Folkrádió

Tallózó

50 év - Csík János: Úgy élni mint a fák

A félévszázados jubileumra a Kossuth-díjas művész nagyon személyes lemezt készített, amely az ünnepekre a Fonó gondozásában jelent meg.

Népzene.hu, 2014. december 31.


A magyar népzene egészségesen tartja a lelket

Idén is lesz hagyományos karácsonyi koncertje a Muzsikásnak december 28-án a Művészetek Palotájában - mondta az InfoRádióban Hamar Dániel, az együttes vezetője.

InfoRádió, 2014. december 26.


Negyvenéves lett a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes

Farkas Károly alapító és Góg János művészeti vezető olyan táncolni szerető - elsősorban - lányokat keresett 1974-ben a csongrádi gimnáziumban, akik hajlandók voltak magas szinten foglalkozni a néptánccal.

Dél-Magyarország, 2014. december 23.


Az elit nem ismeri a saját kultúráját

Tragédia, hogy a saját, hazai nyersanyagaink kiaknázása helyett az utánzásból próbálunk megélni, mondja Sebő Ferenc, ugyanakkor úgy látja, kezd előjönni a társadalom mélyéről a Kodály-féle hagyomány, amely nemzeti tudatunk fontos része. A Kossuth-díjas zenésszel, zenetudóssal többek között a táncházmozgalomról és a közösségi értékektől való eltávolodásról beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2014. december 22.


´Az én bölcsőm a népzene volt.´ - Interjú Szalóki Ágival

Szinte még gyerekként lépett először színpadra, 20 éves korára meghódította a közönséget. Énekelt Karádyt, otthonosan mozog a jazz világában, rendszeresen elvarázsolja a gyerekeket, szerelmese a népzenének. Szalóki Ági december 30-án a Zeneakadémián zárja az évet.

Glamour, 2014. december 22.


Csángó villámcsődület a 19-es villamoson

Vallásos énekeket és csángó népdalokat énekeltek több mint félszázan tegnap egy villámcsődületen Budapesten. A 19-es villamoson tartott spontán megmozdulás résztvevői a romániai Bákó megye csángók lakta falvaiból jöttek. Az interneten megszervezett akciójukkal saját karácsonyi népszokásaikból akartak ízelítőt adni a fővárosi utasoknak.

HírTV, 2014. december 21.


Újév-köszöntő előadás a Művészetek Palotájában - „Adjon Isten minden jót!”

Őseink szokásai, tánca és zenéje által kísér át a múlt a jövőbe, az óév az új évbe: kétfelvonásos előadással köszönti az új esztendőt a Hagyományok Háza és az MTVA, felelevenítve a magyarság évet fordító hagyományait. A Művészetek Palotájában megrendezett est fellépői közt találjuk a Prima Primissima közönségdíjas Magyar Állami Népi Együttest és Jászság Népi Együttest, Sebestyén Mártát, Berecz Andrást, Herczku Ágnest, a néphagyomány mestereit szerte a Kárpát-medencéből, valamint a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató 2012-es és 2014-es évadjának résztvevőit, győzteseit, köztük a közönség kedvencét, a fiatal csángó tanítót, Vaszi Leventét is.

Hagyományok Háza, 2014. december 18.


Az elit nemismeri a saját kultúráját

Sebő Ferenc szerint alulról kell építkezni, aztán elérni a felső szinteket – a fiatalok visszahozták az autentikus előadásmódot

Magyar Hírlap, 2014. december 15.


II. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzés

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pál István „Szalonna” és bandája és a Hagyományok Háza (Budapest) tanfolyamot hirdet olyan tanulni vágyó kárpátaljai művészeknek, pedagógusoknak, akik szeretnék jobban megismerni környezetük és a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományainak sokszínűségét és fontosnak tartják a kárpátaljai kulturális élet élénkítését.

Kárpátalja.ma, 2014. december 14.


Jövő tanévtől újra indul népzenetanár-képzés a Nyíregyházi Főiskolán

4+1 éves képzés formájában, az osztatlan tanárképzés keretei között, az ének-zene tanárral szakpárban, nappali és levelező képzésben is meghirdetik jövő tanévtől a népzenetanár képzést a Nyíregyházi Főiskolán. Levelező képzés csak akkor indulhat, ha a felvehető hallgatók száma eléri a 15 főt.

Táncház Egyesület, 2014. december 8.


Tánckultúránk sok száz éves sűrítmény

A tánc ugyanolyan fontos, mint a beszélt nyelv, hiszen a népek, kultúrák szerves függvénye, mindenkori történelmi idők kifejezője. Nemzeti tánckultúránk pedig sok száz év alatt kialakult „sűrítmény”, amely rendkívül sok nevelői tapasztalatot is hordoz magában – mondja a Nemzet Művésze díjjal elismert Timár Sándor. A koreográfussal a gyerekkorról és a néptáncról beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2014. december 5.


Virágvölgyi Márta és Fekete Antal várja a muzsikálni vágyó vonósokat a Budavári Művelődési Házban

2014. december 6-án a Budavári Művelődési Házban (Budapest, Bem rakpart 6.) Virágvölgyi Márta és Fekete Antal „Puma” tart vonósoknak tanfolyamot, haladó szinten. 13 és 15 óra közt széki, 15 és 18 óra közt vajdaszentiványi táncok zenéjét tanulhatják, ismételhetik át a hegedűsök, brácsások és bőgősök. A tanfolyam díja 3000 Ft. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen szombat délután a tanulni vágyó vonósokat. Tanfolyam után 19 órakor Sebő Klub és táncház muzsikálási lehetőséggel.

Folkrádió, 2014. december 3.


Januártól indul útjára a Kallós-féle népzenei képzés

Példaértékű népzene-képzést indít Kolozsváron a Kallós Zoltán Alapítvány, karöltve a helyszínt biztosító Evangélikus-Lutheránus Egyházzal. Jelentkezni máris lehet, az oktatás január közepén kezdődik.

Új Magyar Szó, 2014. december 2.


Átalakítások a Folkrádió oldalán!

Kedves Látogatók!
Jelenleg nagyobb átalakításokat végzünk a Folkrádió weboldalán.
Ebből adódtak, adódhatnak még kisebb hibák. A munka folyamatban van. Jelenleg a Hangtár, a Folknaptár és a Dalszöveg oldal bizonyos részeinek módosítását végezzük, ezután egységes kinézetet tudunk kialakítani, melynek eredményként a weboldal egy mobilokra is optimalizált felületté válik és további új szolgáltatások bevezetésére adódik lehetőségünk.

A munka végéig mindenkitől egy kis megértést és türelmet kérünk!

Előre is köszönettel a Folkrádió csapata

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2014. december 2.