Folkrádió

Tallózó

A csángó sors útjain
Domokos Pál Péter: Moldvai útjaim

A magyar tájak és népcsoportok igazán hivatott kutatói az általuk vizsgált területben és közösségben sosem pusztán a kutatási témát látták, de valamiként a magyar sorskérdések megtestesülését is. Ilyen, önmagán messze túlemelkedő jelentésű kutatási terrénum volt például Kós Károly számára Kalotaszeg, Bálint Sándornak Szeged és népe és ilyen volt Domokos Pál Péternek Moldva földje, a legelhagyatottabb magyarok, a csángók népe.

Magyar Irodalmi Lap, 2014. november 30.


Tartsd táncosaidat kiváló formában

A Maros Művészegyüttes, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége pályázat útján elnyert anyagi támogatással továbbképzést szervez a szovátai Teleki Oktatási Központban „Tartsd táncosaidat kiváló formában” címmel.

Sóvidéki Regionális Televízió, 2014. november 24.


Élvonalbeli együttesek szerepeltek a fesztiválon

Újra volt a hétvégén Szekszárdi Néptánc Fesztivál. A Babits Mihály Kulturális Központ felújítása miatt ezt megelőzően 2008-ban rendezték meg az összejövetelt, melyet 1968-ban Szabadi Mihály alapított. A magyarországi néptáncos szakma egyik legrangosabb fesztiválja a szekszárdi, bizonyítja ezt az is, hogy élvonalbeli együttesek neveznek. Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptánc Együttes vezetője, a rendezvény egyik főszervezője szerint a seregszemle értékét az is növeli, hogy kevés ilyen fesztivál van az országban, illetve, hogy a zsűriben most is elismert szakemberek vállalták a munkát.

Tolnai Népújság, 2014. november 24.


Nem az a kérdés, hogy a népzene kedvelők leülnek-e a tévé elé

Ha magyar népzenéről van szó, Herczku Ágnes megkerülhetetlen személyisége a műfajnak. A napokban jelent meg Bandázom című albuma, amelyet - ahogy korábban is - Nikola Parov álmodott meg, ezúttal azonban négy ifjú népzenész is csatlakozott a csapathoz. Az énekesnővel az új anyag mellett a Fölszállott a páva című műsor sikeréről beszélgettünk, és arról, miért tartja fontosnak egy népzenei tévécsatorna létrehozását.

Magyar Hírlap, 2014. november 23.


„Mindenki örült, hogy ott volt”

Török Noémi és Brindza Beatrix, a Hajnal Akar Lenni elnevezésű Kárpát-medencei népdaléneklési versenyen elért kimagasló eredmény után, tanárnőjükkel, Kanalas Zsófiával együtt osztják meg a rendezvénnyel kapcsolatos élményeiket.

Magyar Szó, 2014. november 22.


A népzene a közös nyelv

2015 októberében Magyarországon rendezik meg a világ egyik legfontosabb világzenei eseményét. A Womex megtisztelő stafétáját novemberben Santiago de Compostelában vehette át a Hangvető a jövő évi rendezvény magyar házigazdájaként. Lelkes Andrással, a fesztivál szervezőjével a koncertekről, Lajkó Félixről és a Carnegie Hall igazgatójáról beszélgettünk. INTERJÚ

Fidelio, 2014. november 21.


Néptánc a fiataloknak – őszi Csürdöngölő Csíkszeredában

A csíkszeredai Városi Művelődési Házban, november 27-én, csütörtökön este 6 órától idén is lesz őszi Csürdöngölő, ahol a néptáncos fiatalok találkozhatnak, advent előtt még egyet bálozhatnak. A rendezvény résztvevőinek alkalmuk lesz előbb a Pannon-Folk Társulat Üzenet haza című műsorát megtekinteni, amelyben Kovács Norbert „Cimbi” is táncol, aki a néptáncszakmában elismert táncos, oktató, szervező, és aki a Hargita Együttessel is alkotott már.

Erdély ma, 2014. november 21.


A tereskei mesemondóért muzsikálnak

Az utolsó dudás, a tereskei Pál István gyógyulásáért ad jótékonysági koncertet szerdán a Dobroda zenekar Salgótarjánban.
A kilencvenhat éves tereskei pásztor, Pál István, a Népművészet Mestere az egyik utolsó képviselője annak a műveltségnek, amely egykoron a Palócföld jelképe volt. Idős kora ellenére bő két évtizede járja a magyarországi és külföldi fesztiválokat, népművészeti táborokat, hogy megoszthassa az érdeklődőkkel hagyományos kultúránk nála összegyűlt értékeit.

MNO Kultúrgrund, 2014. november 18.


XI. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a XI. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra. A rendezvényre 2014. november 28 – 29.-én kerül sor a kolozsvári Diákművelődési Házban.

Erdély ma, 2014. november 18.


Mesterek, tanítványok, barátok

November 20-án a 2014-es Fölszállott a páva egyik tehetsége, Dudás Klára citeraművész mutatkozik be a Hagyományok Háza színpadán. Dudás Klára mesterei – Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor, Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika és Kompár-Rőmer Judit – mellett koncertjére meghívta a Fölszállott a pávában megismert barátait is.

Hagyományok Háza, 2014. november 17.


Régi székely dallamvilág a Prímástalálkozón
Videó

Az Erdélyi Prímások XVII. Találkozójának péntek esti gálaműsorán a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanárai és diákjai elevenítették fel a régi székely dallamvilág kincseit a csíkszeredai Városi Művelődési Házban.

Székelyhon.ro, 2014. november 15.


Néptánc produkciókat filmeznek és mutatnak be

A táncokat filmre is veszik, és eljuttatják szakmai fórumokra, a Táncművészeti Főiskolára, szakközépiskolákba, tudományos archívumokba, ezzel számukra is felidézhetővé, taníthatóvá téve e kor művészeti eredményeit. Harmadik alkalommal rendez Retro néptánc koreográfiák címmel műsort a Magyar Táncművészeti Alapítvány. A szombat délutáni programban az 1950-60-70-es évek néhány kiemelkedő koreográfusára emlékeznek a Hagyományok Házában az ország különböző pontjairól érkező néptáncegyüttesek.

kulturport.hu, 2014. november 15.


Erdélyi Prímások Találkozója Csíkszeredában
Videó

Hét zenekar lépett fel csütörtök este Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozóján. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett gálaműsoron az adatközlő zenészek mutatkoztak be. Az estet táncház követte a Városi Művelődési Ház előterében.

Székelyhon.ro, 2014. november 14.


Könyvbemutató: Fekete Réka – Ferencz Csaba: Forrásvidéken

Fekete Réka és Ferencz Csaba Forrásvidéken című könyvének bemutatójára várjuk szeretettel az érdeklődőket november 17-én 18 órára. A szerzők a népi kultúra teremtőinek, a hagyományőrzőknek olyan reprezentatív csoportját keresték fel otthonában, idős táncosokat, zenészeket, de a népzenét-néptáncot művelő fiatalokat is, akik tánctáborokban tanítanak, fellépnek fesztiválokon, különböző hagyományőrző rendezvényeken itthon és a nagyvilágban. A Fekete Réka által készített és szerkesztett beszélgetésekből összeálló szövegfüzért Ferencz Csaba terepfotókkal, ötletekkel, a tájegységekről szóló fejezetbevezető szövegekkel gazdagította.

Hagyományok Háza, 2014. november 14.


„Virgina lassan nyomogatva zenge, duda bordójától az kőfal is renge...”

1989 Karácsony havában született a magyar népzene egyik legérdekesebb alkotóműhelye, ha úgy tetszik: fesztiválzenekara - a Magyar Tekerőzenekar, és ugyanebben az évben verbuválódott a 70-es évek elején elindult népzenei mozgalom szólistáiból és élvonalbeli tagjaiból a Magyar Dudazenekar. A két zenekar közös jubileumi koncertje 2014. november 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert után dudás és tekerős padkaporos mulatság lesz.

Hagyományok Háza, 2014. november 14.


Berecz András, Ferenczi György, a Csík és az Ökrös zenekar a III. Fonográf Fesztiválon

Harmadízben rendezi meg november 21-23-án a Fonográf Fesztivált Révkomáromban Lakatos Róbert brácsaművész, a Kassai Thália Színház zenei vezetője. Több élvonalbeli magyar zenész koncertjén kívül a III. Potta Géza Prímásversenynek is helyet ad majd a felváltva több helyszínen zajló rendezvény, amelynek portálunk a médiapartnere.

Hírek.sk, 2014. november 12.


Novemberben is Délibáb Klub

Debrecen – A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában októberben megkezdte működését a Délibáb Klub, egy olyan társasági alkalmat teremtve, ahol amellett, hogy a népzenéé és a táncházé a főszerep, szó esik a népművészetről is.

Hajdú Online, 2014. november 12.


„A jóga és a zene összefügg”
Melkuhn Róbert: focistának készült, furulyázni kezdett

Melkuhn Róbert népzenészként vonult be a köztudatba: nevéhez olyan közismert, közkedvelt zenekarok fűződnek, mint a Tilinka, a Folker és a Transylmania, de István Ildikó csapatában is bizonyított. Azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy fiatal korában focistaként képzelte el az életét, sportkarrierjét a katonaság „törte meg”. A zenészt múltjáról, jelenéről, életfelfogásáról, a jóga iránti érdeklődéséről faggattuk.

Székely Hírmondó, 2014. november 12.


Milyen szerepet tölt be életünkben a néptánc?

Erre a kérdésre ad majd választ az egy héten át tartó Össztánc Ősszel idei kiadása. November 17. és 23. között szervezi meg az Udvarhely Néptáncműhely a Művelődési Házban a hatodik Össztánc Ősszel táncfesztivált.

Udvarhelyi Híradó, 2014. november 11.


A dalolás gazdagító erejéről szól a könyv

A népdalok iránt érdeklődők bensőséges dalest részesei lehettek Fülöpön október 17-én. A község népzenei kincsét megörökítő „A fülöpi bíró háza” című könyv ünnepélyes könyvbemutatója volt az est fénypontja. A rendezvényt Hutóczki Péter polgármester nyitotta meg, aki kiemelte a község összetartó erejét, hitét, az élő hagyományőrzést, a dalolás gazdagító erejét. Az ünnepi műsorban fellépett a Fülöpi Piros Mályva Népdalkör, a Nyírbélteki Népdalkör, a Nyírmihálydi Népdalkör és Juhász Erika vezetésével a Nyíregyházi Főiskola Énekkórusa.

Hajdú Online, 2014. november 11.


Fellépési lehetőség

Felhívás művészeti iskolák és zeneiskolák hallgatói, valamint amatőr hagyományőrző és művészeti csoportok számára. A jelentkezéseket 2014. november 24-ig fogadjuk! Második alkalommal rendezzük meg az Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt a Deák tér melletti Városháza parkban. A főváros legszebb és legcsaládiasabb adventi rendezvénye 2014. november 28-tól december 31-ig várja a látogatókat.

Advent Budapesten, 2014. november 11.


András-napi tekerős találkozó
Keszthely, 2014. november 28-30.

A Család Iskola immár 14. alkalommal várja a tekerősöket és énekeseket ANDRÁS-NAPI TEKERŐS TALÁLKOZÓRA 2014. november 28-tól november 30-ig.
A foglalkozások péntek délután kezdődnek, az utolsó foglalkozás vasárnap délelőtt lesz. Tekerőtanítás: Szerényi Béla, Legeza Márton, Németh András. Énektanítás: Kóta Judit, Soós Réka, Papp László.

Táncház Egyesület, 2014. november 10.


Hagyományaink felhajtó ereje
Véget ért a néptánc és -dal újabb seregszemléje

Az eseményt szervező Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány javára legyen írva, hogy ez alkalommal is magas színvonalú, színes és változatos kínálat jellemezte a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozót.

Székely Hírmondó, 2014. november 10.


Már megint egy jókedvű szombat este – táncház a Víz utcában

Hogy megelőlegezett névnapi ajándékként élte-e meg Radák Márton, hogy november 8-án bandája élén ő zenélhetett a jászberényi táncházban, nem tudom. Azt viszont igen, hogy ha már erre járt, megszolgált a tapsért: szebbnél szebb dallamokat csalogatott elő a hegedűjéből.

Tutihír, 2014. november 9.


A prímások és követőik
Pávai Istvánnal beszélgettünk

November 13–14-én tizenhetedik alkalommal szervezi meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes az Erdélyi Prímások Találkozóját. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan Pávai István népzenekutatót hívták meg, hogy a csütörtökön fellépő zenészeket, zenekarokat és muzsikájukat ismertesse.

Székelyhon.ro, 2014. november 9.


A tánckutatás új intézményei és programjai Magyarországon

A Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke, valamint az MTA BTK Zenetudományi Intézete szakembereinek összefogása révén több olyan szervezet, illetve képzési forma is megalakult az elmúlt néhány évben, melyek a magyar tánckutatás újbóli fellendítése, illetve ennek társadalmi népszerűsítése érdekében jöttek létre. A szegedi egyetemi oktatáshoz kapcsolódóan, a helyi hallgatók önszerveződő társaságot hoztak létre „Táncantropológiai Olvasókör” néven. Emellett a Magyar Etnokoreológiai Társaság, a szegedi táncfolklorisztikai-táncantropológiai képzés, a nemzetközi Choreomundus-program, a „Magyar táncfolklorisztikai kerekasztal” című sorozat – mind ezen célt szolgálják. A következőkben ezekről, illetve a tervezett programjainkról olvashatnak bővebben.

2014. november 9.


Együtt a színpadon és a táncházban
XXVI. Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Fotókiállítással, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes fellépésével, valamint táncházzal kezdődött tegnap a XXVI. Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön. Az idei rendezvény különlegessége, hogy először lépnek fel a házigazda Háromszék Táncegyüttes színpadán a Gyergyói-medence falvaiból érkező adatközlők, akik a mai gálaműsoron mutatkoznak be olyan táncokkal, amelyek sokáig ismeretlenek voltak szakmai körökben is, és újdonságnak számít, hogy a vasárnapi gyermeknap programjai a színházba és az új stúdióba költöztek a korábbi rideg helyszín, a sportcsarnok helyett.

Háromszék, 2014. november 9.


A Magyar Etnokoreológiai Társaság programjai

A legközelebbi programunk 2014. november 21 és 23-a között egy nemzetközi szimpózium lesz Budapesten, melynek során elismert magyar táncoktatók és koreográfusok mutatják be pedagógiai és színpadi munkásságukat, illetve a szellemi világörökség részeként a magyar táncház módszert külföldi tánckutatást tanuló hallgatóknak. December 10-én pedig „Az intézményes tánckutatás kezdetei” címmel tartunk egy kerekasztal beszélgetést. Mindkét programunk helyszíne az MTA BTK Zenetudományi Intézete lesz.

2014. november 8.


A közönség ráérez a petárdarobbantókra, és...legközelebb nem megy el
Cívishír-interjú a Debrecenbe érkező Herczku Ágnessel

...Már réges-rég működnie kellene egy olyan tévécsatornának, ahol a nap 24 órájában lehetne csemegézni a Kárpát-medence népzenéjéből, néptáncaiból és – Bartók után szabadon: a szomszéd népek folklórjából is.
...Valódi,izzadságos, befektetett, minőségi munka nélkül délibábok születnek csupán. Igen, sajnos gyakran lehet hallani a rádióban is olyan zenei “kísérleteket”, ahol – Bartók szavaival élve – pusztán a béna képzelőerő ösztönzőjeként használják a népzenét. De nem csak a “szakma” szigorú: a közönség előbb-utóbb ráérez a tartalékok nélküli “petárdarobbantókra” és legközelebb már nem megy el…

CivisHír, 2014. november 7.


Kárpátalját idézi meg új előadásában a Magyar Állami Népi Együttes

A Kárpátalján élő népek sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját idézi meg a Magyar Állami Népi Együttes új produkciója: a Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadást november 16-án láthatják az érdeklődők a Nemzeti Színházban.

MTI, 2014. november 6.


Debrecenben kirúgják a ház oldalát

A Hétmérföldes Kulturális Egyesület a nagy érdeklődésre való tekintettel immár tizedik alkalommal rendezi meg a Debreceni Folkmásfélnapot.
Az idei, jubileumi program is mindenki számára fogyasztható lesz, hiszen november 7-én és 8-án Debrecenben köszönthetünk többek között olyan előadókat, mint Szalonna és Bandája, a Magyarpalatkai Banda, vagy a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsort is megjárt Magos Zenekar és Harmadik Zenekar.

Cívishír, 2014. november 4.


Agócs Gergely gömöri gyűjtőúton

Agócs Gergely, füleki származású zenész 1985 óta foglalkozik terepkutatással. Gyűjteménye ma már több mint 700 órányi felvételből áll. A minap Feleden járt.

Hírek.sk, 2014. november 4.


Hagyományőrzés korhatár nélkül
XXVI. Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Gyermekeket és idős hagyományőrzőket egyaránt színpadra szólít a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a jövő hétvégi (november 7–9.) XXVI. Népzene- és néptánctalálkozón. Idén a Gyergyói-medence falvaiból érkező adatközlők fellépése számít újdonságnak, ennek a vidéknek a hagyományos tánca és zenéje kevésbé ismert még szakmai körökben is, de Sepsiszentgyörgyre érkezik gyimesiek egy csoportja is, valamint a nyárádszeredai Bekecs és a kosteleki Szellő Néptáncegyüttes, a gyermeknapon pedig háromszéki települések gyermektánccsoportjai mutatkoznak be.

Háromszék, 2014. november 1.