadémia Nagytermében ad jubileumi koncertet a Vujicsics együttes, amelyen Batta András, az est házigazdája segítségével rávilágítanak a délszláv zene és Bartók kapcsolatára is, valamint vendégük lesz Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Istvánfi Balázs. Lapunk Eredics Gáborral, a zenekar vezetőjével beszélgetett.

MNO Kultúrgrund, 2014. szeptember 26.


Csak tiszta forrásból, a hagyományokhoz hűen!

Ajka Város Önkormányzata, a Nagy László VKSZ,K az Ajka-Padragkút Néptánc Egyesület és az Apte Egyesület néptáncosok baráti köre 2014. november 14-16. között, Ajkán megrendezi a XX. Jubileumi Bakony Néptáncfesztivált.

Táncház Egyesület, 2014. szeptember 26.


Most rajtunk a sor, hogy Pál Pista bácsinak segítsünk!

Pál Pista bácsi bordatörést szenvedett, szervezete nagyon legyengült, jelenleg kórházban van. Pék Zsuzska, Agócs Gergely és Juhász Zoltán számlát nyitottak Pista bácsi számára. A gyűjtés célja, hogy az így befolyt összegből, állandó felügyeletet, ápolót biztosíthassanak Pista bácsi mellé.

Aranytíz Kultúrház, 2014. szeptember 26.


A táncházat népszerűsíti Svájcban

Vučić Gyula nevét a sepsei öregdiák-találkozó kapcsán említettük meg. Az ő meghívására érkezett egy erdélyi népi zenekar a rendezvényre, hogy szívmelengető muzsikájával köszöntse fel Zima Anna tanárnőt. Később, amikor felvettem Gyulával a kapcsolatot, elmesélte, Bernben kezdett néptánccal foglalkozni, majd saját csoportot alapított, melyben nagy hangsúlyt fektettek a táncház-jellegre.

Új Magyar Képes Újság, 2014. szeptember 25.


Október elejéig lehet jelentkezni a Hagyományok Háza néptánc- és népiének-tanfolyamaira

Október 3-ig várjuk a jelentkezéseket a Kárpát-medence táncos öröksége című 60 órás akkreditált néptánctanfolymunkra. A képzésen a hallgatók megismerhetik a négy nagy tájegység táncait, azok néprajzi hátterét, az adott terület paraszti öltözetét, a táncfolklorisztikai és a népzenei vonásait is.
Október 6-ig várjuk a magyar népi ének iránt érdeklődők jelentkezését szintén 60 órás akkreditált képzésünkre. A tanfolyamon neves népdalénekeseinktől sajátíthatják el a jelentkezők a stílusos énekléshez szükséges előadásbeli és tájegységi ismereteket.

Hagyományok Háza, 2014. szeptember 24.


Kezdő felnőtt néptáncosok gyűltek össze Debrecenben

A Debreceni Kezdő Felnőtt Néptáncosok Első Találkozóját szeptember 20-án, 19 órától szervezte meg a Debreceni Művelődési Központ Debreceni Népi Együttese a Homokkerti Közösségi Házban.

Hajdú Online, 2014. szeptember 24.


Kiállítás nyílt Balla Péter emlékére a Néprajzi Múzeumban

A harminc éve elhunyt Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát mutatja be népzenei felvételein, kiadványain, etnográfiai tárgyain keresztül a Néprajzi Múzeumban kedden megnyílt, A népdaloktól a genfi zsoltárokig című kiállítás.

MTI, 2014. szeptember 23.


A Dialekton új kiadványai

A Dialekton Népzenei Kiadó három új kiadvánnyal jelentkezik. Megjelentették Virágvölgyi Márta Széki népzene - Dobos Károly dallamai című 2 kötetes művét hangzó melléklettel, Balogh Sándor Magyar citerás antológia I. kötetét és a Szlama Band első CD-jét.

DialekTon Népzenei Kiadó, 2014. szeptember 21.


Színes évad a Maros Művészegyüttesnél

Rekordszámú diáklátogatóval zárta az elmúlt évadot a Maros Művészegyüttes, s egy újabb „munkás” évad előtt áll – vélekedik a küszöbön álló évadnyitóról a hivatásos táncegyüttes igazgatója, Barabási Attila. Az új évad új bemutatóval kezdődik, de idén számos vendégjátékra is számíthat a néptáncszerető közönség.

Székelyhon.ro, 2014. szeptember 19.


A Népzene Napjai Kecskeméten
2014. szeptember 19-20.

Ma kezdődik a „Kecskeméti Népzene Napjai” című rendezvény, melynek fő programjait szeptember 19-20-án tartják, a kiegészítő programok közül pedig kettő még októberben is látogatható lesz.

Kecskeméti Hírhatár, 2014. szeptember 19.


Síremlék- és domborműavatás Halmos Béla tiszteletére

Szeptember 26-án 14:30-kor Halmos Béla síremlékének avatásra kerül sor a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mond Dr. Szabó István református püspök. A síremlékavatás után 16:30-kor a Hagyományok Háza aulájának falán elhelyezzük a Halmos Bélát ábrázoló domborművet, mely alkalomra szintén szeretettel hívunk mindenkit. Mindkét helyszínen közös muzsikálással is szeretnénk tisztelegni Halmos Béla emléke előtt, ehhez várjuk az eseményen megjelenő zenészek csatlakozását.

Hagyományok Háza, 2014. szeptember 19.


A népdaloktól a genfi zsoltárokig. Balla Péter emlékkiállítás
Megnyitó: 2014. szeptember 23. 16 óra

2014-ben a Szakrális Hét keretében Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát mutatjuk be, halálának 30. évfordulóján. Balla Péter a népzenegyűjtést Bartók, Kodály és Lajtha László útmutatásával 1933-ban a bukoviniai székelyek között kezdte. A Néprajzi Múzeum Hangtárát 144 hengeren mintegy 450 dallammal gyarapította. Bartók és Lajtha támogatásával Balla Péter közvetítő szerepet vállalt a román és a magyar népzenekutatók között.

Néprajzi Múzeum, 2014. szeptember 18.


100 éve született Vargyas Lajos
MTA Székház – Felolvasóterem, 2014. szeptember 29.

2014. szeptember 29-én, hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia székházában emlékkonferenciát szervez az MTA I. Osztály, MTA BTK Néprajztudományi Intézet és az MTA BTK Zenetudományi Intézet Vargyas Lajos születésének centenáriuma alkalmából.

2014. szeptember 18.


Vándorúton - otthonról haza
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

Szeptember 28-án, vasárnap a Hagyományok Házában zárja kéthetes, Vándorúton című műsorával tett turnéját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A műsor nem kevesebbről szól, mint az életről. Születés, halál és a kettő közt eltelő idő, melyet megtöltünk tartalommal, míg keressük a helyünket térben és időben.

Hagyományok Háza, 2014. szeptember 17.


XIII. Moldvai Népzenei Kurzus Szegeden
Intenzív gyakorlati oktatás kobzosoknak, énekeseknek, hegedűsöknek és furulyásoknak

A szegedi moldvai népzenei műhely a kobzosok, hegedűsök, népdalénekesek és hagyományőrző népi furulyások képzésének országosan és határon túl is híres, színvonalas szakmai fóruma. A Kobzos-énekes-hegedűs-furulyás kurzus olyan népzenei kurzus, melynek résztvevői változatos dallamok elsajátításán keresztül megújító jellegű irányvonalakat kaphatnak a moldvai magyar énekek és táncdallamok kobzos-, valamint a hegedűs, furulyás és énekes népzenei hagyományok kincseinek elsajátításához, megszólaltatásához. Az oktatók gyakorló népzenészek, mester tanárok.

Koboziskola.hu, 2014. szeptember 16.


Magyaros fogadtatásban részesültek
Debrecen

Vacsorával és táncházzal kezdődött a félév annak a több mint 200 külföldi hallgatónak, akik a Debreceni Egyetemet választották tanulmányaik színhelyéül.

Hajdú Online, 2014. szeptember 15.


Népzenei tanoda indult Tornalján

Többéves előkészület után szeptember 14-én, a Magyar Dal Napján indult Tornalján a Népzenei Tanoda. A városi művelődési központ a tanoda beindításával a népzeneoktatás hiányát próbálja pótolni.

Hírek.sk, 2014. szeptember 15.


Martonvásáron először rendezték meg a magyar népdal napját

A magyar dal napja programsorozatában első alkalommal kapott önálló helyszínt a népzene: Martonvásár megújult főterén, az Emlékezés terén és a Brunszvik-Beethoven rendezvényközpont színpadán vasárnap először rendezték meg a magyar népdal napját.

MTI, 2014. szeptember 14.


Tokos: Úgy muzsikálunk, hogy ezt te csak szeretheted

„A legfontosabb, hogy meggyőzzük az embert: nézd, itt vagyunk, s lásd, úgy muzsikálunk neked, hogy ezt te csak szeretheted” – mondja a Mandinernek a Tokos zenekar két tagja, Szép Bálint és Gergely Elek. A nyáron jelent meg a Tokos közreműködésével egy györgyfalvi népzenét tartalmazó lemez. Komolyzene és népzene kapcsolatáról, az erdélyi muzsikuslétről és a tábori fáradtságról beszélgettünk a főállásban a kolozsvári operában dolgozó zenészekkel a Válaszúton megrendezett mezőségi néptánctáborban. A beszélgetésnek külön aktualitást ad, hogy szombat éjszaka rendezik a táncházak éjszakáját, vasárnap, szeptember 14-én pedig Martonvásáron tartják a Magyar Népdal Napját.

Mandiner, 2014. szeptember 13.


Ínyenc táncház és libabőr - Jön a XII. Keszthelyi Táncpanoráma

A Keszthelyi Táncpanoráma a Nemzeti Táncszínház és a keszthelyi Balaton Kongresszusi Központ és Színház közös szervezésében kerül megrendezésre immáron 12. alkalommal.

Színház.hu, 2014. szeptember 12.


Az előtérben a népzene

A Rekettye Kulturális Egyesület keretein belül a néptánc oktatás mellett az idei tanévtől kezdődően az érdeklődők citera- és furulyaórákon is részt vehetnek. Székely Sárával, az egyesület elnökével beszélgettünk az induló órákról.

nagykaroly.ro, 2014. szeptember 12.


Családi műsorral indul az évad

Augusztusban ügyes reklámfogással hívta fel a figyelmet készülő, új műsorára az Ifjú Szivek Táncszínház. Pozsonytól Királyhelmecig az ország több magyarlakta településén rejtélyes matricák jelentek meg „Felvidéki Kakukktojás, A nagy lufipukkasztás” felirattal. Az emberek és a sajtó is hetekig találgatta, miről lehet szó.

Új Szó, 2014. szeptember 11.


A világzenei kiadók élvonalában a Fonó
Ősszel adják ki Csík János, Herczku Ágnes és Lajkó Félix új CD-jét

A Fonó Budai Zeneház kiadói sikereiről, új lemezekről, koncertekről, fesztiválról, rendezvényekről, az Utolsó óra népzenei gyűjtés folytatásáról is szó volt a Fonó keddi sajtótájékoztatóján.

Magyar Hírlap, 2014. szeptember 11.


Magyar népiének-tanfolyam pedagógusoknak
A hiteles népdaléneklés tanulása és tanításának módszertana

Az akkreditált 60 órás képzés a magyar népdal stílusos énekléséhez szükséges hangképzési, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, illetve jártasságok megalapozását, megszilárdítását, továbbá a résztvevőknek ezek elméleti és gyakorlati módszertani megalapozottságú továbbadására való felkészítését tűzi ki célul. A tanfolyamot idén tizenegyedik alkalommal indítjuk népes oktatói gárdával. Korábbi „háziasszonyunk” Bodza Klára mellett további elismert szakemberektől tanulhatnak a jelentkezők.

Hagyományok Háza, 2014. szeptember 10.


Első ízben rendezik meg a Magyar Népdal Napját

MARTONVÁSÁR. A Magyar Dal Napja keretében első alkalommal rendezik meg szeptember 14-én, Martonvásáron a Magyar Népdal Napját. Az ünnepről a közszolgálati rádiócsatornák részletesen beszámolnak. Martonvásár megújult főtere ad otthont vasárnap a Magyar Népdal Napjának. A hagyományteremtő műsorfolyamot a Magyar Dal Napja keretében szervezik, s szervesen illeszkedik a Martonvásári Napok programjába.

MTVA, 2014. szeptember 9.


Jön a Táncházak Éjszakája!

Az idén 25. jubileumát ünneplő rendezvényen szombat este héttől egészen másnap hajnalig várják a népzene és néptánc szerelmeseit a budapesti Fáklya Klubban. A Táncházak Éjszakáján idén a Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre. Az új táncházi évadot megnyitó rendezvényen (eredeti nevén Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság) alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. Az idei esemény a helyszín és a koncepció tekintetében is hoz változásokat.

KultúrPart, 2014. szeptember 9.


Florin és Kiscsipás közösen húzták egymás nótáit

Szentendrén találkoztak a Kárpát-medencei népzenészek. Erdélyi mintára, hagyományteremtő céllal. Kétszáz népzenész regisztrált az I. Kárpát-medencei Népzenészek Találkozójára, ami azért is jelentős, mert ez a szakma ugyanúgy igényli a baráti kapcsolatokat, a tapasztalatcseréket, a feltöltődéssel járó együttlétet, ahogy bármelyik.

Magyar Nemzet, 2014. szeptember 9.


A 2014. év Primái

A Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma idén is harminc Primát választott, összesen tíz kategóriában. Az egyes kategóriák legjobbjait a díjátadó gálaest napján ugyancsak a kuratórium választja ki, akik a Primissima cím mellett komoly anyagi elismerésben is részesülnek.

2014. szeptember 8.


Bartók-centenárium Jobbágytelkén

Rangos és színes rendezvény helyszíne lesz a következő napokban Jobbágytelke, amely egyszerre tartja nagybúcsús ünnepét és emlékszik az elmúlt száz esztendőre. Bartók Béla 1914. évi körútja során Jobbágytelkén is gyűjtött népdalokat, többek között a magyar kultúrterület egészén ismert Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdőt. Bartók ezen száz évvel ezelőtti látogatásának és gyűjtésének különös figyelmet szenteltek a szakemberek és a jobbágytelkiek. A hétvégén rangos vendégek jelenlétében ünnepelhetnek, ugyanis a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Népművészeti Tagozata ebből az alkalomból a nyárádmenti faluban tartja kihelyezett tagozati ülését.

Székelyhon.ro, 2014. szeptember 4.


Volt egyszer egy Kaláka (Negyvenöt éves a magyar adás)

A tévés-kalákás találkozók sorozata a hetvenes évek végén kibontakozó táncházzal együtt gyökeresen megváltoztatta az erdélyi közvélemény, de főként a fiatalok népzenéről, népdalról, néptáncról kialakított korábbi képét. A Román Televízió magyar adása, amely idén több helyszínen és alkalommal ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, az egykori Kaláka-műsorokhoz hasonló emlékdélutánt tartott szombaton a gyimesközéploki Hidegségben, vasárnap pedig a magyar adás szerkesztői is puliszkakeverőt ragadtak a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon.

Háromszék, 2014. szeptember 2.


A tánc lett az élete

Csorna díszpolgára lett Lengyel Sándor, a Pántlika néptáncegyüttes vezetője. Úgy véli, a díj egy része a közönségé, egy része a táncosoké, egy nagy szelete pedig családjáé.

Kisalföld, 2014. szeptember 1.