Folkrádió

Tallózó

Mérföldkő a Pálfai Hagyományőrző Néptánc Egyesület életében

Ezüstminősítést kapott a Népek tánca, népek zenéje seregszemlén a Pálfai Hagyományőrző Néptánc Egyesület.

Tolnai Népújság, 2015. december 30.


A gyermektáncügy követeként Kisvárdán

A népzene, a néptánc, a népi játékok ismerete csodálatos eszköz az avatott pedagógus kezében, a gyermekek ízlésének, testi–lelki épülésének, magyarságtudatának formálásában. Sokan és sokat tettek azért gyakran nehézségek és küzdelmek árán is, köztük a jelenkor igazi néptanítóinak egyike Nagy István pályatársam, kollégám

SZON, 2015. december 29.


Gyerekek, felkészítők és szülők közös sikere

Meghatározza az elkövetkező évek munkájának színvonalát a „Fölszállott a páva 2015” tehetségkutatón elért eredmény. Ez azt jelenti, hogy a munkájára eddig is igényes szekszárdi Bartina Néptánc Egyesületnek a spiccen kell lennie Matókné Kapási Julianna művészeti vezető szerint.

Tolnai Népújság, 2015. december 28.


Karácsony szombatja a kalotaszegi Nyárszón

"Karácsony szombatjá"-nak estéjén, a szent esten, a falu legényei valamelyik legénygazdánál gyülekeznek cifraszűrben, s kántálni
indulnak minden házhoz, mindnyájan egy csapatban, de ha sokan vannak, két csoportra oszlanak.

2015. december 24.


Muzsikás karácsony a Művészetek Palotájában
Petrás Mária is közreműködik a december 28-i koncerten

A Muzsikás együttes évről évre nagyszabású koncerttel ünnepli meg a karácsonyt Művészetek Palotájában. A december 28-i program számos különleges fellépőjével megidézi a karácsony meghittségét, de elvezet az év végi ünnepkör vidám, felszabadult, világi, táncos-mulatós hangulatába is.

Magyar Hírlap, 2015. december 22.


Ihajla – Herczku Ági zenész és táncos barátaival

Herczku Ági és a Nemzeti Táncszínház művészeinek közös előadása december 21-én debütált a MOM Kulturális Központban. Az Ihajlán az énekesnő új, Bandázom című albumának dalai csendültek fel. Köztük olyan gyöngyszemek, mint a bolgár szerelmes balladája, vagy a tollfosztó lányok rigmusai. A produkciót Foltin Jolán rendezte.

Kultúra.hu, 2015. december 22.


Népzenei programot indít az NKA

A népzenei kultúra támogatását célzó programot indít 2016-ban a Nemzeti Kulturális Alap, a Halmos Béla Program induló keretösszege 150 millió forint lehet. A Fölszállott a páva tehetségkutató és a Cseh Tamás könnyűzenei program sikeréből adódott az a következtetés, hogy a népzenei kultúrát is érdemes hasonló módon támogatni - mondta Balog Zoltán.

MTI, 2015. december 22.


Romániai győztese, díjazottja is van a Fölszállott a pávának

Péntek esténként sugározta a Duna TV az MTVA és a Hagyományok Háza közös, gyermekek részvételével zajlott népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának harmadik évadát. Kétezernél több 6 és 14 év közötti ifjú tehetség állt a szakmai zsűri elé, a közönség élő adásokban láthatta a középdöntőket és a december 18-án sorra került döntőt.

Nyugati Jelen, 2015. december 22.


Legjobbak között az Ezüst Kopogók

Először nevezett a Népek tánca – népek zenéje országos versenyre a szabadszállási Ezüst Kopogók Néptánc Együttes. Az elődöntőt októberben Kecskemét-Hetényegyházán rendezték, a középdöntőt novemberben Gyulán, az országos döntőt pedig decemberben, Harkányban. A juniorok kiválóan szerepeltek, a döntőből Bronz minősítéssel tértek haza. Az együttes vezetőjét, Hofmaiszter Anikót kérdeztük élményeikről.

Petőfi Népe, 2015. december 21.


Idén is köszöntsük együtt az Újévet!

A karácsonytól vízkeresztig tartó újesztendei ünnepkör népszokásai, játékos varázslatai mind hosszú életet, friss egészséget kívánnak – embernek, jószágnak. Lenyűgöző, ember az Úristentől hányféleképp tud kérni! Könyörögve, sírva, játszva-pajtáskodva, alakoskodva is. Újév-köszöntő műsorunkban, vízkereszt napján a magyar táncok, dalok, zenék ilyen játékok keretében jelennek meg. A dal és a tánc ezen az estén maga is jókívánság, varázslat részévé válik. Példánk a betlehemes játékok egyik pásztora, aki a Megváltónak – ajándékképpen – egy szép táncot jár el.

Hagyományok Háza, 2015. december 21.


Nem az a betyár, aki gyolcsingben jár…
Ségercz Ferenc mestereivel és tanítványaival

Izgalmas kirándulásra hívja a hallgatókat január 30-i Mesterek és tanítványok sorozatunk vendége, Ségercz Ferenc furulyás: találkozhatunk a táncházakból kevésbé ismert furulyázó emberekkel, ugyanakkor kalandozunk is egy kicsit Gyimesben, a medvék, kalibák és az azokat őrző kutyák világába, közös zenélések, éneklések és beszélgetések kíséretében. A Sepsiszentgyörgyön született Ségercz Ferenc szakmai munkásságát az autentikus hangszeres népzene gyűjtése, megőrzése és továbbadása, legfőképp pedig Felcsík, Gyimes és Moldva népzenéjének kutatása és átörökítése határozza meg.

Hagyományok Háza, 2015. december 21.


Erőt kell meríteni a múlt értékeiből

Kárpátalja mindig kicsit a mostohagyerek szerepét töltötte be, akár politikai, akár kulturális téren, Pál István „Szalonna” népzenész szerint ugyanakkor a hagyományőrzés területén történt előrelépés, rég elfeledett szakmák élednek fel a régióban. A muzsikus beszélt arról is, hogy hogyan őrzik a tengeren túlra vándorolt magyarok a népi kultúrát, és hogy miképp lehet hiteles forrásokból gyűjteni a népművészetet.

Magyar Hírlap, 2015. december 21.


Megvannak a Fölszállott a páva gyerekkiadásának győztesei

A péntek esti döntőben megszületett a Fölszállott a páva gyerekkiadásának végeredménye. Énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában a bátonyterenyei Haraszti ikrek, a hangszeres szólisták és zenekarok között a budapesti ifj. Ürmös Sándor, a szóló és páros táncosok mezőnyében az erdélyi Csíkmadarasból érkezett Antal Adorján, a táncegyüttesek körében pedig a szekszárdi Bartina Gyermekcsoport nyert. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutatójának döntőjében a közönség is szavazhatott kedvencére, ezt a díjat a dombrádi Hoksz Attila nyerte el.

MNO Kultúrgrund, 2015. december 18.


A világörökség része lett az erdélyi legényes

Felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára a legényes tánc. Elősegítette a kultúrák közti párbeszédet és a társadalmi kohéziót – áll az indoklásban. A legényesnek – tájegységtől függően – több típusa is van Erdélyben.

Erdély ma, 2015. december 15.


Fölszállott a páva: a döntőben a dombrádi fiú!

Fellebben a függöny, fölszáll a páva, és hamarosan kezdődik a finálé. A Fölszállott a páva vetélkedő döntőjében lesz szabolcs-szatmár-beregi induló is! A maximális 60 pontot kapta a zsűritől a dombrádi Hoksz Attila az elődöntőben, majd azzal a lendülettel a középdöntőben is átugrotta az akadályt, ami bravúrnak számít. Péntek este tehát lesz kiért szurkolni negyed nyolctól a Duna Televízió előtt.

SZON, 2015. december 15.


Vasas Gálaest a színházban

Ismét egy kiváló műsort láthattak, akik tegnap ellátogattak a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes gálaestjére a Bartók Kamaraszínházba. Megújult külső, új koreográfiák.

Dunaújváros Online, 2015. december 14.


Herczku Ági és a Banda adventi koncertje az Evangélikus Templomban

Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Adventi műsorukban Herczku Ágnes Bandázom című, 2014 végén megjelent CD-jének, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepeltek. Természetesen az adventi koncerten hagyományőrző karácsonyi népdalok is felcsendültek.

Vaskarika, 2015. december 13.


Támogasd a Folkrádiót, hogy 2016-ban is szólhasson!

Két év után ismét hozzátok fordulunk, hogy segítsetek előteremteni a Folkrádió működtetéséhez szükséges pénzt. Előző adománygyűjtő kampányunk és az adó 1%-nak köszönhetően a Folkrádió zavartalanul szólhat még néhány hónapig, de 2016 tavaszán elfogy a pénzünk. A Folkrádió.hu működtetése átlagosan napi 3000 Ft-ba kerül. Keressük azt a 365 embert, akinek fontos annyira a Folkrádió, hogy egy napi működését fedezze.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2015. december 12.


Fölszállott a páva: döntőben a deszki Borbolya!

A legtöbb nézőktől kapott sms szavazattal bejutott a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsor döntőjébe a deszki Borbolya néptáncegyüttes.

Dél-Magyarország, 2015. december 11.


Magyarózd népzenéje Horváth István gyűjtései tükrében
Szalay Zoltán recenziója

Amikor először vettem kézbe és röviden átnéztem Pávai István könyvét, feltűnt, hogy az eddigi gyakorlathoz képest nincsenek benne kották. A főcím ugyanis arra engedett következtetni, hogy olyan tudományos kiadványt tartok a kezemben, amelyben – a többihez hasonlóan – a népdalok, hangszeres darabok elsősorban kották (és dalszövegek) formájában jelennek meg, továbbá zenei mutatókat, táblázatokat tartalmaz, és főként zenészekhez, méghozzá népzeneértőkhöz szól (Lásd pl. Jagamas János Magyaró énekes népzenéje, Kriterion, Bukarest, 1984.). Erről első találkozásunkkor meg is kérdeztem a szerzőt, hiszen nekem elsősorban zenészként, hiányérzetem volt. A Pista válasza egyértelmű volt: a dallamok a DVD mellékleten hangzó anyag formájában megtalálhatók.

Művelődés, 2015. december 4.


Jobbágytelkének gyűjtöttek Budapesten

Néhány napja Budapesten lépett fel a jobbágytelki hagyományőrző néptánccsoport: a karitatív eseményen az együttesnek és nyárádmenti településnek gyűjtöttek adományokat.

Székelyhon.ro, 2015. december 3.


Berecz András
Nekem ne vakarózzon a közönség, hanem ámuljon!

December 5-én mutatja be Berecz András legújabb felnőtt meselemezét, a Láttam a Holdat előttem című albumot a Nemzeti Színházban. A mesemondó-népdalénekest ennek apropóján kérdeztük.

Fidelio, 2015. december 3.


Hétvégi tanfolyam vonósoknak az Óbudai Népzenei Iskolában

December 5-én és 6-án magyarpalatkai, széki és vajdaszentiványi dallamokat tanulhatnak, ismételhetnek hegedűsök, brácsások és bőgősök Virágvölgyi Márta tanfolyamán az Óbudai Népzenei Iskolában. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat.

2015. december 2.