Folkrádió

Tallózó

Népzene dudán, furulyán

Különleges népzenei koncertre látogathatunk el vasárnap este Marosvásárhelyen, amikor Szokolay Dongó Balázs és Ségercz Ferenc egyedi feldolgozásában köszönnek vissza azok a népzenék, amelyeket Bartók és Kodály is feldolgozott. Mindezeket olyan különleges hangszereken szólaltatják meg, mint pásztorfurulya, tárogató, szaxofon, duda vagy épp bolgár kaval.

Székelyhon.ro, 2017. február 28.


Döntőjéhez érkezik a Pesovár Népzenei Verseny

A Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közösen rendezi meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét március 3-án, pénteken 9.30 órától. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló eseménynek a Fejér Megyei Művelődési Központ ad otthont.

Székesfehérvár online, 2017. február 28.


Támogasd a Folkrádiót adód 1%-ával!

Tavaly 67-en ajánlottátok föl a Folkrádió Közhasznú Alapítványnak az adó 1%-át, és ebből 379.040 Ft folyt be. Nagyon nagy segítség volt, éves költségeink harmadát fedezi ez az összeg. Köszönjük!
Idén 2017. május 22-ig lehet nyilatkozni arról, hogy adód 1%-ával melyik szervezetet szeretnéd támogatni. Ha szívesen segítenéd a Folkrádiót, és még szabad az 1%-od, élj ezzel a lehetőséggel!
Adószámunk: 18565449-1-09

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2017. február 28.


Elhunyt Balla Zoltán

Elhunyt Balla Zoltán pedagógus, néptánctanár, a Budapest Táncegyüttes egykori tánckarvezetője, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának vezetője. Nyugodjon békében!

2017. február 26.


A 40 éves kolozsvári táncház sajtókronológiája I. kötetét mutatták be a Tranzit Házban

A 40 éves kolozsvári táncházat ünneplik a hétvégén a kolozsvári Tranzit Házban. Ebből az alkalomból mutatták február 24-én, pénteken az újonnan megjelent, Könczei Csongor szerkesztette sajtókronológia I. részét, amely az 1977 és 1990 közötti kolozsvári táncházmozgalomról szól.

Transindex, 2017. február 25.


A szülővárosában koncertező Sebő Ferenc büszke a Bartinára
Szekszárd

Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzene-kutató szülővárosában, Szekszárdon koncertezett, majd interjút adott lapunknak. Nagyon büszke a Bartina néptáncegyesületre!

Tolnai Népújság, 2017. február 25.


1% adóból 100% népzene

A Folkrádiót egy kis csapat működteti önkéntes munkában, tehát munkabérekre nem költünk, de így is minimálisan 1 millió forintba kerül évente a Folkrádió fenntartása. Ezt kell összekalapoznunk, hogy ne hallgasson el az egyetlen, csak népzenét sugárzó magyar rádió.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2017. február 20.


Táncházünnep: 40 éves a kolozsvári táncházmozgalom

Az első erdélyi táncházat 1977 februárjának egyik csütörtökén (érdekes, hogy a közösségi emlékezet a pontos dátumot nem rögzítette), a kolozsvári Bábszínház klubtermében tartották. Erre az eseményre emlékeznek kétnapos rendezvénysorozattal 2017. február 24-én, pénteken és 25-én szombaton, a kolozsvári Tranzit Házban (Malom / Bariţiu utca 16. szám).

Szabadság, 2017. február 20.


Virágvölgyi-tanfolyam vasárnap az Óbudai Népzenei Iskolában

Február 26-án, vasárnap igény szerint ádámosi, széki és/vagy magyarpalatkai dallamokat tanulhatnak, ismételhetnek hegedűsök, brácsások és bőgősök Virágvölgyi Márta tanfolyamán az Óbudai Népzenei Iskolában. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat.

Folkrádió, 2017. február 20.


Ajándék citerák gyermekeknek

A fotón látható 3 darab Népi Iparművészeti Alkotásnak minősített hangszereket, olyan gyermekeknek szeretném adományozni, akik már citeráznak, de anyagi körülményeik nem teszik lehetővé, hogy saját hangszerük legyen. Találjuk meg őket közösen, minél szélesebb körben!

2017. február 19.


Több mint ötszáz néptáncos lép színpadra Budapesten

Több mint ötszáz néptáncos és népzenész mutatkozik be az idei Néptáncantológián február 25-én a Budapesti Operettszínházban, ahol a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyüttesei mellett az erdélyi Vajdaszentivány hagyományőrző táncosai és a Magyarpéterlaki zenekar is színpadra lép.

Pécsi Újság, 2017. február 19.


„Mindig az emberek érdekeltek” – interjú Varga Sándorral

Varga Sándor néprajzkutató, táncantropológus a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének adjunktusa. Néprajzzal és tánccal való kapcsolatáról, a történeti szemlélet fontosságáról és személyes motivációiról Apjok Viviennel beszélgetett.

Újkor.hu, 2017. február 18.


Aki megtanította táncolni Székesfehérvárt: a Táncház Éva nénije

Az egyik legszebb hivatás az, amikor örülni tanítjuk a gyerekeket. Kneifelné Vass Éva a tánc nyelvét ismeri, és a tánc örömét tanítja, városunk egyik büszkeségében, a Táncházban.

Fehérvár Médiacentrum, 2017. február 17.


A zeneszerző, aki apja táncát járja

Szenvedélyesen hisz a néptánc és népzene megtartó erejében. Apja örökségének őrzője, az erdélyi táncházmozgalom egyik úttörője. Tehetséggel megáldott, őszinte, termékeny alkotó. Zeneszerzőnek tanult, mégis koreográfus-rendezőként teljesedett ki, vált ismertté. Volt munkanélküli, dolgozott tévés szerkesztőként. Amikor úgy érezte, zsákutcába jutott, irányt váltott, szabadúszóként folytatta. Könczei Árpád Lázár Emese kérdéseire válaszolt.

Hargita Népe, 2017. február 17.


„Leomlik a fal” színpad és nézőtér között

A nézőtéren is játssza a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új előadását, a Pöttöm Palkó című interaktív táncos mesejátékot. A produkció főszereplője a csíkmadarasi, hatodikos Antal Adorján, a Fölszállott a páva vetélkedő 2015-ös kategóriagyőztese.

Krónika, 2017. február 16.


Népzenei farsangot szerveznek a Kodály Központban

A hazai népművészet három kiemelkedő képviselője révén rendhagyó farsangi mulatság várja a hagyományok és népzene kedvelőit február 22-én a Kodály Központban. Berecz András, a Vujicsics és a Zengő együttes közös estjén a közönség lesz az igazi nyertese a három előadó több évtizedes barátságának és együttműködésének.

Pécsi Újság, 2017. február 15.


Új vezetővel, de a régi jó formában

Nyíracsád – Ismét zsúfolásig telt a nyírségi település művelődési házának nagyterme a helyi és környékbeli fiatalokból álló Eördögh Forgó Néptánc Együttes jótékonysági bálján szombat este. Az idei mulatság immár az ötödik volt a sorban.

Hajdú Online, 2017. február 14.


Kacsó Andrásra emlékeztek tanítványai

Harminc éve hunyt el Kacsó András néptáncoltató, akinek emlékét a mai napig őrzik egykori tanítványai. Évente összegyűlnek feleleveníteni azt a tudást, amit mesterüktől kaptak, aki a néptánc, a népi értékek szeretetét adta át nekik.

Székelyhon.ro, 2017. február 13.


Valójában nem erre a pályára készültem

Megalakulásának 10. jubileumához érkezett a Buda Folk Band. A kezdeteknél egyikük sem gondolta, hogy tíz év lesz ebből, de azt sem, hogy az ezredfordulót követő évek egyik legsikeresebb együttesévé válnak. Éri Marcival a zenekar egyik alapítójával beszélgettünk, aki kiválasztott tíz dalt a repertoárból és kommentálta is őket.

Ritmus és Hang blog, 2017. február 13.


Meggyógyítani ennek az országnak a lelkét

Nem tudom, mennyire világos ez a mi hazánkban, de: Sebő Ferenc ma az egyik legnagyobb magyar. Vannak helyzetek, amikor értelmetlen félni a nagy szavaktól, ezért nem is ijednék meg most egyáltalán: Sebő ötvenévnyi kultúrafelfedező, -szervező, -előadó és -csináló tevékenységéből olyan kivételes, egyenes, őszinte és tiszta életmű állt össze, amelyet csak tisztelni, csodálni, rajongani, még inkább pedig szeretni lehet.

Magyar Nemzet, 2017. február 13.


Népzenét rögzítettek és közben táncra perdültek Remetén

Egy CD őrzi, és adja tovább azt a bizonyosságot, hogy most, a 21. században is létezik autentikus, sajátos népzene. A Túl a vízen című gyűjtemény egyedisége, hogy nem a múltat kutatja, hanem a köztünk élő zenészek, énekesek folklórkincsét rögzíti.

Székelyhon.ro, 2017. február 12.


A bolond beszélhet igazat

Az ország egyik legismertebb mesemondója. Felnőtteknek mesél, ősi hagyományokban gyökerező történetei a mai hétköznapok fonákságaira világítanak rá. Berecz András életének vargabetűi során – amint az életrajzából kiderül – volt rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó. Tanított magyar népzenét határokon innen és túl, egyetemeken és magánkurzusokon. Mondott már mesét arab és észt közönségnek egyaránt. Lapunk közelgő debreceni fellépése okán kereste fel a művészt.

Városközpont, 2017. február 11.


A magyar–türk dallamvilág nyomában

Zenei kapcsolataink kutatói a bartóki alapok nyomán nemcsak közvetlen szomszédaink zenéjében keresik a közös dallamvilágot, hanem egyre távolabbra kalandoznak a keleti és a kaukázusi népekhez. Ennek az irányzatnak az elkötelezett úttörője és meghatározó egyénisége Agócs Gergely, akivel Brüsszelben beszélgettünk.

Erdélyi Napló, 2017. február 10.


„Professzorság, zenészség, közvetlenség” - Sebő Feri 70

Február 10-én ünnepli 70. születésnapját Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, előadóművész, zeneszerző, zenetudós, a táncházmozgalom egyik elindítója. A kerek születésnap alkalmából monográfia is megjelent Sebő 70 címmel Jávorszky Béla Szilárd tollából, valamint a Müpában SEBŐFERI 70 címmel gálaműsort is szerveznek a jeles esemény köré.

Fidelio, 2017. február 10.


Táncház a Góbé zenekarral

Február 18-án fél öttől folytatódik a Móricz Zsigmond Művelődési Ház Családi Játszó- és Táncház sorozata. A népszerű rendezvény részleteiről Tóth István, az intézmény, egyben a Zalagyöngye Táncegyüttes vezetője beszélt a Kanizsának.

Kanizsa Újság, 2017. február 10.


SEBŐFERI 70
A táncházmozgalom hősét ünneplik

Tízéves A népzene ünnepe. A Zeneakadémia népzenei tanszékének indulásakor indult az év eleji sorozat, a Müpa ugyanis úgy érezte, tisztelegnie kell egy gálaműsorral a nagy esemény előtt. A siker aztán arra vette rá az intézményt, hogy évről évre meghirdesse az estet.

Magyar Nemzet, 2017. február 10.


Sebő Ferenc új lemezt ad ki születésnapján

Sebő 70 címmel feb­ruár 10-én, azaz pontosan a születése napján lát napvilágot az építészmérnökből lett Kossuth-díjas művész, kutató életrajzi könyve.

2017. február 10.


Egész napos programmal ünnepli 10. születésnapját a Buda Folk Band

Egész napos programmal, gyerekműsorral, koncerttel, táncházzal és kolbásztöltéssel ünnepli 10. születésnapját a Buda Folk Bank február 18-án a Fonó Budai Zeneházban - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

MTI, 2017. február 9.


Sebő Ferenc 70: könyv, CD és nagyszabású koncert

Pénteken ünnepli 70. születésnapját Sebő Ferenc. Az évfordulóra időzítve Sebő 70 címmel, Jávorszky Béla Szilárd tollából könyv jelent meg CD melléklettel a Kossuth Kiadó gondozásában, a zeneszerző, zenetudós, előadóművész főszereplésével szombaton gálakoncert lesz a Müpában.

MTI, 2017. február 9.


Táncolj velem!

Új, óvodásoknak szóló programot indít a Ferencvárosi Művelődési Központ februártól. A Ládonyi Veronika által vezetett néptáncfoglalkozásra bárki jelentkezhet, semmilyen előképzettség nem szükséges.

Lokál, 2017. február 9.


Februárban is Erdélyi vonós mesterkurzus a Rácskertben

A Hagyományok Háza 2017-ben indította útjára erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy adatközlő mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Február 11-én következő meghívott mestereink Magyarbecéről érkeznek - Szántó János "Didri" (hegedű, brácsa), Szabó Dénes (hegedű). A mesterkurzust Major Levente vezeti.

Hagyományok Háza, 2017. február 8.


Harminc éves a Cirkalom
A délvidéki magyarság büszkesége a topolyai táncegyüttes

A Cirkalom táncegyüttes 1986-ban alakult, kezdetben mindössze hat párral. Azóta eltelt harminc év és a néptánctáncegyüttes töretlenül működik tovább, létszáma bővült, sikereik pedig öregbítik hírnevüket és Topolya hírnevét egyaránt.

Magyar Szó, 2017. február 6.


Házigazda zenekar kerestetik!
Pályázat határideje: 2017. február 24.

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a kapolcsi Művészetek Völgye FolkUdvar házigazda zenekari feladatainak ellátására. Olyan népi zenekarokat hívunk meg a pályázaton való részvételre, amelyek repertoárjában a táncházi muzsikálás mellett a színpadi koncertezés is megjelenik.

Hagyományok Háza, 2017. február 3.


Sebő 70 könyvbemutató az Örkény Könyvesboltban

2017. február 10-én tölti be a hetvenet az énekelt versek egyik úttörője, a népzenei revival mozgalom egyik elindítója, Sebő Ferenc. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző és népzenekutató sokszínű életét és szerteágazó munkásságát mutatja be ez a monográfia, melyben legközelebbi alkotótársai – Éri Péter, Gryllus Dániel, Halmos Béla, Perger László, Sebestyén Márta és Szomjas György – is megszólalnak.

Örkény Könyvesbolt, 2017. február 3.