Folkrádió

Tallózó

Kettős ünnep az Ifjú Szivekben

Kettős ünnepet ül idén az Ifjú Szivek. Hatvan éve alakult az Ifjú Szivek Magyar Dal- és Táncegyüttes (később Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes), és tizenötödik születésnapját ünnepli az Ifjú Szivek Táncszínház.

Új Szó, 2015. február 28.


Jagamas János népzenei gyűjteménye – könyvbemutató

A Kodály-tanítvány Jagamas János páratlan, eddig zömében ismeretlen népzenei gyűjteményét tartalmazó, most megjelent, háromnyelvű könyv és DVD-ROM bemutatójára várunk mindenkit szeretettel 2015. március 6-án, 16 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézetben.

Hagyományok Háza, 2015. február 28.


Népművészet Ifjú Mestere 2015

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet. A díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.
Jelentkezési határidő: 2015. április 30.

Hagyományok Háza, 2015. február 27.


Dalban megfogalmazott érzés
Egyre népszerűbb a néptánc és népzene

A népi kultúra és műveltség életben tartása és továbbadása a célja a Kovászna Megye Tanácsa által működtetett és Gáj Nándor igazgató által vezetett sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolának, amely új oktatási rendszerének köszönhetően városon és számos vidéki településen néptánc, népdal és népzene tanulására hívja az érdeklődőket. A három szak­ág több száz gyereket, fiatalt és felnőttet szólít meg megyeszerte.

Székely Hírmondó, 2015. február 26.


Erős a népzenei bázis, de itthon nehéz a megmutatkozás

Jubileumi koncerttel ünnepli huszadik születésnapját a Söndörgő együttes vasárnap a Művészetek Palotájában. Eredics Áron, a zenekar vezetője lapunknak elmondta: nem táncházi zenéléssel foglalkoznak, hanem a népzene koncertszerű bemutatását tűzték ki célul. A délszláv muzsikát játszó csapat alapítója szerint a népzene hallatán sokakban kialakult egy rossz előkép Magyarországon, ezért a műfaj nem tud olyan széles körben megmutatkozni, mint amilyenre hivatott.

Magyar Hírlap, 2015. február 26.


Móser Zoltán: Időt halasztani, napot mulasztani... Képes Ének-Tár

A Zenetudományi Intézet népzenei archívuma sok-sok ezer népdal hangfelvételét és kottáját őrzi – természetesen az énekesek adataival együtt. De vajon közülük hányról készült fényképfelvétel? Döntő többségük – ma már pótolhatatlanul – arctalan. Nincs jogunk számon kérni a gyűjtőktől a fotózás elmulasztását, hiszen a terepen rendkívül összetett, koncentrált munkát kell végezniük, de azért egy szemléletbeli tényezőt is megemlítek.

Parlando, 2015. február 21.


Dr. Gerzanics Magdolna
Mi lesz veled Zoboralja?

Ha valahol Zoboralját hallom emlegetni, melegség önti el a lelkemet. Melegség, mert ott voltak a nagyok, Kodály, Manga, Vikár, Vass Lajos, Ág Tibor, Morvay Judit és sokan mások. Aki egyszer arra jár, megfogja valami varázs, az ízes beszéd, a gyönyörű népdalok, a szokások, viselet, stb.

Parlando, 2015. február 21.


Berecz András: Ződ pázsiton át az Úristenig
Debrecen

Amit mondok nem kell, hogy elhiggyétek, elég ha látjátok magatok előtt – eresztette ki a „fogi rései” között Ződ posztó című estjén Berecz András szerdán a Kölcsey Központban. Ebből mindjárt tudtuk, hogy legalább két foga van. – Mert völgye is csak két hegynek lehet – mutatott rá története egy szereplőjével kapcsolatban a mesélő, akinek különben nagy bajuszától nem tudtunk volna megbizonyosodni fogai számáról. Szavaival nem csak ez alkalommal adott sokkal többet, mint, amit a szemünkkel a helyszínen felfoghattunk.

Hajdú Online, 2015. február 20.


Újra Minden Magyarok Tánca az Országos Táncháztalálkozón

A Táncház Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület együttműködésében immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Minden magyarok tánca című színpadi táncbemutató az Országos Táncháztalálkozón. A program az előző esztendőkben nagy sikert aratott. A résztvevők nem csak az országot körülvevő magyarlakta területekről érkeztek, megtiszteltek minket németországi, kanadai, amerikai, hollandiai, de Japánból, Finnországból érkezett táncosok is.

Táncház Egyesület, 2015. február 20.


Népzenében a slágeres feldolgozásoké a világ – vagy mégsem?

Herczku Ágnes Bandázom című lemeze egyfajta „vegyes vágott”ˇ Emlékezni fogunk rá tíz év múlva? A népzenéhez csak akkor szabad hozzányúlni, ha legalább olyan értékes az eredmény, mint az eredeti. Bartók is ebből indult ki.

Magyar Nemzet Online, 2015. február 18.


Akkor kell falura költözni, mikor már van az embernek hat unokája

Kostyák Alpár zenész, tévés szerkesztő az erdélyi táncházmozgalom egyik elindítója. Muzsikált a Bodzfában és a Barozdában, majd a Tarisznyásban. A román közszolgálati televízió kolozsvári magyar adásának szerkesztője, de nem ebben a minőségben volt a Zenetér Viseltben vendége.

Kolozsvári Rádió, 2015. február 18.


Rekord a harmadik évadban!
A Fölszállott a páva meghosszabbítja a harmadik évad jelentkezési határidejét

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedőjének harmadik évadára eddig összesen 467 produkció jelentkezett, ami több mint 2200 gyermeket jelent. A vasárnapi, azaz február 16-i jelentkezési határidőig legtöbben az énekes szólista kategóriában regisztráltak, de szép számmal jelentkeztek néptáncegyüttesek, táncospárok és táncos szólisták is. A jelentkezések háromnegyede Magyarországról érkezett, a határon túli jelentkezők közül pedig a legtöbben, hetvenen Erdélyből adták le a nevezésüket.

Fölszállott a páva, 2015. február 16.


Ígérje meg, hogy nem megy el zenei adminisztrátornak

Kodály Zoltán szájából hangzott el ez a mondat 1955-ben, valahol az Oktogon és a Kodály-körönd között egy hideg téli estén. Sebestyénné Farkas Ilona, Sebestyén Márta édesanyja volt a fiatal tanítvány, akivel Kodály a nyugdíjba menetelekor megígértette, hogy tanítani fog. Nem ragad le a sziszifuszi papírmunkánál, hanem a gyermekekkel foglalkozik!

librarius, 2015. február 16.


Dübörögnek a hétvégén a kultúrházak

A kormány programja, hogy a kulturális alapellátást elsősorban a kis közösségeknél erősítse, hiszen itt a legnagyobb a veszélye, hogy a kulturális tevékenység megszűnik vagy eltűnik – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete 11. kerületi Fővárosi Művelődési Házában, ahol a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat egyik rendezvényén vett részt.

Magyar Nemzet Online, 2015. február 15.


Elhunyt László László bukovinai székely prímás

Életének 97. évében elhunyt László László bukovinai székely prímás, a Népművészet Mestere. Temetése február 18-án 11 órakor lesz az izményi temetőben.

Folklista, 2015. február 13.


Elhunyt Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató

94 éves korában elhunyt dr. Erdélyi Zsuzsanna művészeti író, néprajztudós, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze.

Magyar Művészeti Akadémia, 2015. február 13.


Népzenével kell megfertőzni az embereket

Herczku Ágnes a magyar népzene és világzene megkerülhetetlen alakja. Számtalan hazai és külföldi produkció fűződik a nevéhez, mégis sokan a Fölszállott a páva című műsorból ismerik. Az énekesnővel beszélgettünk a műsorról, a népzenéről és arról a kihívásról, mennyire nehéz eljuttatni és megszerettetni ezt a műfajt az emberekkel.

Quart, 2015. február 12.


Ötszáz intézmény csatlakozott idén a Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz

Ötszáz intézmény mintegy ezer programmal, többek közt táncházzal, koncerttel, színházi estekkel és gasztronómiai programokkal várja péntektől vasárnapig az érdeklődőket országszerte a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében.

MTI, 2015. február 12.


Kortárs hagyomány: 21. századi népzene

A Zeneakadémia Bartók és Kodály óta elfogadta a muzsika tiszta forrásának, az elmúlt évtizedekben pedig önálló tanszéken is kutatja-oktatja az élő népzenét. A Kárpátaljáról a pesti Duna-partra költözött Pál István Szalonna és bandája viszont gyakorolja, a falunaptól a lagzikig olykor még hallható, sokszínű Kárpát-medencei „folkot”.

Glamour, 2015. február 11.


A Zagyva Banda volt a legnépszerűbb

A Zagyva Banda népzenei együttes aratta a legnagyobb sikert a moszkvai Progresszív Folk elnevezésű fesztiválon.
Király Miklóssal (hegedű), Szabó Andrással (brácsa) és Laukó Tamással (nagybőgő) szerepelt a magyar együttes az orosz kulturális minisztérium által támogatott, először megrendezett fesztiválon. A rendezvény célja a népzene 21. században betöltött helyének, szerepének bemutatása volt. A népzenei és néptáncbemutatók, táncházak mellett kerekasztal beszélgetéseket is tartottak.

hirado.hu, 2015. február 9.


Csángó Bál: magyarul becézni a gyermekeinket

Egy képzeletbeli csángó radinához kapcsolódva a gyermeknevelés fontosságáról is szólt az idei csángó bál, amelynek színpadi műsorában számos hagyományőrző vendég is szerepelt. A bált megtisztelte jelenlétével az amerikai nagykövet asszony, Colleen Bell is.

MNO Kultúrgrund, 2015. február 8.


A Jagamas János népzenei gyűjteménye című kiadvány február 12-re tervezett bemutatója elmarad

A Kodály-tanítvány Jagamas János páratlan, eddig zömében ismeretlen népzenei gyűjteményét tartalmazó, most megjelent, háromnyelvű DVD-ROM bemutatóját betegség miatt 2015. március 5-re halasztják.

Hagyományok Háza, 2015. február 8.


Fölszállott a páva 2015
A jelentkezési határidő 2015. február 15.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012 tavaszán népzene- és néptáncvetélkedőt hirdetett Fölszállott a páva néven. A 16 és 35 év közötti hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok versenyére a teljes magyar nyelvterületről számos produkciót neveztek a területi selejtezőkből a televíziós elődöntőkbe már csak 48 jutott tovább.

Hagyományok Háza, 2015. február 4.


Csík János: Úgy élni, mint a fák (Csík János 50)

Nem ismerek muzsikust, aki Csík Jánosnál jobban megérdemelt volna egy reprezentatív, gyönyörűen kivitelezett CD-ben megtestesült ajándékot az 50. születésnapjára! Miért, miért. Mert soha (mondom: SOHA), egyetlen pillanatra sem láttam őt kedvetlenül állni és muzsikálni a színpadon. Csakis sugárzó derűvel, szívvel-lélekkel, hite, küldetése teljes tudatában: a magyar népzenét a lehető legszélesebb tömegekhez juttatni el.

Riff, 2015. február 4.


Idősebbek is elkezdhetik

Tánctanfolyam indul a Hagyományok Háza Baráti Köre szervezésében elsősorban az idősebb korosztály számára. A tanfolyam célja, hogy a táncházakban használható tudást adjon azoknak a laikus érdeklődőknek, akik nem hivatásszerűen vagy együttesekben táncolnak, illetve, hogy táncalkalmat teremtsen azoknak, akik már nem szívesen állnak fel táncolni a fiatalabb, komoly tánctudással rendelkezők között a táncházakban.

Hagyományok Háza, 2015. február 3.


Folk hétvége az Üsztürüvel

A Három­szék Tánc­együt­tes 25 éves fenn­ál­lá­sá­nak évfor­du­ló­ját külön­böző ren­dez­vé­nyek­kel ünne­pel­jük az évad folya­mán, prog­ram­ja­ink kere­té­ben pedig ven­dé­ge­ink lesz­nek olyan zené­szek, zene­ka­rok is, akik meg­ha­tá­rozó szín­fol­tot jelen­tet­tek tár­su­la­tunk életé­ben. Első meg­hí­vot­ta­ink az Üsztürü zene­kar és Nyit­rai Mari­ann, a Sep­si­szent­györgy Szé­kely­föld Kul­tu­rá­lis Fővá­rosa a Hagyo­mány évében prog­ram­so­ro­zat keretében.

Háromszék Táncegyüttes, 2015. február 2.


Bodza Klára lemeze: a születéstől a feltámadásig

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án mutatja be a művésznő új lemezét a Hagyományok Házában. Régi vágya volt ez a szakrális lemez, de szerinte most érett be igazán. Bodza Klára egész életművét foglalta össze az új albumon.

MNO Kultúrgrund, 2015. február 1.


Jövő szombaton lesz a Csángó Bál

Jövő szombaton rendezik a fővárosban a Csángó Bált, az idei rendezvény színpadi műsorán moldvai és gyimesi hagyományőrzők közreműködésével „babalátogatóba” invitálják a nézőket. A bált Áder János köztársasági elnök nyitja meg.

MTI, 2015. február 1.