Folkrádió

Tallózó

Interjú az Évad legjobb női táncosával

Mint minden évben, idén is április 29.-én, a Tánc Világnapja alkalmából rendezett gálaműsor keretében adták át a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt szakmai elismeréseket és az Imre Zoltán díjat. 2015-ben néptánc kategóriában az Évad legjobb női táncosa díjjal Lévay Andreát tüntette ki a Szövetség. Ebből az alkalomból beszélgettünk Vele pályafutásáról.

Folkpédia, 2015. április 30.


Közeleg a Táncház Napja

Május 9-én az ország számos pontján (Budapest, Debrecen, Gátér, Jászberény, Székesfehérvár, Szekszárd, Zalaegerszeg, Tatabánya), és határainkon túl is (Bécs, Máramarossziget) Táncház napi programok hívják fel a figyelmet a több mint negyvenéves Táncházmozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne az első budapesti táncház emlékére a Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától tánc- és énektanítással, mesesarokkal, kézműves-foglalkozással várja egész nap az érdeklődőket a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre. A budapesti programot a Zeneakadémián 19:30-kor kezdődő, Az elfeledett Székelyföld című koncert zárja.

Hagyományok Háza, 2015. április 30.


A döntéshozók munkáját segíti a nemzeti táncprogram

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke a dokumentum átadásakor hangsúlyozta: az egy év alatt, sok táncművész szakértő által összeállított program összefoglalja mindazokat az eredményeket, amelyeket a magyar táncművészek létrehoznak, továbbá alternatívákat és megoldásokat kínál nemcsak a jelen generáció, hanem a jövő nemzedékei számára is.

hirado.hu, 2015. április 29.


Nemzetiségek együtt

Április 26.-án tartották Ráckevén a Nemzetiségi Találkozót. Az eseményen magyar, cigány, német, szerb, bolgár és délszláv együttesek vettek részt, és mutatták be táncaikat a közönségnek. Érdekesség, hogy a csoportok nagy része Ráckeve szomszédos vagy közeli településeiről került ki, bizonyítva ezzel azt, hogy a Csepel-szigeten a mai napig „kölcsönhatásban” és szoros barátságban él együtt sokféle nemzetiség.

Folkpédia, 2015. április 29.


Kubinyi Júlia a maga útját járja

A Magam járom című lemezének anyagát mutatja be Kubinyi Júlia május 8-án a Fonó Budai Zeneházban. Az énekesnő a szakma értékelése szerint az új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb tagja.

MIX Magazin, 2015. április 29.


Itt az első népzenei karaoke DVD!

A FolkEmbassy - vonós népzenekar és köréje szerveződő informális kultúrdiplomáciai intézmény két éve működik azzal a céllal, hogy Magyarországon és a világban képviselje az autentikus, feldolgozatlan magyar népzenét, az európai kultúra ezt a Kárpát-medencére bízott különleges és gazdag darabját.

librarius, 2015. április 26.


Ilyen volt az év legnagyobb magyar esküvője

Óriási sikerrel mutatták be Novák Ferenc legendás táncelőadásának felújított változatát Április 24-én a Papp László Sportarénában. A Magyar Menyegző Novák Eszter rendezésében, 6 táncegyüttes több mint 300 táncosának közreműködésével valósult meg.

KultúrPart, 2015. április 26.


Pályázati felhívás a Mesterek és tanítványok sorozatban való részvételre

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatán való közreműködésre. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével.

Hagyományok Háza, 2015. április 23.


Fotókiállítással ünnepelt negyedszázad – Néptánc a Hargita Megyei Megyeháza Galéria falain

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes megalakulásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozat keretében, a Tánc Világnapja közeledtével, a Hargita együttes és Hargita Megye Tanácsa április 24-én, pénteken 18 órára a Megyeháza Galériában rendezett fotókiállítás megnyitójára várja a közönséget.

Erdély ma, 2015. április 23.


Mesejáték ifjaknak és időseknek: 30 éves lett a Bogáncs

Kelekótya mesejáték, kiállítás és nosztalgiás hangulat a Tranzit Házban – szerdáig tart a Bogáncs Néptáncegyüttes szülinapi rendezvénysorozata.

Transindex, 2015. április 22.


A népzene a magyar kultúra egének állócsillaga
Agócs Gergely szerint a népzenéből mindig lehet meríteni

A magyar népzene hordoz annyi értéket és szépséget, hogy ma is megáll a saját lábán, nem kell csak azért feldolgozásokat készíteni, hogy jobban eladható legyen - mondta az MTI-nek Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató azzal kapcsolatban, hogy a Fonó Zenekarral készített egyik felvételük több mint 500 ezres nézettséget ért el a YouTube-on.

Magyar Hírlap, 2015. április 21.


Hagyományok és hagyományozódás átalakulása Magyarpalatkán
Rőmer Judit dolgozata

[...]A zenészeknek 1975-76 körül lett rádiójuk (többnyire elemes, tranzisztoros), melynek adásaiból hamar tanulni kezdtek. Természetesen a kezdetben fogható rádióadók szinte csak román zenét sugároztak, így elsősorban az került „feldolgozásra” általuk. [...] A falusiak és a zenészek egyaránt igényelték a repertoár folyamatos megújulását, mindkét fél hozott be új dallamanyagot. A táncanyagot is hasonló hatások érték, a zenészek ebben is közvetíthettek. Kiváló zenei memóriájuk és zenei termékenységük a modernizáció során egyre nagyobb intenzitással működött, ami a hagyománykészlet folyamatos belső érését és gazdagodását eredményezte, bár mély, és kibogozhatatlan nyomokat hagyott a falusi folklórban.

Folkrádió, 2015. április 21.


Ünnepi hét a 20 éves Táncházban – Új műsorra készül az Alba Regia Táncegyüttes

A Táncház születését felelevenítő beszélgetéssel, a tavalyi „Fölszállott a páva” műsorban készült fotókból nyílt kiállítással, valamint az Alba Regia Táncegyüttes készülő új produkciójának beharangozójával kezdődött a jubileumi hét programsorozata. A júniusban bemutatásra kerülő műsorban a város köztéri alkotásain és legendás személyiségein keresztül jelenik meg a több mint ezeréves Székesfehérvár történelme. A 20 éves fennállását ünneplő Malom utcai intézmény a héten minden napra kínál érdekességet a néptánc és népzene iránt érdeklődőknek.

Székesfehérvár online, 2015. április 21.


Táncház is lesz az Éjszakai Forgatagban

Éjszakai Forgatagot és Táncházat szerveznek a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér munkatársai április 24-én, pénteken az asztalitenisz-csarnokban.

Kecskeméti Lapok, 2015. április 21.


Addig, amíg az ember lábai bírják!

„Naphajlattól pitymallatig” címmel fergeteges néptáncbemutató gálával ünnepelte a Muravidék Néptáncegyüttes fennállásának 15+1 éves évfordulóját teltházas rendezvényen a lendvai Színház- és Hangversenyteremben.

Muravidék, 2015. április 19.


Harminc éves a kolozsvári Bogáncs néptáncegyüttes – AUDIÓ

Fekete-piros flashmobbal indul a harminc éves Bogáncs születésnapi rendezvénysorozata. Ahol egykor a székiek táncoltak, a posta mögötti parkban szabadtéri tánc lesz április 19-én, majd tíz napig szinte minden napra jut valamilyen táncesemény. A harminc év alatt rengetegen fordultak meg a Bogáncsban, vagy legalább valamelyik kisebb csapatában, most mindenkit szeretettel várnak a születésnapi rendezvénysorozatra, amelyet a tánc világnapján zárnak a Tranzit házban.

Kolozsvári Rádió, 2015. április 18.


Színes programokkal ünnepel a székesfehérvári Táncház

Ez a ház a mi házunk címmel hétfőtől egy héten át gazdag programokkal ünnepli a székesfehérvári Malom utca 6. szám alatti Táncház húszéves fennállását az Alba Regia Táncegyesület.

MTI, 2015. április 18.


A legjobbak közé került a Bartina Néptánc Együttes

SZEKSZÁRD, SZÁZHALOMBATTA | „Örökség nívódíjas gyermektánc koreográfia” címet érdemelt a Bartina Néptánc Együttes mindkét résztvevő csoportja az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által szervezett Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Versenyen.

Tolnai Népújság, 2015. április 18.


Rekordjelentkezés a budapesti Womexre

Rekordot jelentő több mint ezer jelentkezés érkezett az április 10-i határidőig az őszi budapesti World Music Expóra (Womex). Magyarország október 21-től 25-ig a közép-kelet-európai országok közül elsőként rendezi meg a világzene első számú nemzetközi eseményét.

MNO Kultúrgrund, 2015. április 18.


Ez a mi házunk - 20 éves a fehérvári táncház

Ez a ház a mi házunk címmel egy héten át gazdag programokkal ünnepli a Malom utca 6. szám alatti Táncház 20 éves fennállását az Alba Regia Táncegyesület. Az április 20-a és április 26-a között megrendezett programok között fotókiállítás, tánctanítás, népzenei est, nyilvános főpróba és a Tánc Világnapja alkalmából szervezett gálaműsor is szerepel.

Székesfehérvár online, 2015. április 14.


Sepsiszentgyörgy
Öröm a néptánc színpadán – Folkhétvége

Hat prímás húzta, még annyi zenész kísérte, és legalább huszonnégy pár táncos járta a kalotaszegit – így ért véget a 2012–2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny erdélyi és magyarországi résztvevőiből összeállt százfőnyi csapat szombat esti előadása a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Nem volt versenyhangulat, a közönség sem drukkolt egyik vagy másik együttesnek, szólistának, csak örömteli tánc és muzsika másfél órán keresztül.

Háromszék, 2015. április 14.


Elkészült a Folkrádió első okostelefonos alkalmazása

Végre elkészült a Folkrádió androidos alkalmazásának első kiadása, így már telefonon is lehet hallgatni a rádiót. Az alkalmazás segítségével nyomon követheted az aktuális műsort, az elhangzó felvételek címeit és előadóit. További funkciókat is tervezünk, de azokra még forrást kell találnunk. Elsőként a Folknaptárt szeretnénk beletenni.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2015. április 13.


Folytatódik Virágvölgyi Márta tanfolyama
6 óra gyakorlás az Óbudai Népzenei Iskolában

Április 11-én, szombaton 13 és 19 óra közt széki és vajdaszentiványi dallamokat tanulhatnak, ismételhetnek hegedűsök, brácsások és bőgősök Virágvölgyi Márta tanfolyamán az Óbudai Népzenei Iskolában. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat. Tanárok: Virágvölgyi Márta (hegedű), Fekete Antal „Puma” (brácsa) és Kerékgyártó Gergely (bőgő). Cím: 1036 Budapest, Mókus u. 20.

Folkrádió, 2015. április 8.


Pár-beszéd. Módszertani napok Szegeden
Néptánc - Az elmélet és a gyakorlat kapcsolata

A Magyar Etnokoreológiai Társaság, a Szent-Györgyi Albert Agóra és az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék módszertani napokat szervez április 15. és 17. közt Szegeden. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Folkrádió, 2015. április 7.


Aki nem szeppent meg Kodálytól

85 éves lett Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, zenepedagógus, rádiós műsorkészítő és a legismertebb magyar instrumentum, a nevét viselő rézfurulya feltalálója. A kevés kortárs egyike, aki nem szeppent meg Kodály Zoltántól.

Népszabadság, 2015. április 7.


Csokkantás és mátkázódás: mire jó a verestojás?

Miért veres a húsvéti tojás a csángók szerint? Hogyan köszönjünk Moldvában a húsvétot követő hetekben? Miért érdemes húsvét vasárnapján hajnalban kelni? Hogyan kell verestojással csokkantani? És mit mondjunk a mátkánknak? Csángó húsvéti szokásokról lesz szó.

Nyelv és Tudomány, 2015. április 4.


Uzoni húsvéti szokások, hagyományok

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor a kereszthalált halt Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. A leggazdagabb, legszínesebb népszokások teszik általában több korosztály, de különösen a gyermekek és a fiatalság várva várt ünnepévé.

Háromszék, 2015. április 4.


Megújult a Csallóközi Táncegyüttes

DUNASZERDAHELY | A Csallóközi Táncegyüttes sok évtizedes múltra tekint vissza, és azt, hogy a néptánc kortól független, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az együttes állandóan képes a megújulásra. A tánc szeretete összeköti az együttes tagjait, olyanok, mint egy nagy család.

Új Szó, 2015. április 3.


Petíciós kampány és tiltakozó táncház a SOZA ellen

Ha egy nyilvános rendezvényen bármilyen jellegű zene hangzik el, szervezőjének öt nappal előre be kell azt jelenteni a SOZA-nak (Slovenský ochranný zväz autorský), a zenei szerzők szlovákiai jogvédő szervezetének. A népzenészek nem értenek ezzel egyet.

Bumm.sk, 2015. április 2.


Második alkalommal lesz Folk hétvége Sepsiszentgyörgyön

A 25 éves Háromszék Táncegyüttes és Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa a Hagyomány évében április 10-11. között második alkalommal rendezi meg a Folk hétvégét Sepsiszentgyörgyön.

Erdély ma, 2015. április 2.


Erdélybe hozza a Pávát a Tokos

Közel hatszázezren ültek a képernyők előtt az egész Kárpát-medencében tavaly áprilisban, és izgulták végig a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató döntőjét. A műsor hatására több csoport, kisközösség kezdett a műfaj iránt érdeklődni. Ezt a folyamatot szeretné erősíteni a kolozsvári Tokos zenekar azzal, hogy a hazai közönség elé is elhozzák a műsor hangulatát és Fölszállott a páva Erdélyi Turnét szerveznek.

Kolozsvári Rádió, 2015. április 1.