Folkrádió

Tallózó

Magyar néptánc, zene, társasjáték Kolozsvár szívében

Kolozsvár kellős közepén zajlik gyerektábor, az Ördögtérgye Egyesület és a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány szervezésében. A város zaja nem szűrődik be a Heltai Panzió és Vendéglő udvarára, ezért a tánc-, hangszeroktatás, a közös kézműves programok zavartalanul leköthetik a kicsiket.

Maszol, 2016. június 30.


Megelevenedő kultúra

Vitathatatlan, hogy a mai közegben a néptáncnak egészen más karaktere, jellege, jelentése van, mint akár húsz-harminc évvel ezelőtt. Ezen változásról, valamint a július 8-án, a Szegedi Szabadtéri Színpadon debütáló Drakula utolsó tánca című darabról beszélgettünk Zsuráfszky Zoltánnal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjével.

Fidelio, 2016. június 28.


Múzeumkerti pásztortűz

A szép időben sokan jöttek el a nyárindító Pásztortűz Estre.
A magyar népzene hangjai mellett vidám társaságok alakultak ki a múzeum kertjében.

HalasInfo, 2016. június 26.


Az amerikai magyarokat is megtáncoltatta Hega bácsi

A főiskolán leendő mérnököket oktat, otthonában népi hangszereseket tanít hegedülni, brácsázni. Hétvégén táncházban muzsikál, koncertezik. Legutóbb Amerikában húzta a talpalávalót mindenki Hega bácsija.

Petőfi Népe, 2016. június 24.


Bartók és a Folk

Újbuda Önkormányzata Bartók és a Folk címmel nagyszabású rendezvénynyel emlékezett meg a kerület kulturális főutcájának névadójáról, a 135 éve született zenei géniuszról, Bartók Béláról. A Gárdonyi téren megrendezett eseményen népzenei koncert, táncház, flashmob és izgalmas Bartók-kvíz is várta az érdeklődőket.

Lokál, 2016. június 23.


Cseh Tamás Program – Már 2 milliárd jut a könnyűzenei utánpótlásra

..Liber Endre kitért arra, hogy a közeljövőben terveznek olyan pályázatokat is kiírni, amelyek a népzenei előadók szemléletét, a profi zenésszé válást segítenék, hozzájárulnának a zeneipari alapismeretek növeléséhez, a profi lemezkiadáshoz, a népzenei együttesek nemzetközi jelenlétéhez, valamint a népzene népszerűsítéséhez a médiában.

Borsod Online, 2016. június 21.


Fölszállott a páva Nyárádszeredában is

Mozgalmas volt a vasárnap Nyárádszeredában, ahová Erdély minden szegletéből érkeztek a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsor területi válogatójára. A zsűri tagjai pontokkal és jó tanácsokkal is értékelték a kis énekeseket, zenészeket, táncosokat.

Székelyhon.ro, 2016. június 20.


Fölszállott a páva: Nyárádszeredában tartottak válogatót

Erdély minden szegletéből érkeztek ifjú tehetségek a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsor területi válogatójára Nyárádszeredába. Nemcsak a művelődési ház volt népzenétől hangos vasárnap Nyárádszeredában, ahol a Fölszállott a páva tehetségkutató erdélyi területi válogatóját tartották, az utcán is szólt a muzsikaszó, és akadt, aki a járókelők mellett ropta a legényest.

Krónika, 2016. június 20.


Indulhat a Skanzen Erdély tájegységének építése
Szentendre

A nagyszabású fejlesztés keretében 2021-ig több mint 100, eredeti helyén pusztulásra ítélt építmény és mintegy 35 000 műtárgy kap helyet Szentendrén. Az elkészülő épületegyüttes nemcsak az épített örökséget mutatja majd be, hanem az 1920 és 2000 közötti Erdély és a Partium hagyományos és kultúráját, mindennapi életét is, a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2016. június 20.


Néptánccal elmesélt forradalom

56 Egy nép kiáltott... címmel mutatnak be a forradalom és szabadságharc hatvanéves évfordulója alkalmából néptáncalapon készített előadást tíz hivatásos és amatőr táncegyüttes részvételével.

Magyar Nemzet Online, 2016. június 17.


Fölszállott a páva előválogatót tartanak Nyárádszeredában

Erdélyi területi előválogatót tartanak a hétvégén gyerekek számára a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőhöz.

Székelyhon.ro, 2016. június 16.


Lehet már jelentkezni a Marosszéki népzene- és néptánctáborba

Idén július 10. és 17. között szervezi meg a Folk Center Alapítvány a Marosszéki népzene- és néptánctábort Jobbágytelkén, ahol a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Székelyhon.ro, 2016. június 13.


Vastapssal zárta dévai küldetését
Tanított, táncolt, nevelt

Ciceri Attila tavaly ősszel Petőfi-ösztöndíjasként érkezett Dévára, a Szent Ferenc Alapítvány meghívására, néptáncot tanítani a gyermekeknek. Kilenc hónapos szolgálata leteltével igazi néptánc-gálával búcsúzott az alapítványtól, munkája nyomán több tucatnyi gyermek ropta jókedvvel, szakértelemmel a táncot a marosillyei Veresbátya tövében felállított színpadon. Itt beszélgettünk a műsorról, gyermekekről, táncról, munkáról és egy kicsit a jövőről is.

Nyugati Jelen, 2016. június 13.


XVII. Tatai Sokadalom

A Tatai Kenderke Néptáncegyesület június 17-19. között 17. alkalommal rendezi meg a Tatai Sokadalmat, amelynek részeként a városi művészeti díjakat is átadják. A több, mint másfél évtizedes múltra visszatekintő népművészeti fesztivált, valamint az azt szervező egyesület érdemeit a minap nívós szakmai díjjal, a Városmarketing Gyémánt Védjeggyel ismerték el.

2016. június 13.


Ezerkétszáz táncos ropta

Egymás után mutatkoztak be a csoportok a kőszínpadon. A szerző felvétele
Szombaton tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozóját, amely a kezdetektől ragaszkodik küldetéséhez: lehetőséget teremteni a székelyföldi gyermek- és ifjúsági néptáncegyütteseknek a megmutatkozásra, de hagy időt az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre is. Idén rekordszámú jelenlétet jegyeztek, mintegy ezerkétszáz táncos lépett színpadra.

Háromszék, 2016. június 13.


Elhúzták a nótánkat

A nagybőgő hangjára egyszerre lépő tömegből árad valami olyan őserő, amit semmihez sem lehet hasonlítani.
...A tavaly jubileumát ünneplő, Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált, röviden csak "Szomszédolás"-t idén XXI. alkalommal rendezték meg Debrecenben.

Vagy.hu, 2016. június 12.


Népzenével színesített régiségvásár a Széchenyi téren
Esztergom

Vasárnap ismét régiség- és értékvásárt rendez az önkormányzat a Széchenyi téren a termelői piaccal párhuzamosan. A vásárt az Esztergomi Zeneiskola Népzene tanszakának műsora színesíti.

Esztergom, 2016. június 9.


A folklorista Liszka
Liszka József interjú

60 éves az Etnológiai Központ igazgatója. A néprajz nemcsak ünnepi pruszlik, sarkantyús csizma, lakodalmas ének és tulipántos láda. Hanem velünk élő emlékezet, sok-sok hétköznapi tárgy és cselekedet, minden, amit átvettünk, és átadtunk más népeknek.

Új Szó, 2016. június 3.


Konferencia felhívás
A kolozsvári néprajzkutatás hagyományai

2016-ban újabb konferenciát hirdetünk a kolozsvári (romániai magyar) néprajzoktatás és -kutatás történetének feltárása és népszerűsítése céljából.

A jelentkezés határideje 2016. június 20.

Kriza János Néprajzi Társaság, 2016. június 1.


„Összehegedülte a nemzetet” a legendás prímás
Halmos Béla napot tart a Hagyományok Háza június 4-én

Egész napos rendezvénysorozattal emlékezik a Hagyományok Háza június 4-én Halmos Bélára, a legendás prímásra születésének 70. évfordulóján. A program keretében mesterkurzusokat, előadásokat, könyvbemutatót tartanak, este 18 órától Halmos Béla 1995-ben megjelent, Az a szép piros hajnal című lemezének anyagát adják elő, majd éjszakába nyúló táncházzal zárul a program.

Hagyományok Háza, 2016. június 1.


Nekrológ: Elhunyt Dr. Joób Árpád
Debrecen

A közelmúltban értesültünk a tragikus eseményről: 70. életévében örökre eltávozott közülünk egykori tanárunk, a népzenekutató, a debreceni zeneművészeti felsőoktatásban szolfézs-módszertant és népzenét oktató, elhivatott, és a jövendő zenetanárok képzésében felelősséget vállaló művész-tudós kollégánk.

Hajdú Online, 2016. június 1.


Néptánc a médiában

A Magyar Etnokoreológiai Társaság, együttműködve a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, az MTA BTK Zenetudományi Intézettel, az MTA-DE Néprajzi Kutatócsoportjával, valamint a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékével „NÉPTÁNC A MÉDIÁBAN” címmel konferenciát szervez, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Magyar Etnokoreológiai Társaság, 2016. június 1.