Folkrádió

Tallózó

Erdők, vizek zenéi

Ha igaza van a keleti filozófiáknak, akkor Európa fejlődésbe vetett makacs hite képzavar; a valóságban egy önmagába visszatérő, körkörös pályát ró minden létező. Tehát a legújabb zenetörténet is. Így fordulhat elő, hogy a Tükrös együttes ma szinte progresszív népzenei irányzatnak számít. Miért is? Ars poeticájuk szerint kizárólag az autentikus népzene előadói eszközeivel kívánnak korszerű zenei élményt nyújtani közönségüknek. Meggyőződésük szerint ma is elő lehet csalni ebből a muzsikából azt az életerőt, ami hajdan a fiatalokat éltette.

Népszabadság Online, 2015. május 30.


A Tavaszi szél dallamán innen és túl

Etnomuzikológusként budapesti tudományos és felsőoktatási intézmények munkatársa ma a székelyföldi származású Pávai István, a csíkszeredai Barozda együttes egykori alapító tagja. Jagamas János népzenei gyűjteményének kolozsvári bemutatója alkalmával egykori mesteréről, a népzene nyelvektől független érvényességéről és a folklór irányairól beszélgettünk.

Erdélyi Napló, 2015. május 29.


Csapat, amely téged is képvisel

Találtunk egy olyan fiatal népzenész bandát, akik nem félnek színtiszta autentikus népzenét játszani, mi több, amellett, hogy szabadegyetemet nyitottak, kultúrblogot, táncházakat, folkkocsmát vezetnek, épp most készítik Magyarország első népzenei karaoke dvd-jét. Rosonczy-Kovács Mihály prímással, a Hungarian FolkEmbassy egyik alapító tagjával beszélgettünk.

Womanity, 2015. május 27.


Elmarad a vajdaszentiványi mesterkurzus az Óbudai Népzenei Iskolában

Horváth Elek, vajdaszentiványi prímás lett volna az Óbudai Népzenei Iskola vendége március 28-án, csütörtökön este. Elek bácsi az előző hétvégén Zalaegerszegen muzsikált. Közben megbetegedett és hazautazott, így a tervezett mesterkurzus sajnos elmarad. Reméljük, mielőbb meggyógyul, és nemsokára vendégül láthatjuk.

2015. május 25.


Bartók Táncegyüttes művészeti vezetőt keres
A pályázat benyújtási határideje: 2015. június 30.

A Bartók Kulturális Táncegyesület pályázatot hirdet művészeti vezető
feladatkör betöltésére. Az örökösen kiválóan minősült, Európa- és Csokonai-díjas Bartók Táncegyüttest 1958-ban Timár Sándor alapította. Az együttes célja a magyar nyelvterület tánckultúrájának megismerése, ápolása és alkotó módon való továbbfejlesztése, a táncok a magyar tánctípusok és táncdialektusok szerinti anyanyelvi szintű elsajátítása, a magyar tánckarakter individuális, improvizatív kidomborításával, a táncok autentikus jellegének megőrzésével.

Bartók Táncegyüttes Alapítvány, 2015. május 23.


Bartók Béla kiadatlan öröksége

Nyolcvan éve lett az MTA tagja Bartók Béla, az Akadémia keretein belül végzett példátlan értékű munkássága a mai napig nem érhető el a szélesebb nyilvánosság számára. A mai évforduló kapcsán érdemes elgondolkozni azon, vajon mit is kezd hazánk azzal a példátlan örökséggel, amelyet a huszadik század egyik legnagyobb magyar géniusza, Bartók Béla ránk hagyott.

MNO Kultúrgrund, 2015. május 16.


Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó
2015. július 3-5-ig, Mezőmegyer

A találkozó fő elve és vezérfonala a népzene iránt érzett önzetlen szeretet. Fontos talpkövek még munkánkban az önkéntesség, az elkötelezettség, a néphagyományok igazi fennmaradásában vetett hitünk, ezért ezen értékek mentén haladunk.

Magyar népzenét hallgatok, 2015. május 16.


Népművészet Ifjú Mestere – 2015
A pályázatok nyilvános bemutatója és zsűrizése

A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható elismerés. Az előadóművészeti kategóriában a színpadi megmérettetés valamennyi pályázónak egy időben, egy közös műsor keretében zajlik. Ezt követi még azon a napon az összetett értékelés. A tárgyi alkotó művészet zsűrizése, és az előadóművészet nyilvános bemutatója és zsűrizése 2015. május 15-én, pénteken 14 órakor lesz.

Hagyományok Háza, 2015. május 13.


XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál
2015. május 29 - 31.

Idén is Örömmel rendezzük meg országunk legnagyobb, legrégebbi néptáncversenyét, a XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivált. A rendezvény kísérőprogramjai között a Magyar Művészeti Akadémia kiállítása, Halmos Béla emlék fotókiállítás, népművészeti vásár is szerepel, táncház-zenekarként fellép a TÉKA együttes is.

Táncház Egyesület, 2015. május 11.


V. Pünkösd a szentendrei Skanzenben
2015. május 24-25

Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Pünkösdi Örökség Fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy egyszerre megismerhessük a magyar nemzeti jegyzéken szereplő szellemi örökségeket.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2015. május 11.


Britain­s Got Talent: újabb magyar siker az angol tehetségkutatóban

Újra egy magyar csapatért szurkolhatunk a Britain’s Got Talentben, a három fiúból álló Fricska nevű tánccsapat ugyanis négy igennel jutott tovább az angol tehetségkutatóban. Nem meglepő, hogy a Moussa Ahmedből, Papp Gergely Bálintból és Papp Máté Bencéből álló csapat döbbenetes produkciója teljesen elvarázsolta Simon Cowelléket. A srácok villámgyors tánclépéseket mutattak be, miközben kezükkel verték a ritmust, ehhez pedig népzenei aláfestést használtak.

Nők Lapja Cafe, 2015. május 10.


A magyar népi zene és tánc mélyebb rétegeiből merítettek

A Magyaroké című ősbemutatóval örvendezteti meg közönségét a 25 éves Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A bemutatót május 11-én 7 órától tartják, az alkotók között találjuk Kelemen Lászlót, Szűcs Gábort, Fundák Kristófot, Szűcsné Urbán Máriát és Fundák Kaszai Lilit is.

Székelyhon.ro, 2015. május 8.


Tizedik alkalommal találkoznak az erdélyi táncházzenészek Gyimesben

Hétvégén Gyimesben, a Borospataki Skanzenben találkoznak a táncházzenészek. Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója tíz éve minden évben összegyűjti azokat, akik muzsikájukkal hozzájárulnak a táncházak éltetéséhez. Ilyenkor több tucat zenész gyűl össze egy hétvégényi időre. Szombaton amolyan nyílt nap lesz, bárki betekintést nyerhetnek a rendezvényre. A táncházzenészek találkozóját tizedik alkalommal szervezi meg közösen a Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Virtus Egyesület.

Kolozsvári Rádió, 2015. május 7.


Megvan a Táncház Napja részletes programja

Május 9-én várunk mindenkit szeretettel egész nap Budapesten, a Liszt Ferenc téren, Bécsben, Debrecenben, Gátéren, Jászberényben, Máramarosszigeten, Székesfehérváron, Szekszárdon, Zalaegerszegen és Tatabányán!
A Liszt Ferenc téren délelőtt 10-től este 8 óráig énektanítás, mesesarok, gyermekjátékok, múltidéző beszélgetés a Táncházmozgalom nagyjaival, kézműves-foglalkozás, tánc, tánc és tánc várja az érdeklődőket.
Szóljon ez a nap a néptáncról, népzenéről kicsiknek és nagyoknak határokon innen és túl!

Hagyományok Háza, 2015. május 7.


A Városligetben végre méltó helyre kerülhet a Néprajzi Múzeum

A Magyar Néprajzi Társaság állásfoglalása a Néprajzi Múzeum költözésének aktuális helyzetével kapcsolatos Kerekasztal tapasztalatai alapján. A magyar néprajzi szakmai szervezetek és intézmények képviselői támogatják a Néprajzi Múzeum új épületben való elhelyezését és véleményük szerint a Városligetbe tervezett új múzeum messzemenően alkalmas erre a célra – derült ki a Magyar Néprajzi Társaság által szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen. A résztvevők szerint az építészeti tervpályázaton győztes terv megvalósulása esetén a gyűjteményi és a látogatói szempontok szerint is világszínvonalú, méltó otthona lesz a Múzeumnak.

Magyar Néprajzi Társaság, 2015. május 6.


Kubinyi Júlia: Egyensúlyban két világ között

Magam járom címmel jelenik meg Kubinyi Júlia első szólólemeze, amelyet május 8-án a Fonó Budai Zeneházban mutat be a közönségnek. A Junior Prima-díjas, Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett népdalénekes, aki a Fölszállott a páva című tévés tehetségkutató döntőseként vált országszerte ismertté, azt vallja, a népdal örök értékeket közvetít, amelyben ma is megtalálhatjuk a szépséget. Kubinyi Júliát a népi kultúra esélyeiről, a tévés szereplésről és első saját lemezéről kérdeztük.

MNO Kultúrgrund, 2015. május 6.


Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót szerveznek Mezőmegyeren

Él egy 4 gyermekes édesapa Mezőmegyeren, Futó Zsolt, aki nagyon szereti a népzenét. Létrehozott egy Magyar népzenét hallgatok elnevezésű csoportot a Facebook-on, mondván, hátha lesz vagy egy tucat ember, aki hasonlóan gondolkodik, akivel megoszthatják az itt-ott felfedezett dalkincseket. A tucatnyi helyett a csoportnak ma már több mint 9700 tagja van, és most a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Arany János Művelődési Ház és Pintér Tibor hathatós közreműködésével, irányításával, Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót szerveznek július elejére Mezőmegyerre.

Csabai Mérleg, 2015. május 6.


A Magyar Állami Népi Együttes 2015. évi külföldi vendégszerepléseiről

Eseményekben gazdag a Magyar Állami Népi Együttes 2015-ös éve. Áprilisi nagysikerű olaszországi turnéja után, amelyen a Naplegenda és a Magyar rapszódia című produkciók kerültek bemutatásra, színpadra állította Verbunkos, Nemzeti tánc születése című felújított előadását. Az együttes szerepelt, alkotói pedig közreműködtek Novák Ferenc legendás táncelőadásának újraértelmezésében, a Magyar Menyegzőben. Május közepén Erdélyben vendégszerepel a társulat a Szarvasének és a Magyar rapszódia című produkciókkal. Ezt követően, május végén és júniusban a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című új műsorukkal turnéznak Nyugat-Ukrajnában, Kárpátalján és Kijevben. Fellépnek az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozaton és ősszel a Budapesti Kulturális Napok Ankarában programsorozaton is.

Hagyományok Háza, 2015. május 5.


Kiemelkedő eredménnyel szerepelt a Debreceni Népi Együttes utánpótlás csoportja
Jászberény

Kiemelkedő eredménnyel szerepelt a Debreceni Népi Együttes utánpótlás csoportja az április 25-én, Jászberényben megrendezett III. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen. Az eseményen több nagy táncműhely gyermekei és ifjai mutatkoztak be. A debreceni csoport három különdíjat, Dancs Emese, Lakatos Panna, Galajda Noémi, Balogh Gergő, Aranyi Krisztián pedig a kiírás legmagasabb szólótáncosi díját nyerte el. A táncosok mellett az együttes egyik oktatópárja: Csontos Anna és Vámosi István felkészítő munkájáért kapott elismerést.

Debreceni Művelődési Központ, 2015. május 5.


Félévzáró Virágvölgyi-tanfolyam

Május 9-én, szombaton 13 és 19 óra közt újra összegyűlnek a hegedűsök, brácsások és bőgősök, hogy széki és vajdaszentiványi dallamokat tanuljanak, ismételjenek Virágvölgyi Márta tanfolyamán az Óbudai Népzenei Iskolában. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat. A tanfolyamba bármikor be lehet csatlakozni, akár néhány órára is. Tanárok: Virágvölgyi Márta (hegedű), Fekete Antal „Puma” (brácsa) és Kerékgyártó Gergely (bőgő). Cím: 1036 Budapest, Mókus u. 20.

Folkrádió, 2015. május 5.


Táncház napja interjú

Idén negyedszerre rendezik meg a Táncház Napját az első táncház évfordulóján országon belül és határainkon túl, hogy népszerűsítsék a negyvenhárom éve elindult, a modern város kereteihez a néptáncot és a népzenét – és ezzel együtt szép lassan népi kultúránk egészét –adaptált mozgalmat. Hont Angélával a Hagyományok Háza szervezési és kommunikációs osztályának vezetőjével beszélgettem a Táncház Napjáról és a Hagyományok Háza nyári időszakáról.

Folkpédia, 2015. május 4.


A táncház napja - Budapesti, vidéki és határon túli helyszíneken is várják az érdeklődőket

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület idén is megrendezi a táncház napját: a május 9-i rendezvény központi helyszíne a budapesti Liszt Ferenc tér lesz, de különböző vidéki, valamint határon túli helyszíneken is programokkal fogják várni az érdeklődőket. A szervezők idén először átadják a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet is.

MTI, 2015. május 2.