Folkrádió

Tallózó

A Piros Pántlikás Zenekar harminc éve

Magyarlapád, a Piros Pántlikások szülőfaluja Nagyenyedtől 10 kilométerre a Maros és a Kisküküllő közötti vidéken fekszik. Molnár József hajdani református lelkész 1999-ben megjelent egyedi, monografikus jellegű munkájában olvashatjuk, hogy a falu „várhegy alatt, dombok között terül el”. A református Erdély egyik fontos része. A honfoglalás kori település megnevezése a „lapuból,” mint növényi részből alakult ki. A magyar előnév a lakosok nemzetiségére utal. Az ott élőknek a mai napig virág- és zöldségtermesztés az alapvető hivatásuk, de kis üzemekben sajtkészítéssel és asztalossággal is foglalkoznak. Leginkább népzenéjük és néptáncaik révén gazdagok. Ennek a szívesen vállalt szokásuknak mára szimbóluma lett az 1995-ben alakult, idén harmincéves, és ma is zenekarként működő Piros Pántlikás Zenekar.

Művelődés, 2015. november 30.


Száz helyről jöttek: hatéves volt a legifjabb vőfély Földesen

A magyar néphagyományok jegyében nyolcadik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei vőfélytalálkozót.
A két napos mulatságra százhúsznál is több vőfély érkezett, közel száz magyar településről, határon innen és túl. A magyarság lakodalmi szokásainak felidézése mellett népi zenekarok és táncegyüttesek szórakoztatták a nagyérdeműt.

Debreceni Hírek, 2015. november 29.


Maros és Küküllő menti muzsika a Tükrös Zenekar új lemezén

A Maros és a Küküllő vidékének zenéjét mutatja be a Tükrös Zenekar Erdők, vizek zenéje című új lemeze. A táncházzal egybekötött lemezbemutató koncertet szombat este tartják a Fonó Budai Zeneházban. A 2016-ban 30. születésnapját ünneplő Tükrös Zenekarnak ez a hatodik lemeze, utoljára 2008-ban jelentkeztek albummal. A szintén tematikus, A mi Mezőségünk című lemez 2010-ben Fonogram-díjat kapott. Az új lemez érdekessége, hogy a táncházakban alig játszott tájegység zenéjét mutatja be.

MTI, 2015. november 28.


Viseletek újraköltve: pénteken lesz a 28. Csűrdöngölő néptánctalálkozó

Pénteken immár huszonnyolcadik alkalommal szervezik meg Csíkszeredában a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót, amely a csíkszeredai és környékbeli fiatal néptánckedvelők színes, népviseletes kavalkádja.

Krónika, 2015. november 24.


Kincsek, amelyek ékesítenek

Gyermekek, ifjak és idős adatközlők, műkedvelők és hivatásosak léptek színpadra az elmúlt három nap alatt a huszonhetedik alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozón, amelynek idén a kincskeresés volt a mottója – annak a kincsnek a feltárása, amely fényesít és ékesít. A találkozó ismét bizonyította, bőven van, amit felmutatni évről évre a magyar népzene és néptánc gazdag kincsestárából.

Háromszék, 2015. november 23.


Felvidéktől Felcsíkig – XXVII. Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

A november 20-dikán kezdődő huszonhetedik találkozón a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház, mezőségi, felcsíki és őrkői hagyományőrzők, háromszéki gyermektáncegyüttesek a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes meghívottjai. Lesz könyvbemutató, és megemlékeznek az erdélyi népzene és néptánc két jeles képviselőjéről, a két esztendeje elhunyt györgyfalvi Jaskó István Pittiről, valamint a szeptemberben távozott magyarszováti Maneszes Mártonról.

Háromszék, 2015. november 19.


Népzene- és Néptánctalálkozó lesz Sepsiszentgyörgyön

Huszonhetedik alkalommal szervezik meg a Népzene- és Néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön péntek és vasárnap között. A rendezvény kiemelt meghívottja a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház, továbbá mezőségi, felcsíki és őrkői hagyományőrzők is közreműködnek.

Székelyhon.ro, 2015. november 18.


Létavértes jó hírét viszik a néptáncosok

Legújabb műsoruk a Nagylétai fonó címet viseli. Ezt a produkciót is előadják december 11-én a művelődési házban, a székelyhídi gyermekek javára szervezett jótékonysági esten.

Hajdú Online, 2015. november 17.


Műkedvelő néptáncegyüttesek találkozója Székelyudvarhelyen

Idén Székelyudvarhely adott otthont az Erdélyi Néptánc Antológia Gálaműsorának a városi Művelődési Házban. A teltházas rendezvényt a Romániai Magyar Néptánc Egyesület közösen szervezte a házigazda Udvarhely Néptáncműhellyel.

Maszol, 2015. november 17.


Melyik a legősibb magyar hangszer? Nem a cimbalom, nem a duda, nem is a citera

Melyik a legősibb magyar népi hangszer?
Egyáltalán mitől lesz egy hangszer ősi, magyar vagy egyáltalán népi?
Na és miért hiszik azt sokan, hogy a duda és a cimbalom a sumerektől származik? Brauer-Benke József, az MTA Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa évtizedek óta kutatja a népi hangszereket, melyekről most egy terjedelmes könyvet jelentetett meg A népi hangszerek története és tipológiája címmel. A szigorúan tudományos cím és az alapos kutatási háttér ellenére nagyon olvasmányos, izgalmas, képekkel gazdagon illusztrált könyvről van szó, melyből mindezekre a kérdésekre választ kapunk.

Index, 2015. november 17.


Kezdődik a magyar népdal és népköltészet hete

Mától veszi kezdetét november harmadik hete, a magyar népdal és népköltészet hete. Hírportálunk is kiveszi a részét a magyar nép költészetének dicsőítéséből, eleven őrzéséből, ezért mától egy héten át a magyar népköltészet és népdalok remekeit ajánljuk saját kultúránkat a szívükben őrző olvasóink számára.

Alfahír, 2015. november 16.


Ilyen énekórára mindenki befizetne
Hamar Dániel szerint a népzene a nemzettudat formálására is alkalmas.

...A művész szerint a népzene hazánkban alig van benne a köztudatban. – Úgy nőnek fel a gyerekek, hogy nem találkoznak azzal élményszerűen, pedig olyan része a magyar kultúrának, mint a nyelv. Más népeknél viszont ez nincs így: az íreknél például a népzene része a nemzettudatnak – jegyezte meg.

Hajdú Online, 2015. november 16.


Ceppelt jártak Gyergyóújfaluban

Nem vesznek feledésbe a ceppel figurái Gyergyóújfaluban – az 1800-as évek elején létrejött tánc lépéseit már nem csak az idősek, de a helyi néptánccsoport gyerekei is járják. Bemutatták ezt vasárnap is a falu művelődési házában, ahol negyedszerre tartott ceppel- és zenésztalálkozót a Katorzsa Néptáncegyüttes.

Székelyhon.ro, 2015. november 16.


Férfi- és női prímástanítványok zárták a 18. Erdélyi Prímások Találkozóját

Pazar népi hangzásvilágot tolmácsoltak közel kétórás, péntek esti előadásukon Csíkszeredában a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének diákjai. A Szerettől a Szamosig című műsoruk virtuóz program majd táncház zárta a 18. Erdélyi prímástalálkozót.

Maszol, 2015. november 14.


Az elveszett és visszaálmodott Erdély
A Háromszék Táncegyüttes bemutatója

Szimbólumokból építkező történet fejedelmekről, főurakról, történelmi korokról, hagyományainkról, szerelemről, házasságról, az egykor volt Erdély utáni vágyról – a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Mihályi Gábor (a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője) által rendezett új bemutatója, az Erdély – Menyegző az utóbbi idők legütősebb előadása a társulat színpadán. A folklór és a színház olyan ötvözete, amelyben a látvány, a hangzás- és érzelemvilág a vízesés erejével hat a nézőre, de nem elpusztít, hanem felemel a reményhez.

Háromszék, 2015. november 14.


Udvarhelyen lesz az Erdélyi Néptánc Antológia gálája

Szombaton Székelyudvarhely ad otthont a 9. Erdélyi Néptánc Antológia gálaműsorának. A műkedvelő néptáncegyüttesek tavasszal jelentkeztek koreográfiáikkal a megmérettetésre, közülük a szakmai zsűri választotta ki azokat az csoportokat, akik meghívást kaptak az idei gálaműsorra – adták hírül a szervezők.

Krónika, 2015. november 13.


Táncfórumra készül a kolozsvári Zurboló néptáncegyüttes

November 21-én, szombaton este 19 órakor kezdődik a harmincegyedik Zurboló Táncfórum, amelyet a mérai Berki Ferenc „Árus” (1931–1995) emlékére rendeznek meg Kolozsváron, a Tranzit Házban.

Maszol, 2015. november 13.


Kádár Elemér: Duhajság és tejesköcsög
Maros Művészegyüttes: Szép piros hajnalban – JEGYZET

Remekül kiderül az előadásból, hogy a csapat miben nagyon erős: kiemelten dicsérendő minden énekes megoldás, akár a szólista (Kásler Magdolna nevét mindenképpen érdemes itt megemlíteni!), akár pár szépen összeválogatott énekhang, akár a teljes tánckar szólal meg. Számomra ezek az énekes pillanatok voltak az előadás kiemelkedő pontjai.

tánckritika.hu, 2015. november 12.


Táncházzal nyitott Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozója

Táncházi forgataggal nyílt meg hétfő este Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozója. A rendezvény szervezője már tizennyolcadik éve a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, idei társszervezője a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke.

Maszol, 2015. november 10.


Hétvégi tanfolyam vonósoknak az Óbudai Népzenei Iskolában

November 14-én és 15-én magyarpalatkai, széki és vajdaszentiványi dallamokat tanulhatnak, ismételhetnek hegedűsök, brácsások és bőgősök Virágvölgyi Márta tanfolyamán az Óbudai Népzenei Iskolában. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat.

2015. november 10.


Rekordösszegű adományt gyűjtöttek a Bohémek a táncosoknak

Rekordösszegű adományt gyűjtöttek a Bohémek a táncosoknak Tizedik jótékonysági koncertjét tartotta vasárnap este a Bohém Ragtime Jazz Band. A bevételt ezúttal a Kecskemét Táncegyüttes ifjúsági csoportjai javára ajánlotta fel az idén 30. születésnapját ünneplő zenekar.

Kecskeméti Televízió, 2015. november 9.


Előadások, táncház és mesterkurzus a prímástalálkozón

A személyes találkozások a legnagyobb ajándéka a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett Erdélyi Prímás Találkozónak, amelyet tizennyolcadik alkalommal tartanak Csíkszeredában. Az esemény ezúttal egy hétig tart, hétfőn este táncházzal kezdődött a rendezvény.

Székelyhon.ro, 2015. november 9.


Elhunyt Kobzos Kiss Tamás

A Kossuth- és Liszt-díjas énekes, hangszeres előadóművész 65 éves korában, hosszú betegség után vasárnap halt meg - közölte a család hétfőn. Elsősorban a magyar régizene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók zenéje, a magyar népzene és a kortárs zene területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúrénekeknek, újjáélesztette a 16. századi magyar énekkincset.

MTI, 2015. november 9.


Balog Zoltán szerint a népzene a legjobb eszköz a nemzeti összetartozás erősítéséhez

A magyar kultúra, ezen belül is a népzene a legalkalmasabb eszköz a nemzeti összetartozás erősítésére, hiszen az nem csak a magyarságot képes összehozni, de a szomszédos nemzetekkel is segít közösséget alkotni - mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) sorozat Vigadóban rendezett vasárnapi gálakoncertjén.

hirado.hu, 2015. november 9.


Páva mese: A felfedezés

Minden egy csípősen hideg reggelen kezdődött, amikor a lehető legbetegebbnek akartam tűnni, hogy megússzam az iskolát és egész nap az ágyban fekve nézhessem a kedvenc filmjeimet, szuperhősökről és olyan gyerekekről, akik valahova nagyon messzire jutottak el a puszta képzeletükkel

Folkpédia, 2015. november 8.


750 néző tapsolt az Ifjú Szivek jubileumán

POZSONY. A Városi P. O. Hviezdoslav Színházban szombaton este 750 néző látta az Ifjú Szivek Jubileumi Gáláját. 7 generációt, több mint 15 koreográfiát és mintegy 160 fellépőt tapsolt meg a közönség. A táncszínház jelenlegi táncosain kívül a Pozsony Táncegyüttes, az egykori énekkar és az Ifjú Szivek 2000-es, 90-es, 80-as valamint 70-es éveinek táncosai is színpadra léptek. Mindezt egy közös finálé követte, szatmári verbunkkal és csárdással.

Hírek.sk, 2015. november 8.


„Szeretjük csinálni, mert boldogok vagyunk, enélkül kevesebb lennék.”
Interjú az Életfa zenekarral

Augusztus közepe óta vagyok az USA-ban, azóta háromszor találkoztam az Életfa zenekar tagjaival, két fesztivál és egy táncház alkalmával. Ha a nyár elején érkeztem volna, akkor azt hiszem, hogy ez a szám a többszöröse lenne.

Bocskai Rádió, 2015. november 7.


Táncosokat vár az Orchideák Néptáncegyüttes

Az Orchideák Néptáncegyüttes szeretettel várja táncosait Kispesten, hétfőn, a gyerek- és a kezdő csoportba, ahol szatmári táncokat tanulunk, és a már gyakorlott táncosokat, kedden és csütörtökön, a belvárosban, ahol jelenleg vajdaszentiványi táncokat táncolunk. Továbbá várjuk olyan gyakorlott néptáncosok jelentkezését, akik több éves színpadi tapasztalattal és megfelelő rutinnal rendelkeznek az autentikus magyar néptánc területén és szívesen részt vesznek egy új előadásban.

2015. november 7.


Erdélyi prímások 18. találkozója programmal

2015. november 9-13. között 18. alkalommal kerül megrendezésre az Erdélyi Prímások Találkozója. A szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a következő programokkal várja az érdeklődőket a Városi Művelődési Házba.

Erdély ma, 2015. november 5.


Erdély-menyegző a Háromszék Táncegyüttes legújabb előadása

Mihályi Gábor rendezésében mutatja be legújabb előadását a Háromszék Táncegyüttes. Az Erdély-menyegző c. táncszínházi produkció premierje november 6-án, pénteken este 7 órától tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön.

Játéktér, 2015. november 5.


Néptáncantológia 2015

A Martin György Néptáncszövetség pályázatot hirdet a Budapesti Operettszínházban 2016. február 20-án megrendezésre kerülő NÉPTÁNCANTOLÓGIA 2015 című rendezvényen történő részvételre. A pályázat célja, hogy az amatőr néptáncmozgalom és néptáncművészet újonnan született értékeit összegyűjtse és felmutassa, lehetőséget biztosítva a legszínvonalasabb művek színházi körülmények között történő bemutatásához.

Martin György Néptáncszövetség, 2015. november 4.


Közeleg a Táncház-Népzene pályázat határideje

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri két fordulóban bírálja el. Döntésük alapján általában tizennyolc-húsz produkció kap bemutatkozási lehetőséget. Beérkezési határidő: 2015. november 9.

Hagyományok Háza, 2015. november 1.