Folkrádió

Tallózó

Táncszínház vagy hagyományos koreográfia?

A hazai és határon túli magyar néptáncegyüttesek 2015. július 10-11-12-én immáron 9. alkalommal mérették meg magukat a Martin György Néptáncfesztiválon, melynek produkcióit egy ötfős, három táncoktatóból, egy zenészből és egy néprajzkutatóból álló szakmai zsűri értékelte (Demarcsek György, Demarcsek Zsuzsa, Kisimre Árpád, Falusi László és Ratkó Lujza). A Martin György Néptáncszövetség és a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány által szervezett programsorozat nem tartozik a minősítő fesztiválok közé, mindenesetre előadói és alkotói nívódíjakkal, valamint pénznyereménnyel jutalmazta a három legjobbnak ítélt együttest.

2015. július 30.


Hungarikum a folklórfesztiválon

Bukovinai Találkozások XXVI. Nemzetközi Folklórfesztivál, a bonyhádi rendezvényen öt ország hagyományőrző együttesei vesznek részt. – A program leglátványosabb része szombaton az együttesek viseletes felvonulása lesz Bonyhádon – mondta Asztalos Zoltán, a házigazda Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek. Vasárnap a határon túlról érkező székely és más nemzetiségű csoportok a „szomszédolás” elnevezésű program keretében Bonyhád környéki településeken lépnek fel – tette hozzá.

MTI, 2015. július 30.


Körbetáncoljuk-énekeljük Erdélyt és a világot

Körbetáncoljuk-énekeljük Erdélyt és a világot Hagyományosan gazdag és különleges népzenei és néptánc-csemegéből válogathatnak a Partiumi Magyar Napok alatt az érdeklődők, a Muzsikás Együttestől kezdve a Fonón át a Szabolcs és Ördögborda Táncegyüttesekig, lesz Kárpát-medencei utazás a tárogató világában és kivilágos kivirradtig (vagy ameddig bírják szusszal) rophatják a táncot a szabadtéri táncházban.

Erdély Online, 2015. július 28.


Negyvenéves a bogyoszlói néptáncegyüttes

A csoport 1975-ben alakult, az akkori József Attila ifjúsági klub tagjainak ötletéből és részvételükkel. Alapító vezetőjük Sebestyén Katalin volt, akivel akkoriban mintegy 10–15 fiatal kezdett táncolni. – Túlnyomó részük évtizedekig ki is tartott a csoport mellett, mely napjainkban is a község egyik meghatározó civil szervezete, és amely időről időre meg tud újulni s közösséget alkot – fogalmazott Póczik Zoltán. A Rábaköz néptáncegyüttesnek most 16 tagja van, akik állandó résztvevői a rábaközi kulturális életnek, megjárva Európa több országát is.

Kisalföld, 2015. július 27.


Őrzik, ápolják a csángó örökséget

A legkiválóbb pusztinai mesemondókat, énekeseket, furulyásokat hozta el az idén is fehérvári önkormányzat velencei ifjúsági táborába a híres csángó énekes, Nyisztor Ilona. A Moldovából érkezett gyerekeknek jutalom ez a nyaralás. De mi, fehérváriak kaptunk jutalmat tőlük: hiszen a városházán műsort is adtak.

Pusztina.ro, 2015. július 26.


A Művészetek Völgyében tart ősbemutatót az Ifjú Szívek Táncszínház

A kapolcsi Művészetek Völgyében tartja legújabb koreográfiájának, a megújult Felföldi levelek-nek az ősbemutatóját a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház. A külföldön is komoly sikereket aratott felvidéki magyar táncszínház Felföldi levelek című, megújult műsorának ősbemutatójára július 28-án, a Muharay udvarban kerül sor.

MTI, 2015. július 24.


Andor, Ádám, Ricsi és a civil kultúrdiplomácia

Lassan három és fél éve, hogy megnyílt a Rácskert, a kezdetektől azzal a szent elhatározással, hogy itt bizony népzene fog szólni péntekenként. Alapvetően magyar népzene, de hallottunk már itt vendégként balkáni, afrikai dallamokat is. A vajdasági Ómoravicán született Maruzsenszki Andor (Fondor, Buda Folk Band) és a marosszéki és kalotaszegi felmenőkkel Sepsiszentgyörgyön világra jött Kiss B. Ádám (Góbé), a magyar népzenei világ legkarakteresebb újhullámosai, akik – miközben a világzene felé nyitják az autentikus népzenénket – a jelenleg talán legjobb táncházi muzsikusok húzzák minden péntekről szombatra virradó éjszaka a bulinegyed zajos forgatagában is kristálytiszta muzsikájukat. Egy saroknyira pedig a székelyföldi Szász testvérek Üsztürüje tartja táncházát a romkocsmák sajátos világában.

2015. július 22.


Megérett a modernizációra a jobbágytelki tánctábor?

Vasárnap zárta kapuit a tizenhetedik alkalommal megrendezett Marosszéki Népzene és Néptánctábor. Többen is egyetértenek azzal, hogy egyre növekvő jelentőségű magyar rendezvényről van szó, míg mások szerint megérett a 21. századi modernizációra.

Székelyhon.ro, 2015. július 20.


Szucsávában lép fel a csíkszenttamási Csonkatorony néptáncegyüttes

2015. július 24–25-én tartják Szucsáva városában az immár második alkalommal megszervezett Friedrich Schwartz Nemzeti Folklórfesztivált. A szucsávai rendezvényen Hargita megyéből a főként felcsíki táncokat előadó csíkszenttamási Csonkatorony Néptáncegyüttes vesz részt Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont támogatásával.

Erdély ma, 2015. július 20.


Az élő népművészet otthonában - interjú Kelemen Lászlóval

A Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó 1951 óta az élő népművészet otthona. Kelemen László főigazgatóval feladataikról, céljaikról, programjaikról beszélgettünk, valamint arról, hogyan újulhat meg az épület a közel 5,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból a következő másfél év alatt.

Kultúra.hu, 2015. július 13.


Ötvös Györgyi: Egyedül nem megy

Ötvös Györgyi olyan kiemelkedő személyiség a népművelésben, a magyar kulturális élet szervezésében, hogy napestig sorolhatnánk a nevéhez fűződő eredményeket. Egyedül nem megy idézi Halmos Béla egyik kedvenc mondatát, amely igazán remekül jellemzi Györgyit, hiszen legtöbbször többes számban beszél az elért eredményekről, melyekért Halmos Béla emlékéremmel jutalmazták a Táncház napján. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

Fidelio, 2015. július 12.


Gyászolunk
Nagy Zoltán József „Púder (1955. november 4. – 2015. július 10.)

Nagy Zoltán József, közismert nevén Púder, a táncházmozgalom kiemelkedő személyisége, hazai és külföldi tanfolyamok, táborok, alkalmi és rendszeres táncházak oktatója, a Táncház Egyesület alapító tagja és egykori ügyvezetőségi tagja, a Bartók Táncegyüttes, a Summások és a Pátria kamara-tánc együttesek volt tagja, a Lelle Táncegyüttes és a Bartók Táncegyüttes hajdani művészeti vezetője, 2015. július 10-én elhunyt. Lelki üdvéért 2015. július 14-én, 17 órakor a Városmajori Jézus Szíve Plébánia Templomban tartanak szentmisét. Nyugodjék békében!

Táncház Egyesület, 2015. július 11.


Nagy szerep előtt a Bekecs együttes

Az elmúlt időszakban háromszor járt az anyaországban a Bekecs néptáncegyüttes: májusban részt vettek egy nemzetközi konferencián, képzésben részesültek az oktató kollégák, júniusban Budapesten turnéztak, felléptek a Pesti Vigadóban és a Fonó Budai Zeneházban, néhány napja pedig Simontornyán vendégszerepeltek. A nyáron további két magyarországi út van kilátásban, de az előadásaik többsége itthon lesz különböző falu- és városnapokon. A szervezők az igények szerint három folklórműsorból is választhatnak. A Hamupipőkét csak az ősztől kezdik ismét játszani, az új tanév kezdetével.

Székelyhon.ro, 2015. július 8.


Megkönnyítették a dolgunkat - Folk és világzene nyárra

[...] Most pedig elérkeztünk az autentikus népzenéhez is, Kubinyi Júlia ugyanis ebben érdekelt. Ez nekünk is jó, mert a tiszta népzene, ha megtalálja a maga formáját, vagyis egy olyan népdalénekest és zenekart, akik hitelesen és naprakészen megszólaltatják, akkor nem egyszerűen érvényessé válik, hanem egyben időtlenné is. Ez nagyon fontos, mert ilyen esetben nem avul el, nem kopik, nem lesz belőle múzeumi tárgy, hanem a jelen érdeklődője mellett utat talál az utána jövőkhöz is, akik az adott anyagból is tanulhatnak, egyfajta folytonosság részének tudván magukat, vagy egyszerűen csak jóérzés lesz hallgatni (és ez sem kevés), tehát beépül a mindenkori kultúrába. Kubinyi Júlia debütáló szólólemeze, a Magam járom (Viva La Musica/Hangvető) ilyen minőség, minden esélye megvan, hogy bekerüljön a legjobb népdalénekes lemezek közé.

Lángoló Gitárok, 2015. július 8.


Az élő fellépésekre kell koncentrálni

A nemzedék, amely még őrzi az autentikus népzenét, már nagyon idős, azonban Csík János szerint mivel ez a zene természetes érzéseket jelenít meg, képes fennmaradni. A Kossuth-díjas zenésszel az együttes több mint negyed évszázados múltjáról beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2015. július 8.


Jagamas János mikrokozmoszában

Aki csak egy kissé is járatos a magyar népzenekutatás berkeiben, megérti a fenti, áthallásos címet. Jagamas János 1984-ben a Kriterion könykiadónál megjelent, öt tanulmányt tartalmazó, A népzene mikrokozmoszában című kötete a folklorisztika tudományának megkerülhetetlen alapművévé vált. A szerző halála után 17 évvel, a neve által fémjelzett újabb kiadvány került a népzenét kutatók vagy a népzene iránt érdeklődők asztalára.

Erdélyi Napló, 2015. július 5.


Intenzív hétvége vonósoknak az Óbudai Népzenei Iskolában

Virágvölgyi Márta és Kerékgyártó Gergely 2 napos intenzív tanfolyamot tart hegedűsöknek, kontrásoknak és bőgősöknek az Óbudai Népzenei Iskolában július 11-én és 12-én. Szombaton 13 órától legalább 19 óráig, vasárnap 10 órától legalább 13 óráig tanítanak. Vasárnap Fekete Antal „Puma” is csatlakozik a tanári gárdához. A tanfolyamra nem kell előzetesen bejelentkezni. Szeretettel várják a helyszínen azokat, aki Horváth Elek és Dobos Károly régi felvételei alapján szeretnék elsajátítani a vajdaszentiványi és a széki muzsika előadását.

2015. július 3.


Fordulj kispej lovam...
Cimbiék lovastúrája

Kovács Norbert 'Cimbi' kezdeményezésére jött létre a Somló hegy és a Pápa-környéke falvait lovas tura formájában körbejáró kezdeményezés, amelynek tagjai többségében egykori és mai néptáncosok voltak. Mesterek, akik az utánpótlás nevelésével foglalkoznak az ország különböző részein. A harmadik közösségépítő, kulturális lovastúra helyszíne idén a Balaton-Felvidék volt.

Folkrádió, 2015. július 2.


Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó Mezőmegyeren
2015. július 3-5.

Nem hazai nagyágyúk, hanem a népzene autentikus forrásain élő zenészek érkeznek a hétvégén megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozóra, Mezőmegyerre. Békéscsaba VII. kerületének művelődési háza idén ünnepli ötvenedik születésnapját, az évfordulós programsorozat egyik kiemelt eseménye a rendezvény.

Csabai Mérleg, 2015. július 1.