Folkrádió

Tallózó

Új szerepben a Páva

A Haza szolgálatában! A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szlogenjét az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora is vallja. A közszolgálati televízió és a közszolgálati egyetem együttműködéseként a 2014-2015-ös tanév során 7 alkalommal a Fölszállott a páva ifjú tehetségei és közreműködői mutatják be a hallgatóknak a történelmi Magyarország főbb tájegységeit.

Médiaklikk, 2014. október 31.


Létezik Magyarországon egészséges nemzeti öntudat

A Kossuth-díjas művész köré épült fel Magyarország legnépszerűbb népzenei formációja, amely tömegekhez hozta közelebb a népzenét. Jubileumi-születésnapi saját nagylemeze november elején jelenik meg a Fonó gondozásában. Csík Jánossal, a Csík Zenekar frontemberével beszélgettünk az elmúlt ötven évről, magyarságtudatról, a népzene szerepéről.

Origo, 2014. október 30.


III. Potta Géza Prímásverseny
Jelentkezési határidő: 2014. november 14.

A verseny célja: Emléket állítani Potta Géza abaújszinai prímás sokszínű zenei tevékenységének. Népszerűsíteni és minél szélesebb körben terjeszteni az abaúji hangszeres népzene értékeit. A verseny helyszíne Rév - a Magyar Kultúra Háza, Komárom, időpontja: 2014. november 23, 11.00 óra.

2014. október 30.


Beindult a táncház-szezon

Másfél hét alatt három kalotaszegi bált rendeztek-rendeznek Budapesten, olyan sztárprímásokkal, mint Varga István „Kiscsipás” és Fodor Sándor „Neti”. A Folkembassy szezonnyitó szabadegyetemén a kalotaszegi táj sajátosságairól beszélt Eplényi Anna, a következő alkalmakon a holokauszt és az Iszlám Állam is szóba kerül, s vendég lesz Sebestyén Márta és Mocsai Lajos is.

Mandiner, 2014. október 27.


World Music Expo

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 24-én este a World Music Expo (WOMEX) 2014-es helyszínén a spanyolországi Santiago de Compostelában átvette a World Music Expo (WOMEX) szimbolikus stafétáját, ezzel jelezve: az eseményt 2015-ben Budapest rendezheti meg.

MTI, 2014. október 24.


Neti Sanyi bácsira emlékeznek

Halálának tizedik évfordulója alkalmából kiállítással, műhellyel, filmvetítéssel és táncházzal idézik meg Fodor Sándor Netit, azt a hegedűst, akinek játéka és személyisége a leginkább befolyásolta a táncházmozgalom fejlődési irányát. Alig akad ugyanis olyan táncházas prímás ma Magyarországon vagy Erdélyben, aki közvetve vagy közvetlenül ne tanult volna tőle, akit a belőle áradó muzsika ne varázsolt volna el. A kalotaszegi zene egyértelműen neki köszönheti szinte aránytalan népszerűségét a táncházasok körében, az ő virtuozitása pedig hihetetlen távlatokat nyitott a népi hegedűjáték terén.

MNO Kultúrgrund, 2014. október 24.


Néptáncosok, ha találkoznak

A Debreceni Népi Együttes szervezésében, a DNE Kezdő Felnőtt Csoportjának kezdeményezésére néhány percre a néptáncosok vették birtokukba az egyik bevásárlóközpont előtti teret.

Hajdú Online, 2014. október 23.


A népdal, néptánc, népzene vonzásában

Bácskossuthfalván október 18-án, szombaton az Ady Endre Művelődési Központ szervezésében megtartották a III. Őszi Népzenei Találkozót.

Magyar Szó, 2014. október 20.


Díjak és elis­me­ré­sek az Erdé­lyi Hiva­tá­sos Tánc­együt­te­sek Találkozóján

Októ­ber 16–19 között zaj­lott a tize­dik alka­lom­mal meg­ren­de­zett Erdé­lyi Hiva­tá­sos Tánc­együt­te­sek Talál­ko­zója Csík­sze­re­dá­ban. A Talál­ko­zón szín­vo­na­las előa­dá­so­kat tekint­he­tett meg a közön­ség az öt erdé­lyi hiva­tá­sos tánc­együt­tes előa­dá­sá­ban. A szak­mai érté­kelő tes­tü­let a Talál­kozó gálamű­so­rán az öt hiva­tá­sos tánc­együt­tes részére külön-​külön osz­tott díja­kat és sze­mélyre sza­bott elis­me­ré­se­ket, kiemelve a pro­duk­ciók sajá­tos kvalitásait.

Háromszék Táncegyüttes, 2014. október 20.


Sport-e a néptánc?

Ferenczy Csaba, a több mint hatvan éve működő Hajdú Táncegyüttes művészeti asszisztense, férfi tánckarvezetője válaszol.

Sportágválasztó Blog, 2014. október 19.


A jó népzenész megérik - interjú Hamar Dániellel

A tavaly negyven éves jubileumát ünneplő Muzsikás együttes idén sem tétlenkedik, tovább folytatja Énekórák MOL-ban elnevezésű projektjét, hogy minél több gyermekhez eljuttassa a népzene dallamait. Egy együttes összecsiszolódásáról, szabadságról és hagyományról, a zene pótolhatatlanságáról Hamar Dániel Kossuth díjas népzenésszel, a Muzsikás alapító tagjával beszélgettünk a Rádió Orienten.

OrientPress Hírügynökség, 2014. október 19.


Alexander Horsch és a csángó népzene

A most 50-es éveiben járó Alexander Horsch Kelet-Németországban született. Édesanyja orosz, édesapja német. Közel 30 éve azért jött Kelet-Németországból Magyarországra, hogy innen disszidáljon Nyugat-Németországba.

Erdély ma, 2014. október 17.


A magyar néptánc ezer éve – Novák Ferenc „Tata” előadása Marosvásárhelyt

A Székelyföld Napok keretében kedden délelőtt a Maros Művészegyüttes szinte telt házas termében tartott rendhagyó történelemórát Novák Ferenc „Tata” Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus, a nemzet művésze. A magyar néptánc ezeréves múltját feltáró és összegező, igencsak nívós, vetített képes előadása során a szóban forgó táncokat élőzenés kísérettel a Maros Művészegyüttes tagjai mutatták be a szép lélekszámú közönségnek.

Népújság, 2014. október 15.


Egy előadó, aki elszántan fertőzni akar

Idén Korpás Éva kapta a Mikola Anikó-díjat, amelyet minden évben a hazai magyar művészeti életben tevékenykedő, humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítél oda a kuratórium.

Új Szó, 2014. október 14.


„Az érzés nyilallt bele a szívembe, hogy én ezt nagyon szeretném”

„Az érzés nyilallt bele a szívembe, hogy én ezt nagyon szeretném” - mesélte zenei pályájának kezdetéről Szlama László. A Junior Prima Díjas és többszörös Aranypáva nagydíjas fiatal művész zenekarairól, új projektjeiről, tanulmányi útjairól és a Miklósa Erikával közös fellépéseiről is árult el érdekességeket.

Kultúra.hu, 2014. október 13.


„Mostanában csak úgy dudorászok”
A nemrégiben Junior Prima Díjjal kitüntetett Csizmadia Anna e hónapban egy torontói rendezvényen lép fel

Csizmadia Anna kupuszinai népdalénekesnő a Junior Prima Díj egyik kitüntetettje. Ezt a kitüntetést a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok számára hozták létre. Népművészet és közművelődés kategóriában 10-en részesülhettek ebben a díjban. Anna már tavaly is a jelöltek között szerepelt.

Magyar Szó, 2014. október 12.


Indul a Délibáb Klub

Debrecen – A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában hamarosan megkezdi működését a Délibáb Klub, egy olyan társasági alkalmat teremtve, ahol amellett, hogy a népzenéé és a táncházé a főszerep, szó eshet majd a népművészetről is.

Hajdú Online, 2014. október 8.


VIII. Erdélyi Néptánc Antológia – Hétvégén Nyárádszeredában találkozhattak a „legjobbak”

Szombaton, október negyedikén, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes volt házigazdája a VIII. Erdélyi Néptánc Antológiának. A rendezvény, melynek főszervezője a mai napig a Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2007-ben indult útjára. Az előválogatásnak köszönhetően, az őszi Gálaműsoron az érdeklődők a pályázatokból egy zsűri által kiválasztott legjobb kilenc koreográfiát csodálhatták meg.

Erdély ma, 2014. október 7.


Sebestyén Márta egyike a tíz legismertebb magyarnak

A hvg.hu által közzétett írás szerint a bűvös kocka feltalálója, az egyetlen Oscar-díjas filmrendezőnk és az egyetlen Nobel-díjas írónk vezeti a legismertebb magyarokat tartalmazó listát, mellettük az On the Spot készítői (Cseke Eszer – S. Takács András), Tarr Béla, Fischer Iván, Nádas Péter, Sebestyén Márta, Árvai Péter, Máté Bence és Somlai-Fischer Ádám is bekerült a TOP-10 közé.

Hagyományok Háza, 2014. október 6.


„Vannak utcák, vannak házak” – Fodor Sándor „Neti” emléknap
Fonó Budai Zeneház, 2014. október 25.

Emléknap Fodor Sándor “Neti” mérai prímás halálának 10. évfordulójának alkalmából. Kiállítás, workshop, filmvetítés, táncház.

Fonó Budai Zeneház, 2014. október 6.


Hagyatékok – a Bekecs Néptáncegyüttes vendégelőadása Csíkszeredában

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes október 7-én, kedden 19 órától a Csíki Játékszín nagytermében vendégszerepel Hagyatékok című autentikus folklór előadásával.

Erdély ma, 2014. október 5.


Népzene iskolában, színpadon

A népzenéé volt a főszerep a napokban Kecskeméten. A Népzene Napjai rendezvénysorozat keretében gálaműsorok, népművészeti kirakodóvásár, táncház várta az érdeklődőket.

Petőfi Népe, 2014. október 4.


Áder: Méltó helyen van a Zenetudományi Intézet

Nagyszabású kiállításon számol be kutatási eredményeiről és azok társadalmi hatásairól a nagyközönségnek a Zenetudományi Intézet fennállása negyvenedik évfordulója alkalmából, amelynek az intézmény Zenetörténeti Múzeuma ad otthont. Áder János köztársasági elnök szerint az intézet méltó helye az Erdődy–Hatvany-palotában van.

MNO Kultúrgrund, 2014. október 2.


Mozgalmas, izgalmas hétvége
Népzenészek találkozója, Dűvő-koncert és táncház Bonyhádon

Több mint száz produkcióval lépnek színpadra a hétvégén a XVI. Bonyhádi Népzenei Találkozó résztvevői, a kétnapos rendezvényt idén Halmos Béláról, Széchenyi-díjas népzenészről nevezték el.

kulturport.hu, 2014. október 2.


Kiürítik a Bartók Archívumot

Elkezdte a Bartók Archívum kiürítését Vásárhelyi Gábor Bartók-jogörökös, a Zenetudományi Intézetben található Bartók-letét tulajdonosa. Ennek oka az, hogy a Magyar Tudományos Akadémia májusi közgyűlésén bejelentette: új Társadalomtudományi Kutatóház megépítését határozták el, és ebbe az épületbe költöztetik a Zenetudományi Intézetet is. Az épület adottságai, paraméterei azonban nem teszik lehetővé, hogy a komoly kutatási eredményekkel rendelkező intézet integritása megmaradjon, és a kutatások alapjait képező gyűjteményeket is itt, a mostanihoz hasonló méltó körülmények között helyezhessék el.

MNO Kultúrgrund, 2014. október 2.


Óriási eredményei vannak a magyar zenekutatásnak

A negyvenéves Zenetudományi Intézet 30 éve az Erdődy–Hatvani-palotában jubileumi programsorozat részeként szerdán nagyszabású kiállítás nyílik 40/30 címmel. A négy évtizedes létét ünneplő Zenetudományi Intézet főigazgatójával, Richter Pállal beszélgettünk.

MNO Kultúrgrund, 2014. október 2.


Prímások közt viszi a prímet

A Bürkös zenekarban hegedülő Dezsőházi Tamás kisgyerekként dobolással kezdte. A népzenei szakmában rangos megmérettetésnek tekintett Balatonfüredi prímásversenyt idén a 31 éves Dezsőházi Tamás nyerte meg.

Hajdú Online, 2014. október 2.


Tradíció 2015 pályázat

Az idei Tradíció pályázat lezárulta után augusztus 20-án tüstént meghirdette a MNT Önkéntes Gyűjtő szakosztálya a következő évi pályázatot annak érdekében, hogy jobban illeszkedjen a felkészülés köznapi élet és az oktatási évad ritmusához.

Néprajzi Társaság, 2014. október 2.


Pályázati felhívás
Táncház – Népzene 2015

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Beérkezési határidő: 2014. november 3.

Hagyományok Háza, 2014. október 1.


Évadnyitó táncház a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítványnál

Évadnyitó táncházat tartott a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány tegnap délután a Míves Házban. Az alkalomra feldíszítették a közösségi termet, szőlő- és színes bogyójú ágak csüng­tek a gerendákról.

Háromszék, 2014. október 1.


A Bekecs Néptáncegyüttes Hagyatékok című táncos előadása Kézdivásárhelyen

Október 12-én, vasárnap 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg a Bekecs Néptáncegyüttes Hagyatékok című táncos produkcióját.

Erdély ma, 2014. október 1.