Folkrádió

Tallózó

Szép magyar énekek

A táncházmozgalom erőteljes kibontakozása nyomán uralkodóvá vált az a szemlélet, amely szerint mind a hangszeres népzene, mind a szöveges népdal hiteles előadásmódja és hangvétele a hagyományos kultúra egészében betöltött szerepének figyelembevételével, a maga eredeti világában ismerhető meg igazán.

Művelődés, 2017. január 31.


Őrzik a hagyományokat - Néptáncoktatás indul Porván

A cél, hogy már az óvodás korú gyermekek is az általános iskolásokkal közösen megkedveljék és megismerjék a népi hagyományokat, értékeket. Ezért az önkormányzat a német nemzetiségi önkormányzattal közösen néptánc oktatást szervez február 4-án 15 órai kezdettel, a Nefelejcs Német Nemzetiségi Óvodában.

Napló, 2017. január 31.


Kontakt-néptánc tanfolyam indul a ZéróPlusz Táncstúdióban

Mi az a kontakt-néptánc? A kontakt improvizáció szemléletét, mozgásformáit és a táncterápia eszközeit használjuk a néptánc alapmozdulatainak, viszonyainak elsajátításához.

2017. január 25.


Hét tánccsoport mutatta be tudását Létavértesen

Kitűnő hangulatban telt a IV. Határmenti Néptánctalálkozó a létavértesi művelődési központ színháztermében szombaton délután. A szakmai seregszemlén az elmúlt években több száz felnőtt és ifjúsági táncos mutatta be tudását egymás-, a zsűri-, és a közönség előtt. Ezúttal a berettyóújfalui Bajnóca Néptánc Egyesület, a hosszúpályi Margaréta Néptánccsoport, a margittai Gyöngyvetők Néptánc Együttes, a monostorpályi Rozmaring Néptánc Egyesület, a nagyszalontai Néptáncegyüttes, a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes, valamint a házigazda Cserebingó csoport lépett színpadra.

Hajdú Online, 2017. január 24.


A néptánc szeretetét örökítené tovább Trencsényi-Csiha Tímea

BALLÓSZÖG | A néptánc, népi játékok, népzene hármas bűvöletével szeretné a gyermekekben erősíteni a nemzeti közösségi tudatot Trencsényi-Csiha Tímea. A megszerzett „játéktárat” a gyerekek mint élő hagyományt hordozzák magukban.

Petőfi Népe, 2017. január 23.


Értékteremtő munkájukat ismerték el az Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjjal

A magyar kultúra napja rendezvénysorozat díjátadó gálával zárult vasárnap este Székelyudvarhelyen, amelyen az Udvarhelyszék Kultúrájáért-életműdíjat Pávai István székelyudvarhelyi születésű, jelenleg Budapesten élő népzenekutató vehette át, ugyanakkor elismerték az Udvarhelyi Fiatal Fórum, Zsidó Zsuzsanna rugonfalvi óvónő, valamint a Szentegyházi Hagyományos Huszáregyesületet értékteremtő tevékenységét is.

Székelyhon.ro, 2017. január 23.


Rájöttek, hogy hű, hát ez jó

József Attila-versek megzenésítőjeként ismerte meg az ország, aztán a táncházmozgalom egyik kulcsfigurája lett, tömegek jártak hozzá a Kassák Klubba néptáncot tanulni. Népzenei tévéműsorait kicsik és nagyok szerették, az általa alapított Hagyományok Háza egyedülálló intézmény Európában. Sebő Ferenc az utóbbi évtizedek egyik legfőbb sikerének azt tartja, hogy a magyar nép ma már nem szégyelli a hagyományait. A Kossuth-díjas művész február elején lesz hetvenéves.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2017. január 21.


Hogyan lehet SZJA 1 %-ról rendelkezni, ha a NAV készíti el az adóbevallásunk tervezetét?

Várhatóan elterjed a magánszemélyek jövedelemadója (SZJA) bevallásának az a módja, hogy a NAV készíti el az állampolgár adóbevallásának tervezetét (javaslatát) a nála meglévő adatok alapján, ezt megküldi az állampolgárnak, aki aláírásával elfogadja azt. Fölmerül kérdésként, hogy ilyen esetben az SZJA 1 %-áról való rendelkezési jog miként érvényesülhet?

Pályázati Figyelő, 2017. január 20.


Szól a Fülemüle – III. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2017 tavaszán immáron harmadik alkalommal népzene- és néptáncvetélkedőt hirdet Szól a fülemüle néven Kárpátalján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Koordinációért felelős kormánybiztosság támogatásával.

Kárpátinfo, 2017. január 20.


Kallós Zoltán életművéből rendeznek kiállítást

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum egy néprajzi kiállítást tart. Az „Indulj el egy úton..." Kallós Zoltán című kiállítást január 22-én, vasárnap délután 4 órától a múzeum székhelyén, a Haberstumpf-villában nyitják meg. A kiállítás március 30-ig látogatható.

Udvarhelyi Híradó, 2017. január 18.


Meghalt Kricskovics Antal táncművész, koreográfus

Szerdára virradóra, 87 éves korában meghalt Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész - közölte a család az MTI-vel.

MTI, 2017. január 18.


Bíborpiros szép rózsa 2017

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezőként és szakmai rendezőként tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőt népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. január 18.


Szvorák Katalin népdalénekes Madách-díjat kap

Madách Imrére emlékeznek pénteken Balassagyarmaton. A Nógrád megyei ünnepségen adják át a Madách-díjakat Szvorák Katalin felvidéki származású népdalénekesnek...

atempo.sk, 2017. január 18.


Újévi táncház Léva és vidéke aprajának-nagyjának részvételével

Január közepén szervezte az idei első nagyobb tömegeket megmozgató társadalmi-kulturális rendezvényét a lévai Reviczky Társulás.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. január 17.


Bővítsd tudásod a „Néptánc Tudástár” segítségével!

Az elmúlt öt-hat évben néptánckutatók és munkatársaik mintegy húszfős közössége összeállította a interneten elérhető, keresztkapcsolatos adatbázisokból álló Néptánc Tudástárat. A kétnyelvű Tudástár az MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánc Archívumának adatait és egyes dokumentumait adja közre.

MTA Zenetudományi Intézet, 2017. január 17.


Vasárnapi tanfolyam vonósoknak

Január 22-én, vasárnap 13 órakor Virágvölgyi Márta, Fekete Antal „Puma” és Kerékgyártó Gergely várja a tanítványokat az Óbudai Népzenei Iskolába egy 6 órás gyakorlásra.

2017. január 17.


A Maros és a Duna táncosai is Udvarhelyre látogatnak

Január végén, illetve február elején két táncelőadás is lesz Székelyudvarhelyen. A Maros Művészegyüttes Most múlik előadását január 26-án, csütörtökön 19 órától tekintheti meg a közönség. A budapesti Duna Művészegyüttes pedig február 5-én, vasárnap Memento című táncszínházi előadását mutatja be a Művelődési Ház színpadán. Az Udvarhely Néptáncműhely új bemutatója a Könczei Árpád által rendezett Apám tánca, február 16-án lesz.

Udvarhelyi Híradó, 2017. január 16.


Aranysarkantyúsok és Aranygyöngyösök: a legjobbak mérettettek meg Békéscsabán

Minden páratlan évben Békéscsabára érkeznek a Kárpát-medence legjobb néptáncosai, hogy összemérjék tudásukat. A 23. Országos Szólótáncfesztivál színpadán két napon át egymást váltották a páros és férfi szóló kategóriában versenyzők. A szombat esti gálán az is kiderült, kik nyerték idén az Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Táncos címeket.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. január 16.


A 23. Országos Szólótáncfesztivál hivatalos végeredménye

Idén 23. alkalommal került megrendezésre az Országos Szólótáncfesztivál Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban 2017. január 13. és 15. között. A döntőbe jutott 70 versenyző páros és férfi szóló kategóriában mérettetett meg, az Aranygyöngyös-, illetve Aranysarkantyús táncos cím elnyeréséért.

2017. január 16.


Különdíjat kapott a tusnádfürdői néptáncos

Egyedüli erdélyi versenyzőként vett részt a tusnádfürdői Melles Endre táncos, a Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője a hétvégén Békéscsabán 23. alkalommal megtartott Országos Szólótáncfesztivál döntőjén.

Székelyhon.ro, 2017. január 15.


Tudás és összhang

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg Békéscsabán az Országos Szólótáncfesztivál döntőjét. A fináléba jutott 70 versenyző férfi szóló, illetve páros kategóriában méri össze tudását az Aranygyöngyös és az Aranysarkantyús táncos díj elnyeréséért.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. január 14.


A táncost nem szabad kizsigerelni

Sokféleképpen érdemes mérlegre tenni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkáját, mind az előadásokat, mind a holdudvarát tekintve – derült ki, amikor András Mihállyal, az együttes igazgatójával és Gábos Bakó Rozállal, az intézmény munkatársával beszélgettünk az együttes elmúlt időszakáról, szerepéről és terveikről.

Székelyhon.ro, 2017. január 14.


Negyven éve divatban - Sebő Ferenccel beszélgettünk

HAJDANÁN kiesett a Röpülj pávából, most zsűrielnöke a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutatónak. Címzetes egyetemi magántanárként fontosnak tartja, hogy a fiatalok tudják, milyen zenét játszanak. Hamarosan portrékönyv jelenik meg róla. Sebő Ferenc népzenésszel-népzenekutatóval beszélgettünk.

Szabad Föld Online, 2017. január 14.


A szegedi Fonó Klub mintájára hoznának létre újabb klubokat az országban

A Halmos Béla Program tavalyi évéről és a kollégium későbbi terveiről beszéltek Szegeden. A tehetségek támogatása mellett ismereteket biztosítanak a zenészeknek, elősegítik a bel- és külföldi fellépéseket. A program egyik nagy sikere a Fonó Klub Szeged, példáját hamarosan követhetik más városokban is.

szegedma.hu, 2017. január 13.


Néptáncoktatás Tasnádon

A Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesületnek egyik célkitűzése a helyi néptáncoktatásának szervezése. Immár 4-ik éve folyik néptáncoktatás Tasnádon, a tasnádi és környékbeli falvak (Tasnádszántó, Szarvad, Érszakácsi) gyermekei és ifjúsága számára (kb. 110 fő).

nagykaroly.ro, 2017. január 13.


Népdaléneklés - Meghallgatás a Móriczban

Hosszú évek óta a Móricz iskola ad otthont a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny városi meghallgatásának, melyre idén pénteken délután került sor.

Dunaújváros Online, 2017. január 13.


A tusnádfürdői Melles Endre az Országos Szólótáncfesztivál békéscsabai döntőjében versenyez

Egyedüli erdélyi versenyzőként lép fel a tusnádfürdői Melles Endre táncos, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője a hétvégi Országos Szólótáncfesztivál döntőjén, Békéscsabán.

Krónika, 2017. január 12.


IV. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzés

Pál István „Szalonna”, a Hagyományok Háza és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet ismét tanfolyamot hirdet olyan tanulni vágyó kárpátaljai művészeknek, pedagógusoknak, akik szeretnék jobban megismerni környezetüket és a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományok sokszínűségét, és fontosnak tartják a kárpátaljai kulturális élet élénkítését.

Kárpátalja.ma, 2017. január 12.


Népzenész Bál hetedszer a Fonóban

Immár hetedik alkalommal rendezik meg a Népzenész Bált január 21-én a Fonó Budai Zeneházban. Fellép a Bazseva együttes (közreműködik Bede Péter) és a Fokos Zenekar.

MTI, 2017. január 11.


Erdélyi és magyarországi népzenéről, a török hódoltságtól a Tokosig

Népzenei előadásmódok Erdélyben és Magyarországon – ez a címe a következő előadásnak, abból a sorozatból amelyet a Tokos zenekar szervez. A csütörtökön, este kilenckor kezdődő rendezvényen, a Bulgakovban a hangszeres népzenei, cigányzenei előadásmódokat vizsgálják.

Kolozsvári Rádió, 2017. január 9.


Vonósok és citerások Zentán
Az új év első hete a népzenéről szólt a VMMI-ben

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében népzenei továbbképzést tartottak a héten Zentán. Szerdán és csütörtökön a Zentai Alkotóházban vonósoknak, ahol több népzenei dialektus táncdallamainak eljátszása mellett a zenekari feladatok és a tánckíséret kérdésköre is szóba került.

Magyar Szó, 2017. január 6.


Táncházzal búcsúztattak Ózdon

A néptánc műfaj kedvelői gyűltek össze az Olvasó Adorján Lajos termében. A zenés találkozó lehetőséget nyújtott arra, hogy összejöjjenek azok a tánccsoportok, illetve néptánckedvelők, akiknek erre év közben kevés lehetősége nyílik.

Borsod Online, 2017. január 3.


A világ régóta elismeri - Hivatalosan is a szellemi világörökség része lett

Felvette a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az ENSZ-szervezet kormányközi bizottsága.

Szabad Föld Online, 2017. január 2.