Folkrádió

Tallózó

A mosoly hangja – Beszélgetés Berecz András ének- és mesemondóval

„Aztán megszólalt egy gyermek: még tessék mondani. Na, ennél nagyobb tapsvihar a földön nincs.” Berecz Andrással a mesemondó skatulyájáról, a mészárszék felé tartó kutya indítékairól és a megrendelt kacagás tragikumáról.

Háromszék, 2016. december 31.


Néptáncgálát tartanak Remetén

Hagyományos évzáró néptáncgála-műsorra várják a közönséget a gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Házba. A csütörtökön 18 órától kezdődő előadáson közreműködik a helyi Sirülő Néptánccsoport, Bartis Zoltán és zenekara, a Karmazsin Népi Együttes, Berecz András, Farkas Tamás, Ivácson László is.

Székelyhon.ro, 2016. december 28.


Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel az Ördögborda Néptáncegyüttes

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes. Ebből az alkalomból kedden és szerdán közös programokra várják a mindenkori tagokat, szerda este hét órától pedig gálaműsorral kedveskednek minden néptánckedvelőnek.

Székelyhon.ro, 2016. december 27.


Amelyik gyerek szereti a táncot, előbb-utóbb csatlakozik

Több évtizedes múltja van Csíkcsicsóban a néptánc színpadon való művelésének, az első néptánccsoport ugyanis 1928-ban állt össze. A jelenlegi csoport 1994-ben alakult, és fontos mozgatórugója a hagyományőrző rendezvényeknek.

Székelyhon.ro, 2016. december 27.


„Jó hangszer csak jó fából készülhet”
Nagykarácsony és kiskarácsony között – Vrábel János csókai népihangszer-készítővel munkáról, családról, magányról

Vrábel János népihangszer-készítőt, a népművészet mesterét az utóbbi időben leginkább a hangszerkészítés köti le, ugyanakkor találkozhatunk vele népművészeti témájú kiállításokon, egy-egy táborban, esetleg könyvbemutatón. Hol tekerőzik, hol dudál, hol a hangszerekről mesél, és teszi ezt oly módon, hogy a hallgató is kedvet kap a hangszertanuláshoz. Újabban méhészkedik is, sokat utazik, hiszen a fiai és unokái Magyarországon élnek, ha meg kikapcsolódásra vágyik, leginkább bútort készít.

Magyar Szó, 2016. december 27.


Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

„Adjon Isten sokakat,
sok karácsony napokat,
búzát, bort eleget,
az üvegnek feneket,
hogy ihassunk eleget,
biket, bakot, barackot,
szőröstökű malacot.
Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!”
(Szépkenyerűszentmártoni karácsonyi kánta)

Meghitt karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és sok szép zenei élményt kíván a Folkrádió csapata.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2016. december 24.


„Útravaló” – a néphagyomány alkalmazása óvodában
A 60 órás tanfolyamra a jelentkezési határidő: 2017. január 25.

Az „Útravaló” – a néphagyomány alkalmazása óvodában tanfolyam célja - a korábbiaktól eltérően – nem(csak) a tárgyi tudás gyarapítása (nem népi játékokat, népmeséket, néptáncokat tanít), hanem az alkalmazás módszertani kérdéseit veti fel, a meglévő tudás korszerű, napjaink szakmai kihívásainak megfelelő felhasználására ad útmutatást.

Hagyományok Háza, 2016. december 22.


Nyíló Akác néptáncegyüttes: az első 30 év

Harminc éve, 1986-ban alakult meg az érmihályfalvi Nyíló Akác néptáncegyüttes, ennek alkalmából szombaton „születésnapi” néptánctalálkozót tartottak a helyi kultúrházban.

Erdély Online, 2016. december 19.


Több száz gyermeknek adják át az örökséget

Székelyderzsen született, édesanyjától tanulta a legszebb dalokat, amelyek egy életre meghatározták útját. István Ildikó és férje, a szentegyházi származású Mihály Pál hangszerjavító, hangszerkészítő muzsikus a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolában és háromszéki falvakban kétszáz gyermeknek tanít népdalt és néptáncot, az elmúlt tizenöt esztendőt ideszámítva akár az ezret is eléri óvodás és iskolás tanítványaik száma. Tegnap véget ért az Ildikó vezette népdalszakkör karácsonyi előadássorozata, mától a Mihály család lélekben a karácsonyra készül.

Háromszék, 2016. december 19.


Betyárjáték - Halmos Béla emlékműsor

BETYÁRJÁTÉK – HALMOS BÉLÁRA EMLÉKEZIK A NEMZETI SZÍNHÁZ

December 21-én emlékműsorral és előadással tiszteleg a hazai táncházmozgalom első prímása előtt a Nemzeti Színház.
Halmos Béla (1946-2013) prímás, népzenekutató a táncházmozgalom egyik alapítója, “motorja”, első prímása idén lenne 70 éves. Az ő tiszteletére és emlékére a “Betyárjáték” szereplői és munkatársai kétrészes előadást állítottak össze.

Színház.org, 2016. december 19.


„A Kárpát-medencében élek” Szóló Táncverseny
Jelentkezési határidő: 2017. február 13.

A Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola első alkalommal rendezi meg hagyományteremtő szándékkal a Kárpát-medence verbunkjaira és páros táncaira épülő versenyét, amely minden második évben Nyíregyházán kerül megrendezésre.

2016. december 17.


Ők a Fölszállott a páva győztesei

A táncegyüttesek kategóriájában a felvidéki Csali Gyermek Néptáncegyüttes, szóló és párostánc kategóriában Albert Csaba, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Horváth Áron cimbalmos, énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Erdélyi Luca vehette át az egy-egy millió forintos nyereményt. A dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttes nyerte el a közönségdíjat.

Duna TV, 2016. december 16.


Kodályék nem gondolták volna

Pénteken a Felszállott a páva gyerek döntősei versenyeznek. Sebő Ferenc zsűrielnök azt mondja, a legnagyobb értéke az ennek a tévében látható tehetségkutatónak, hogy a különlegesből, egyre szélesebb rétegek számára kezd természetes lenni a népzene.

Bama, 2016. december 13.


Ők az idei Fölszállott a páva döntősei

Kialakult a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor döntőjének mezőnye, miután a pénteki második középdöntőből is öt versenyző jutott tovább.

MTI, 2016. december 10.


Művelődés Estek – Szöveg és dallam viszonya népdalainkban

Szöveg és dallam viszonya népdalainkban címmel dr. Almási István népzenekutató tart előadást a Művelődés Estek keretében, 2016. december 8-án, csütörtökön, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.).

Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, 2016. december 8.


A Szőttes is bizonyította, egységes a magyar népi hagyománykultúra

Úton … a Szőttes. Huszonkettedik egész esti műsorát mutatta be a Szőttes Kamara Néptánc Együttes november 5-én Pozsonyban, az Új Színpad (Nová scéna) színházban. Teltház volt. Pozsony és környékének magyarjai ismét megtöltötték a mintegy hétszáz főt befogadó nézőteret.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2016. december 7.


Közösséget kovácsol a Vadrózsa

Pörgő szoknyák, dobbantó lábak, öröm és bánat kifejezése, hagyományaink továbbéltetése: ez a néptánc. Összehoz, közösséget formál. A csíki településeken működő amatőr néptánccsoportokat kívánjuk bemutatni újonnan induló sorozatunkban.

Székelyhon.ro, 2016. december 6.


A szombat megint a vonósoké az Óbudai Népzenei Iskolában

December 10-én, szombaton 13 órától újra vonósok szállják meg az Óbudai Népzenei Iskola termeit. Az egynapos tanfolyamon Virágvölgyi Mártával, Fekete Antallal és Kerékgyártó Gergellyel lehet gyakorolni. A tananyagot a megjelent tanítványok igényei alakítják. Az idei választék Dobos Károly, Kodoba Márton és Viski Rudi repertoárjából áll össze. Minden tanulni vágyót szeretettel várnak.

2016. december 5.


A Príma-díjas Tessedik Táncegyüttes újra „Kiválóan minősült”

Csasztvan András megtiszteltetésnek vette, hogy egy teltháznyi szarvasi a Cervinus Teátrum színháztermét választotta a természetben való séta helyett szombaton, hogy megtekintsék a másnapi minősítőre készülő Tessedik Táncegyüttes műsorát.

Newjság, 2016. december 5.