Folkrádió

Tallózó

Amerikában is imádják a néptáncos nógrádi „bajuszkirályt”

Nemcsak szűkebb pátriájában, hanem az egész országban, sőt külhonban, mi több, a világ túlsó végén is hallatlanul népszerű a Nógrád Néptáncegyüttes művészeti vezetője. A nívódíjas Szabó János vezetésével a Nógrád Néptáncegyüttes itthon és a határokon túl is sikert sikerre halmoz, hírnevet és dicsőséget hozva szűkebb hazánknak és a palóc hagyományoknak.

Sokszínű Vidék, 2016. január 31.


Csángó Bál: egész Európát gazdagítja a csángók művészete

Elkezdődött a XX. Csángó Bált Budapesten Színpadra léptek idős hagyományőrzők és gyerekek is. A fellépők Pusztinából, Magyarfaluból, Forrófalvából, Klézséről, Somoskáról, Trunkból, Gyimesből, Setétpatakáról, Hétfaluból érkeztek a Csángó Bálra, ami a SYMA Rendezvénycsarnokban szombaton kezdődött. A hivatalos programnak már vége, de még hajnalig tart a táncház.

MTI, 2016. január 30.


Új helyszínen jubilál a Csángó bál

Szombaton története huszadik alkalmához érkezik a Csángó bál, amelyet korábban a Petőfi Csarnokban rendeztek meg a farsangi szezon idején, nem titkoltan azzal a céllal, hogy igényesen, ám szórakoztató formában hívják fel a figyelmet a moldvai magyarságot fenyegető kedvezőtlen társadalmi és politikai folyamatokra: az asszimilációra, az elvándorlásra, az anyanyelvhasználat nehézségeire.

MNO Kultúrgrund, 2016. január 30.


Költöztetés, nagyon lassan

2014 júniusában jelentették be, hogy a budai Várban lévő Karmelita kolostorból a Millenárisra költöztetik a Nemzeti Táncszínházat, mivel az épületet a Miniszterelnökség foglalja el. Váratlan volt, hogy ilyen gyorsan el kellett hagyniuk az épületet, de akkor még úgy tűnt, a 2015. őszi évadot már a Millenárison kezdhetik meg. Ám a Nemzeti Táncszínház által létrehozott produkciók még mindig ideiglenes játszóhelyeken láthatók.

Magyar Nemzet Online, 2016. január 30.


Interjú Szigetvári Józseffel

Szigetvári Józseffel, a Forrás Néptáncegyüttes vezetőjével, a Barátság Kulturális Központ igazgatójával, a Summerfest Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatójával – és még kitudja hány titulust felsorolhatnék, amit „Sziku” (néptáncos közegben a legtöbben így ismerik) neve alá jegyezhetnék – beszélgettem.

Folkpédia, 2016. január 30.


A mohácsi busójárást mobiltelefonos alkalmazás is segíti

Mintegy 1200 maskarás űzi el a telet az idei busójáráson, amely február 4-én veszi kezdetét Mohácson. Az idén első alkalommal mobiltelefonra letölthető alkalmazás is segíti majd a Duna-parti város a hatnapos rendezvénysorozatán résztvevő látogatók tájékozódását.

2016. január 30.


Néptáncreneszánsz csíkszéki településeken

Mintegy 1500-ra becsülik a csíkszéki 4 és 18 év közötti, fiatal amatőr néptáncosok számát, a környéken működő néptánccsoportok adatai alapján. Emellett több településen működik ifjúsági vagy felnőttnéptáncképzés is.

Krónika, 2016. január 28.


Halmos Béla Program - Megalakult az ideiglenes kollégium

Megalakult a nép­ze­nei után­pót­lást tá­mo­ga­tó Halmos Béla Program ide­ig­le­nes kol­lé­gi­um. A ki­ne­ve­zé­si ok­ira­to­kat Doncsev András, az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) al­el­nö­ke ad­ta át a kol­lé­gi­um tag­ja­i­nak Balog Zoltán, az em­be­ri erő­for­rá­sok mi­nisz­te­re dön­té­se alap­ján. A kol­lé­gi­um ve­ze­tő­je Liber Endre nép­ze­nész, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik ala­pí­tó­ja és mű­vé­sze­ti ve­ze­tő­je - kö­zöl­te az NKA csü­tör­tö­kön az MTI-vel.

MTI, 2016. január 28.


Interjú Baranyai Barbarával

Barbit régóta ismerem, láttam színpadon mikor még a Budapest Táncegyüttesben táncolt, majd különböző külföldön készült fotóin követtem „vándorlását“ a nagy világban, ahol a magyar folklór népszerűsítéséért tett és tesz a mai napig.

Folkpédia, 2016. január 28.


Nyílt nap a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén
2016. február 5.

Az LFZE Népzene Tanszék oktatói sok szeretettel várnak minden végzős középiskolás diákot és érdeklődőt, aki szeretne betekinteni tanszékünk életébe, munkájába, és aki komolyan gondolja, hogy a népzene egyenrangú a zene más műfajaival. A program révén lehetőség nyílik óra- és koncertlátogatásra, találkozásra és beszélgetésre a tanszékvezetővel, tanárainkkal és hallgatóinkkal. A nyílt napon való részvétel ingyenes.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2016. január 28.


„Tedd ki a pontot! – XIX. Nemzetközi Legényesverseny
Nevezési határidő: 2016. március 31.

Az évenként megrendezett versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyagából válogatunk Kalotaszegről, a Küküllő mentéről, Gyimesből és a Mezőségről. Az idei kötelező tánc: Tamás Márton „Kántor” széki sűrű és ritka tempója alapján összeállított folyamatok Martin György gyűjtéseiből készült hangos- és némafilmről. A versenyre a 18. életévüket 2016. Szent György-napjával bezárólag betöltött férfiak jelentkezhetnek.

Bartók Táncegyüttes Alapítvány, 2016. január 28.


25 éves az Óbudai Népzenei Iskola

Idén ünnepli önálló működésének negyedszázados évfordulóját az országban egyedülálló népzenei énekes és hangszeres képzés nyújtó intézmény, melynek története azonban már négy évtizedre nyúlik vissza.

Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja, 2016. január 27.


Felhívás Halmos Béla-díjra és -emlékéremre való jelölésre
Jelöltállítási határidő: 2016. február 29.

2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett Kiss B. György éremkészítővel és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

Hagyományok Háza, 2016. január 25.


Halmos Béla páratlan népzenei hagyatéka vált elérhetővé

A Hagyományok Háza honlapján elérhetővé vált a 2013 júliusában elhunyt Halmos Béla feldolgozott hagyatéka. A több ezer tételből álló anyag többek között publikációkat, tudományos kéziratokat, népzenei kiadványokat, eredeti népzenei gyűjtéseket, videó- és hangfelvételeket, valamint fényképeket tartalmaz. A népzenészre 2016-ban számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Hagyományok Háza szervezésében.

Hagyományok Háza, 2016. január 22.


Meghívás a táncról gondolkodóknak
Kiscsősz, 2016. február 11-13.

Farsangi nagy beszélgetés, újabb jövőbe néző, mélyre kutató, világmegváltó diskurzus Furik Rita vezetésével. Témák: Témák, amelyek szóba jönnek: „A koreográfia művészete"; „Az értől óceánig – A motívumtól a színpadig"; „Játék és tánc"; „Jelek és jelrendszerek"; „Fölszállott a páva". Jelentkezési határidő: 2016. február 5.

2016. január 21.


A táncháztól a világzenéig – a népzene ünnepe a Müpában
Gálakoncert, táncház és gyerekprogram várja a látogatókat

Január 30-án kilencedik alkalommal kerül a figyelem középpontjába a magyar népzene - és az abból merítő világzene – a Müpa hangversenytermében és előcsarnokában, gálakoncerttel, táncházzal és délutáni gyerekprogramokkal

magyarhirlap.hu, 2016. január 20.


Kelemen László és Terdik László vehette át idén a Lajtha-díjakat

A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében.

MTI, 2016. január 20.


Legendás prímások szelíd emlékezete

Híres prímások játéka köszön vissza a Tükrös Zenekar muzsikájában. Konkrét megoldások, technikai, harmonizálási sajátságok, kedvelt hangnemek jelennek meg a legfrissebb, Erdők, vizek zenéje című korongjukon.

Magyar Nemzet, 2016. január 19.


Fitos Dezső Társulat: Falusi Színek

Sűrű a program a Fitos Dezső Társulat háza táján. Legutóbb a Fölszállott a Páva döntőjén varázsolták el a közönséget virtuóz táncukkal, majd a Csík Zenekar Óévbúcsúztató koncertjén tapsolt nekik több mint ötezer ember. Legújabb darabjukat Falusi Színek címmel mutatják be 2016. január 23-án a MOM Kulturális Központban a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

ArtNews, 2016. január 19.


A Magyar Állami Népi Együttes táncosokat keres?

A február 2-ára hirdetett próbatánc a Magyar Állami Népi Együttesnél technikai okok miatt elmarad. Jelentkezünk, amint megtudjuk az új időpontot.

2016. január 19.


Asszonysorsokról szóló előadásával érkezik Budapestre a Nógrád Táncegyüttes

A paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, a család összetartásában játszott szerepéről mesél Palóc Madonnák című előadásában a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes, amely fennállásának 40. évfordulója alkalmából viszi el produkcióját február 6-án a Müpába is.

Művészetek Palotája, 2016. január 18.


Lám én tudok táncolni...

Mezőségi táncokkal folytatódik a Hagyományok Háza Baráti Körének tánctanfolyama. Az elsősorban az idősebb korosztályt megszólítani vágyó tanfolyam idei első alkalma január 26-án lesz. 19 órától várunk minden táncos lábú érdeklődőt. A zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai szolgáltatják, táncot tanít Lőrincz Beáta és Varga Zoltán.

Hagyományok Háza, 2016. január 17.


Hétvégi tanfolyam vonósoknak az Óbudai Népzenei Iskolában

Január 23-án és 24-én magyarpalatkai, széki és vajdaszentiványi dallamokat tanulhatnak, ismételhetnek hegedűsök, brácsások és bőgősök Virágvölgyi Márta tanfolyamán az Óbudai Népzenei Iskolában. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat.

2016. január 16.


A szlovákiai magyar tájegységek táncait mutatja be a Rakonca Néptáncegyüttes

A szlo­vá­ki­ai ma­gyar táj­egy­sé­gek tán­ca­i­ba nyújt be­pil­lan­tást a Rakonca Néptáncegyüttes "Pátria" - a fel­vi­dé­ki pa­lóc­ság nép­mű­vé­sze­te cí­mű mű­so­ra, ame­lyet ja­nu­ár 23-án néz­het­nek meg az ér­dek­lő­dők a Hagyományok Háza Almárium so­ro­za­tá­nak ke­re­té­ben.

MTI, 2016. január 16.


III. Baranyai Szólótáncfesztivál
Nevezési határidő: 2016. február 1.

A 2012 óta harmadik alkalommal megvalósuló esemény megrendezésével a szervezők ösztönözni kívánják a megyében tevékenykedő néptáncosokat a helyi hagyományok alapos megismerésére és magas színvonalú színpadi bemutatására. Emellett a fesztivál fórumot kíván biztosítani azon táncosok számára, akik ambíciót éreznek magukban a szólista megmérettetésre, és szívesen teszik próbára technikai és előadói felkészültségüket egy megyei hatókörű bemutatón – akár valamely országos szólótáncfesztivál főpróbájaként.

2016. január 14.


"Számomra a néptánc nélkülözhetetlen kincs"
interjú Tábor Matyival, a Cserkész Regős Csoportvezetőjével

A Clevelandi Cserkész Regős Csoport egyik decemberi próbáját volt szerencsém megtekinteni, majd szünetben a csoport vezetőjét Matyit kérdeztem a saját néptáncos múltjáról s a regős néptánccsoport kezdetéről, jelenéről, s jövőjéről.

Bocskai Rádió, 2016. január 10.


Góbé: Pofátlanul felvállaljuk, hogy népdalokból ihletődünk

Mi, magyarok népzenei világnagyhatalom vagyunk. Belátjuk vagy sem, ez így van, és meg kellene tanulnunk büszkének lenni rá – mondják a Góbé zenészei a Mandinernek, akik szerint egy baj van: „ez a tény nincs mindenkinek az arcába tolva”. Kiss-Balbinat Ádámmal és Vizeli Mátéval a friss Góbé-lemez kapcsán beszélgettünk arról, miként kell jó feldolgozást csinálni és miért nem jó az angolszász könnyűzenét másolni. A Góbé arra szólít fel: tessék magyar zenét írni!

Mandiner, 2016. január 10.


Tizenöt éves fennállását ünnepelte a Hüpürcsös néptáncegyüttes

Tánccal ünnepelte tizenötödik születésnapját a szentegyházi Hüpürcsös Néptáncegyüttes szombaton este a helyi Gábor Áron Művelődési Házban. Számukra a néptánc nemcsak hagyományőrzés, hanem kísérletezés is – tudtuk meg az együttes vezetőjétől, Elekes Andrástól.

Székelyhon.ro, 2016. január 10.


Hejgetés ideát

A Zurgó együttes közel 15 éve tartja rendszeres táncházát a budapesti MOM Kulturális Központban, ahol a moldvai magyarság zenéjével, táncaival és a világ népeinek meséjével ismerteti meg a közönséget. Kicsiket és nagyokat egyaránt megszólít: az új évben január 8-án indította meg alkalmait, kéthetente pénteken gyerektáncház várja az érdeklődőket, este a táncolni vágyó felnőtteknek szól a zene. Újévi bizakodásáról, a begyakorolt bátorságról és a kárpátaljai helyzetről az együttes vezetőjével, Nagy Bercellel beszélgettünk.

Magyar Idők, 2016. január 9.


Illyés Gyula ihlette a Duna Művészegyüttes új előadását

Illyés Gyula Puszták népe című társadalomrajza az ihletadója és egyben a központi témája is a Duna Művészegyüttes azonos című új produkciójának, amelyet január 11-én láthat először a közönség a budapesti Várkert Bazárban.

MTI, 2016. január 9.


III. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzés

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pál István Szalonna és Bandája és a Hagyományok Háza (Budapest, Corvin tér 8.) tanfolyamot hirdet olyan tanulni vágyó kárpátaljai művészeknek, pedagógusoknak, akik szeretnék jobban megismerni környezetüket és a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományok sokszínűségét, és fontosnak tartják a kárpátaljai kulturális élet élénkítését.

Kárpátalja.ma, 2016. január 5.


IV. Országos Nagyecsedi Verbunk Verseny 2016
Jelentkezési határidő: Február 12. (péntek)

Szeretettel várunk minden olyan táncos fiatalt és idősebbet egyaránt, aki szereti, és szívesen táncolja az Ecsedi Verbunkot. Fontosnak tartjuk az improvizatív, szabad táncolást, figyelembe véve Molnár „Lasa” Lajos, Bujáki „Pokróc” Gergely, „Rákóczi” Kovács Gusztáv, és Murguly Lajos táncait, kiemelten hangsúlyozva a táncszerkesztéseiket saját táncos egyéniségüknek megfelelően.

Folkrádió, 2016. január 5.


Isten nyugtassa Hazug Pistát

..Olyan értéket hagyott, ami pénzen meg nem vehető, ami mással nem pótolható...Számos novella őrzi így a baktai remete csavaros észjárását. De szívesen látogatta őt Berecz András mesemondó, a tévéstábok garmada, és sokan forgatták már azt a könyvet is, amely Hazug Pista igazsága címen jelent meg, és amelyben ő maga mesél.

Székelyhon.ro, 2016. január 2.


A sikerről szólt 2015 a népzenében

Szerencsés évet zárt a folk műfaja: Prima Primissima lett a Fonó, Budapesten rendezték meg a Womexet, a világzene expóját, nézettségi rekordokat döntögetett a gyerekpáva. És jó hír az is, hogy mostantól táncházakra, koncertekre, külföldi turnékra is kaphatnak pénzt a népzenészek a Halmos Béla Programban.

Magyar Nemzet Online, 2016. január 1.