Folkrádió

Tallózó

Dzsesszt játszani a népzenében
Beszélgetés Papp István népzenésszel, aki Gázsa néven költözött be a történelembe

„Elárulta” a mezőségi zenét, s közben igazi szentgyörgyivé vált. Papp István Gázsával, Magyarország egyik legismertebb prímásával névválasztásról, eltűnő barátokról és Kommandó kedvéért lemondott mexikói turnéról is beszélgettünk.

Háromszék, 2016. július 30.


Az ötvenedik nemzetiségi találkozót rendezik Nógrád megyében

Az 50. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót és a Magyarországi Szlovákok 20. Országos Folklór Fesztiválját rendezik meg szombaton és vasárnap Bánkon

Webrádió, 2016. július 26.


IX. Vajdasági Szólótánc Fesztivál - Versenykiírás
Jelentkezési határidő: október 30.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklór Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai védnöksége alatt, 2016. november 5-én, Horgoson szervezi meg az IX. Vajdasági Szólótánc Fesztivált.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2016. július 26.


Magyar népzene és néptánc Ipolyszakálloson – Ma ér véget a Felvidéki Folktábor

A Felvidéki Folktábornak idén több mint száz résztvevője volt. A 2016 július 19-24. között Ipolyszakálloson megvalósuló tábor lakói a magyar népzenével és néptánccal ismerkedtek.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2016. július 23.


Erdélyi hegedűs nyerte az egymillió forintos fődíjat az Anna-bál prímásversenyén

A csíkszentléleki születésű, a Heveder banda prímásaként muzsikáló Fazakas Levente nyerte meg a 2016-os balatonfüredi prímásversenyt. A megmérettetésre a teljes Kárpát-medencéből – Kolozsvártól Nagymegyerig, Óbecsétől Salgótarjánig – érkeztek a fiatal prímások, összesen tizenegyen.

Hagyományok Háza, 2016. július 21.


Prímásversennyel kezdődik a füredi Anna-bál

Prímásversennyel kezdődik a füredi Anna-bál Kalotaszeg és a Felső-Tisza-vidék zenei öröksége kerül a középpontba.

Magyar Nemzet Online, 2016. július 19.


Adományok után járó normatív kiegészítésen alapuló támogatásra civil szervezetek részére 2016.
Határidő: 2016. agusztus 08.

Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított forrásból, a Nemzeti Együttműködési Alap „Adományok után járó normatív kiegészítésen alapuló támogatásra civil szervezetek részére 2016." című pályázati kiírása.

A pályázat célja a civil szervezetek működésének támogatása.

NIOK Alapítvány, 2016. július 19.


Ínyencek ropták a táncot Jobbágytelkén

A kezdők és a haladók mellett úgynevezett ínyenceknek is tartottak táncoktatást Jobbágytelkén a tizennyolcadik Marosszéki Népzene- és Néptánctáborban, ahol 232 résztvevő táncolt, énekelt, hallgatta az előadásokat, vagy az esti táncházban gyakorolta a délelőtt tanultakat.

Krónika, 2016. július 19.


Marosszéki néptánctábor: pihenésre nem javallott

A kezdők és haladók mellett úgynevezett ínyenceknek is tartottak táncoktatást Jobbágytelkén a tizennyolcadik Marosszéki Népzene- és Néptánctáborban.

Székelyhon.ro, 2016. július 18.


Táborban készülnek a tehetségkutató résztvevői

Mintegy négyszáz gyermek vesz részt a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató műsor egyhetes balatoni felkészítő táborában, amely hétfőn nyílt meg Balatonakarattyán.

M1 TV Hiradó, 2016. július 18.


Drakula öreg, és nem tud róla

Drakula fáradt, öreg, nagy eséllyel a szórakoztatáson kívül más célja nincs. Szeretne történetet mesélni, de nincs neki olyanja, és gondosan ügyel rá, hogy még véletlenül se kelljen a nézőnek gondolkodnia. Címszavakban így lehetne összefoglalni Vincze Zsuzsa forgatókönyvíró-dramaturg és Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus idei néptánc-dzsemboriját a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Memória Online, 2016. július 16.


"A Néprajzi Múzeum nem poros kerámiaedények és sárguló fotók gyűjteménye"

A Városligetbe költözik a Néprajzi Múzeum, az új épületet 2019 őszétől vehetik birtokba a látogatók. A következő év változásairól, a megújult múzeumról és a park zöldfelületeiről Kemecsi Lajos főigazgatóval beszélgettünk.

Fidelio, 2016. július 13.


Megnyitotta kapuit a néptánctábor

Vasárnap este megnyitotta kapuit a marosszéki népzene- és néptánctábor Jobbágytelkén.
A tizennyolcadik táborban is a szokásos látogatói számot jósolják a szervező marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány munkatársai a hétre, ugyanis tábornyitásig mintegy 190 személy jelentkezett be, de mindig vannak be nem jelentkezett részvevők is. Az erdélyi és magyarországi tánc- és zenekedvelők mellett vannak Japánból, az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból és Finnországból is – tudtuk meg.

Székelyhon.ro, 2016. július 12.


Csángó Fesztivál, nem csak csángóknak

Több mint félszáz kulturális program, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, valamint felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok előadásai is szerepelnek a július 19-én Jászberényben kezdődő 26. Csángó Fesztivál programjában.

Fidelio, 2016. július 12.


Hazajárnak Sztánára a néptáncosok

Kós Károlynak igaza volt akkor, mikor a nagyvilág zaja elől Sztánára „menekült”, s itt talált nyugalmat és itt tudott olyan nagyszerűt álmodni, tervezni, amelyet aztán meg is valósított.

Hajdú Online, 2016. július 11.


Európa digitalizálja a néptáncot

Vajon mivé lesz a hagyományos népzene és néptánc, idővel eltűnik a kultúrákból? – teszi fel a kérdést az Euronews riportere. Hogy ez ne így legyen, a görögországi Szalonikiben elindult egy európai tudományos program, amelynek keretében létrehoznak egy digitális adatbázist, hogy megőrizzék az emberiség kulturális kincseit.

EuroNews, 2016. július 11.


Nemzetközi tánctábor Középlokon

Huszadik alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Gyimesi Tánctábort, amelyet július 24–31. között tartanak Gyimesközéplokon.

Székelyhon.ro, 2016. július 11.


Folytatódnak a Tanac nyári táncházai a Hild-udvarban
Pécs

A Tanac Kulturális Egyesület rendezésében és némi pályázati támogatással folytatódnak a táncházak a pécsi Hild-udvarban, minden második szerdán, este 7 órától 9-ig.
A körtáncok kedvelői idén nyáron először június 15-én élvezhették a hazai horvátok és a pécsiek számára bizonyos egzotikumot jelentő makedónok zenéit és táncait.
Július 13-án már harmadik alkalommal szólalnak meg ezek a zenék a legkiválóbb zenészek tolmácsolásában.

Pécsi Újság, 2016. július 10.


Népzene és fazekasmesterség

Az egész Kárpát-medencéből gyűltek össze a népi kultúra képviselői a hétvégén Mezőmegyeren, ahol már második alkalommal tartanak Népzenei Találkozót. Az esemény idén új elemmel bővült: a látogatók a történelmi Magyarország fazekasmestereinek munkáival is megismerkedhetnek.

Békés Megyei Művelődési Központ, 2016. július 9.


Kiscsősz
Ismét Pajtafesztivál

Pénteken este fél hatkor a kocsma előtt tart nyitótáncot több együttes, este fél tízkor a Betyárjátékot mutatja be a Nemzeti Színház. Szombaton reggel kilenctől tejkóstolás, művész–politikus piknik várja a látogatókat, majd megrendezik a hétpróbát. Vasárnap tartják a Pajta szólótáncosa versenyt, majd ismét zenekarok lépnek fel este hat óráig.

Veszprém On-Line, 2016. július 7.


Szaktekintélyektől tanulnak a fiatalok népzenét és táncot
KArád

Népdalokat és muzsikaszót hallani a héten a somogyi községben, néptáncosokkal együtt járják a zenészek Karád utcáit. A jubileumot megélt, huszonötödik Méta táborban reggeltől éjszakába nyúlóan húzzák a talpalávalót, mely során szakmailag is elmélyülnek a táborlakók, ismert magyar zenészek, muzsikusok, néptáncoktatók segítségével.

Somogyi Hírlap, 2016. július 5.


Népzene határtalanul

Civilek fogtak össze a magyar népzene népszerűsítéséért. Egy internetes közösségben szerveződött csoport tagjainak köszönhetően jött létre a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó. Korábbi cikkünkben is beszámoltunk a háromnapos, magyar autentikus népzenére építkező eseményről, aminek Mezőmegyer ad otthont.

Békéscsabai Médiacentrum, 2016. július 4.


A zsűri segítő szándékkal értékelt ­ Szenior néptáncosok találkozóját rendezték
Litér

Tizenegy tánccsoport tizennyolc koreográfiát mutatott be a litéri Szárazág Néptáncegyüttes által hetedik alkalommal szervezett szenior néptánctalálkozón a Közparkban.

Veszprém On-Line, 2016. július 3.


Várbalogon táborozott a Csalogató Néptáncegyüttes

Ebben a békés, gyermekeket és felnőtteket egyaránt vonzó környezetben töltöttek el három felejthetetlen napot a gyerekek.

Kisalföld, 2016. július 3.


Folklór és igazi népi hagyományőrzés - magyar népzenei találkozó lesz

Jövő héten felpezsdül az élet Mezőmegyeren. A hangulat és az igazi folklór felelőse pedig a II. Kárpát- medencei Magyar Népzenei Találkozó és az I. Kárpát- medencei Fazekas Találkozó

Békéscsabai Médiacentrum, 2016. július 2.