Folkrádió

Tallózó

Sosem a ládáknak gyűjtött a nemzet művésze

Nagyon divatba jöttem – mondja a tornácán üldögélve az immár 91 éves Kallós Zoli bácsi, amikor megkeressük Válaszúton. Nem csak arról szeretnénk faggatni, milyen érzés, hogy idén minden díjat elnyert, amit eddig még nem, hanem arról is, hogy kezdődött ez az értékmentés, és nehéz volt-e a Szekuritáte árgus szemei előtt néprajzosnak lenni.

Liget.ro, 2017. június 30.


Egy humanista polihisztor népzenekutató

Lajtha László 125 éve, 1892. június 30-án született Budapesten, polgári családban, édesanyja azonban Erdélyből származott, és ez alapjaiban határozta meg későbbi identitását, amely aztán szerteágazó életműve számtalan területén inspirálta. Lajtha László ugyanis nemcsak zeneszerző volt, hanem népzenekutató, zenepedagógus, zongoraművész, karmester, egyházzenész, hangversenyszerkesztő, zenei ismeretterjesztő, hangszertörténeti szakember, tudományszervező, a nemzetközi kultúrdiplomácia kiemelkedő alakja, aki még jogtudományi doktorátust is szerzett.

MNO Kultúrgrund, 2017. június 30.


Néptánc mint nyelv, amit csak anyanyelvi szinten szabad „beszélni”

Varró Huba 35 éves, de már 24 éve néptáncol. Volt a Maros Művészegyüttes művészeti igazgatója és koreográfusa is, ám ma már csak a táncoktatásnak szenteli az idejét. Úgy véli, a rábízott 600 gyerek óriási felelősséggel jár, a szórványban sokuknak közvetve magyar nyelvet is tanít.

Központ - Maros megyei hetilap, 2017. június 30.


Néptáncosok tábora Csopakon - A csoportok együtt dolgoztak és pihentek

Immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Városok-Falvak Szövetsége Néptánctábor Csopakon, melyre nyolc magyarországi településről érkeztek a csoportok.

Veszprém On-Line, 2017. június 28.


Középpontban a székely népviselet és néptánc

Ismét a csíksomlyói nyeregbe hívják a székely leányokat és legényeket, gyerekeket, szülőket és nagyszülőket az Ezer Székely Leány Napjára. A július 1-jei rendezvény tudnivalóiról, valamint a pénteki székely népviselet napjáról szerdán számoltak be a szervezők.

Székelyhon.ro, 2017. június 28.


Kétlépéses csárdás

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeinek fizetését rendezni kell, erre kínál éves állami támogatásuknál magasabb összeget a kormány. Az eredmény a minisztériumi tanácsadó együttesvezető, Zsuráfszky Zoltán érdeme.

Népszava, 2017. június 28.


Játssz a figurával – ha mersz!

A Vásárhelyi Forgatag részeként idén negyedjére szervezik meg az Erdélyi legényes- és verbunkversenyt, amelynek célja segítséget nyújtani a legényes és verbunk tánc minél magasabb színvonalú elsajátításában, ugyanakkor lehetőséget biztosítani a táncosoknak a megmérettetésre is.

Marosvásárhelyi Rádió, 2017. június 27.


Versenyből mozgalom

A Szól a fülemüle idei győztesei: táncospár kategóriában három első helyet osztott ki a zsűri: Lázár Alexa–Bocskai László, Kádár Vivien–Biki István, Szilágyi Nóra–Takács Ákos.

A néptáncegyüttes kategória győztese a Be­regszászi Rezeda Nép­táncegyüttes. A zsűri jutal­mazta az ungvári Csüllő Néptáncegyüttes, a Kisgejőci Néptánc­együttes, a Péterfalvi Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport kiscsoportja, illetve a Beregrákosi Néptáncegyüttes produkcióját is.
Hangszeres szólista kategóriában első lett Egresi Alex, második helyen végzett Marozsi Milán, a harmadik helyet pedig Botos Boglárka szerezte meg.

A hangszeregyüttes kategória nyertesei: 1. Kárpátaljai Népi Zenede, 2. a Beregszászi Nefelejcs Zenekar, 3. Salánki Tücsök Zenekar.

Kárpátinfo, 2017. június 25.


Népi kultúrát támogató programot indít a kormány

Az idei és a jövő évi költségvetésben összesen 7,5 milliárd forintot szánnak a Csoóri Sándorról elnevezett, a népi kultúrát támogató programot indít a kormány. Balog Zoltán miniszter szerint a teljes Kárpát-medencét lefedni igyekvő program célja a népi kultúra erősítése elsősorban vidéken; az amatőr, félamatőr együtteseket kívánják támogatni.

MTI, 2017. június 24.


Új kötet énekeseknek, citerásoknak!

Megjelent az új "hortobágyi daloskönyvünk", melyben 165 népdal kottája található jegyzetekkel, mutatókkal és CD-melléklettel. A 216 oldalas, álló A/4-es formátumú kötet anyagát 42 archív fotó illusztrálja, színesíti. A számos hortobágyi és Hortobágy-melléki népdal mellett sárréti és hajdúsági gyűjtések lejegyzései is megtalálhatók a kötetben, amelyek javarészt az 1970-es években kerültek rögzítésre a térség népzenekutatója - Bencze Lászlóné dr. Mező Judit - által.

DialekTon Népzenei Kiadó, 2017. június 23.


Ünnepi megemlékezés Lajtha László tiszteletére

A Hagyományok Háza Lajtha László születésének 125. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tart 2017. június 29-én, csütörtökön 17 órától, amely a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét (1056 Budapest, Váci utca 79.), innen közös zenés sétára indulunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, a sétát a Tükrös Zenekar vezeti.

Hagyományok Háza, 2017. június 23.


Ekete-pekete... hagyományörökítő tanfolyam pedagógusoknak

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével karöltve meghírdeti a 2017-es esztendő képzéseit, "Dezvoltarea competențelor prin Transmiterea Tradițiilor Populare" címmel. A képzés fő célja a romániai magyar pedagógusok ismereteinek bővítése a néptánc, népzene, néprajz, kézművesség, drámapedagógia és népi gyermekjátékok területén és ezek gyakorlatba ültetése, valamint rendszeres használata az oktatásban.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2017. június 21.


Ahogy a cigányok általában, én is ösztönből énekelek

Aki hallotta már Lakatos Mónika évszázadok öröméből és fájdalmából táplálkozó, zsigeri énekét, és az oláh cigány zenét összetéveszthetetlen ízzel játszó Romengo sodró muzsikáját, az tudja, hogy felejthetetlen zenei élményről beszélünk. Júliusban megjelenő legújabb lemezükről beszélgettünk, amin Lakatos Mónika szólóban énekel hallgatókat.

Ritmus és Hang blog, 2017. június 20.


A gyerekek viselkedésén érződik a néptáncoktatás hatása

Ha a kicsi gyerek megszereti a néptánccsoport közösségét, és szívesen vesz részt az oktatásokon, az élete részévé fog válni a néptánc – véli Szász Ferenc, a Hóvirág Néptáncegyüttes vezetője.

Székelyhon.ro, 2017. június 20.


Szól a fülemüle - Kárpátaljai tehetségkutató döntője
Beregszász

Harmadik alkalommal került sor idén a Szól a fülemüle tehetségkutató verseny döntőjére június 18-án, melyet a „Genius” Jótékonysági Alapítvány szervezett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában.

Kárpátalja.ma, 2017. június 19.


Szigeten élünk

Ezzel a címmel rendezett flashmobot a Sziget Táncegyüttes a történelmi Máramaros vármegye egykori központjában, Máramarosszigeten.

Folkrádió, 2017. június 14.


Hármas ünnep, három napon keresztül

Különlegesnek ígérkezik az idei Csillagocska Családnap, mely ezúttal is a testi-lelki egészség jegyében zajlik. A péntektől vasárnapig tartó rendezvény részleteiről a szervezők számoltak be

Erdély Online, 2017. június 13.


Kényelmesebb helyszínnel, erősebb népzenei vonallal készül a Double Rise

Élhetőbb fesztiválhelyszínt, több nappali programot, erősebb folkprogramot, ugyanakkor új zenei műfajok bevonását ígérték a torockói Double Rise fesztivál szervezői a Székelykő lábánál tartott keddi sajtótájékoztatójukon. A második alkalommal megszervezett összművészeti fesztivál június 29-től július 2-ig, csütörtöktől vasárnapig tart.

Maszol, 2017. június 13.


Népzenei kavalkád Beregszászban

Csík zenekar A Kossuth-díjas Csík zenekar 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt közel három évtized alatt több rangos zenei díjjal tüntették ki a kecskeméti formációt. Munkájuk elismerését jelzi a Fonogram díj, melyet 2007 elején érdemeltek ki az aranylemezként számon tartott „Senki nem ért semmit” című albumért világzene kategóriában. Az együttes nemrégiben Beregszászban is fellépett. A fantasztikus koncert után frontemberükkel, Csík Jánossal beszélgettünk.

Kárpáti Igaz Szó, 2017. június 12.


Záró Virágvölgyi-tanfolyam

Június 18-án, vasárnap délelőtt 10-kor kezdődik a félév utolsó vonós tanfolyama Virágvölgyi Mártával az Óbudai Népzenei Iskolában. Széki és magyarpalatkai muzsikát tanulhattok, gyakorolhattok ezúttal is. Jó felkészülés a nyári táborokra. Gyertek!

2017. június 12.


Néptáncosok, fazekasok, kézművesek Mezőmegyeren

Nem pusztán népzene, annál jóval több – így foglalhatnám össze egy mondatban a III. Kárpát–medencei Magyar Népzenei Találkozót. Mindamellett a nyilvánvaló cél mellett, hogy a népzenét kívánja népszerűsíteni a háromnapos rendezvény, a szervezők komoly hangsúlyt fektetnek a tudásközvetítésre, az ifjúságnevelésre és a közösségfejlesztésre is. Mindezt teszik egy elvarázsolt külvárosban, Mezőmegyeren az Arany János Művelődési Ház udvarán.

Békés Megyei Hírlap, 2017. június 9.


Tűzön-vízen át táncoltak a Wojtyla téren

Az ötven tagot számláló táncegyüttes egyik csoportja látogatott el a szociális intézménybe, ízelítőt adva gazdag repertoárjukból. Tagjaik zömmel olyan felnőttek, akik gyermekként nem férhettek közel a népi dallamok világához, ezért felnőtt fejjel kezdtek néptáncot tanulni az egyesület égiszén belül, három oktató pár segítségével, akik a Kecskemét Táncegyüttes tagjai.

Kecskemét Online, 2017. június 9.


Csabától a világhírig - Rábai Miklósra emlékeztek

Forján János, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium iskola egykori diákja és Erdélyi Tibor, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa volt a díszvendége A Rábai Miklós útja Békéscsabától a világhírig című megemlékezésnek, amelyet az iskola és baráti köre hívott péntekre össze.

Békés Megyei Hírlap, 2017. június 9.


Táncház – kamaszoknak!

Kamasztáncház indul június 9-én a Sarjú Banda közreműködésével. Nemcsak sok tánc, hanem különböző programok, és persze remek szórakozási lehetőség is várja a 12-18 éveseket.

KultúrPart, 2017. június 9.


"Tényleg komoly, amit leműveltünk" - A nép- és világzenei színtér a Facebookon

A magyar nép- és világzenei színtér túlnyomó részének internetes jelenléte leginkább a Web 1.0 korszakában maradt meg – ami akkor is baj, ha ebben amúgy meglepően jók az ide tartozó előadók. Ebben a cikkben azt nézzük meg, miért lenne fontos átlépni egy új paradigmába, és összefoglaljuk az általunk végignézett 36 előadó Facebook-jelenlétéből levont tanulságokat.

Ritmus és Hang blog, 2017. június 7.


Válaszúti népzene – 25 éves a Kallós Zoltán Alapítvány

Ünnepélyes keretek között, a magyar kormány, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége, a székesfehérvári egyházmegye, a honi néprajzkutatók, népzenészek, a népi kultúra legendáinak jelenlétében avatták fel Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány által gondozott Múzeumot és Néprajzi Központot.

szekesfehervar.hu, 2017. június 5.


III. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó

Mezőmegyer. Futó Zsolt, a rendezvény ötletgazdája kérdésünkre elmondta: ahogy eddig, most is a magyar népzenéé lesz a főszerep. Szeretnék, ha minél több magyar népzenét hallgatnának az emberek, ezért is hívták életre a rendezvényt.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. június 4.


Ma is kelendő a gulyástudás
Hortobágy

A hagyományt napjainkban is élő pusztai emberekről, tevékenységükről szólt a szombat.

Hajdú Online, 2017. június 3.


Kutszegi Csaba: Most valami egészen mást?
24. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválról

…bármilyen messzire is mutat a határátlépés, a néptáncban egyebek mellett az a jó, hogy mindig van visszaút, sőt: merész újításokat felmutató életutakban is igen hasznos és javallott az időközönkénti rendszeres visszatérés a tiszta forráshoz.

tánckritika.hu, 2017. június 3.


Elhunyt Szitnyai Jenő

Életének 71. évében rövid betegség után elhunyt Szitnyai Jenő, a közszolgálati újságírás meghatározó személyisége. Szitnyai Jenő a Folkrádiót kezdetektől támogatta, tanácsaival segítette. Hiányozni fog.

2017. június 1.


I. Kalotaszegi Prímásverseny

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a Méra World Music fesztivál 2017-es kiadásának keretében meghirdeti az I. Kalotaszegi Prímásversenyt. Jelentkezési határidő: 2017. június 26.

Hagyományok Háza, 2017. június 1.