Folkrádió

Tallózó

I. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál Stuttgartban

2016. november 25-27. között rendezték a Stuttgartban az I. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivált a Csöbörcsök Táncegyüttes szervezésében. A háromnapos, egyedülálló rendezvényen, melynek hivatalos fővédnöke Miskolci Terézia, stuttgarti magyar konzul volt, 7 magyar táncegyüttes vett részt, 3 országból. A talpalávalót a felnőtteknek a vajdasági Juhász Zenekar húzta, míg a gyerekeket a Kolompos együttes mozgatta meg.

Kőrösi Csoma Sándor Program, 2016. november 30.


Megint magasra száll a páva - Interjú Sebő Ferenc zsűrielnökkel

A hazai táncházmozgalom egyik vezéralakja Sebő Ferenc. A Fölszállott a páva zsűrielnökeként nagyon izgul a műsorban szereplő tehetséges gyerekekért.

Blikk, 2016. november 29.


Hagyományőrző roma zenei est és táncház Csapiban

A Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégiumban a gyermekek nagy érdeklődésére tekintettel adott koncertet a Kopár Band. A zenekarhoz két kollégánk, pedagógiai felügyelőnk is csatlakozott, mindketten képzett zenészek és a műfaj elkötelezett művelői. A produkciót hangos tetszésnyilvánítás, ováció kísérte, hiszen a muzsikusok, - jó arányérzékkel – ismert slágereket is játszottak az autentikus zene mellett.

Kanizsa Újság, 2016. november 28.


Fölszállott a páva: teljes a középdöntő mezőnye

A pénteki utolsó, negyedik elődöntőből is hat produkció jutott tovább a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban, ezzel kialakult a középdöntő mezőnye.

hirado.hu, 2016. november 25.


Terék József „zenekari” könyvéről
Részletek

Terék József: A Tápió mente zenekarai a XX. században (rezesbandák, cigányzenekarok, népi zenekarok). Csak most kaptam ajándékba ezt a fontos Tápió-vidéki szép kiállítású könyvet, amely a Szivárvány Alapítvány támogatásával jelent 2014-ben Tápiószentmártonban. A szerző Terék József zenész, zenetanár, a Tápió mente zenetörténetének kutatója, helytörténeti kutató, publikáló tanárember.

Tapiokultura.hu, 2016. november 24.


Kultúraőrzés vakolókanállal és okostelefonnal

Mintegy 5,5 milliárd forintból rekonstruálják a Hagyományok Házának és a Magyar Állami Népi Együttesnek otthont adó Budai Vigadó épületét, a munkálatok hamarosan kezdődnek. A Hagyományok Háza főigazgatója, Kelemen László a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy az intézményt nemcsak fizikai értelemben építik újjá.

MNO Kultúrgrund, 2016. november 24.


Néptáncos szakelőadót keres a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely Oktatási és Közművelődési Osztálya állást hirdet közművelődési szakember / néptáncos szakelőadó munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó feladatok: A néptáncos szakterület (revival) szakmai gondozása, ügyintézése: tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. december 12.

Hagyományok Háza, 2016. november 24.


Páva-szezon Mérában

Páva-szezon van Mérában, az egész falut lázban tartja, hogy a Mérai Cifra néptánccsoport nem csak Mérát és Kalotaszeget, hanem egész Erdélyt képviseli a magyarországi Fölszállott a Páva vetélkedőn. Ők az egyetlen tánccsoport Erdélyből, aki eben a kategóriában továbbjutott a középdöntőbe. A gyerekek lelkesen készülnek, és számítanak az itthoni nézők támogatásra, hiszen most már közönségszavazás is lesz.

Kolozsvári Rádió, 2016. november 24.


Bemutató a Maros Művészegyüttesnél
Adventben – Marosvásárhelyen és Budapesten

Advent első vasárnapján új előadással örvendezteti meg a marosvásárhelyi közönséget a Maros Művészegyüttes. A marosszéki és környékbeli téli népszokásokat felvonultató produkcióról Barabási Attila Csaba, a művészegyüttes igazgatója tájékoztatott.

Népújság, 2016. november 23.


Visa, Méra és Sámson „táncos mesterei” lépnek fel Kolozsváron

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes pénteken és szombaton szervezi meg a 13. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót. A hagyományossá vált rendezvény egyik célja megmutatni a közönségnek azokat az autentikus falusi táncokat, amelyeket már csak az idős lakosok őriznek – tudtuk meg Nyitrai Ágnes főszervezőtől.

Maszol, 2016. november 23.


Egy színpadon múlt, jelen, jövő

Idén harminc éves a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes. A tagok nagyszabású gálaműsorral és batyus táncházzal ünnepelték a kerek évfordulót. A múlt, jelen és a jövő táncosai is a színpadra léptek az egész estés programon. A színes produkciók között szlovák, román és erdélyi táncokból is láthattak részleteket a nézők.

Békéscsabai Médiacentrum, 2016. november 23.


Két napig csak a népzene körül forgott minden Dévaványán

Hatodik alkalommal szervezte meg elmúlt hétvégén Dévaványán, a művelődési házban a Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyt a Dévaványai Folkműhely Egyesület – számolt be lapunknak Erdei Attila. Az egyesület elnöke hozzátette, hogy a kétnapos találkozón néptánc, népdal és népi hangszeres kategóriában mérhették össze tudásukat a gyermek, ifjúsági, felnőtt szólisták és csoportok.

Békés Megyei Hírlap, 2016. november 21.


Ötödször is kiválóak

Méghozzá sorozatban egymás után – ahogyan mondani szokták „zsinórban” – ötödik alkalommal kapta meg a zsűritől a „Kiválóan minősült” címet a Nógrád Táncegyüttes a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű, kétévenként megrendezett szakmai megmérettetésen.

nhc24 Nógrád Hírcentrun, 2016. november 21.


XIV. Gyöngykoszorú Marosludason

A XIV. Kárpát-medencei folklórtalálkozó „könnyektől áztatott”-ként marad sokunk emlékezetében, szívében. Egyik szemünkben az elkeseredettség együttőrzésének könnyei – imakönyvvel a kezemben, szolidarításként a marosvásárhelyi római katolikus líceum igazgatója ellen idítottak miatt –, a másikban a boldogság örömkönnyei: lányaink édesanyái, nagymamái és sokan mások, látván a 13 pohánkás lányt a magyarszovátiban, később az öt hajdinást a bonchidaiban, amint az újonnan készült népviseletben átszellemülve pörögtek, forogtak. Mintha angyalok lepték volna el a színpadot, oly látványnak lehettünk nézői, tanúi. Premier volt, lélekemelő, elbűvölő.

Népújság, 2016. november 21.


Széki vendégek a piliscsabai táncházban

November 25-én, pénteken neves meghívott vendégekkel vár mindenkit a piliscsabai táncház. Filep ‘Pali’ Marci, Sipos Marci és a Széki Szalmakalap Táncegyüttes érkezik a Klarissza Házban megrendezésre kerülő táncházba. Házigazda az Ágas-bogas zenekar, Szente Janó és Czene Zsuzsa.

2016. november 21.


Megbibirtyölöm, avagy űjjé babám a hasamra...
Zentán is bemutatták a Rizgetős táncegyüttes és a Fokos zenekar közös táncszínházi előadását

A szombati,óbecsei előadás után vasárnap este, a zentai Művelődési Házban is bemutatásra került a Rizgetős táncegyüttes és a Fokos zenekar közös színházi produkciója, mellyel a zenészek és táncosok Burány Béla emlékének adóztak.

Vajdasag MA, 2016. november 21.


Újra ricsajoztak Törökbecsén

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezésében tizenharmadik alkalommal rendezték meg a hagyományos, Ricsaj elnevezésű bánáti népművészeti találkozót.

Hét Nap, 2016. november 20.


Csóka: Bemutatták A kis Csóka körű van kerítve című kötetet

A kötetbemutatót nagy érdeklődés mellett tartották meg
Nagy érdeklődés mellett mutatták be ma este a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában Borsi Ferenc A kis Csóka körű van kerítve (Észak-bánáti népdalok) című kötetét. A rendezvényt a Móra Ferenc Művelődési Egyesület, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen hívta életre.

Vajdasag MA, 2016. november 18.


Sándor Csaba Lajos az iskolai néptáncoktatásról: Nemcsak a mozgás, hanem a személyiség is fejlődik

Néptáncunk és népdalaink többet érdemelnek annál, minthogy heti egy-két alkalommal korlátozott számú gyermektánccsoportokban sajátítsa el a tánclépéseket, a dallamokat – vallja Sándor Csaba, a balánbányai Tanulók Házának néptáncoktatója, koreográfusa, az Ördögborda Néptáncegyüttes vezetője. A tánccsoportok működése rendkívül fontos, de ennél is fontosabb, hogy már óvodáskorban kialakuljanak a néptánc hajszálgyökerei, amelyek később a személyiségüket formálják, az identitásukat erősítik. Éppen ezért Sándor Csaba évek óta azon dolgozik, hogy a néptánc- és népzeneoktatás a hagyományos iskolai rendszerben is teret kapjon. Törekvése már a parlament ajtaján kopogtat.

Hargita Népe, 2016. november 18.


A kettős identitás csodálatos dolog, számomra olyan természetes, mint a levegővétel

Básits Branka életét két hagyomány és a muzsika határozza meg. A zenélés a hivatása, tanít, egyszerre három zenekarban is énekel. Elsöprő energia, szenvedély és tudatosság jellemzi, de ez nem takarja el a benne élő szoknyáját zavartan gyűrögető elszánt kislányt. A friss Junior Prima díjassal a nevében szimbolikus jelentésű Tranzit kávéházban beszélgettünk. Az interjúban található összes zenét Branka válogatta és kommentálta.

Ritmus és Hang blog, 2016. november 17.


Az autentikus folklór ünnepe Székelyudvarhelyen

Felnőtteket és gyermekeket is táncba hív az Udvarhely Nép­táncműhely. Profi és amatőr táncegyüttesek járják a színpadon, lesz rendhagyó koncert és örömzene, improvizációk és táncház a kultúrkocsmában. Tegnap kezdődött a nyolcadik Össztánc Ősszel fesztivál.

Hargita Népe, 2016. november 15.


Eleink tartásával, gyermekeink játékosságával

Idős hagyományőrzők, hivatásosok, ifjúsági és gyermek amatőr táncegyüttesek bizonyították az elmúlt három nap alatt, hogy néptáncanyanyelvünk éppen olyan eszköz, mint a beszélt nyelv, ugyanazt a közösségi érzést hordozza Szatmárban, mint Gyimesben, a Hortobágyon vagy Kalotaszegen. A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön tartott XXVIII. Népzene- és néptánctalálkozó egyfajta közvetítő szerepet tölt be népi hagyományaink és folklórkincsünk megismertetésében és gyűjtésében, életben tartva és átörökítve a hagyományos népzenét és néptáncot különböző nemzedékek között – vallják a szervezők.

Háromszék, 2016. november 14.


A sorba illik. Horváth Éva Sára lemezbemutató koncertje Tápiószentmártonban

Most látom csak, hogy már nem is fához, de színes gyümölcsöket hozó bokrokkal, virágos rétekkel gazdag erdőhöz kell hasonlítanom a Tápió mente népzenei életét. S ahogyan egy szép, kerek erdőben, sok erős tölgynek ezernyi gyökere lehet, úgy e vidék mostani énekeseinek, muzsikusainak tehetsége is az elődök sokaságának nemes megszállottságából fakad.

Tapiokultura.hu, 2016. november 13.


Fölszállott a páva – második elődöntő

Újabb hat produkció jutott a középdöntőbe a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor második elődöntőjéből, amelyet pénteken élőben közvetített a Duna televízió.

MTI, 2016. november 12.


Mesélni is tudnak a prímások

Hagyományőrző zenészek gyűltek össze a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett 19. Erdélyi Prímás Találkozó gálaestjén, csütörtökön. Néhányukkal beszélgettünk a muzsikáról, a zenélés, éneklés öröméről, a találkozóról.

Székelyhon.ro, 2016. november 11.


Ezt lehet most megtanulni a kulturális központnál

Kulturális egyesületekben, intézményekben, civil szervezetekben tevékenykedő, közösségépítő munkát végző személyeknek kínál képzéseket a Hargita Megyei Kulturális Központ. Az első képzést november 11-én délelőtt 10 órától tartják a kulturális központ előadótermében (Csíkszereda, Temesvári sugárút 4. sz.), témája a népzene gyűjtése, archiválása és közzététele. Az előadást Pávai István népzenekutató.

Székelyhon.ro, 2016. november 9.


1400 óvodás gyermek népzenei nevelése kezdődött meg Óbudán

Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Szerényi Béla az Óbuda Népzenei Iskola igazgatója közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a III. kerületben már az óvodákban megkezdik a gyermekek népzenei nevelését.

Önkormányzati Sajtószolgálat, 2016. november 9.


Színes műsor a XIV. Pécskai Néptánctalálkozón

Szombaton délután ismét magyar közönséggel telt meg a pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Ház, ahol ezúttal a pécskai és magyarországi néptáncegyüttesek műsorát láthatták.

Nyugati Jelen, 2016. november 8.


Kallós Zoltán életművét összegző kiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében nyílik meg pénteken 17 órakor az „Indulj el egy úton...” Kallós Zoltán című időszakos kiállítás.

Maszol, 2016. november 8.


Össztánc Ősszel: három hivatásos táncegyüttes is Udvarhelyre jön

Néptánc és népzene autentikusan, de improvizációkkal fűszerezve is – az idei Össztánc ősszel fesztivál gazdag programmal várja az érdeklődőket november 14-étől hat napon át. A nyolcadik kiadás programjáról Orendi Istvánnal, a szervező Udvarhely Néptáncműhely vezetőjével beszélgettünk.

Székelyhon.ro, 2016. november 7.


Negyven éve életük a tánc: szülinapos a Szélrózsa Néptáncegyüttes

Földes – Pántlikától keszkenőig című jubileumi gálaműsorával köszöntötte negyvenedik születésnapját a Kölcsey-díjas Szélrózsa Néptáncegyüttes. A Bihar és a Sárrét népszokásainak felkutatását, feldolgozását és bemutatását alakulásától vállaló, már országosan és nemzetközileg is ismert közösség Hagyományőrző Egyesületként működik.

Hajdú Online, 2016. november 7.


Jubilált a Nádas Néptáncegyüttes

Megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte a farnadi Nádas ifjúsági néptánccsoport november 5-én a helyi kultúrházban megrendezett jubileumi gálával.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2016. november 7.


Rajtol az Erdélyi Prímások 19. találkozója Csíkszeredában

Könyvbemutatóval rajtol hétfőn, november 7-én a Csíkszeredában hagyományossá vált Erdélyi Prímások Találkozója. A 19. kiadás is egész hetes, gazdag programot kínál, minden korosztálynak.

Maszol, 2016. november 7.


Teresztenye néven néptánccsoport alakult a pelsőci régióban

Hosszúszón idén gömöri lakodalmast mutattak be a fiatalok. Felső-Gömörben az utóbbi években ritkán lehettünk részesei ilyen műsornak. A fiatalok ráéreztek a néptánc és népzene ízére, így igent mondtak Pomaj Anita – az előző műsor megálmodója és koreográfusa – meghívására, és november 4-én, második találkozásukkor megalakították a Teresztenye nevet viselő néptánccsoportot.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2016. november 7.


Átadták az idei népművészeti Junior Prima Díjakat

Tíz fiatal népművész vehette át a Junior Prima Díj népművészet és közművelődés kategóriájának elismeréseit pénteken Budapesten. A díjazottak: Básits Branka népdalénekes-előadóművész, Horváth Eszter néptáncművész-pedagógus, Kerékgyártó Gergely népzenész-előadóművész, Kovács Bence néprajzkutató-muzeológus, Módos Máté néptáncművész-táncpedagógus, Páll Éva népzenész-előadóművész, Sándor Károly Tamás bőrműves, Sütő Brigitta hímző, Szabó András népzenész, előadóművész, népzenetanár és Tokaj Attila fafaragó.

MTI, 2016. november 5.


Készülnek az Erdélyi Prímások Találkozójára

Az erdélyi népzene gazdag kincsestárát mutatja meg évről évre a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett Erdélyi Prímás Találkozó. Idén sem lesz másként, a tizenkilencedik találkozót november 7. és 11. között tartják a csíkszeredai városi művelődési házban.

Székelyhon.ro, 2016. november 4.


Összehegedült Kárpátok - Vizeli Balázs és Mihó Attila koncertje

Magyar, székely, cigány, szerb, román és szlovák népzenét ad elő közös, budapesti koncertjén Vizeli Balázs és Mihó Attila. Mester és tanítványa november 4-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban lép fel. Közreműködők: Sebő Ferenc (tekerő), Fábián Éva (ének), Guessus Majda Mária (ének), Tintér Gabriella (ének), András Orsolya (ének,gardon), Juhász Zoltán (furulya, duda), Istvánfi Balázs (duda), Fekete Márton (brácsa), Szabó Dániel (cimbalom), Bognár András (nagybőgő).

Marczibányi Téri Művelődési Központ, 2016. november 4.


Prímáslány – Beszélgetés Túri Lucával

Különös, légies, mégis határozott jelenség a színpadon. Zenésztársaival táncházakat perdít táncra, a Zeneakadémián tanul, a csángók között pedig népzenét gyűjt. A legjobb minőségre törekszik a muzsikálásban, tehetsége vitathatatlan, de nem titkolja a kétségeit sem. Igazi „örömzene” szólal meg a hegedűjén.

Képmás, 2016. november 2.


A néphagyomány nem a „kiváltságosok” privilégiuma
Nagyszabású népzenei koncertet tartottak Óbecsén

Szombaton tartották meg Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben az Örökségünk – Vajdasági Nagyzenekar elnevezésű rendezvényt, amely a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni. A szervezők elmondása szerint a rendezvény ötlete a szintén évente megrendezésre kerülő vajdasági zenésztalálkozó alkalmával merült fel.

Magyar Szó, 2016. november 2.