Folkrádió

Tallózó

Vérpezsdítő gálával jubilált az Eördögh Forgó Néptáncegyüttes
Nyíracsád

Május utolsó vasárnapján szabadtéri gálaműsorral ünnepelte fennállásának 10 éves jubileumát a nyírségi település Eördögh Forgó Néptáncegyüttese.

Hajdú Online, 2016. május 31.


Júliusban jön a 2. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó

A magyar népdal, népzene és néptánc Kodály szerint az egész magyar lélek tükre. A népzenét, néptáncot, a valódi értékeket kedvelők és azért tenni akarók már január óta szervezik a Bartók Béla emlékév jegyében a második Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót, amelyet július 8-a és 10-e között tartanak Mezőmegyeren.

Békéscsabai Médiacentrum, 2016. május 31.


A népzene szavakon felül álló rezgésvilág

Az idén februárban hatvanadik születésnapját ünneplő Ifj. Csoóri Sándor népzenészt március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki. A nagy sikerű Muzsikás Együttes szellemi atyjának is tekintett művészt a kezdetekről, a népzene erejéről, illetve az identitás megtalálásáról is kérdeztük.

Magyar Idők, 2016. május 29.


Tehetséges ajkaiak: Tahin Ildikó

Városunkban, amióta emlékezünk mindig volt néptánc oktatás szakköri keretekben, tantervbe építve vagy kultúrházakban. Számtalan dicsőséget szereztek a néptáncosok Ajkának nemcsak hazánkban, de külföldön is. Mindig volt egy-egy kiemelkedő korosztály, amely emlékezetes marad.

Ajkai szó, 2016. május 25.


Pulszky Károly-díjjal tüntették ki dr. Sári Zsoltot
Szentendre

Pulszky Károly-díjat vehetett át Dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa a 21. Múzeumok Majálisa rendezvényen május 21-én. A Pulszky Károly-díj azon 40 év alatti muzeológusoknak, restaurátoroknak és közművelődési szakembereknek adható, akik irányító, elméleti vagy gyakorlati munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar múzeumügy fejlődéséhez, a múzeumokban őrzött tudás széles körű társadalmi népszerűsítéséhez.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2016. május 25.


Itt élned, halnod kell

Összesen 60 pár, vagyis 120 táncos lép színpadra a Koltay Gábor rendezte Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék előadásain június 17-én és 18-án a fővárosi Hősök terén - mondta el az MTI-nek Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, egyben a nagyszabású produkció koreográfusa.

Színház.hu, 2016. május 23.


Felhívás
Az Anna-bál Prímásversenyére hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2016-ban megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

Hagyományok Háza, 2016. május 23.


Ha megnézed, akkor csinálod is, és nem tudsz kiszállni!

Sebő Veronika Gálik Gáborhoz és Klaudiához hasonlóan Dunaszerdahelyről érkezett az Ifjú Szivekbe. Jelenleg is a tánckar legfiatalabb tagja, Gálikék után most vele beszélgettünk.

Paraméter, 2016. május 21.


Betolakodók Kisudvarnokban!

A Dunaszerdahely melletti községben ropják el Pozsony ifjú szivei 75. alkalommal a Kakukktojást. Legjobb fegyver ellenük/velük a jókedv!

Paraméter, 2016. május 20.


Koncerttel és táncházzal várják a népzene kedvelőit

A Zsolnay Pikniken vendégeskedik a Fonó Zenekar is, este nyolckor adnak koncertet a Pirogránit udvarban.

Pécsi Újság, 2016. május 20.


Híres betyárok a Várkert Bazárban

A misztikus hetedik évhez érkezett a Budapest Folk Fest, amely hagyományosan nyitja a nyári fesztiválok sorát, és zárja a tavasziakat.
A májusi eseménysor már megkerülhetetlenné vált a műfajban, a szerda óta tartó műsorkínálatot moldvai, valamint cigány táncházak is színesítik. A hétvége napközben a borkóstolókról és családi programokról is szól a fesztivál egyik új helyszínén, a Várkert Bazár teraszán.

Magyar Nemzet Online, 2016. május 20.


Táncház: közösen a magyar népzene és a tánckultúra megőrzéséért

Negyvennégy éves múltra tekint vissza a táncházmozgalom hazánkban. A táncház napját a Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő Zalagyöngye Táncegyüttes a közelmúltban ünnepelte, hasonlóan a többi táncegyütteshez szerte az országban.

Kanizsa Újság, 2016. május 20.


Mi a mozgásunkkal fejezzük ki azt, amit más szóval!

Az Ifjú Szivek dunaszerdahelyi párosával, Gálik Klaudiával és Gáborral beszélgettünk a táncszínház mibenlétéről, múltról, jelenről, illetve arról, mekkora mérföldkőhöz érkeztek azzal, hogy júliusban részt vehetnek a tekintélyes avignoni fesztiválon.

Paraméter, 2016. május 19.


Fél évszázados a Szejke-fesztivál

Ötvenedik kiadását ünnepeli a hét végén a Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál. Az ország egyik legrégebbi kisebbségi táncfesztiváljaként ismert rendezvényre idén tizenkét néptáncegyüttest várnak, melyek ezúttal nemcsak a szejkefürdői színpadon, hanem a Bethlen-negyedi parkban is ropják majd.

Székelyhon.ro, 2016. május 19.


Népművészet Ifjú Mestere bemutató

Az előadóművészeti kategória pályázóinak nyilvános bemutatója és zsűrizése 2016. május 27-én, pénteken, 14 órától lesz a Hagyományok Háza Színháztermében.
A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hagyományok Háza, 2016. május 19.


A román népi hangszerek fontos darabja a falevél

Gyerekkorunkban valószínűleg mindannyian megpróbáltunk hangokat előcsikarni a levelekből, keleti szomszédaink viszont ezt már évszázadokkal ezelőtt tökélyre fejlesztették.

24 Óra, 2016. május 18.


Hagyományőrző táncház-mozgalom kezdődik Zalaegerszegen

Gyere hezzám guzsalyasba! címmel hagyományőrző táncház-mozgalom kezdődik Zalaegerszegen, a kezdeményezéssel a hajdani táncházak hagyományait, közösségi erejét szeretnék feleleveníteni, újraéleszteni a városban.

Webrádió, 2016. május 17.


Magyar építésziroda tervezheti a Néprajzi Múzeum új épületét

Az új Néprajzi Múzeum épületéről szóló pályázatban Napur Architect Kft. tervét találta a legjobbnak a nemzetközi zsűri. Az épület a Városliget melletti, az egykori felvonulási területet lefedő Ötvenhatosok terén állhat majd.

Mandiner, 2016. május 17.


Otthon a táncban
A virtust díjazták a III. Székelyföldi Legényesversenyen

Több tapsot, több figyelmet is megérdemelt volna az a nyolc legény, aki a Lajtha László Alapítvány és a Háromszék Táncegyüttes által meghirdetett III. Székelyföldi Legényesversenyre jelentkezett. Akadtak köztük olyanok, akik Györgyfalváról tánclépésben írtak verset, mások Százhalombattáról találták érdemesnek idejönni. Az udvarhelyszékiek pedig virtusból, tartásból, hagyománytiszteletből vizsgáztak jelesre a pénteki megmérettetésen. Ezért jogosan kapott mindenki díjat.

Székely Hírmondó, 2016. május 17.


Díjözön a III. Székelyföldi Legényesversenyen

Május 13-án került sor a III. Székelyföldi Legényesversenyre a Háromszék Táncstúdióban. A versenyre 8 fiatal legény jelentkezett Hargita és Kovászna megyéből, Györgyfalváról valamint Magyarországról.
A fiatal és tehetséges versenyzők mindegyikét díjazta a szakmai zsűri, pénzjutalommal, könyvadománnyal valamint szakmai elismeréssel térhettek haza.

Háromszék Táncegyüttes, 2016. május 17.


Életre szóló „hülyülés”
Hiánypótló kötet Novák Ferenc Tatáról és a táncházmozgalomról

...Hogy mit lehet kezdeni a néptánccal a színpadon, arról a hetvenes években dúltak a legnagyobb viták. Azóta a különféle irányzatok hívei nagyjából megbékéltek egymással, az irányzatok azonban itt maradtak velünk: vannak, akik azt szeretnék elsősorban bemutatni, milyen a „tiszta forrás”, és vannak, akik autonóm szerzői darabokhoz használják fel a néptáncot. A könyv első fejezete a tánc mibenlétét, a felvilágosodás hatását a reformkori tánckultúrára és a néptánccal kapcsolatos színpadi elképzeléseket mutatja be – feltéve a kérdést: „ritmikus mozgás vagy több”-e a tánc?

Magyar Nemzet Online, 2016. május 16.


Újra Népzenei tábor
Nagykároly

A Rekettye Kulturális Egyesület idén immár harmadik alkalommal szervezi meg hangszeres Népzene táborát, melyre ebben az évben július elején kerül sor.

Szatmar.ro, 2016. május 13.


Mihályi Gábor kapta az idei Seregi-díjat

A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője nyerte el a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat.

Fidelio, 2016. május 13.


Pünkösdi néptáncfesztivál lesz dél-borsodi településeken

Három dél-borsodi település, Tiszakeszi, Mezőcsát és Szentistván ad otthont immár hatodik alkalommal a Pünkösdi Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválnak.

gondola.hu, 2016. május 13.


Elhunyt Dr. Joób Árpád
Búcsúztatása 2016. màjus 27-én, pénteken 12 órakor lesz a Debreceni Köztemetőben.

Mindig korai, és mindig váratlan a veszteség, amit valakinek a távozásakor érzünk, de az ő halálával nehezen tudjuk majd a sokkoló hírt elfogadni. Tele volt tervvel, munkával, félig írt könyvvel, egyszóval, élni akarással. Még 7-én zsűrizett és mosolygós arccal tervezte a régió népdalosainak továbbképzését. A hozzátartozó, a munkatárs, a barát, perlekedik... perlekedik és kérdezi: miért? Miért ilyen korán? Nincs válasz.

Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, 2016. május 12.


Hetven éves korában elhunyt a népzenekutató
Debrecen

Nagy tudású, nagyon különleges személyiség volt Dr. Joób Árpád, a Kodály Kórus egykori vezetője.

Debreceni Hírek, 2016. május 12.


Schwäbisch Gmündben gazadgította a magyar népzene hírnevét a Bakony együttes

Az elmúlt hétvégén Schwäbisch Gmünd, Székesfehérvár németországi testvérvárosa "Partnervárosok Piaca" elnevezéssel kulturális programokkal egybekötött vásárt rendezett. Baden- Württemberg tartomány települése Fehérvár küldöttsége mellett a franciaországi Antibes-ből és az olaszországi Faenza-ból érkező csoportokat látott vendégül.

2016. május 12.


Néptánc és népzene töltötte be a csíkszeredai Szabadság teret

Csütörtökön délelőtt gyermekek és ifjak vették birtokba a csíkszeredai megyeháza oszlopcsarnokát és a Szabadság teret, hogy együtt ropják a táncot a XXIX. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozón.

Erdély ma, 2016. május 12.


Elhunyt dr. Joób Árpád

Pályája során jelentős kutatásokat végzett a népzene területén. Több kötete jelent meg, köztük a Jelenti magát Jézus című könyv, amely különböző korokból és vidékekről száz dallamot mutat meg a zenekedvelőknek, és egy a népzene területén hiánypótló mű, a Félre bánat, félre bú című könyv, amely válogatást nyújt a magyar népzene vidám, mulattató anyagából.

2016. május 11.


Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Verseny Kiírása 2016.

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szakmai megmérettetési pályázatot ír ki gyermektáncosai, táncpedagógusai és koreográfusai részére.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2016. május 10.


Ismét dübörög a Budapest Folk Fest

Hetedik évébe lépett a folk- és világzene legjelentősebb hazai fesztiválja, a Budapest Folk Fest, ami idén május 18. és 22. között a város három pontján szolgál a különböző népek zenéjéből táplálkozó zenei csemegével.

Fidelio, 2016. május 10.


Kiderült, kié lesz egy évig Halmos Béla mesterhegedűje

Idén is a Táncház Napi gálaműsor keretében adták át a Halmos Béla-díjakat. A legendás népzenész és kutató emlékére tavaly alapított díjakat azok kaphatják, akik kimagaslóan sokat tettek a magyar táncházmozgalomért.

Fidelio, 2016. május 10.


Elhunyt Dr. Joób Árpád
1946-2016

Elhunyt Dr. Joób Árpád népzenekutató, a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanára, a Vass Lajos Népzenei Szövetség egyik szakmai vezetője, a Délibáb népzenei együttes egykori vezetője, a Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagcsoportjának vezetője.

Vass Lajos Népzenei Szövetség, 2016. május 9.


Átadták a Halmos Béla-díjakat

A Halmos Béla-vándordíjat Horsa Istvánnak, a Ördöngös Népzenetanoda alapítójának, a Ritka Magyar Folkband prímásának, míg a Halmos Béla-emlékérmet, Virágvölgyi Mártanak ítélte oda a kuratórium.

Hagyományok Háza Baráti Köre, 2016. május 9.


A néptánc mint diplomáciai erő

Van olyan zenei kultúra, amely kifejezetten a miénk, és a mindennapjaink része lehetne.

Magyar Nemzet Online, 2016. május 8.


Kiírta az NKA a Halmos Béla Program pályázatát

2016. június 15-ig lehet pályázatot benyújtani öt témában a Halmos Béla Programra.

Nemzeti Kulturális Alap, 2016. május 6.


Az egész világon táncol a magyar
Az idén először határon túli helyszínek is bekapcsolódnak az ünneplésbe

Ötödik alkalommal rendezik meg szombaton a táncház napját, amellyel az 1972-es első táncházra emlékeznek. Idén először határon túli helyszínek is bekapcsolódnak az ünneplésbe. Mindez a nemzetpolitikai államtitkárság által indított, a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor és a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasainak köszönhetően valósul meg, ugyanakkor a központi helyszín továbbra is a Liszt Ferenc tér marad.

Magyar Nemzet Online, 2016. május 6.


Királyválasztás, rönkhúzás, sőt ujjlenyomatadás is lesz pünkösdkor a Skanzenben
Szentendre

2016. május 6. - Május 15-én és 16-án több száz gyerek mutatja be a pünkösdölés szokását a szentendrei Skanzenben, és összegyűlnek az országból a szellemi kulturális örökségüket példásan őrző közösségek, mint a matyók, busók, kalocsaiak is, de külföldi vendégek is érkeznek Lettországból a Pünkösdi Örökség Fesztiválra.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2016. május 6.


Könczei Csilla: Dajkám jó hajdútáncos volt
Maszkulinitások és feminitások a hagyományos tánckultúrában

A férfiak és a nők táncbéli szerepe a lánc- és körtáncok jó részében azonos volt, tánclépéseik nagyon gyakran teljesen egyformák, az egymás közötti viszonyok pedig mellérendelőek voltak.

Színház.net, 2016. május 5.


26. Művészetek Völgye - Az összművészetiség gyönyörködtet

A néphagyomány csodáival ismerkedhetünk meg a Muharay Udvarban, koncertek, népdalok, pajtaszínház, táncház, divatbemutató, mese és játék egy helyen. A Folk Udvarban minden este hajnalig tart a mulatság, napközben kézműveskedés, énektanítás, mese gyerekeknek, este tánc, koncertek és mese felnőtteknek. A Néprajzi Múzeum pedig több helyszínen is megjelenik..

2016. május 5.


Potápi: a népzene identitásunk alapvető része

A népzenei anyanyelv egyik alapvető összetevője identitásunknak - mondta Potápi Árpád János a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón. Az idén ötödik alkalommal megrendezett Táncház Napjába külhoni helyszínek is bekapcsolódnak.

OrientPress Hírügynökség, 2016. május 4.


Hétvégén Sâmbra Oilor

Május 8-án, vasárnap tartják az idei Sâmbra Oilor folklórfesztivált, mely minden évben a népzene, a népművészet, a hagyományok ünnepe.

Szatmar.ro, 2016. május 4.


Felszállott a páva vetélkedőt tartanak Alfaluban

A Hargitai Megyenapok keretében szervezik meg Gyergyóalfaluban a Felszállott a páva rendezvényt. Május 6-án, pénteken a kultúrotthonban fogadják a hagyományőrző székely ruhás gyereket és felnőtteket.

Székelyhon.ro, 2016. május 4.


Táncház napja New Yorktól Munkácsig: nemzeti létünk alapja és a teljes szabadság

A néptánc nemzeti létünk egyik alapja, a táncházban pedig megvalósul a teljes szabadság – jelentette ki Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója a május 7-i Táncház napja alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón. Szombaton New Yorktól Kárpátaljáig számos kül- és belföldi településen lesznek táncházas ünnepségek, este pedig gálaműsor zárja a napot a Zeneakadémián.

Mandiner, 2016. május 4.


Országos táncháztalálkozón jártak a Belencéresek

Áprilisban rendezték meg Budapesten a Papp László Sportarénában a 35. Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt, ahová a Belencéres Néptáncegyüttes is ellátogatott.

2016. május 3.


Muzsika-sziget épül az EFOTT-on

Az EFOTT minden eddiginél komolyabb kulturális programmal és egy külön helyszínnel rukkol elő július 12-17. között, Velencén a magyar hagyományok kedvelőinek.

Mix online, 2016. május 3.


V. Táncház Napja
2016. május 7.

A rendezvény minden évben tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról jövő, közösségi szerveződését, a közösségek alkotóerejét.

Hagyományok Háza, 2016. május 3.


Pénzgyűjtő kampányunk állása: 545.000 Ft
Megvan 180 nap a 365-ből

A Folkrádió.hu működtetése átlagosan napi 3000 Ft-ba kerül. Keressük azt a 365 embert, akinek fontos annyira a Folkrádió, hogy egy napi működését fedezze 2016-ra.
Nagyon köszönjük az eddigi támogatását Mózes Ambrusnak, Kathi Annamáriának, Németh Gézának, Dankó Boglárkának, Manninger Vilmosnak, Markus Schmitznek, Sallay Imrének és Máriának, Makk Lászlónak, Fekete Ilonának, Kovács Henriknek, a LUDUS-MODUS Bt-nek, Kolumbán Sándornak, Semjén Péternek, Besenyő Gábornak, Galambos Katalinnak, Pintér Krisztiánnak, Kopányi Sándornak, Koren Tamásnak, dr. Magos Zsuzsának, Szögi Csabának, Magyar Kálmánnak és Judithnak (Amco Kft.), Kozma Attilának, Deáky Péternek, Szabó Zoltánnak, Becker Tibornak, Györe Gábornak, Balogh Sándornak, a Dialekton Népzenei Kiadónak, György Balázsnak, Tar Katalinnak, Dr. Kővári Katalinnak, Herczeg Péternek, Imre Mátyásnak, Dr. Fazekas Tibornak, Nyáry Gergelynek, Suzuki Jinnek, Szalkai Józsefnek, Albert Csanádnak, Ács Tibornak, Gábora Edének, Széchy Attilának és nejének, Veres Tamásnak, Szemők Andrásnak, Elekné Ludányi Zsuzsannának, Tóth Gézának, Zagyva Natáliának, Nagy Lénárdnak, Padányi Lászlónak, Vajda Barnának, Léhner Ilonának, Tombor Tamásnak, Hámori Sándornak, Lőrinc Viktornak, Bene Sándornak, Mátyus Zoltánnak, Trenka Ervinnek, Szabó Zsuzsának, Bátori Istvánnak, Molnár Enikőnek, Vass Péternek, Rang Orsolyának, Benedek Lászlónak, Béres Adrienn-nek, Bíró D. Botondnak, Hont Angélának, Bátki Károlynak, Czuczor Tamás Károlynénak, Dr. Solymári Bélának, Molnár Bencének, Szarvas Gábornak, Barabás Judit Klárának, Horváth Attilának, Biri Elvirának, Dr. Bogsch Mihálynak, Németh Zoltánnak, Jókay Károlynak, Kiss Ákosnak, Árendás Péternek, Nagy Ildikónak, Henics Tamásnak, Szabó Péternek, Kulcsár Gézának és Hajas Péternek.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2016. május 3.


A Tánctudományért-díjat kapott Ratkó Lujza

A Jósa András Múzeum néprajzkutatója a szakmai díjat a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége gálaestjén Budapesten, a Művészetek Palotájában vette át.

2016. május 2.


Kutszegi Csaba: A belső igény és a létkérdés

Sokadszorra megnyugtatok mindenkit (elsősorban önmagamat), hogy nemcsak a néptánc-fesztiválokat lengi be visszatérően kétség, aggodalom, esetleg némi melankolikus szomorúság, nem, nem, az egész igényes kultúra áll vesztésre – ha ez éppen megnyugtat bárkit.

tánckritika.hu, 2016. május 2.


Novák Tata: A román értelmiség műveltebb, mint a magyar

„Egy selejt században éltem” – mondja Novák Ferenc „Tata” koreográfus a Mandinernek. Az erdélyi születésű, 85 éves, legendás néprajzos-koreográfus szerint mindegy, hogy milyen színű kormány van, mindenki korrupt. A Magyar Művészeti Akadémiából kilépett Novák Tata szerint általános probléma a hiányos műveltség és nagy hiányosságok vannak a néptáncos mozgalomban is. De ahogy fogalmaz: „Aki alkot és tehetséges, bármilyen művészeti ágban, azt nem lehet agyonverni”. Nagyinterjúnk Novák Tatával néptáncról, népi kultúráról és a közéletről.

Mandiner, 2016. május 2.


Exkluzív interjú Kallós Zoltánnal
Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk

Mióta márciusban betöltötte 90. életévét, generációk mentoráról és tanítójáról, Kallós Zoltánról ismét sokat beszélünk mindenütt. Az elismert gyűjtő, néprajztudós, iskola- és múzeumalapító számos ma már rangos néprajzost, muzsikust, tanárt indított el ezen az úton. Az idei budapesti táncháztalálkozón ünnepeltük őt, sőt Áder János köztársasági elnök is vendégül látta díszvacsorán a Sándor-palotában. A találkozón, munkásságát összegző lemezei és könyvei standjánál búcsújárás volt, ott beszélgettünk vele, mindnyájunk szeretett Zoli bácsijával.

Nyugati Jelen, 2016. május 1.