Folkrádió

Tallózó

Élő legendákkal találkoztak a makói néptáncosok Erdélyben

Élő legendákkal találkoztak a makói néptáncosok Erdélyben
Sajnos egyre kevesebb Erdély mezőségi tájegységén az az idős ember, aki még ismeri a térség néptáncát és népzenéjét. A makói Forgatós Néptáncegyüttes tagjait az a szerencse érte, hogy személyesen is találkozhattak és tanulhattak az élő legendáktól. A Maros-partiak az év végén a nagyközönség előtt is bemutatják az erdélyi, mezőségi lépéseket, forgásokat.

Promenád, 2015. október 30.


„Megmaradni, megőrizni, továbbadni”

...A fennállásának idén 10. évfordulóját ünneplő, Dernőn alapított, ott is és már Rozsnyón is működő Borostyán Néptáncegyüttes megyei szinten, de talán országos viszonylatban is egyedülálló.

Új Szó, 2015. október 29.


Erdélyi Prímások 18. Találkozója Csíkszeredában

Az utóbbi évek szokása szerint november az Erdélyi Prímások Találkozójának hava Csíkszeredában. A két éve új erőre kapó találkozónak megtartjuk friss lendületét és évente próbáljuk gazdagítani.

Erdély ma, 2015. október 27.


(Csak) táncház születik Jobbágytelkén! (?)

Orbán Kálmánnak, a jobbágytelki hagyományőrző tánccsoport vezetőjének a meghívására volt szerencsém október közepén egy csodálatos eseményen részt venni: az első, jobbágytelkiek által szervezett táncházban.

Népújság, 2015. október 26.


Ismét néptánctalálkozó volt

A hétvégén Váradon ismét nagy szerepet kapott a néptánc, népdal és a néphagyományok, ugyanis immár 13. alkalommal rendezték meg a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánc találkozót.

Erdély Online, 2015. október 26.


Vajon mit keresek ebben a társaságban?
Interjú Berecz Istvánnal

A Fölszállott a Páva című népzenei tehetségkutató első évadjának szólótánc-győztese lesz a műsor gyerekverziójának egyik zsűritagja.

KultúrPart, 2015. október 25.


Cívis Cuháré: Kárpát-medencei népművészeti találkozó
Debrecen

...Este a Kölcsey Központban if­jú­sá­gi nép­tánc együt­te­sek gá­la­mű­so­rá­val fe­je­ző­dik be az idei Cívis Cuháré. Fellépnek a prog­ram­ban a Debreceni Népi Együttes if­jú­sá­gi cso­port­ja, a Hajdú Táncegyüttes if­jú­sá­gi cso­port­ja, a Főnix Néptáncegyüttes if­jú­sá­gi cso­port­ja, a Forgórózsa Táncegyüttes if­jú­sá­gi cso­port­ja, a Bocskai Néptáncegyüttes if­jú­sá­gi cso­port­ja, a haj­dú­ná­ná­si Bocskai Apródjai Ifjúsági Néptáncegyüttes, va­la­mint a Bakator, a Bürkös és a Szeredás ze­ne­ka­rok.

MTI, 2015. október 24.


Húsból dalt csinálni – Palya Bea-interjú

Palya Bea is fellép október 21-én a WOMEX megnyitó koncertjén, a Művészetek Palotájában. Eredményeinél csak tervei számosabbak, nézzük hát, honnan indult, hol tart most, hová tart Palya Bea énekesnő.

dal+szerző, 2015. október 21.


Utolsó órában rögzített népi tudás a Mezőségi Fesztiválon

A kihalófélben lévő népi kultúrát rögzíti és igyekszik továbbadni a fiatalabb generációknak a hét végén immár 19. ízben tartandó szamosújvári Mezőségi Fesztivál, amelyen mintegy félezren vesznek részt – mondta el a Krónikának Balázs-Bécsi Attila, az eseményt szervező Téka Művelődési Alapítvány elnöke.

Krónika, 2015. október 21.


Womex: népzenei kapu a világra

Október 21. és 25. között Budapesten rendezik meg a népzenei, világzenei színtér legnagyobb szakmai találkozóját, koncertsorozatát és vásárát, a Womexet, amelyre több mint 90 országból 3000 delegált érkezik. A programról és a magyar világzene nemzetközi lehetőségeiről a nyitókoncerten fellépő Palya Bea énekesnőt, illetve a fesztivált szervező Hangvető művészeti igazgatóját, Liber Endrét kérdeztük.

Népszava, 2015. október 21.


Volt-e élet a Barbie előtt
avagy gyermekjátékok hétvégéje a Skanzenben

Ha hihetünk a meteorológusoknak, az ünnepre végre elő-előbújik majd a nap, így végre a család is előbújhat a lakásból, hogy a TV, számítógép, okostelefon mellett való kucorgás helyett a friss levegőt élvezze. A szentendrei Skanzen a hosszú hétvégét a gyermek- és pásztorjátékoknak szentelte, így itt a ragyogó alkalom, hogy csemetéinket jól megsétáltassuk, megmozgassuk a szabadban, és azt is megmutassuk nekik, milyen kevés eszköz kell ahhoz, hogy egy jót játszhassunk.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2015. október 19.


Széki zenei napok Piliscsabán
2015. november 27-28.

November 27-én, pénteken 19:30 órától Filep „Pali” Márton és Sipos Márton táncházat tart Piliscsabán, a Klarissza Házban (Piliscsaba, Templom tér 9.). Az este folyamán sor kerül a két széki muzsikussal készített dokumentumfilmünk bemutatójára is. Másnap, november 28-án egész napos tanfolyamot tartunk vonósoknak.

2015. október 19.


Egy kicsit jobban becsüljük a nőket, erről szól az egész

A XXVII. Kállai Kettős Néptáncfesztivál fesztiváldíjazottja a Nógrád Táncegyüttes lett. Művészeti vezetőjükkel, Szabó Jánossal beszélgettem. A bajuszos férfi megható szerénységgel mesélt a Palóc Madonnákról. Pedig nemcsak a fesztiváldíjat nyerték el, hanem a darab énekesei, Tintér Gabriella és Fekete Borbála művészeti, a rendező-koreográfusok pedig alkotói különdíjat kaptak.

Folkpédia, 2015. október 18.


Maguk miért etetik reneszánsz tányérból a csirkét?
Interjú Sebő Ferenccel

„Urbánus művészet, új kortárs műfaj született, aminek Magyarországon vannak a gyökerei” – emlékezik vissza az eredetileg építészmérnök végzettségű népzenekutató, Sebő Ferenc, aki a hazai táncházmozgalom legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a népzene manapság már nem számít ciki dolognak, de visszautasítja, ha a munkássága kapcsán hagyományőrzést emlegetnek. Fellelhető-e még autentikus népzene? Hány tánclépés szükségeltetik az udvarláshoz? Vajon milyen elfeledett korszakra lelt Bartók a magyar folklórkincsben, és miért fontos az anyanyelvünkön énekelni?

dal+szerző, 2015. október 17.


Western Canadian Hungarian Folk Festival

Míg mi a feketetói vásárba tartottunk a világ másik végén hatalmas fesztivált tartottak a hétvégén. Nyugat-Kanadában, Edmontonban megrendezett fesztiválról beszélgettem a fesztivál elnökével, a Csárdás Magyar Néptáncegyüttes egyik vezetőjével Tóth-Vörös Patríciával.

Folkpédia, 2015. október 16.


Kész flashmob: mezőségi szökős és sűrű csárdás a Bazilika előtt

A következő napokat valószínűleg egyre jobban betölti majd a Budapesten, október 21-én kezdődő WOMEX – ami egyébként tényleg nagy szó, hiszen a Lajtától keletre most először rendezik meg a legnagyobb világzenei vásárt –, de most mi még egy kicsit a magyar népzenére szeretnénk figyelni. Pontosabban az idén 20 éves, és nem mellékesen Prima Primissima-díjra jelölt Fonóra, amelynek elkészült Budapest Folkfőváros című kisfilmje.

válasz.hu, 2015. október 16.


Menő a népzene a fiataloknál

Szeged - Lipták Dániel, a Népművészet Ifjú Mestere 35 éves, de már számos diákkal szerettette meg a népzenét és a hegedűt. Tanít, a Rozsadamaró együttes alapító tagja, táncházakat szervez, zenél a Mentés másként trióban, mellette pedig a budapesti zeneakadémia hallgatója.

Délmagyarország Online, 2015. október 13.


Több műfajban helyt kell állni

Az 56 éves nemzetközi hírű cimbalomművész, Balogh Kálmán négy évtizede megszakítás nélkül színpadon van. Zeneakadémiai jubileumi koncertjén a Kárpát-medencei népzenét helyezte a középpontba.

Népszava, 2015. október 12.


„A népzene a legjobb önkifejezési forma”

Gyermekkorában nagyszüleinél, az egyedülálló népzenéjéről és táncairól ismert Bonchidán töltötte a nyarakat. Az 50 tehetséges magyar fiatal programba is bekerült Enyedi Ágnes számára így teljesen természetes módon alakult ki a népi kultúra iránti olthatatlan vonzalom. Ma a népdaléneklés egyszerre jelent számára hivatást, önkifejezést, és hagyományőrzést.

Fidelio, 2015. október 11.


Ág Tibor Napok: emlékezzünk együtt a „felvidéki Kodályra“!

POGRÁNY. A 2013 nyarán elhunyt felvidéki népzenekutatónak, karnagynak, zeneszerzőnek, Ág Tibornak kíván méltó emléket állítani az október 24-25-én Pogrányban megrendezendő I. Ág Tibor Napokkal a Csemadok gímesi és pogrányi szervezete, illetve nyitrai területi választmánya, valamint a martosi Feszty Árpád Művelődési Park.

Hírek.sk, 2015. október 8.


Ág Tibor Napok: emlékezzünk együtt a „felvidéki Kodályra“!
Pográny

A 2013 nyarán elhunyt felvidéki népzenekutatónak, karnagynak, zeneszerzőnek, Ág Tibornak kíván méltó emléket állítani az október 24-25-én Pogrányban megrendezendő I. Ág Tibor Napokkal a Csemadok gímesi és pogrányi szervezete, illetve nyitrai területi választmánya, valamint a martosi Feszty Árpád Művelődési Park.

Hírek.sk, 2015. október 8.


Dől a közpénz Havasi és Mága koncertjeire – a Fonónak 14 millió jutott

„Miért van az, hogy a magyar népzene a saját hazájában szinte ellenzékiként kell, hogy működjön? Pedig egy-egy hétvégén a népművészeti rendezvények több látogatót vonzanak, mint az összes NB1-es futballmérkőzés” – mondja Horváth László igazgató. A Prima Primissima-díjra jelölt Fonó Budai Zeneház csúcsra jár, a magyar népzene azonban ünnepelhet is, meg nem is. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

válasz.hu, 2015. október 8.


Táncos a Bozótban – interjú Cimbivel

Kovács Norbert „Cimbi” néptáncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, szaktanácsadó, számos szakmai és művészeti rendezvény szervezője. Jelenleg Kiscsőszön él, és olyasmit próbál létrehozni, ami egyszerre jó a falunak, a tájnak, s azoknak, akik fontosnak vélik, hogy a népi kultúra több legyen, mint kulissza.

librarius, 2015. október 5.


Népi hegedűoktatást indítanak Szatmárnémetiben

Népi hegedűoktatás indul Szatmárnémetiben gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt Szabó Adrien anyaországi prímás, népzenetanár vezetésével az Aranykapu Fonó-Házban. Az Aranykapu Kulturális Egyesületnél a már egy éve zajló citeraoktatás mellett a jövő héttől a népi hegedű szerelmeseinek is lehetősége nyílik tehetségük kibontakoztatására.

Szatmar.ro, 2015. október 2.