Folkrádió

Tallózó

Tánctábor Aknaszlatinán

Katolikus közösségi testvérkapcsolat keretében látogatott a Budapesttel szomszédos Csömörről Aknaszlatinára a Csömöri Petőfi Sándor Művelődési Egyesület két tánccsoportja, és valójában egy harmadik is, a szeniorok, akik egy héten keresztül tanították magyar néptáncokra a kárpátaljai sóbányász-település fiataljait.

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. július 26.


Néptáncpedagógus kerestetik
A pályázat elbírálásának határideje: 2017. augusztus 31.

A tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola pályázatot hirdet néptáncpedagógus munkakör betöltésére.

2017. július 26.


Hégli: Hagyományból se verjük az asszonyt

Ismét Avignonban tölti a júliust az Ifjú Szivek Táncszínház. Hégli Dusan tavaly készült koreográfiájával, a Finomhangolással hívták meg. A közönség érdeklődése lankadatlan, szinte minden este telt ház, vastaps. Azért az előadásért, melyért megkapta Az évad alkotója díjat a magyar Táncművészek Szövetségétől.

Új Szó, 2017. július 25.


Elhunyt Štefan Nosáľ

Szombat este hatalmas veszteség érte a szlovák néptáncot. Elhunyt Štefan Nosáľ, a Lúčnica együttes legendás vezetője, koreográfusa, a hazai népi kultúra egyik legnagyobb tudású, legismertebb és legelismertebb szakembere, a folklór lelkes propagálója.

Új Szó, 2017. július 24.


Körtéfa Kézműves Nyári Tábor Ipolybalogon

A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya (CSNTV) idén első alkalommal szervezte meg kézműves és néptánc táborát Ipolybalogon, ahová a járás különböző pontjaiból érkeztek érdeklődő magyar diákok.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. július 24.


Székelyföldi Tánctábor Felsősófalván – egy hétig ropták

Szünet nélkül ropták a figurákat a huszonharmadik Székelyföldi Tánctábor alatt Felsősófalván, nappal oktatáson, éjjel pedig táncházban perdültek a fiatalok és idősek egyaránt. Szombaton gálaműsorral, alsósófalvi lakodalmi szokásokkal és egy utolsó táncházzal búcsúztak egymástól a táborozók.

Székelyhon.ro, 2017. július 24.


Százan zenélnek együtt a népzenei táborban

Mintegy százan zenélnek együtt a Tisza ’83 Nyári Népzenei Továbbképzése keretében a kecskeméti Gáspár-középiskola kollégiumában.

Baon, 2017. július 22.


A zene tartott meg minket
Beszélgetés Pál István Szalonnával (2. rész)

Pál István Szalonna még csak 36 éves, de tucatnyi rangos kulturális kitüntetés tulajdonosa. 11 évesen, 1991-ben a Tisza Együttessel Pro Cultura Hungarica díjat, az 1993-as Ki Mit Tud?“döntőn a Duna Televízió különdíját nyerték el. 1999-ben lett a népművészet ifjú mestere, 2000-ben Hamburgban Európa-díjat kapott, 2006-ban az év előadója lett, 2010-ben az év népzenei albumáért Fonogram-díjat nyert. 2007-ben a Magyar Állami Népi Együttessel Prima Primissima közönségdíjat kaptak. 2010-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, 2015-ben Liszt Ferenc-díjat vehetett át.

Kárpáti Igaz Szó, 2017. július 21.


Nagy-Sándor Zsuzsa: A falutól a nagyszínpadig
A magyar népdaléneklés útja

Amerikai barátaimmal egy magyar népzenei koncertről brooklyni lakásunkba hazatérve az autentikusság fogalmáról beszélgettünk a népdaléneklés kontextusában. Főképp arról a folyamatról esett szó, amelynek során a népdalok az eredeti paraszti kultúra közegéből az idők folyamán hagyományőrzők, gyűjtők, és profi énekesek „autentikus” közvetítésével a nagyvárosok színpadjain, mint művészeti formák születtek újra, és így eljuthattak a világ minden pontjára, ahogy hozzánk, New Yorkba is aznap este. [Egy angol cikk fordítása]

Ritmus és Hang blog, 2017. július 19.


Magas színvonalú hagyományőrzés a péterfalvi népzene-, néptánc- és kézművestáborban

Közel egy héten keresztül néptáncoltak, énekeltek, kézműveskedtek és zenéltek mindazok, akik részt vettek a 22. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestáborban Péterfalván. Összesen 230 fő jelentkezett idén határon innenről és túlról a hagyományőrző programra.

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. július 19.


Gubbantós Népművészeti Fesztivál
Felhívás!

Uszód Község Önkormányzata szeretettel meghívja a bács-kiskun megyei magyar és nemzetiségi néptáncegyütteseket Gubbantós Népművészeti Fesztivál keretei között megrendezésre kerülő Regionális Néptánc Találkozóra.

Folkrádió, 2017. július 18.


A pajtafesztiválon továbbra is a minőség az igazi érték
Kiscsősz

Nemzetközi minőségű és értékű fesztivált rendeztünk annak ellenére, hogy nem százezres a látogatók száma. Mindig arra törekedtünk, hogy a megfelelő közönség érkezzen ide - foglalta össze Kovács Norbert Cimbi a pajtafesztivál tapasztalatait.

Veszprém On-Line, 2017. július 17.


Országos fesztiválon is eredményesen szerepelt a Tördemic Néptáncegyüttes
Badacsonytördemic

A sok kitartó és áldozatos munka ismét meghozta gyümölcsét. Az elmúlt évi eredményes Fölszállott a páva országos tehetségkutató versenyen elért sikereik után ismét remekeltek a Tördemic Néptáncegyüttes fiatal tagjai.

Veszprém On-Line, 2017. július 17.


Egyre népszerűbb a néptánctanulás

Egyre népszerűbb a néptánctanulás a gyerekek körében is Erdélyben, ahol a táncháznak nagy hagyománya van. Maros megyében a rendszerváltás előtt is működött népi együttes és ma már több ezer gyerek tanul táncolni szabadidejében.

HírTV, 2017. július 16.


Mindig Visk marad az otthonom
Beszélgetés Pál István Szalonnával

Nem volt kérdés, hogy a zenei pályát választja Minden közösség büszke azon tagjaira, akik kikerülve a világba, híressé váltak. Pál István Szalonna, Viskről indulva a magyar népzene legismertebb személyiségei közé jutott: a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása és 2005 óta a vezetője. Szalonna és Bandája a televízió népi kultúrával foglalkozó műsorainak és a Kárpát-medence nagy rendezvényeinek állandó szereplője.

Kárpáti Igaz Szó, 2017. július 14.


Esztergomban flash mobbal hívták fel a figyelmet a néptánc jelentőségére

Az alsós és felsős gyerekek az utca közönségét is bevonva, óriási sikerrel ropták a táncot a Szent István téren és a Széchenyi téren július 13-án délután. A Mindszenty iskola által szervezett, közel száz fős nyári diáktábor immár tizenegy éve várja a magyar néptánc, illetve népművészet, néphagyomány iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat.

InfoEsztergom, 2017. július 14.


I. Kárpátaljai Táncházzenészek Találkozója

A XXII. Kárpátaljai Népzene, Néptánc és Kézműves Tábor idén is új kezdeményezéssel lepte meg az autentikus népi zenét képviselő hagyományőrzőket. Míg tavaly az ifjú tehetségek bemutatkozása felé fordult a figyelem, ebben az évben a kárpátaljai táncházzenészek gyűltek egybe július 12-én a péterfalvai művelődési házban, hogy szakmai zsűri előtt mérettessenek meg.

Kárpátinfo, 2017. július 13.


Kezdetét vette a 22. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor

Közel 200 fővel nyitotta meg kapuit immáron 22. alkalommal a Péterfalván évente megrendezésre kerülő hagyományőrző tábor. Az egyhetes komoly képzés során a fiatalok és a szépkorúak is találhatnak kedvüknek megfelelő szórakozási lehetőséget.

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. július 11.


„Táncolni, dalolni se szégyell”*

Az Öt kontinens-egy nemzet, a világban élő magyarok magazinja július 22-én a tánc és a zene távoli magyar világáról vetít érdekes riportokat. A nézők elsőként Schaffer Frigyessel, az ausztráliai Perth-i Magyar Közösség elnökével találkozhatnak. Az örökifjú vezető nyolcéves kora óta táncol, és harmincöt éve segít mindenkinek – az anyaországtól tizenötezer kilométerre – ápolni a magyar hagyományokat.

Erdély ma, 2017. július 11.


Szép Zalában születtem…

Muravidéki magyar, szlovén, horvát és zalai beás cigány dallamok is helyet kaptak a tízéves Zala zenekar tavasszal megjelent, első lemezén. A változatos zenei anyag a sokszínűség mellett is a közös nevezőre hívja fel a figyelmet: az egykori vármegye területén élő népcsoportok nemcsak egymás mellett éltek, hanem egymás kultúrájára is hatottak. A CD-t a napokban Kiskanizsán is bemutatták.

Kanizsa Újság, 2017. július 10.


Hagyományainkat nem ápolni kell, hanem művelni
..ezt szolgálja a Lépésház. És nem csak…

Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület vezetője azzal a céllal álmodott egy merészet három évvel ezelőtt, hogy megépítsen egy olyan házat, ahol kézművesek állíthatják ki portékáikat, régi mesterségek fortélyait lehet oktatni, gyerekek táborázását szolgálja, kulturális eseményeknek adjon otthont...

Szatmar.ro, 2017. július 9.


Segítség! – Rekordkísérlet Rozsnyón, őrtornyot ölelnek a néptáncosok

Holnap délután különleges eseményre készülnek a rozsnyóiak, helyi folklórcsoportok közreműködésével élő körláncot terveznek Rozsnyó jelképe, az őrtorony köré vonni. A rendezvénybe bekapcsolódik a Borostyán Néptáncegyüttes és a Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttes is.

Bumm.sk, 2017. július 8.


Félezren táncolnak a Vizes VB megnyitón

Magyarország összes hivatásos néptáncegyüttese és több amatőr táncegyüttes fogott össze, hogy az egész világnak megmutassa a magyar néptánc tánctechnikai bravúrjait és azt a gyökereinkben rejlő, nemzedékről nemzedékre átörökített mély érzést, melyet a mai magyarság közvetít a világ felé táncmozdulatokon keresztül.

Promenád, 2017. július 7.


Magyarország összes hivatásos néptáncegyüttese és több amatőr néptáncegyüttes is fellép a vizes világbajnokság megnyitóján

Félezren táncolnak egyszerre a 17. FINA Világbajnokság július 14-ei budapesti megnyitóján: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának; a művészek a Duna vizén lévő színpadon lépnek fel.

MTI, 2017. július 7.


Botrány a kultúrdiplomáciában: lerománozzák a magyar néptánc zenéjét?

Román dallamoknak titulálják a magyarok lakta kalotaszegi Méra legényes táncának muzsikáját a Világörökségbe felvett romániai férfitáncokat bemutató videón. Mit mondanak a szakértők? Nem azt, amire elsőnek számítanánk. Ráadásul nem csak egy román-magyar vitára derült fény az ügyben, hanem egy magyar-magyar generációs nézeteltérésre is. Utánajártunk a kultúrdiplomácia valóságának.

Mandiner, 2017. július 6.


A széki holland
Michel van Langeveld

Két évtizeden át a néptáncok rajongójaként és a néphagyományokat megörökítő amatőr fotósként járt vissza évről-évre Székre, a holland Michel van Langeveld.

Tudósítók.hu, 2017. július 6.


A népzenét egy nehezen betörhető várfal veszi körül.

Konkoly Borbála 14 éves kora óta készül a Zeneakadémiára. Az idén diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék népi ének szakán, ahol előadóművészetet és pedagógiát tanult. Ez magában nem lenne túl érdekes, de szakdolgozatának témája már annál inkább: „A magyar népzenei előadó művészet helyzete a zeneiparban”. Kíváncsivá tett.

Ritmus és Hang blog, 2017. július 6.


XIII. Kiscsőszi Pajtafesztivál

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület tizenharmadik alkalommal szervezi meg a pajtafesztivált. A rendezvénysorozat idején az egész település színpaddá változik, házak udvarán is zajlanak az események. A rendezvényre a tengeren túlról is érkeznek egykori magyarok leszármazottai, akik generációk óta őrzik őseik táncait, dalait.

Ajkai szó, 2017. július 5.


Megérkezett Taiwanra a somorjai Csali

Péntek reggel indult útnak a Csali Gyermek Néptáncegyüttes Taiwanra, ahol a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató verseny nyerteseiből létrejött Páva Magyar Nemzeti Gyermek Néptánc- és Zenei Együttes tagjaként lép színpadra a rangos Yilan International Children’s Folklore Festival nevű nemzetközi gyermek folklórfesztiválon.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. július 3.


Kincseket találtunk a Felvidéken, Várhosszúréten

Rangos elismerésben részesült a várhosszúréti Gömöri Kézművesek Társulása. A díjat és oklevelet a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetőjétől, Kékedi Lászlótól vehette át a társulás elnöke, Nagy György.

Hírek.sk, 2017. július 2.