Folkrádió

Tallózó

A Muzsikás és a Takács Kvartett Bartókot játszik

Vajon mi vonzotta mágneses erőként Bartók Bélát a népzenéhez? A választ két világhírű együttes segít megtalálni: a Kossuth- és WOMEX-díjjal is elismert Muzsikás, és az idén negyven esztendős, Grammy-díjas Takács Kvartett állítja egymás mellé Bartók Béla zenéjét és az autentikus népzenét – abban a formában, ahogyan annak idején a komponistát megihlette. A kizárólag koncerten hallható produkció nagy sikerrel bejárta az Egyesült Államokat és Európát; február 12-én egyetlen estén szólal meg a Művészetek Palotájában.

MIX Magazin, 2015. január 31.


Berecz István a Fonó új művészeti vezetője

A Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő 2012-es szériájának szólótánc kategória győztese vette át 2014 végén a Fonó Budai Zeneház népzenei programjainak művészeti vezetését.

Fidelio, 2015. január 30.


Jagamas János népzenei gyűjteménye
Szerkesztette Pávai István és Zakariás Erzsébet

A Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma, az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza több éves közreműködésének eredményeként 2014 decemberében egy páratlan, zömében ismeretlen népzenei gyűjtemény került kiadásra könyv és DVD-ROM formájában, három nyelven (magyar, román, angol). A gyűjtemény az 1940-50-es években keletkezett, és többségében romániai magyar népzenét tartalmaz számos eddig feltáratlan területről, sőt olyanokról is, amelyeket a későbbi gyűjtések sem érintettek.

Hagyományok Háza, 2015. január 30.


Kiaknázatlan lehetőség a népzenénk

Bár az elmúlt tíz évben érezhetően népszerűbbé vált a magyar népzene, a közönség öregszik, a fiatalokat leginkább csak az ingyenes fesztiválokkal lehet megragadni – mondta lapunknak Horváth László, az idén húszéves Fonó Budai Zeneház igazgatója, aki szerint a finnek vagy a svédek mutathatnak példát a műfaj nemzetközi pozicionálásában, ehhez nálunk kormányzati segítségre lenne szükség.

Magyar Hírlap, 2015. január 30.


Népzene nyílt nap a Zeneakadémián

Az LFZE Népzene Tanszék oktatói sok szeretettel várnak minden végzős középiskolás diákot és érdeklődőt, aki szeretne betekinteni tanszékünk életébe, munkájába, és aki komolyan gondolja, hogy a népzene egyenrangú a zene más műfajaival. A program révén lehetőség nyílik óra- és koncertlátogatásra, találkozásra és beszélgetésre a tanszékvezetővel, tanárainkkal és hallgatóinkkal.

Zeneakadémia Népzene Tanszék, 2015. január 29.


Táncházzá változik a Papp László Sportaréna

A legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek képviselőinek részvételével rendezik meg az országos táncháztalálkozót és népművészeti kirakodóvásárt március 28-29-én a Papp László Budapest Sportarénában. Március 27-én pedig előtáncházat tartanak a Fonó Budai Zeneházban.

Fidelio, 2015. január 28.


„Szép fársáng” a Tordasi Pillikékkel
Hagyományok Háza, 2015. február 12.

„Szép fársáng” című előadásukkal az erdélyi Mezőkölpényre kalauzolnak minket a Tordasi Pillikék, mestereik, Németh Ildikó és Szabó Szilárd vezetésével. A gyönyörű forgatós táncok mellett a kölpényi farsangi szokásokba is betekinthetünk. Narrátorunk, dr. Sándor Ildikó a tőle megszokott módon sok-sok érdekességgel egészíti ki a látottakat.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Hagyományok Háza, 2015. január 28.


Kecskemét
Táncházak az Éjszakai Forgatagon

A Széchenyivárosban a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Térben, a Széchenyi sétány 11. szám alatt a volt Fajátszótér mögötti épületben 2015. januártól 6 hónapon keresztül minden hónap utolsó péntekjén Táncházak kerülnek megrendezésre az Éjszakai Forgatagon.

Kecskemét város honlapja, 2015. január 28.


Néptáncos gyerekek felkészítő hétvégéje

A székesfehérvári A Szabadművelődés Háza intézmény, felkészítő hétvégét szervez az V. Országos Néptáncverseny részvételéhez szóló valamint páros szóló kategóriákban. A verseny kiírásának megfelelően somogyi kanásztánc, páros kanásztánc (ugrós), valamint lassú és friss csárdás, valamint bukovinai silladri, verbunk és csárdás táncanyagok elsajátítását szeretnénk elősegíteni, elsősorban, a közép-dunántúli régióban.

Táncház Egyesület, 2015. január 26.


Az Eszterlánc zenekar koncertje mezőségi énekesekkel

Az Eszterlánc zenekar hosszú évek óta végzi misszióját, a mezőségi szórvány falvak énekeseinek bemutatását. Ezúttal fantasztikus vendégei mellett a Fonó Budai Zeneház is felsorakozott a zenekar mellé, és egy különleges koncertnek adott helyet. Január 30-án három mezőkeszüi énekes, valamint egy melegföldvári asszony, Szilágyi Anna lesz a zenekar vendége.

2015. január 24.


Egyedülálló képzés a táncművészeti főiskolán

Az idén 65 éves Magyar Táncművészeti Főiskolán ősszel ismét indult néptáncművész-képzés, illetve a kiemelt státusú néptáncegyüttesek 20 tagjából álló külön osztály kezdi meg tanulmányait a táncos- és próbavezető alapszakon.

MTI, 2015. január 23.


Felhívás konferencia-részvételre
Énlaka-konferenciák V. – Székely népzene és néptánc

A székely népzene az egységes magyar népzenei szövet szerves része, ami esetenként az erdélyi zenei dialektuson belül önálló sajátságokat is mutat, mint amilyen az ereszkedő dallamszerkezetű pentaton sirató. A népzenével szoros kapcsolatban álló néptáncban is számos egyedi sajátságot mutatnak a székely táncok az Erdélyen belüli és kívüli székely régiókban. Nem véletlen, hogy az erdélyi népzene gyűjtésében oly sokan jeleskedtek Vikár Bélától Domokos Pál Péterig, Bartók Bélától Kallós Zoltánig vagy Lajtha Lászlótól Martin Györgyig. A sort még hosszan lehetne folytatni, kiemelve a közelmúltban folytatott gyűjtéseket, a táncház mozgalmat, a számos népzenei kiadványt és hanglemezt, a remek táncegyütteseket és népdalénekeseket.

Folkrádió, 2015. január 23.


Kiállítással és filmbemutatóval emlékezünk Halmos Bélára

Halmos Béla (1946-2013) építész, Széchenyi díjas népzenekutató, az MMA néhai tagja, a Táncház mozgalom egyik alapító atyja, legendás első prímása, a revival mozgalom Béla Bácsija. A sokoldalú művész grafikái január 14-től tekinthetők meg a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Szomjas György HB – Hosszú Búcsú Halmos Bélától című filmje január 22-én és 23-án látható 19 órától a Hagyományok Házában.

Hagyományok Háza, 2015. január 22.


Múlt és jelen a Hortobágyon
Hagyományok Háza, 2015. január 24.

A Hortobágy és a Hajdúság hagyományait, népi tánckultúráját mutatja be a Magyar Örökség-díjas Debreceni Hajdú Táncegyüttes január 24-én, Almárium sorozatunk idei első előadásán. Előadásukban a puszta világát idézik meg hol autentikus, hol pedig szórakoztató táncjáték formájában hortobágyi táncosok és pásztoremberek segítségével, a helyi fiatalok példáján keresztül pedig bemutatják, hogy ma, a XXI. században, hogyan hagyományozódik tovább egy családon belül a pásztor mesterség.

Hagyományok Háza, 2015. január 22.


Athe Sam Klub

Hosszú szünet után január 22-én újra indul az Athe Sam Klub. A G3 Rendezvényközpontban (az egykori Gödör Klubban, a Király utcában)a legjobb hazai roma zenekarok koncertjeit hallhatja a közönség, valamint roma táncház és tánctanítás is lesz.

kulturport.hu, 2015. január 18.


„Ó, áldott szűzanya…” – Bodza Klára lemezbemutató koncertje Gyertyaszentelő Boldogasszony napján

Bodza Klára karácsonyra megjelenő szakrális lemezének bemutatója 2015. február 2-án 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert során olyan zenei csemegék hangzanak el, mint az Ómagyar Mária-siralom, karácsony és húsvét ünnepének legszebb moldvai csángó szokásdalai, Mária-énekek, valamint Erdélyi Zsuzsanna „Hegyet hágék, lőtöt lépék” című gyűjteményének archaikus imádságai. A koncerten Reményik Sándor istenes versei Dunai Tamás megszólaltatásában hangzanak el.

Hagyományok Háza, 2015. január 16.


Széki adatközlők mesterkurzusa Piliscsabán

Március 13-tól 15-ig el lehet lesni tudásukat. Aki tanulni vágyik, itt a helye! Barátaink, Filep „Pali­” Marci (hegedű) és Sipos Marci (kontra) lesznek vendégeink. A zenetanításban segít nekik Ocskay Rita, Halmos Attila és Huszthy Bálint. Havasréti Pál bőgőt, Nyitrai Marianna éneket fog tanítani. Pávai István Szék népzenéjéről tart előadást szombaton este (márc. 14.).

Folkrádió, 2015. január 16.


Elhunyt Csoóri Sándorné Marosi Julianna

„Az ének a legszebben kimondott, belülről fakadó szó, a legemelkedettebben formált lelki szépség. Ha énekelsz, nemcsak a hangod formálod, hanem a lelkedet is, s azét is, aki hallgatja.”
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2014. december 25-én elhunyt Csoóri Sándorné Marosi Julianna, gyűjtő, népdalénekes, írónő és néprajzkutató. Sok művészt segített útjára tanításával, és azzal az alázattal nyúlt a dalokhoz, amiket ő is tanítómestereitől tanult. Életét a népi kultúrának és családjának szentelte. Búcsúztatása 2015. január 24-én, délelőtt 11 órakor lesz az ürömi temetőben.

Hagyományok Háza, 2015. január 15.


Találkozás a néphagyománnyal
Ismeretterjesztő foglalkozások általános iskolásoknak a Hagyományok Házában

Már lehet jelentkezni Találkozás a néphagyománnyal című, általános iskolai csoportoknak szóló ismeretterjesztő foglalkozásunk tavaszi időpontjaira.

Hagyományok Háza, 2015. január 13.


Együtt indultak el még az égi színpadra is

A bokrétás nemzedék két tagjától, Magyar Alajostól és feleségétől búcsúztak el a napokban a szanyi néptáncosok. Hatvanhárom esztendei házasság után az égi színpadra is együtt léptek.

Kisalföld, 2015. január 13.


Táncház-vezető tanfolyam felnőtt néptáncosoknak
Módosított jelentkezési határidő: 2015. január 20.

A Táncház Egyesület ismét meghirdeti a táncház módszer négy évtizedes tapasztalataira épülő táncház-vezető tanfolyamot, amelyet a Hagyományok Házával együttműködve rendezünk meg. Célunk olyan táncházas házigazdák, gazdasszonyok, ceremóniamesterek képzése, akik jó táncos képességeik mellett alkalmi és rendszeres táncházak vezetőiként is megállják majd a helyüket.

Táncház Egyesület, 2015. január 13.


A magyar népdal nagykövete és édesanyja
Téli kertem, 2015. január 15.

Az év első szabadegyetemén Sebestyén Márta, a program fővédnöke lesz a vendégünk édesanyjával, Mona nénivel együtt, aki Kodály Zoltán tanítványa volt. A beszélgetés után táncház, ahol zenél a FolkEmbassy.

Folklista, 2015. január 13.


Ingyenes délutáni gyerekprogramok A népzene ünnepén
Művészetek Palotája, 2015. január 17.

A népzene ünnepéhez kapcsolódóan január 17-én délután három órától ingyenes családi programok várják a népzene és a néptánc szerelmeseit a Művészetek Palotája Előcsarnokában. Már délután háromtól tetőpontra hághat a hangulat, hiszen az eseménysorozatot a könyvesbolt előtti színpadon Gryllus Vilmos szólókoncertje nyitja. A későbbi programokat is főként gyermeknek ajánljuk, annál is inkább, mert ezúttal saját korosztályuk – az Óbudai Waldorf Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei, a Tamariska Táncműhely - ragadja őket táncba, és húzza hozzá a talpalávalót.

Művészetek Palotája, 2015. január 12.


Ha a népdal visszatér a gyökerekhez

Sebestyén Márta, a legrangosabb magyarországi kitüntetések, díjak tulajdonosa, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja novemberben a 11. Szeret menti népdalvetélkedő zsűrielnökeként járt Kosteleken, ahol talán egyetlen gyermek sincs, aki cserben hagyná az éneket. A vetélkedő alkalmából egykori gyimesi élményeiről kérdeztük az egyik legismertebb magyar népdalénekest, hangszeres előadóművészt.

Erdélyi Napló, 2015. január 10.


Nagy öregekkel és új csillagokkal várja közönségét A népzene ünnepe

A műfaj nagy öregjei és újonnan feltűnt csillagai, az autentikus és a feldolgozott népzenék előadói egyaránt fellépnek A népzene ünnepén, amelyet jövő szombaton tartanak a Művészetek Palotájában.

MTI, 2015. január 10.


Jótékonysági bált rendeznek a Csángó Rádió megmentéséért

A Csángó Rádió megmentéséért rendezik meg szombaton a jászberényi Bercsényi Sportcsarnokban a Csángó Bált, amelyen mások mellett a Jászság Népi Együttes, az Állami Népi Együttes, Csík János és Petrás Mária is fellép.

Székelyhon.ro, 2015. január 8.


Folytatódik Virágvölgyi Márta tanfolyama

Ezúttal a Hagyományok Házában (1011 Budapest, Corvin tér 8.) tart vonósok számára tanfolyamot Virágvölgyi Márta, Fekete Antal „Puma” és Kerékgyártó Gergely. Január 10-én, szombaton 13 és 18:30 közt széki és vajdaszentiványi dallamokat tanulhatnak, ismételhetnek hegedűsök, brácsások és bőgősök. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat.

Folkrádió, 2015. január 8.


Megjelent a Széki lakodalom című kiadvány

Az erdélyi Szék, a táncházmozgalom mintájául szolgáló község, a Kárpát-medence egyik legjobban kutatott települése. Szinte végeláthatatlan a Szék községgel kapcsolatos publikált írások, hangfelvételek száma, az Árendás Péter szerkesztésében most megjelent Széki lakodalom című, CD-ROM melléklettel rendelkező könyv mégis egyedülálló a maga nemében.

Hagyományok Háza, 2015. január 8.


Jótékonysági bált rendeznek a Csángó Rádió megmentéséért

A Csángó Rádió megmentéséért rendezik meg szombaton a jászberényi Bercsényi Sportcsarnokban a Csángó Bált, amelyen mások mellett a Jászság Népi Együttes, az Állami Népi Együttes, Csík János és Petrás Mária is fellép.

Krónika, 2015. január 7.


Neti Sanyi új lemezzel készül

2004-ben hunyt el „Neti Sanyi bácsi” kalotaszegi prímás. Fia, ifj. Fodor Sándor nyomdokaiba lépett, és a Budafolk együttes közreműködésével készíti új albumát.

KultúrPart, 2015. január 7.


Pénteken Népzenész Bál nemcsak zenészeknek

Immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Fonóban a Népzenész Bál, amelynek idei vendége a Palatkai Banda. Legyen ez az este a zenészeké, de táncosok, közönség, mulatók nélkül mit sem ér a muzsika: a korábbi évekhez hasonlóan minden táncos, táncházas, nem táncos és nem táncházas érdeklődőt is várunk szeretettel!

Fonó Budai Zeneház, 2015. január 7.


Idén is megrendezik a Fölszállott a pávát

Harmadik alkalommal rendezi meg az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató műsort, amelyben ebben az évben a gyerekeké lesz a főszerep. Az együttműködési szerződést kedden délelőtt írta alá Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója és Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója a budapesti Művészetek Palotájában.

MNO Kultúrgrund, 2015. január 6.


Fölszállott a páva 2015

2015. január 6-án tartotta sajtótájékoztatóját az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva 2015-ös vetélkedőjéről, amit idén gyermekek számára hirdettek meg. Február 15-ig várják néptánc és népzene kategóriában a 6-14 év közti fiatalok jelentkezését.

Hagyományok Háza, 2015. január 6.