Folkrádió

Tallózó

Szobrot avatnak Lajtha László zeneszerző emlékére Budapesten
2015 június 30-án

2015. június 30-án, kedden, Lajtha László születésnapján a zeneszerző, népzenekutató emlékére Gálhidy Péter szobrászművész alkotását avatják fel Budapesten, az V. kerületi Károlyi-kertben. A szoborállítást dr. Lajtha Ildikó, Lajtha László 2013-ban elhunyt unokahúga és jogörököse kezdeményezte, a Hagyományok Háza, a Magyar Művészeti Akadémia, a Lajtha László Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatta. A szobor felavatására június 30-án 16 órakor kerül sor...

Hagyományok Háza, 2015. június 29.


Tükrös: A legszebb magyar népdalkincset mutatjuk be

„Alig vártam, hogy jöjjön a péntek, kocsiba üljünk és ott legyek Erdélyben valamelyik cigánysoron vagy egy lagziban” – mondja a Mandinernek Árendás Péter, az új lemezre készülő, harminc éves Tükrös zenekar brácsása a kezdetekről. Árendás szerint egy igazán hiteles népzenész nem csupán másol, hanem úgy be tud állni egy falusi zenekarba, hogy nem lóg ki belőle, de mégis saját karaktere van. Hogyan játszották ki a magyarországi népzenészek a Securitatét? Hogy fogadták őket a helyi magyarok és cigányok? Hogyan bomlott fel a régi világ és kezdett eltűnni az élő népzene?

Mandiner, 2015. június 25.


Varázslatos hangulat a néptánc fesztiválon
Eger

Több százan, köztük gyerekek, az ifjúság és felnőtt táncosok is érkeztek pénteken Egerbe, a IX. Szederinda Nemzetközi Fesztiválra. Az első két nap a szakmai bemutatókkal telt, ahol a zsűri értékelte a csoportok koreográfiáit.

Heves Megyei Hírlap, 2015. június 21.


Állás­le­hető­sé­gek a Három­szék Táncegyüttesnél!

A Három­szék Tánc­együt­tes ügyelőt és férfi tán­co­so­kat keres a 2015/​2016-​os évadtól. Jelent­kezni folya­ma­to­san lehet fény­ké­pes szak­mai önélet­rajz­zal a hte@​hte.​ro e-​mail címen. A ver­seny­vizs­gákra meg­egye­zés sze­rint és a jelent­ke­zé­sek függ­vé­nyé­ben kerül sor.

Háromszék Táncegyüttes, 2015. június 21.


Nehéz dolga van a magyar szamurájnak

Lelkes András szinte beleszületett a népzenébe, szülei ugyanis részt vettek az első budapesti táncház megszervezésében. 18 éves korára már az akkori népzenetanítás minden lépcsőjét kijárta, később a Cifra és a Tükrös zenekarokba került. Az ezredforduló után Liber Endre társával alapította meg a számos elismerésben részesült FolkEurópa kiadót, majd társalapítója lett az egyik legnagyobb magyarországi folk- és világzenei lemezterjesztőnek, a Hangvetőnek, amivel megnyerték a világzene legrangosabb eseményének számító World Music Expo rendezésének jogát.

Index, 2015. június 21.


Beszélgetés Antal Tibor népzenésszel magyarságról, hagyományokról és az Ezer esztendeje albumról

Antal Tibor gyimesi népzenész, ének-zenetanár a csángók iránt kicsit is érdeklő magyarországiak számára kedves ismerős. Zenei tevékenysége mellett évek óta ő a nagysikerű budapesti Csángó Bál egyik „arca”, műsorvezetője. Antal Tibor és a Heveder zenekar teltházas, mégis meghitt hangulatú koncertet adott a Magyarság Házában a Nemzeti összetartozás ünnepén.
Ezer esztendeje című, most megjelent CD-jük kapcsán beszélgettünk hagyományőrzésről, tanításról, népzenéről és még sok egyébről.

Netfolk blog, 2015. június 21.


A XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat Észak-Alföldi Regionális Kiállítása

2015 június 17-én (szerdán) 13 órakor nyílik a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.). Köszöntőt mond: Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Szőnyi Sándorné, a Debreceni Művelődési Központ igazgatóhelyettese. Megnyitja: Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője. Közreműködik: Molnár Miklós és tanítványa citerán. A kiállítást rendezte: Mátrai-Nagy Andrea etnográfus.

Debreceni Művelődési Központ, 2015. június 16.


Kolbász a kottatartóban

Pál István Szalonna a fatornyos népzenéről, az idősek tiszteletéről és a kiirthatatlan kultúránkról.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2015. június 15.


Néptánc és kivándorlás Kalotaszegen

Kis táncosból nagy táncos lesz – ha ki nem vándorol. Kalotaszegen, a Mérai hagyományőrző néptánccsoport próbáján, Varga Zoltán táncoktatóval beszélgettünk. A faluban nincsenek már hagyományos értelemben vett táncalkalmak, táncolni viszont sokan tudnak. A mostani oktató is tánccsoportban tanulta meg szülőfaluja táncát, sokadmagával. Mikor kinőttek a csoportból, a környező települések jó táncú fiataljaival létrehozták a Kalotaszeg Néptáncegyüttest. Ma is működik, igaz öt év leforgása alatt szinte a teljes létszám kicserélődött. Sokan nem érnek rá, sokan elköltöztek a faluból, mások kivándoroltak.

Kolozsvári Rádió, 2015. június 12.


Vasas Néptáncegyüttes - a kicsik nagy élményei

A Vasas Néptánccsoport bejárta a magyar Hollywoodot, táncoltak a nagy kamerák előtt és megmutatták: az újvárosiakat kemény fából faragták. A május élményekben bővelkedett a Vasas tánccsoport életében: sűrű hónap sok fellépéssel és annál is több gyakorlással. Két csapatuk is jelentkezett a Fölszállott a Páva nevű tehetségkutató műsorba, ahol egyébként több mint 2500 jelentkező verbuválódott össze. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga, viszont a mi csapataink a középdöntőig küzdötték fel magukat. Május 17-én az utánpótlás egy kalocsai táncot, majd 31-én a gyerekcsoport egy rábaközi koreográfiát mutatott meg.

Dunaújváros Online, 2015. június 10.


Közösséget építő ladikosok

A Ladikos Fesztivál Mecséren mára az ország egyik legszínvonalasabb népzenei rendezvényévé nőtte ki magát. Megálmodója, Henics Tamás szerint közösség épült, mint egykor a közös aratások idején.

Kisalföld, 2015. június 8.


Kutszegi Csaba: „Mi merre megyünk…”
XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál – JEGYZET

Ha egyszer eljön az idő, amikor az utolsó erdélyi faluban is az utolsó prímás végleg leteszi a vonót, és már csak gépzene (vagy élő pop-rock) fog szólni a lakodalmakban, Bartókot akkor is a világon mindenhol játszani és hallgatni fogják. Jó lenne bizony egy ehhez hasonló magyar, illetve Kárpát-medencei örökké élő táncnyelv is...

tánckritika.hu, 2015. június 7.


Kezdődik a 20. Duna Karnevál

Néptánc-, népzenei, kortárstánc-, fúvós-, szimfonikus- és világzenei produkciókat kínál a szombaton induló 20. Duna Karnevál, amely idén mintegy kétezer előadóval, több mint ötven programmal és tucatnyi helyszínnel várja az érdeklődőket június 21-ig.

MTI, 2015. június 7.


Cimbaliband: Moldva lemezbemutató
Gödöllő - 2015. június 14. 20:30

A koncert teljes bevételét a moldvai csángók egyetlen magyar nyelvű rádiójának, a rekecsini központú Csángó Rádiónak ajánljuk fel!

Folkrádió, 2015. június 6.


Török Tilla Kazahsztánban képviseli hazánkat

Kazahsztán legnagyobb városában, Almatyban június 6-án és 7-én rendeznek kortárs népzenei fesztivált. Török Tillát érte a megtiszteltetés, hogy egyedüli magyar és egyben közép-európai előadóművészként képviselheti Magyarországot a The Spirit of Tengri (A Tengri szelleme) nemzetközi népzenei és világzenei fesztiválon. Kazahsztán legnagyobb városában, Almatyban a „kelet népei” mutatkoznak be a nagyszabású rendezvényen, ahol egy-egy népi előadóművész képviselteti magát országonként. A kazah szervezők az interneten találtak Tillára, akit a szervezők több száz videó alapján választották ki a nemzetközi versenyre.

MNO Kultúrgrund, 2015. június 6.


Pályázati kiírás
Nép- és világzenei showcase nap a Fonóban

A Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás közös pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar és a hazai nemzetiségi nép- és világzenei zenekarok számára, a 2015. október 21-én megrendezésre kerülő showcase napon való fellépésre.

Hagyományok Háza, 2015. június 4.