Folkrádió

Tallózó

Muzsikás-turné Debrecentől Sopronig

A Muzsikás együttes tavaszi országjáró körútjának hangversenyein felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólal meg a népzene, valamint Kodály és Bartók zongoradarabjai.

Mix online, 2017. március 31.


NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben.

Kormányportál, 2017. március 31.


Csíki néptánc: ahol már csak a múlttal dicsekedhetnek

A néptáncolás víg dolog, amit a gyermekek nagyon szeretnek, ugyanakkor hozzájárul a székely öntudathoz – véli Borbáth István Ágoston, a csíkszentmártoni Labdarózsa néptáncegyüttes egykori vezetője.

Székelyhon.ro, 2017. március 29.


Rendhagyó énekóra a népzene jegyében a miskolci Fazekas iskolában

Miskolc – Boncsér Gábor népzenész és csapata tartott rendhagyó énekórát a miskolci Fazekas Általános Iskolában.

Borsod Online, 2017. március 25.


A néptánc és a népi játékok tanítása a művészeti nevelés része
Kassa

A Petőfi Sándor Program szervezésében valósult meg a népi kultúrát ápoló rendhagyó pedagógus továbbképző és gyermekoktatás március 22-én, több helyszínen. A népi játék és tánctanítás a magyar óvodában és Márai Sándor Gimnáziumban és Alapiskolában valósult meg. A szakmai napot Sándor Ildikó, a Magyar Táncművészeti Egyetem docense vezette.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. március 22.


Néptáncos sikerek Gyenesdiáson, a Gergely-napi fesztiválon

A négy megyéből érkező táncosokat felsorakoztató mezőnyben a marcali táncosok 3 ezüst és 1 arany minősítést szereztek.

Marcali portál, 2017. március 21.


Kárpátalján turnézott a Cuháré Táncműhely és a Tiszavirág Zenekar

A Pro Cultura Subcarpathica szervezésében az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezések záróakkordjaként hétvégén megyénk három településén koncertezett a Szegedről érkezett együttes.

Kárpátalja.ma, 2017. március 19.


Tíz műsorszám a színpadon - Öten kaptak helyezést a fesztiválon

Ajka - A Görbe este című darab érdemelte ki az első helyezést és az azzal járó 70 ezer forintot a XXll. Bakony néptáncfesztiválon. A táncot az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes adta elő. A koreográfus Molnár Péter volt.

Napló, 2017. március 19.


Virágvölgyi-tanfolyam az Óbudai Népzenei Iskolában

Április 2-án, vasárnap délután 13 órától újra szeretettel és tanulni valóval várják a vonósokat az Óbudai Népzenei Iskolában. Virágvölgyi Mártát szokás szerint Fekete Antal „Puma” és Kerékgyártó Gergely segíti az oktatásban.

2017. március 19.


Kelemen László műsorajánlója
A közmédia ajánlója a 12. hétre (március 20. - 26.)

Kelemen László népzenész, zeneszerző a Hagyományok Háza főigazgatója a Fölszállott a páva, népzene- és néptánc- vetélkedő egyik megálmodója. Fontos feladatának tartja, hogy a Kárpát-medencében az élő és újraélhető népművészetre irányítsa a figyelmet.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. március 18.


Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajztudóst köszöntötték Fehérváron

A Fehérvárhoz több szállal kötődő Kallós Zoltánnak csütörtök délelőtt a város korábbi és jelenlegi polgármestere, fehérvári barátok, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai, növendékei gratuláltak.

FMH Online, 2017. március 16.


Kossuth-nagydíjat kapott Kallós Zoltán

Kossuth-nagydíjat kapott Kallós Zoltán néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze. A díj indoklásában úgy fogalmaznak, hogy a Kallós Zoltán Alapítvány alapítója példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkájáért, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismerésekért kapta.

Transindex, 2017. március 15.


Lovagkeresztet kapott László Csaba erdélyi koreográfus

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki kedden az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából László Csabát, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes alapítóját, vezetőjét, a Nagyvárad Táncegyüttes koreográfusát.

Krónika, 2017. március 14.


Ismét lesz táncház március 15-én

Debrecen – Ötödik alkalommal rendezi meg családi táncházát a Debreceni Művelődési Központ és a Motolla Egyesület a DMK Belvárosi Közösségi Házában, nemzeti ünnepünk napján. A hagyományt folytatva szerdán ismét együtt ünnepelnek a debreceni táncos közösségek, népzenész barátaik és az érdeklődő családok.

Hajdú Online, 2017. március 13.


A népzene nem a világzene előszobája, a világzene nem a népzene népszerűsítője

A Fonogram Magyar Zenei Díj, csakúgy, mint sok nemzetközi díj, fesztivál stb., egymás mellett, olykor egy egységként kezeli a nép- és a világzenét. Pedig Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs szerint két eltérő zenéről van szó, és nem helyes sem összehasonlítani (vagy egy díjnál versenyeztetni) őket, sem egymáshoz képest „feladatot” kijelölni nekik.

Ritmus és Hang blog, 2017. március 13.


Pályázat - Népművészet Ifjú Mestere 2017

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.
Jelentkezési határidő: 2017. május 2.

Hagyományok Háza, 2017. március 12.


Várják a népzene és a néptánc kedvelőit Párkányban

Ingyenes táncházba és érdekes interaktív műsorra invitálja az érdeklődőket a Varjos zenekar és a Pásztortűz néptáncegyüttes. A program ma 18 órakor a városi művelődési központban gyermektáncházzal kezdődik. Ezt 19 órakor a Mátyástól napjainkig című zenés-táncos interaktív előadás követi. 20 órától a Varjos a felnőtteknek húzza a talpalávalót.

Új Szó, 2017. március 11.


Hangszerszám népzenei produkció Kárpátalján

Háromnapos kárpátaljai körútra érkeztek az elmúlt hétvégén a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének tanárai, akik Hangszerszám címmel adtak koncertet Mezőkaszonyban Aknaszlatinán és Visken.

Kárpátinfo, 2017. március 11.


Palatkai mesterkurzus és Palatkai est Piliscsabán

2017. március 10-12-ig (péntek délutántól vasárnap ebédig) palatkai mesterkurzust tartanak Piliscsabán. Virágvölgyi Mártával, Fekete Antal Pumával, Havasréti Pállal, Demeter Pannival, Ocskay Ritával, erdélyi adatközlő zenészekkel - Kodoba Florinnal és Radák Mihály Rémusszal, Halmos Attilával és Pávai István néprajzi előadásával. A szombat esti program nyitott, mindenkit várnak szeretettel.

2017. március 10.


Horváth Elek a Rácskertben

A Hagyományok Háza 2017-ben indította útjára erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy adatközlő mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Március 11-én meghívott mesterünk Horváth Elek, a Népművészet Mestere Vajdaszentiványról érkezik. A mesterkurzust Major Levente vezeti.

Hagyományok Háza, 2017. március 6.


Virágvölgyi Márta koncertezik ma este a Fonóban

Virágvölgyi Márta és tanítványai koncertjével folytatódik a Mesterek és tanítványok sorozat 2017. március 3-án 19 órakor. Fellép többek között Csernók Klára, Csoóri Sándor, Fekete Antal Puma, Kozma Gyula Kosztya, Papp Endre, Szabó Csobán Gergő Bakter, Tintér Gabriella, Zimber Ferenc, üllési zenészek és más tanítványok, Varga Zoltán és Lőrincz Beáta.

Hagyományok Háza, 2017. március 3.


Búcsú Antal Zoltántól, Gyimesközéplok vak prímásától

2017. február 28-án Gyimesközéplokon, húshagyatra virradó éjszaka 81 esztendős korában meghalt. Antal Zoltán, helyi nevén Vak Zolti vagy Finánc Zolti, ahogyan ő beszélt magáról: az utolsó nagy gyimesi prímás. Valóban „nagy” volt a maga nemében, hiszen már kisgyermek korában elvesztette szeme világát, s mégis népe rangos művésze lett. A hagyományos gyimesi paraszti világban egy megvakult gyermekre kegyetlen sors várt, ő pedig még árvaságra is jutott igen korán.

Hargita Népe, 2017. március 1.