Folkrádió

Tallózó

„Nekem a magyar néptánc az igazi - mondja Jokó, a Mecsek ifjú őstehetsége

Két évvel azután, hogy felvettük az Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola keretében működő Ifjú Mecsekbe, Jokó átkerült a nagy együttesbe, ugyanis úgy ítéltük meg, van annyira ügyes, hogy fel tudja venni a fordulatot az idősebbekkel - mondta el a Pécsi Újság.hu-nak Molnár János, a Mecsek Táncegyüttes vezetője.

Pécsi Újság, 2015. augusztus 29.


Elhunyt dr. Füzes Endre, a Skanzen egykori főigazgatója
Szentendre

2015. augusztus 26.- Életének 84. évében ma hajnalban elhunyt dr. Füzes Endre néprajzkutató, muzeológus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egykori főigazgatója.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2015. augusztus 26.


Pályázati kiírás
V. Kecskeméti Prímásverseny

A Hagyományok Háza a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2015. szeptember 25-én már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A nyilvános színpadi versenyt a XXV. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében bonyolítjuk le 2015. szeptember 25-én 10 órától. Itt minden hegedűsnek két versenyszámot kell előadnia, (egy kötelező és egy szabadon választott programot) egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban a versenyző által megjelölt eredeti felvételek alapján a történelmi Magyar Királyság Csík vármegyéje valamely kiválasztott régiójának (Gyergyó, Gyimes, Kászon, Felcsík, Alcsík), vagy a volt Abaúj-Torna vármegye tájegységeinek (Felső-Bódva mente, Hegyköz, Kassavidék, Cserehát) magyar népzenéjét kell előadni. A verseny fődíja egy 1 000 000 Ft névértékű, a 20. század elején készült német mesterhegedű.

Hagyományok Háza, 2015. augusztus 25.


Balog Zoltán átadta a Népművészet Mestere díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Budai Várban átadta a Népművészet Mestere díjakat. A díjazottak közt van Berszán Fülöp énekes-zenész, Dezsőné Kádár Erzsébet énekes, Hajdu Józsefné táncos, varró-hímző asszony, Legedi László István furulyás, Szántó Ferenc pásztor, furulyás, hegedűs és táncos, Tóth Sándorné énekes, táncos.

2015. augusztus 23.


Negyvenéves néptáncegyütteseket ünnepeltek Derecskén

...Mint ha egy nagy, családi összejövetelre érkezett volna az ember szombat délután a városi művelődési központ színháztermébe, ahol a Cibri, a Kisszivárvány és a Szivárvány Néptáncegyüttesek működésének 40. évfordulója megünneplésére gyűltek össze a jelenlegi és a volt táncosok, vezetők, valamint szimpatizánsok.

Hajdú Online, 2015. augusztus 23.


A Szent István Emlékérem- és Díj átadása - beszámoló
Székesfehérvár

Az Államalapító Szent István Érdemérem és Díj Alapítvány kuratóriuma köszönete és tisztelete jeléül Kiss Melittának a Magyar Örökség és Európa Egyesület titkárának adományozta az Államalapító Szent István Emlékérem és Díjat, színvonalas és értékteremtő munkásságáért. A Díjazott pályája során fáradtságot nem ismerve, állhatatosan munkálkodott a magyar kultúra megismeréséért, megismertetéséért, közkinccsé tételéért. Sokat tett nemzeti értékeink megőrzéséért és megörökítéséért. A keresztszülői program kiemelkedő támogatója, komoly áldozatot hozott kivételes tehetségű csángó gyermekek oktatásáért és neveléséért.

Csángómagyar levelezési lista, 2015. augusztus 21.


Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából szerdán, a Pesti Vigadóban. Díjat kapott többek közt FOLTIN JOLÁN, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas táncművész, táncpedagógus, rendező, a Bihari János Táncegyüttes koreográfusa, SOMFAI LÁSZLÓ, Széchenyi-díjas és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, az MTA rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, BÉRESNÉ SZÖLLŐS BEATRIX, cimbalomművész, zenetanár, FARAGÓ LAURA, énekművész, népdalénekes, zenepedagógus, ERDÉLYI TIBOR, Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, fafaragó művész, a Népművészet Mestere, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja, GERA ATTILA, klarinétos, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, JÁVOR KATALIN, táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa és női tánckari asszisztense, SALAMON BEÁTA, a MÉTA magyar népzenei együttes zenekarvezetője, a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola tanára, Dr. SÁNDOR ILDIKÓ, a Hagyományok Házának osztályvezetője, VÁRADI ZOLTÁN, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, BODÓ LEVENTE, a Honvéd Férfikar tagja és menedzsere, MIHALOVICS MÁRK, táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, ONODI ATTILA, táncművész, a Vadrózsák Néptáncegyüttes vezetője, koreográfusa, Monori Strázsák Néptáncegyüttes művészeti vezetője, DRAGONY GÁBOR, citerás, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanára, GYÉMÁNT ÁDÁM ÉS GYÉMÁNT-CSONTOS LÍVIA, a Rege Táncegyüttes táncosai, táncpedagógusai megosztott díjként, SALAMON SOMA, furulyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi hallgatója. Gratulálunk!

2015. augusztus 19.


Az egyetemes európai kultúra értékei közé tartozás
Kisvárda

A kultúra ágainak közös törzse az alkotó erő, a tehetség megnyilvánulásai egy tőről fakadóak, összetartoznak. Nagyon fontos a határon túli magyarság kultúrájának, értékeinek megismertetése, hiszen egy tőről fakadunk, egy a történelmünk, egy a nyelvünk. Mindenkinek látnia kell, hogy az elszakított területeken magyarok élnek, hozzánk tartoznak.

SZON, 2015. augusztus 18.


Népek tánca tölti be a köztereket
Berettyóújfalu – Több mint kétszáz néptáncos ropja Újfaluban.

A nemzetek közti együttműködés megerősítése és egymás kultúrájának megismerése a célja az I. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztiválnak – hangsúlyozta Turzó Renáta, a Bajnóca Néptánc Egyesület vezetője az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Hajdú-Bihari Napló, 2015. augusztus 17.


Táncházak és táborok szervezőinek figyelmébe!

Megjelent az NKA Közművelődési és Népművészet Kollégiuma felhívása. Többek közt táncházak, táborok, fesztiválok, szakmai konferenciák költségeire lehet pályázni. A benyújtás határideje 2015. szeptember 15.

Nemzeti Kulturális Alap, 2015. augusztus 16.


Fókuszban a pásztorok élete
Augusztus 20-án kezdődik a XXIX. Mesterségek Ünnepe

Huszonkilencedik alkalommal népesül be a Budai Vár: a hazai mesterek és kézművesek javában készülődnek a Mesterségek Ünnepére, ahol idén a pásztorélet kerül előtérbe. Négy napon keresztül, augusztus 20 – 23. között a még élő, ám ritka kézműves hagyományokkal ismerkedhetnek kicsik és nagyok, feltárul a régmúlt emberének találékonysága, ízlése és kitartása. Mindemellett nép- és világzenei koncertek, táncházak, kézműves vásár és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

Folkrádió, 2015. augusztus 14.


Állás­le­hető­sé­gek a Három­szék Táncegyüttesnél

A Három­szék Tánc­együt­tes ügyelőt és férfi tán­co­so­kat keres a 2015/​2016-​os évadtól. Jelent­kezni folya­ma­to­san lehet fény­ké­pes szak­mai önélet­rajz­zal a hte@​hte.​ro e-​mail címen. A ver­seny­vizs­gákra meg­egye­zés sze­rint és a jelent­ke­zé­sek függ­vé­nyé­ben kerül sor.

Háromszék Táncegyüttes, 2015. augusztus 11.


„A dal ne holt kincs legyen a láda fenekén”

– Ez nem népdal, kedveseim, tipikus magyar nóta, egy édes példa arra, hogy az pedig nem érint lelki mélységeket – ekképp beszélt Bencze Lászlóné dr. Mező Judit nyugalmazott főiskolai tanár, népzenekutató a közelmúltbeli bárándi citeratáborban vendégeskedve, amikor megérkeztünk az előadására.

Hajdú Online, 2015. augusztus 9.


A világ két sarkából érkeztek ismét Jászberénybe

Óceánok és kontinensek, illetve több mint tizenháromezer kilométer választja el egymástól Sinka Imrét és Ollé Attilát. Ami pedig összeköti az Ausztráliából és Kanadából Jászberénybe érkezett táncosokat, az a magyarságtudat, valamint a néptánc és népzene szeretete.

Szoljon, 2015. augusztus 8.


Pusztinai fiatalok táncegyüttesének 25. évfordulója

2015. augusztus 10-én olyan ünnepséget tart a „Pusztinai Házért” Egyesület, amely az ezelőtt 25 évvel létrejött első táncegyüttes tagjai, akkori fiataljai találkoznak, és megemlékezünk tevékenységükről, arról, hogy felelevenítették a pusztinai énekes-táncos hagyományainkat. Nekik szervezzük a találkozót, és együtt örvendünk annak, hogy azóta már az első táncosok gyerekei is megismerkedtek a régi tradícióinkkal. A találkozó helyszíne a pusztinai Magyar Ház lesz.

Pusztina.ro, 2015. augusztus 8.


Négyszáz táncos és fél tucat folkzenekar jön Pécsre

Augusztus 17-e és 20-a között ismét megrendezik a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált Pécsett, a belvárosban. Idén negyedik alkalommal szervezi meg rendezvényt a régiós Déli Kapu Folklórszövetség.

Pécsi Újság, 2015. augusztus 6.


Kézműves- és néptánctábor a Madisszal

A Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ valamint a Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) szervezésében augusztus 9-16. között Hadadon XIX. alkalommal lesz Kézműves- és Néptánctábor.

Szatmar.ro, 2015. augusztus 2.