Folkrádió

Tallózó

Közös emlékezés Nagymarosy Andrásra

Szombaton 22 órától emlékezünk meg dr. Nagymarosy Andrásról a Táncházunkban (Kalamajka terem), a Kalamajka zenekar egykori bőgőséről, aki 2016. szeptember 28-án hunyt el. Távozásával Petrovits Tamás (2008), Dövényi Péter (2009) és Halmos Béla (2013) után most már újra együtt van a Kalamajka „égi zenekara”.

Aranytíz Kultúrház, 2016. szeptember 30.


Hernádvölgye Néptáncegyüttes: már negyven éve ropják
Forró

Születésnapot ünnepelt nemrég a forrói Hernádvölgye Néptáncegyüttes.

Borsod Online, 2016. szeptember 29.


Őszi Vásár a Csík Zenekarral

A népzene, néptánc és népmese erejével készülhetnek az érdeklődők az Őszi Vásárra október első hétvégéjén.

Székelyhon.ro, 2016. szeptember 28.


Gazdag évadot ígér az Udvarhely Néptáncműhely

Más székelyföldi hivatásos táncegyüttesekhez képest kisebb létszámú csapata van az Udvarhely Néptáncműhelynek, mégis számos előadással és állandó programmal teli új évadot ígérnek a közönségnek. A következő hónapok terveiről, az új előadásról és a kihívásokról Orendi Istvánnal, a néptáncműhely igazgatójával beszélgettünk.

Székelyhon.ro, 2016. szeptember 27.


Pályázati felhívás
Táncház – Népzene 2017

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére.

Hagyományok Háza, 2016. szeptember 27.


25 éves vándorok

Negyedszázada alakult meg az ország első több szólamban éneklő a capella népzenei együttese, a Vándor Vokál. Mi is lehetne méltóbb nap a kerek évforduló megünneplésére, mint a zene világnapja, október 1.?

KultúrPart, 2016. szeptember 26.


Halmos Béla Program 2.

Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma pályázatokat írt ki 7 altémában.
Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2016. október 24-én, éjfélig lehet.

Nemzeti Kulturális Alap, 2016. szeptember 26.


Jubilált a balánbányai néptáncfesztivál

Húszéves a balánbányai Botorka Művelődési Egyesület, ennek a jegyében szervezték meg az idei Botorka Néptáncfesztivált is: szeptember 22–25. között közel 300 táncos ünnepelt együtt a Hargita megyei településen a jubileumi rendezvényen.

Krónika, 2016. szeptember 25.


Csókolom őket
Beszélgetés Zsuráfszky Zoltánnal

Szeptember 26-án, hétfőn az Erkel Színházban lesz a Táncmozaik – egy koreográfus életéből című előadás, amelyben válogatás látható majd Zsuráfszky Zoltán több mint negyven éves koreográfusi terméséből. Az apropó: Zsura 60…

tánckritika.hu, 2016. szeptember 24.


IV. Hagyományőrző Táncház Haláboron

A vidékünkre jellemző hagyományos táncok, énekek és szüreti mulatság bemutatója mellett hagyományos ételeket is megkóstolhattak mindazok, akik vasárnap délutáni programjukként az immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Halábori Hagyományőrző Táncházat választották.

Kárpátinfo, 2016. szeptember 24.


Megjelent a Halmos Béla Program új pályázati felhívása

Ezúttal 7 témában írt ki pályázatot az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma. A pályázatok benyújtási határideje: 2016. október 24.

Nemzeti Kulturális Alap, 2016. szeptember 23.


Több mint százan lépnek fel a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

Több mint száz kezdő népzenész és énekes lép színpadra Bonyhádon, az idei Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október első hétvégéjén tizenhetedik alkalommal rendez meg a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ.

MTI, 2016. szeptember 22.


„...Amit a tanár úr csinál, az a legszebb!”
Járdányi Pál halálának 50. évfordulójára

Járdányinak e földön nagyon kevés, mindössze 46 év adatott. Mégis bátran mondhatjuk, hogy teljes életet élt. Zeneszerzőként bizonyosan sokat elvitt magával. De amit a népzenekutatás terén alkotott, az teljes egész. Egy bizonyos, ha folytathatta volna munkáját, ma máshol tartana a tudomány, másként, talán egységesebben tekintenénk népdalainkra.

Parlando, 2016. szeptember 21.


Sóvidék népzenéje könyvben és DVD-n

Pávai István a Sóvidék népzenéje című kiadványát mutatták be Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont előadótermében.

Székelyhon.ro, 2016. szeptember 21.


Három napig a népzene körül forgott Kecskemét

Péntektől vasárnapig rendezték a több évtizedes múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót, amely az ország egyetlen, autentikus népzenével foglalkozó fesztiválját. A háromnapos programsorozat rendhagyó népzenei órákkal vette kezdetét pénteken, majd vasárnap játszóház és matiné előadások zárták az eseménysort.

Kecskeméti Televízió, 2016. szeptember 21.


Viselkedni tanít a népi gyermekjáték

Gyermek gyöngykoszorú találkozót szervez az EMKE Csittszentivánon és népdalvetélkedőt Marosvásárhelyen. Mindkét eseményre szeptember 24-én kerül sor.

Székelyhon.ro, 2016. szeptember 20.


Eszterlánc, újra Füleken a táncoló gyereksereg

Szeptember utolsó hétvégéjén, közel 400 résztvevőt és közreműködőt várnak a VIII. Eszterlánc - Országos Gyermek-néptáncfesztiválra a Füleki Városi Művelődési Központba. A Szlovákiában működő gyermek-néptáncsoportok egyetlen országos rendezvényét 1999 óta kétévente rendezik meg. A fesztivál nyolcadik évada tavaly ősszel anyagi támogatás híján meghiúsult, idén szeptember 30-a és október 2-a közt végre sor kerülhet rá.

Paraméter, 2016. szeptember 19.


Itt van a táncházak ideje

A hétvégén rendezték meg a harmadik Székelyföldi Szabadtéri Évadnyitó Táncházat. Ezúttal Jobbágyfalván gyülekeztek az erdélyi és magyarországi muzsika- és néptánckedvelők.

Székelyhon.ro, 2016. szeptember 18.


Indul Virágvölgyi Márta vonós tanfolyama

Virágvölgyi Márta ebben a tanévben is elindítja tanfolyamsorozatát, melyen hegedűsök, brácsások és bőgősök gyakorolhatnak, tanulhatnak. A helyszín az Óbudai Népzenei Iskola. Az első alkalom szeptember 24-én, szombaton lesz, 11 órától 18 óráig. Virágvölgyi Mártát szokás szerint Fekete Antal „Puma” segíti. Elegendő számú bőgős jelentkezése esetén Kerékgyártó Gergely is beszáll a tanításba. A tananyagot a megjelent tanítványok igényei alakítják majd. Biztosan átismétlik a Dobos Károly-repertoárt, és nagy valószínűséggel megjelenik majd Kodoba Márton vagy Viski Rudi hagyatéka is. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Folkrádió, 2016. szeptember 16.


Új bemutatóra és jubileumra készül a Maros Művészegyüttes

Most múlik a címe annak a produkciónak, amellyel a 60 éves évforduló megünneplésére készül a Maros Művészegyüttes. Az előadás koreográfusa Könczei Árpád. Az új előadást október 7-én mutatja be a Maros Művészegyüttes, megalakulásának 60. évfordulóján – ismertette a programot Barabási Attila Csaba igazgató. Az október 3. és 9. közötti ünnepi műsorban a magyar és a román tagozat egyenlően kap helyet, hétfő, szerda és péntek a magyar, míg kedd, csütörtök és szombat a román művészeké. A rendezvénysorozatban a jelenlegi táncosok mellett az egykori alapítótagok, illetve az utánpótlás, az ifjúsági tánccsoportok is közönség elé lépnek.

Székelyhon.ro, 2016. szeptember 14.


Tortával ünnepelték az V. Székely Szüreti Bált

Pécska. Immár hagyományosan, a program hívogatással kezdődött szombaton 16 óra után. A pécskai Búzavirág Néptánccsoport és a battonyai Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület táncosai szekereken járták be a várost, több útkereszteződésben megálltak, és táncoltak az őket kísérő Roulette zenekar muzsikájára.

Nyugati Jelen, 2016. szeptember 13.


Három táborban több mint 150-­en tanultak kézműveskedni

Három rendhagyó tábort szervezett a nyár folyamán a Borókagyökér Egyesület a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központtal, valamint a G. M. Zamfirescu Művelődési Központtal partnerségben. Rendhagyók voltak ezek, hiszen itt a mobiltelefon csak zavaró tényező volt - illetve lett volna, hiszen a résztvevők alapból az elsajátítható népi mesterségekre koncentráltak.

Szatmar.ro, 2016. szeptember 13.


XVI. Moldvai Népzenei Kurzus - 2016.

A szegedi moldvai népzenei műhely a kobzosok, hegedűsök, népdalénekesek és hagyományőrző népi furulyások képzésének országosan és határon túl is híres, színvonalas szakmai fóruma. 2016. szeptember 16-18-án intenzív gyakorlati oktatást tartanak kobzosoknak, énekeseknek, hegedűsöknek és furulyásoknak a Dugonics András Piarista Gimnáziumban (Bálint Sándor u. 14.). A regisztráció határideje: 2016. szeptember 12.

2016. szeptember 11.


Koldus és cigánylányok a szilvaünnepen

Litér. A szüret régen is, ma is ünnepnek számít. A szürethez kapcsolódik a tréfálkozás, az éneklés, a hangoskodás, a mulatság. A hagyományos táncos felvonulást már hatodik alkalommal szervezték meg a településen, maskarások azonban csak első alkalommal jelentek meg.

Veszprém On-Line, 2016. szeptember 10.


Táncházak Éjszakája a Fáklya Klubban

A Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Táncházak Éjszakáján, amely szeptember 10-én este hattól egészen másnap hajnalig várja a népzene és néptánc szerelmeseit a budapesti Fáklya Klubban. Az új táncházi évadot megnyitó rendezvényen (eredeti nevén Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság) alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be.

2016. szeptember 10.


Magyar Hagyományok Fesztiválját és Pálinkafesztivált rendeznek Győrben

A népzene és a néptánc kerül a középpontba a szeptember 16. és 18. között tartandó Magyar Hagyományok Fesztiválján a győri Dunakapu téren, a rendezvénnyel egy időben tartják a kilencedik Pálinkafesztivált, amelyen mintegy háromszáz féle nedűt lehet megkóstolni.

MTI, 2016. szeptember 8.


Ungvári koncerttel zárult Pál István Szalonna és bandája kárpátaljai turnéja

Ungvári fellépéssel zárult csütörtökön a Magyar Állami Népi Együttes kísérőzenekarát vezető Pál István Szalonna és bandája tíz helyszínt érintő, a magyar kormány támogatásával létrejött kárpátaljai koncertturnéja.

MTI, 2016. szeptember 8.


Még két napig lehet jelentkezni a Táncvásárra!

Kedves Táncosok, kedves Pedagógusok! Idén is érdekes témával várjuk Önöket az évindító szakmai napra, a Táncvásárra!
Ezúttal a néptánc, a népi játék és a népszokás színpadra állításáról lesz szó előadások és saját élményű műhely-foglalkozások keretében. A Táncvásár szeptember 17-én, szombaton lesz a Hagyományok Házában (még szokott helyünkön, a 1011 Corvin tér 8 szám alatt). Várjuk Önöket szeretettel! Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 9.

Hagyományok Háza, 2016. szeptember 7.


Székelyföldi turnéra indul a Bekecs néptáncegyüttes

Hamarosan székelyföldi turnéra indul a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, amely folklórműsorral készül az őszi időszakra, és néhány hónap múlva új mesejátékkal is előáll. Új tánccsoportok és tánctanfolyamok indítására is számítani lehet a következő időszakban.

Székelyhon.ro, 2016. szeptember 7.


Jubileumi koncertre készül a Vándor Vokál

Október elsején este a Fonó Budai Zeneházban ad jubileumi koncertet a három énekesből álló Vándor Vokál. A jubileumi koncert mottója: népek dalai és táncai. A koncert után közös táncmulatság magyar, görög, bolgár, szerb, szlovák táncokkal. Közreműködők: A Vándor Vokál régi tagjai, Erik Manouz, Falkafolk, Fonó Zenekar tagjai, Keresztes Nagy Árpád, Kiss Ferenc és barátai, Pilisi Trió.

Fonó Budai Zeneház, 2016. szeptember 7.


Interjú Balatoni Katával

Kisgyermekként beleszülettem kultúránk továbbélt és újragondolt világába. Óvodás koromban a táncházmozgalom egyik bölcsőjeként emlegetett Kassák Klubba jártunk, anyukám által készített táncos szoknyákban pörögtem-forogtam, a Bartók táncegyüttes jelmeztárában ámuldozva lépkedtem a sok-sok viselet között. Sosem felejtem Fábián Évike Molnár utcás táncházait, hogy mennyit énekeltem hintázás közben, hogy nyolc évesen döbbenten hallgattam Berecz Andrást és Sebestyén Mártát az Ökrössel, hogy iskolásként amikor tehettem futottam fel a Várba a Budapest Táncegyüttes próbáira.

Folkpédia, 2016. szeptember 6.


Száz év tiszta forrásnál

Bartók Béla és Kodály Zoltán életműve, illetve a Kárpát-medencei népzene kölcsönhatásait teljesen újszerű formában tárja a közönség elé a Csak tiszta forrásból című koncert, amelyet – Kocsis Zoltán vezényletével – szeptember 7-én, szerdán Kolozsváron, majd másnap Marosvásárhelyen mutatnak be. A nyugati szakemberek érdeklődését is kiváltó, modellértékű programról Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművészt és népzenekutatót, az estek egyik kitalálóját, házigazdáját kérdeztük.

Népszava, 2016. szeptember 5.


Szépen fejlődik a Szabad Szombat

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jött létre Ózdon a Szabad Szombat Táncegyüttes. A taglétszám gyorsan megtriplázódott, hiszen a nyolcas alakuló magból mostanra huszonnégy fősre duzzadt a csoport. Egyre több városi és környékbeli rendezvényen lépnek fel, a műsoruk pedig igyekszik ötvözni a tradicionális elemeket a modern gondolkodással. Éppen ezért nem csoda, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbbek, de a középkorosztályból is több rutinos táncos erősíti a Szabad Szombat sorait.

Borsod Online, 2016. szeptember 5.


Idilli környezet, kiváló szervezés
Emlékezetes néptánctalálkozó Ágyán

Szombaton IV. alkalommal szervezték meg az Ágyai Néptánctalálkozót, aminek a programja a vendégeknek 16.30 órától történt fogadásával indult, majd 17 órától a népviseletbe öltözött fiataloknak a falu főutcáján, nt. Dénes József református lelkipásztor vezetésével, a nagyzerindi fúvószenekar kíséretével történt felvonulásával folytatódott.

Nyugati Jelen, 2016. szeptember 5.


Szeptember közepén lesz a Kecskeméti Népzenei Találkozó

Szeptember közepén rendezik meg az ország egyetlen, autentikus népzenével foglalkozó fesztiválját, a több évtizedes múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót.

MTI, 2016. szeptember 5.


Tradicionális eledelek és műsorok

A Szlovák Kultúra Napját ünnepelték szombaton a Nagyváradi Várban. Hagyományos eledeleket készítettek a települések csapatai, később népzenei és néptánc-előadások következtek.

Erdély Online, 2016. szeptember 5.


Harmadszor szervezik meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját

Szeptember 3-án, szombaton rendezi meg a Hagyományok Háza és a szentendrei Skanzen a harmadik Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját. A rendezvény nyílt napján a legkiválóbb hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek lépnek fel. A vasárnapi szakmai napon mesterkurzusok, kerekasztal-beszélgetések lesznek.

2016. szeptember 1.