Folkrádió

Tallózó

Hétvégi vonós tanfolyam az Óbudai Népzenei Iskolában

2015. október 3-án szombaton 13 és 19:30 között, október 4-én 10 és 14:30 között népzenei tanfolyam lesz az Óbudai Népzenei Iskolában. Virágvölgyi Márta tanítja a hegedűsöket, Fekete Antal „Puma” a kontrásokat és Kerékgyártó Gergely a bőgősöket. A tanfolyamon magyarpalatkai tánczenét tanulunk, de gyakoroljuk a tavaly tanult széki és vajdaszentiványi anyagot is.

2015. szeptember 29.


Tartsd táncosaidat kiváló formában!
műhelymunka Sepsiszentgyörgyön

Idén még egyszer sorra kerül Kolozsváron a „Tartsd táncosaidat kiváló formában! műhelymunka, a szervezők szívesen várják a kolozsvári és -környéki érdeklődőket november 6 és 8 között.

Erdély ma, 2015. szeptember 28.


Mezőségi turné és Hagyaték Mezőségi Népzene- és Néptánctalálkozó

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának részeként szeptember 30-án szokásos évi szórványturnéjára indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, és egybeköti körútját az egyik legfontosabb rendezvényével, a Hagyaték Mezőségi Népzene- és Néptánctalálkozóval.

Erdély ma, 2015. szeptember 28.


Timár Sándor koreográfus büszke arra, hogy módszere ismert a világban

Nyolcvanötödik születésnapját ünnepli október 2-án Timár Sándor. A Kossuth-díjas koreográfus, a nemzet művésze ebből az alkalomból az MTI-nek elmondta, büszke arra, hogy a róla elnevezett módszer ennyire elterjedt a világban, és ma már Európa-szerte, Japánban, Észak-Afrikában, valamint Észak- és Dél-Amerikában is vannak követői.

MTI, 2015. szeptember 27.


Alvadt vér
Berecz András: „Hogyan ültethetném egy nagy asztal köré magyart a magyarral”

Izgalmas visszhangjáték és brummogás is hallható Berecz András napokban megjelent, Láttam a holdat előttem című CD-jén. A szerkesztést dicsérik a jó arányok: a mesék és a dalok, a kórus és a szólóének, a férfi- és a női hangok váltakozása és az aranymetszésponton egy csíkszentdomokosi népmese, amelyet az előadóművész a világörökség részének tart. A CD bemutatója december 5-én lesz a Nemzeti Színházban.
Káin és Ábel történetét járja körül legújabb lemezén.

Magyar Idők, 2015. szeptember 27.


Feltárni, lejegyezni, megőrizni – 70 éve hunyt el Bartók Béla

Hetven éve hunyt el Bartók Béla Amerikában, és ez egyebek között azt is jelenti, hogy Magyarországon az év végével lejárnak a zeneszerző szerzői jogai. Ennek kapcsán beszélgettünk Vásárhelyi Gáborral, Bartók jogörökösével, aki nagybátyja, ifjabb Bartók Béla 1994-ben bekövetkezett halála óta látja el a feladatokat.

MNO Kultúrgrund, 2015. szeptember 26.


70 éve halt meg Bartók Béla

Önként vállalt belső emigráció után amerikai száműzetésben halt meg ma 70 éve Bartók Béla, a huszadik század legnagyobb magyar zenei géniusza és humanistája.

MTI, 2015. szeptember 24.


A folklórra helyezi a hangsúlyt a Maros Művészegyüttes

Összesen nyolc produkció szerepel a Maros Művészegyüttes 2015–16-os évadjának műsorán – ismertette Barabási Attila Csaba igazgató, hozzátéve, hogy az autentikus néptáncra helyezik a legnagyobb hangsúlyt előadásaik során.

Krónika, 2015. szeptember 23.


Kezdődik a Botorka Néptáncfesztivál

Idén 19. alkalommal szervezik meg a Botorka Néptáncfesztivált Balánbányán szeptember 24–27. között. A csütörtökön kezdődő rendezvényre nemcsak Romániából, hanem külföldről is érkeznek résztvevők, akik számára idén is lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, egymás jellegzetes táncainak megismerésére.

Krónika, 2015. szeptember 23.


Hideg Anna néni könyvbemutatója – „Annus néni daloskönyve”

Az Annus néni daloskönyve című kiadvány (könyv+DVD ROM) hivatalos könyvbemutatóját a Fonó Budai Zeneház -ban tartjuk 2015.10.03.-án, szombaton 17:00 órakor. A könyv Annus néni önéletrajzán, archív fényképein kívül, 200 dal kottáját, illetve a teljes dalrepertoár ( 500 dal) listáját tartalmazza Annus néni emlék megjegyzéseivel. A dalok tudományos besorolása pedig segítséget nyújt az olvasónak a további eligazodásban. A DVD melléklet az 500 dal hangzóanyagát tartalmazza illetve egyéb érdekes dokumentumokat Hideg Anna néni életéről.

Ördöngös Népzenetanoda, 2015. szeptember 22.


Kallós Zoltán átvette a Petrás Incze János díjat

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány kitüntetését, a Petrás Incze János-díjat 2015-ben Kallós Zoltán néprajzkutató kapta a csángókért végzett kiemelkedő munkásságáért. A díjat és a vele járó Petrás Mária-kerámiát szeptember 5-én adta át Válaszúton Legeza László, az ala­pítvány kuratóriumának elnöke a neves és köztiszteletben álló tudósnak.

2015. szeptember 21.


2500 gyermeket „oltottak be” magyar néptánckultúrával
Húszéves a Napsugár néptáncegyüttes

Vannak lelkes emberek, akik ügyszeretetből felvállalják ezt a fáradságos munkát, és a gyermekekbe oltják a néptánc szeretetét. Ilyen Füzesi Albert is, aki húsz éve vezeti a Napsugár néptáncegyüttest, s aki két évtized alatt 2500 gyermeket tanított meg táncolni, egy egész „mozdulatországra”.

Népújság, 2015. szeptember 20.


Tartsd táncosaidat kiváló formában! – műhelymunka

A 'Tartsd táncosaidat kiváló formában!' olyan csoportvezetők, pedagógusok és szakemberek részére szervezett műhelymunka-sorozat, akik elsősorban a néptánc oktatásával foglalkoznak. A rendezvény 2015-ben Sepsiszentgyörgyön szeptember 25-27. között és Kolozsváron november 6-8. között zajlik.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2015. szeptember 20.


Megidézett Kárpátalja

Pál István neve már-már fogalom, főleg a fiatalabb korosztályhoz tartozó népzene- és néptáncrajongók körében. A kárpátaljai születésű zenészt édesapja, Pál Lajos indította el a pályán, amíg a csak Szalonnaként becézett prímás a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője nem lett. A Megidézett Kárpátalja című előadás kolozsvári bemutatója előtt beszélgettünk.

Erdélyi Napló, 2015. szeptember 19.


Nyíri Folkmaraton a Nyíregyházi Főiskolán

2015. szeptember 26-án, 14-től 24 óráig a Nyíregyházi Főiskola Kodály Zoltán Kulturális Centrumában (B épület) nagyszabású népi vigasságot rendezünk. Hívunk és várunk minden érdeklődőt, aki szereti a népzenét, a néptáncot, a népi játékokat, aki találkozni szeretne kárpátaljai, partiumi előadókkal, a régió és az ország neves táncegyütteseivel, zenészeivel, vagy áttáncolná velünk a fél napot és fél éjszakát. 3 néptánc- és 20 népzenei együttes, valamint Márton Attila bálgazda gondoskodik a jó hangulatról.

2015. szeptember 19.


Kiállítás Bartókról Brüsszelben

Bartók Béla zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Európai szellemiség – nemzeti gyökerek címmel Brüsszelben. Biró Viola szakmai referens és Monozlai Flóra, a kiállítás szervezője a Bartók Archívum gyűjteményéből állították össze a kiállítást. A tárlat a művész életművének két jelentős aspektusára koncentrál: egyrészt a népi gyökerekre, amelyekhez visszanyúlva a zeneszerző új stílust teremtett, másfelől pedig a zene modernizálásában nemzetközi szinten elismert szerepére. Így említhető Bartók neve olyan innovatív zeneszerzőkkel együtt, mint Igor Stravinsky vagy Arnold Schoenberg.

Krónika, 2015. szeptember 17.


Néptáncosok ősze Székelyudvarhelyen

...Október elsejéig a táncműhelynél minden rendszeres tevékenysége újraindul. Jövő héttől táncházba várnak mindenkit, szeptember 29-én, kedden lesz a gyerektáncház évadnyitója: a tipegőket délután fél öttől, az óvodásokat pedig délután öttől a táncműhely próbatermében várják az oktatók. Szintén jövő héttől, minden kedden és szerdán a felnőtteket várják táncházba, az évadnyitó táncházat pedig október elsején este nyolc órától felcsíki táncokkal kezdik.

Székelyhon.ro, 2015. szeptember 17.


Magyarózd népzenéje Horváth István gyűjtései tükrében – könyvbemutató

Az MTA BTK ZTI és a Hagyományok Háza nevében szeretettel várunk minden érdeklődőt Pávai István: Magyarózd népzenéje Horváth István gyűjtései tükrében című könyv (DVD-ROM melléklettel) bemutatójára 2015. szeptember 24-én 16 órára az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termébe.

Hagyományok Háza, 2015. szeptember 17.


Berta Alexandra révén magyar népi hangszer is bemutatkozik a kínai yanqin és az orosz gusli mellett az ausztriai citerafesztiválon

A Junior Prima díjas Berta Alexandra képviseli a magyar citerát a II. Nemzetközi Citerafesztiválon Ausztriában 2015. szeptember 18-19. között. Az idei évben másodszor megrendezésre kerülő esemény az osztrák stájer (alpesi) citera köré gyűjtve mutatja be a testvérhangszereket Ázsiától Kelet-Európáig a felső- ausztriai Taufkirchen an der Pram városában. Meghívott előadók érkeznek Kínából, Szíriából, Oroszországból, Németországból, Magyarországról és természetesen Ausztriából.

2015. szeptember 15.


Kalotaszegi Napok

Számos kulturális programmal és szórakoztató tevékenységgel várták szeptember 11–13. között a Bánffyhunyadon megszervezésre került Kalotaszegi Napok résztvevőit. A három napos rendezvény megnyitóján a főszervező Vigyázó Egyesület nevében Sándor Eszter köszöntötte a részvevőket.

2015. szeptember 14.


Éjfél után – Énlakán

Sokáig emlegették a néprajzosok, hogy az élő néphagyományok kutatása terén már a huszonnegyedik órában járunk: lassan és biztosan eljön az idő, amikor nem lesz kutatható közösség, amely a maga archaikus módján, az évszázadok alatt létrejött erővonalak mentén működik és saját értéket bocsájt ki magából. Ez az idő immár bekövetkezett. A Székely népzene és néptánc címet viselő, sorrendben az ötödik értékőrző énlaki konferencia már ebben az utó-korban zajlik, egy posztindusztriális időben, amikor megrendülni látszik a hagyományos Európa, és alapjaiban reng a kereszténység hagyomány- és értékrendszere is.

2015. szeptember 13.


Elhunyt Maneszes Márton, magyarszováti prímás

Maneszes Márton 1939-ben született Magyarszováton. 14 évesen kezdett a hegedüléssel foglalkozni. Kezdte a cigányoktól „lopásból, hallásból” eltanulni a dalokat, amiket egyedül kigyakorolt. Tizenhat évesen egy lakodalomban édesapja odavitte Vintilla Mártonhoz, elkérte annak hegedűjét, s amikor játszani kezdett „akkor látta meg a közönség, hogy kezdek indulni.” Egyre többször hívták táncba, jegyváltásokra, később lakodalmakba muzsikálni. 1963-ban elvégezte a kántorképzőt, így falujában a református egyház kántora lett.

Folkrádió, 2015. szeptember 11.


Ma kezdődik az V. Énlaka-konferencia
Témája a székely népzene és néptánc

A székely népzene az egységes magyar népzenei szövet szerves része, ami esetenként az erdélyi zenei dialektuson belül önálló sajátságokat is mutat, mint amilyen az ereszkedő dallamszerkezetű pentaton sirató. A népzenével szoros kapcsolatban álló néptáncban is számos egyedi sajátságot mutatnak a székely táncok az Erdélyen belüli és kívüli székely régiókban. Nem véletlen, hogy az erdélyi népzene gyűjtésében oly sokan jeleskedtek Vikár Bélától Domokos Pál Péterig, Bartók Bélától Kallós Zoltánig vagy Lajtha Lászlótól Martin Györgyig. A sort még hosszan lehetne folytatni, kiemelve a közelmúltban folytatott gyűjtéseket, a táncház mozgalmat, a számos népzenei kiadványt és hanglemezt, a remek táncegyütteseket és népdalénekeseket.

Hagyományok Háza, 2015. szeptember 11.


Gyimesfelsőloki Csángófesztivál: sajátos kultúrájukat népszerűsítik

A csángó közösség sajátos kultúrájára kívánják felhívni a figyelmet az idén harminckilencedik alkalommal megszervezendő Csángófesztiválon. A szombaton és vasárnap zajló gyimesfelsőloki rendezvényen népzene- és néptáncelőadásokkal, sportvetélkedőkkel, kulturális és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket.

Krónika, 2015. szeptember 10.


Dombrádiak sikeres bemutatkozása Romániában

Augusztus 20–án a Várszínpadon történt bemutatkozások után a „Közös tőről fakadunk: összetartozunk”, hagyományőrző művészeti csoportok nemzetközi találkozója az elmúlt hét végén Romániában Krasznán folytatódott. A rendezvényen a Van Esély Közhasznú Egyesület népművészeti delegációja 50 fővel vett részt a XVII. Krasznai Napok programjában.

SZON, 2015. szeptember 10.


Berecz István: Anyagi támogatás kell ahhoz, hogy folytathassa kultúrmisszióját a Fonó

Koncertekkel, táncházi sorozattal és új lemezekkel ünnepli 20. születésnapját a Fonó Budai Zeneház. Az év végéig tartó ünnepi programsorozat ma este a Magyarpalatkai banda és a Budapest Mezőség Band közös évadnyitó táncházával kezdődik, de a következő hetekben fellép a Dresch Vonós Quartet, valamint Ferenczi György és a Rackajam is.

MTI, 2015. szeptember 9.


Pár-beszéd. Néptánc és az elmélet kapcsolata
Módszertani napok Szegeden

A Magyar Etnokoreológiai Társaság, Szent-Györgyi Albert Agóra és az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék szervezésében 2015 áprilisában táncos módszertani napok zajlottak Szegeden. Az előadás programja és az azokról készült felvételek a Magyar Etnokoreológiai Tárasaság honlapján (www.etnokoreo.hu) érhetők el, a „Módszertani napok Szegeden” fül alatt.

2015. szeptember 7.


A II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának szombati, nyilvános programja

A találkozó nyílt napján, szeptember 5-én a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével létrejövő, egész napos zenés forgatagnak. Ezen a napon a régi épületek életre kelnek, szinte még a falak is muzsikálnak, hiszen 10 portán 20 meghívott zenekar és tanítványaik, idős mestereik zenélnek egész nap. A gazdag programkínálatot kézműves-foglalkozások, gyermek- és családi programok, tánc- és énektanítás, hangszerkészítők bemutatója, zenészfotó-kiállítás, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések, muzsikáló vonat és az elmaradhatatlan vásártér teszi teljessé. A Skanzenbe való könnyebb kijutást a Skanzen kisbuszai teszik lehetővé a szentendrei HÉV-állomástól egész nap.

Hagyományok Háza, 2015. szeptember 3.


Új mesterekkel és újrainduló szakkal kezdi a tanévet az MTF

...A szeptember elsején kezdődő 2015/16-os tanévben 27 fővel ismét indul néptánc osztály, azaz felsőfokú tanulmányokra előkészítő szakmai képzés a főiskolán. Az új évfolyam vezető mesterei: Ónodi Béla és Béres Anikó. A néptánc tanszék oktatói munkájához ez évtől csatlakozik Appelshoffer János, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetője, Örökös Aranysarkantyús Táncos, valamint Rémi Tünde, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Harangozó-díjas tánckarvezető-szólistája.

Fidelio, 2015. szeptember 2.


Szárnyaló ifjak – Péntektől gyerekekkel folytatódik a Fölszállott a páva

Elsőként a szekszárdi, első területi válogatásról készült összeállítás kerül a közönség elé. Az ifjú tehetségek Tolna és Sárköz csodálatosan gazdag szokásvilágát és folklórját mutatják be, ahol mindig is különleges helyet foglalt el a táncélet. A magas színvonalú produkciók mellett a nézők azt is megtudhatják, hogy miért nem szabad a fiúnak kiengedni a kezéből a gyeplőt, miért veszélyes napközisnek lenni, valamint, hogyan lehet nyolcévesen legyűrni a stresszt.

Erdély ma, 2015. szeptember 2.


Együttélésben
Cigány – Magyar Kulturális Együttlét és Táncképzés

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület néptáncos továbbképzést hirdet Kiscsőszre, szeptember 19-20-ára, ifjúsági és felnőtt korosztályú táncosok számára. A képzés tematikája két olyan település táncából került kiválasztásra, amelyeken a cigány és a magyar néphagyomány egyaránt megmaradt, jelenleg is sokszínűen él. Főként az ifjúsági és felnőtt korosztály haladó táncosait várjuk. Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 15.

Táncház Egyesület, 2015. szeptember 2.