Folkrádió

Tallózó

Virágvölgyi-tanfolyam az Óbudai Népzenei Iskolában

Május 7-én, vasárnap délután 13 órától újra szeretettel és tanulni valóval várják a vonósokat az Óbudai Népzenei Iskolában. Tanárok: Virágvölgyi Márta (hegedű) és Kerékgyártó Gergely (brácsa, bőgő). A tananyag széki (Dobos Károly) és palatkai (Kodoba Márton) muzsika lesz.

Folkrádió, 2017. április 28.


Tánckutató Doktoranduszok II. Országos Konferenciája

Május 12-én a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének szervezésében országos konferencia lesz az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Székházában, melyen a tánckutatás területén dolgozó doktoranduszok beszámolnak eredményeikről.

SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, 2017. április 28.


Lélekben összetartozunk – folkkocsma és fergeteges hangulatú táncház a Rákóczi-főiskolán

Feledhetetlen folkkocsmát és táncházat szervezett a Sodró együttes és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában április 26-án.

Kárpátalja.ma, 2017. április 28.


Konferencia Kodály Zoltán emlékére

A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és a Magyar Kodály Társaság kétnapos közös konferenciáján huszonöt zenetörténeti és népzenetudományi témájú előadás tárgyalja Kodály Zoltán munkásságának és hatásának kérdéseit.

MTA Zenetudományi Intézet, 2017. április 27.


Május 10-ig lehet jelentkezni a Fölszállott a páva tehetségkutatóra

Május 10-ig jelentkezhetnek a népzene és a néptánc területén tevékenykedő 16 és 35 év közötti szólisták és együttesek a Fölszállott a páva című tehetségkutató versenyre.

MTI, 2017. április 26.


I. Belényesy Márta Táncfolklorisztikai Gyűjtőpályázat 2017-2018

A Magyar Etnokoreológiai Társaság, együttműködve az MTA BTK Zenetudományi Intézetével, az MTA–Debreceni Egyetem Néprajzi Kutatócsoportjával és a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékével, táncfolklorisztikai pályázatot hirdet a néptánckultúra iránt érdeklődő önkéntes és szakképzett gyűjtők számára felnőtt és ifjúsági kategóriában.

Magyar Etnokoreológiai Társaság, 2017. április 26.


Május 3-ig lehet szavazni: legyen Kallós Zoltán az Europa Nostra közönségdíjasa​!

Még egy hétig szavazhatunk Kallós Zoltánra, hogy ő kapja az Europa Nostra Különdíját. A válaszúti néprajzkutató egyedüli magyarként szerepel az idei Europa Nostra díjazottjai között. Május 15-én, a hivatalos finnországi díjátadón a közönség szavazatai alapján különdíjast is hirdetnek.

RMDSZ, 2017. április 25.


Megyei elismerést kapott Horváth Krisztina zenetanár Fertőszentmiklóson

Szombaton a Fertőszentmiklóson megrendezett II. Citeratalálkozón megyei elismerést átadott Németh Zoltán megyei elnök megbízásából Grubits Ferenc. A megyei közgyűlés tagja köszöntette Horváth Krisztina zenetanárt, majd a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat adta át, Közoktatási Tagozatban.

Kisalföld, 2017. április 24.


Egy gála, amire büszkék lehetünk

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” Babits Mihálytól idéztem, és ezen gondolat az, amely már évek óta táptalaját adja a Székkutasi Hagyományőrző Néptánc Gálának. Április 22-én ismét több mint százan adóztak a magyarság táncos értékei előtt.

Promenád, 2017. április 22.


60 éves a Duna Művészegyüttes

Az 1957-ben alakult Duna Művészegyüttes működtetője a Duna Palota Nonprofit Kft. Az Együttes kiemelt céljának tartja, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, megváltoztassa a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat, s ráébressze a nézőket annak sokarcúságára és művészi kifejezőerejére.

OrientPress Hírügynökség, 2017. április 22.


A Budapest Folk Festet május végén rendezik meg két helyszínen

Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Budapest Folk Festet a Fonó Budai Zeneház. Május 24-től 28-ig a Fonó Sztregova utcai épülete és a Várkert Bazár Öntőház udvara ad otthont az autentikus népzenei és a világzenei koncerteket felvonultató programsorozatnak.

MTI, 2017. április 22.


Varsányi Ildikó érme

Ma este, a Táncháztalálkozó gálaműsorán adják át a Táncház Díjat és a Táncház Érmet. A kuratórium döntése alapján idén a Táncház Díjat Kádár Ignác táncos, táncpedagógus veheti át.

Új Szó, 2017. április 22.


Aki ezzel él, az nem lesz depressziós

Allegro barbaro címmel indult országos turnéra a Muzsikás, a koncerteken Bartók és a népzene kapcsolatát mutatják be Fülei Balázs zongoraművésszel. A Debrecentől Sopronig tartó hangversenykörút kapcsán Hamar Dániellel beszélgettünk.

MNO Kultúrgrund, 2017. április 21.


Odaítélték a 2017-es Táncház Díjat és Táncház Érmeket

A Táncház Egyesület és az OTP Bank 2012-ben azzal a céllal hozta létre a Táncház Díjat, hogy ezzel is elismerje azoknak a táncosoknak, zenészeknek, énekeseknek, zene- és táncpedagósusoknak a munkáját, akik jelenleg is azon dolgoznak, hogy az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára váljon elérhetővé.

Táncház Egyesület, 2017. április 20.


Szódásszifon, népzene és néptánc

Húsvéti táncházba várták a kiskanizsaiakat és minden érdeklődőt a Móricz Zsigmond Művelődési Házba. A rendezvényen a Bojtár Népzenei Együttes zenélt, de csak azután, hogy a lányok, asszonyok megszáradtak, hiszen a locsolkodás itt sem hiányozhatott a programból.

Kanizsa Újság, 2017. április 19.


Minősített európai fesztivál lett a Táncháztalálkozó

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt az Európai Fesztivál Szövetség felvette a minősített európai fesztiválok listájára. A nemzetközi zsűri döntéseként a Táncháztalálkozó 2018 végéig viselheti az "Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért" emblémát.

MTI, 2017. április 18.


Bartók nyomában a Muzsikás

Allegro barbaro címmel indul országos turnéra a hazai táncházmozgalom, s egyúttal a nemzetközi népzenei színtér emblematikus zenekara, a Muzsikás. Velük tart Fülei Balázs zongoraművész, Petrás Mária moldvai csángó énekesnő, valamint Tóth Ildikó és Farkas Zoltán táncosok. Hamar Dániel zenekarvezetőt és Porteleki Lászlót, az együttes tagját kérdeztük a részletekről.

Népszava, 2017. április 18.


Néptánc, népszokások a Matyó Húsvéton

Mezőkövesd – Sok külföldi és belföldi turista választotta az ünnepen Mezőkövesdet. Vödrös locsolkodás, sikítás, néptánc bemutatók és vásári hangulat, ez volt a tizenhatodik Matyó Húsvét. A kétnapos programsorozaton délelőttől késő délutánig kapcsolódhattak ki a vendégek, akiket most az időjárás is kegyeibe fogadott.

Hajdú Online, 2017. április 18.


A délvidéki csodalány

Ennek a lánynak gyöngyök peregnek a kezéből, amikor lefogja a hegedű húrjait. Ráadásul úgy játszik a hangjával, ahogy a tenger hullámai simogatják a partokat.

Szoljon, 2017. április 17.


Hagyományőrző locsoláson járt a kisbéri Langallik néptáncegyüttes

A Kisbér környéki néphagyományokat őrző néptáncos fiúk mint minden évben húsvét hétfőn, idén is gondoskodtak arról, hogy az egyesület hölgy tagjai ne hervadjanak el.

Kisalföld, 2017. április 17.


12. Palóc Húsvét a Füleki Várban – Részletes program

2017. április 17-én, hétfőn ismét megrendezésre kerül a Palóc Húsvét Füleken a várban (kedvezőtlen időjárás esetén a Városi Művelődési Központban). A program keretében felelevenítik elődeink tánchagyományait, zenéjét és népszokásait. A szervezők ismét színes, színvonalas folklórműsorral várják az érdeklődőket, melyet kézműves foglalkozások, gyermekprogramok és hagyományos kirakodóvásár kísér.

atempo.sk, 2017. április 16.


Virágvasárnapi ének

„...virágvasárnapján este elmentünk a kereszthez, és akkor ottan mondjuk, van itten az utcán, mellette, a főút mellett, és ott énekeljük eztet... Hát úgy este 6-7 körül. A rózsafüzért szoktuk, a fájdalmas rózsafüzért végeztük előtte, oszt utána mindig ezt szoktuk énekelni... Mindig, mindig tartjuk eztet...” (Farkas Jánosné Pénzes Margit, Hugyag, 1974. márc. 14.)

Magyar Elektronikus Könyvtár, 2017. április 14.


Újra fölszáll a páva!

2017-ben folytatódik a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató, ahová ezúttal a fiatalok és felnőttek jelentkezését várják. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Duna Televízió Zrt-vel, valamint a Hagyományok Házával közösen ötödször hirdeti meg a versenyt.

Hagyományok Háza, 2017. április 13.


Az NKA Népművészet Kollégiuma pályázata

2017. április 25-ig lehet pályázni az NKA-hoz a következő két témában: 1. Megyei, országos és nemzetközi hatókörű népművészeti nagyrendezvények, kiállítások, fesztiválok megrendezése. 2. Országos, regionális és megyei hatókörű népművészeti szakmai továbbképzések lebonyolítása.

Nemzeti Kulturális Alap, 2017. április 9.


Skanzen 50

Skanzen 50 címmel nyílt kiállítás a Skanzen Galériában. (Szentendre, Sztaravodai út) A rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 50 éves múltját, jelenét és jövőjét villantja fel

Szentendrei Szabadtéri Múzeum, 2017. április 7.


Néptáncünnepre készül Keresztúr

A székelykeresztúri lakosság egy kis szelete tudja csak, mekkora ünnepre készülődik a város méltán híres Pipacsok Néptáncegyüttese 2017. április 10-én. Tavaszköszöntő előadásra várják az érdeklődőket a kultúrházban, ahol a helybéliek mellett messziről jött vendégek lépnek színpadra.

2017. április 6.


Hétvégén lebbennek az alsószoknyák Szegeden

Az ország minden pontjáról, összesen negyvenkét együttes érkezik a XXVI. Országos Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválra Szegedre április 8-án.

Fidelio, 2017. április 5.


Beszélgetés Lengyel Sándorral

Csornai kincsesláda – városunk néptáncos élete című kötet, a csornai néptánc, és főképpen a Pántlika Néptáncegyüttes krónikája.

Rábaköz szíve, 2017. április 4.


Kodály, akiről jelenteni sem mertek

Sokat köszönhet a magyar kultúrtörténet Kodály Zoltánnak, aki később Bartók Bélával együtt azon fáradozott, hogy kiadják a népzenei gyűjtemény köteteit. Az Akadémia ugyan már 1833-ban határozott erről, ám a Kodállyal tanár-diák viszonyt ápoló Gombos Zoltán segítsége kellett ahhoz, hogy száz évvel a határozat után valódi lépést tegyen az Akadémia. Segített abban is, hogy Kodály és Bartók népzenei gyűjtői munkájához a gyűjtés hátterét megteremtse.

Kultúra.hu, 2017. április 4.


Dűvő Zenekar: Hátra van még a java
Szász József írása a Dűvő lemezbemutatójáról

Kodály és Bartók országában még ők saját maguk sem hitték volna el, hogy eljön az idő amikor a zeneakadémián is megszokottá válik a rendszeres népzenei koncert. Az a fórum, ahol a társadalom zenei művelésében igencsak magyar módra, az őt megillető helyére kerülnek az őseinktől örökölt zenei kincsek, motívumok, előadásmódok. A magyar zenei értelmiség által nemrég még lenézett, ám felbecsülhetetlen értéktárából ezúttal a Dűvő válogatott.

Facebook, 2017. április 3.


Éjszakai bál és koncert is lesz az országos táncháztalálkozón

Éjszakai bállal, a Boban Markovic Orkestar koncertjével és gálaműsorral is várják a közönséget a 36. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár szervezői április 21. és 23. között Budapesten.

kulturport.hu, 2017. április 2.