Folkrádió

Tallózó

Online elérhető az erdélyi folklórgyűjtemény

Hiánypótló és egyedi online folklórdokumentációs adatbázist készített Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Néptánc Egyesület. A „Mozdulatokba vésett gyökerek” projekt keretében az elmúlt másfél évben mintegy 800 órányi zenei és táncanyagot dolgoztak fel és ebből 200 órát digitalizáltak és tettek közzé magyar, román és angol nyelven a www.folkmedia.ro honlapon, számolt be szerdai sajtótájékoztatón Deák Gyula.

Maszol, 2016. augusztus 31.


A Szökős Néptáncegyüttesé a Hegyi népek folklórfesztiváljának első díja

Lengyelországban szerepelt az elmúlt héten az NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes. A Tátra lábánál fekvő Zakopanéban idén 48. alkalommal rendezték meg a Hegyi népek folklórfesztiválját, mely a bemutatkozás mellett versengést is kínált a résztvevőknek. A hazánkat képviselő szombathelyi táncosok bizonyságát adták a magyar tánchagyomány gazdagságának, s produkciójukkal kiérdemelték az “arany fokost”, azaz a fesztivál első díját - tájékoztatta lapunkat a néptáncegyüttes.

Alon, 2016. augusztus 30.


Pávai István: A Sóvidék népzenéje - könyvbemutató

Szeretettel várjuk szeptember 6-án 16 órára a Zenetudományi Intézetbe Pávai István: A Sóvidék népzenéje című könyvének bemutatójára. Kiadványunk magyar és angol nyelven áttekintést nyújt a Székelyföld egyik jelentős kistájának, a Sóvidéknek a népzenéjéről, zenés-táncos szokásairól. A kiadványt bemutatja Balogh Balázs, az MTA BTK Néprajzi Kutatóintézet igazgatója, Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója és Pávai István, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa. Közreműködik az Üsztürü Zenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének ének szakos hallgatói. A kötet az MTA BTK Zenetudományi Intézettel közös kiadásban jelent meg.

Hagyományok Háza, 2016. augusztus 30.


A Szökős Néptáncegyüttesé a Hegyi népek folklórfesztiváljának első díja

Lengyelországban szerepelt az elmúlt héten az NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes. A Tátra lábánál fekvő Zakopanéban idén 48. alkalommal rendezték meg a Hegyi népek folklórfesztiválját, mely a bemutatkozás mellett versengést is kínált a résztvevőknek. A hazánkat képviselő szombathelyi táncosok bizonyságát adták a magyar tánchagyomány gazdagságának, s produkciójukkal kiérdemelték az “arany fokost”, azaz a fesztivál első díját.

Alon, 2016. augusztus 30.


Ilyen még nem volt!

Megjelent egy különleges DVD, amelynek a bemutatóját együtt tartják a népszerű óbudai Kobuci kert szezonzáró táncházával szeptember 1-jén. Figyelem, népzenei karaoke!

Heti Válasz, 2016. augusztus 26.


Néptáncpedagógus kerestetik
A pályázat benyújtásának határideje: 2016. augusztus 30.

A tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola pályázatot hirdet néptáncpedagógus munkakör betöltésére.

2016. augusztus 24.


Debreceni Népi Együttes lett a legjobb

Az 50 éves Debreceni Virágkarneválon a művészeti csoportok legjobbjának a Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Házában működő Debreceni Népi Együttest választották a karnevál tiszteletbeli nagykövetei.

Debreceni Művelődési Központ, 2016. augusztus 22.


Hat nemzet háromszáz néptáncosa lépett fel az újfalui fesztiválon
Berettyóújfalu

A kétnapos nemzetközi néptánc fesztivál volt a leglátványosabb eseménye a bihari kisváros alkotmánynapi ünnepi sorozatának.

Hajdú Online, 2016. augusztus 21.


Külhoni Magyarságért Díjat kapott Puss Sándor és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes

..Magyarság Házában augusztus 19-én díjat vehetett át a Felvidéken élő egyetlen jezsuita szerzetes, Puss Sándor, illetve a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes is.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2016. augusztus 19.


Még lehet jelentkezni - Jövő héten újra táboroznak a Szikrák

A fiatal néptáncosok kihasználják a szünidő hátralevő részét, és ismét együtt töltenek egy hetet a Móricz Művelődési Házban. Akár csatlakozni is lehet hozzájuk, várnak minden néptánc iránt érdeklődő gyermeket.

Kanizsa Újság, 2016. augusztus 19.


Lehullott falevelek: táncos-zenés előadásban mutatják be az első világháborút

A népzene és a néptánc nyelvén, abból inspirálódva mutatja be az első világháborút és a háborús Magyarországot augusztus 29-én, hétfőn este a Hagyományok Házában a Lehullottak a falevelek című előadás. A Bödők Gergely ötletéből megszülető darab zenéjét ifj. Csoóri Sándor Sündi írta, a koreográfiát Nemes Szilvia alkotta meg.

Mandiner, 2016. augusztus 19.


Népművészet Ifjú Mestere 2016-os díjazottai

A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Hagyományok Háza, 2016. augusztus 19.


Élményekkel teli kézműves- és néptánctáborban

A Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ és a Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) augusztus 8-15. között immár 20. alkalommal szervezte meg Hadadon a Kézműves és Néptánc-tábort. A tábornak a Degenfeld és a Wesselényi kastélyok adtak otthont.

Szatmar.ro, 2016. augusztus 16.


Értékmegőrző együttlét Mezőkölpényben

Formabontó és határokat feszegető, azokat átívelő táborra került sor augusztus első hetében a Maros megyei Mezőkölpényben.

Székelyhon.ro, 2016. augusztus 16.


Somorjai zenészek Norvégiában

Augusztus elején immár másodízben került megrendezésre Nyugat-Norvégiában a Tündérvölgy elnevezésű norvég-magyar kulturális fesztivál, melynek gazdag programjai között idén két somorjai zenekar is szerepelt.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2016. augusztus 15.


„Együttélésben” - Tánctábor Ifjúsági és felnőtt korosztálynak
Kiscsősz

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén szeptemberben is folytatjuk, sőt, jelentősen bővítjük "Együttélésben" című programunkat. László Csaba barátunk egykori nagy sikerű előadása ihlette ezt a programot, mely ismét a cigány-magyar kultúra találkozási pontjait keresi. Emellett idén egy nagyobb fesztivál színvonalának megfelelő programsorozatot is társítunk a táborhoz, mely a magyar értékekről, a térségi közösségekről szól. Ezen a hétvégén pótoljuk a nyári esőzések miatt elmaradt Páva gálát és Csík koncertet is.

Hidakfórum, 2016. augusztus 14.


Nemzetközi fesztivállal ünnepli 30. születésnapját a Mesterségek Ünnepe

Közel 100 helyszínen játék, 2 színpadon majdnem 60 órányi zenés-táncos produkció, több száz fellépő művész, 11 vendégország, és 800 hazai kézműves a 30. évfordulón. Augusztus 18. és 21. között így ünnepel a Mesterségek Ünnepe a felújítások ellenére is a szokásos helyszínen, a Budavári Palota körül.

Hagyományok Háza, 2016. augusztus 13.


A XXVI. Kalotaszentkirályi Népzenei és Néptánctábor

Az első erdélyi népzenei és néptánctábort Kalotaszentkirályon szervezte Szép Gyula és Német Ildikó immár több mint negyedszázada 1991 nyarán. Az összes többi erdélyi tánctábor így tulajdonképpen a kalotaszegi példáját követte.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2016. augusztus 11.


IV. Nemzetközi Citera-, Népzene- és Néptánctábor Kisiratoson

Komolyan vették a munkát és szerették, amit csinálnak

Nyugati Jelen, 2016. augusztus 9.


Elérte befogadóképességének határát a Kisiratosi Népzenei Tábor

Augusztus első hetében zajlott Kisiratoson a 4. Népzenei Tábor, amelyben citera- és néptáncoktatást, népdaléneklést, kézműves foglalkozásokat tartottak a közel kétszáz résztvevőnek.

Maszol, 2016. augusztus 8.


Nemzetközi népzenei és néptánctábort rendeznek Örkényben

A világ különböző részeiről érkező zenészek, hangszerkészítők, kézművesek, énekesek és táncosok augusztus 12-én a dabasi Csutorás Strandfesztiválon, majd másnap Örkényben a nyilvános gálaműsoron mutatkoznak be.

Webrádió, 2016. augusztus 6.


Csíkszentkirályon jubilál a Szent Király Szövetség

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli a Szent Király Szövetség augusztus 5–7. között. A találkozót minden évben más-más településen szervezik meg, idén Csíkszentkirály lesz a házigazda.

Székelyhon.ro, 2016. augusztus 5.


15 éves a Ceatăra együttes

Július 4.-én, csütörtökön az AugustFest kulturális fesztivál egy rendkívüli népzenei előadással folytatódott a nagykárolyi Ceatăra együttes fennállásának 15 éves évfordulója alkalmából.

Szatmar.ro, 2016. augusztus 5.


Hadadi Kézműves és Néptánc-Tábor, immár huszadszor

„Csak boldog emberből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország", vallotta Kodály Zoltán. Köztudott a zene jótékony és fejlesztő hatása a társas kapcsolatokra. Éppen ezért a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ és a Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) augusztus 8-14. között immár 20. alkalommal szervezi meg Hadadon a Kézműves és Néptánc-Tábort.

Szatmar.ro, 2016. augusztus 4.


Népzenei műhelymunkát szerveznek Csernátonban
Jelentkezési határidő: augusztus 13.

Lehet jelentkezni a hatodik Mozsika Népzenei Műhelymunkára, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Csernátonban szervez meg a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa.

Székelyhon.ro, 2016. augusztus 4.


XXIII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

XXIII. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Summerfest, 2016. augusztus 3.


Táncvásár
Néptánc reflektorfényben

2016-ban ismét Táncvásárra hívjuk a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat. Ezúttal egy olyan kérdést járunk körül, amely szinte minden néptáncot oktató pedagógust érint.

Hagyományok Háza, 2016. augusztus 3.