Folkrádió

Tallózó

Filmzenei és operaműsorokkal, tehetségkutatóval és Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegve készül a Bartók Rádió az őszi műsorrendre

Magyarország klasszikus zenei rádiója a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltánra emlékezik. Az európai hírű, a magyar zenei életet alapjaiban meghatározó Kodály Zoltán - a komolyzenei közszolgálati adó névadójának társa - sokrétű, szerteágazó és fáradhatatlan munkásságának köszönhető, hogy Magyarország ma is ismeri tájegységének népzenei hagyományait és örökségét. Kodály Zoltán életét, zenepedagógiai tevékenységét és grandiózus zeneszerzői életművét szeptember 4-től hétfő esténként Évfordulók című műsorában 11 részben mutatja be a Bartók Rádió.

OTS, 2017. augusztus 31.


Hétvégén Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok

Ismét megpezsdül az élet a dél-bihari szórványban, a Belényesi-medencében, ahol idén immár ötödik alkalommal szervezik meg a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat. A idei rendezvények Belényesújlakon, Köröstárkányban, Várasfenesen és Belényesben zajlanak.

Varadinum.Ma, 2017. augusztus 31.


Hagyományőrző táncház Haláboron

A KMKSZ Halábori Alapszervezetének szervezésében immáron másodszor tartottak hagyományőrző táncházat Haláboron.

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. augusztus 30.


Az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium közleménye

Megalakult a magyarországi hivatásos táncművészet fiatal, pályakezdő alkotóit, koreográfusait, előadóművészeit évente 100 millió forinttal támogató Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium.

Nemzeti Kulturális Alap, 2017. augusztus 30.


Néptáncosnak tanul a 15 éves Kata - egyenesbe jött a Bánfi család élete

Székkutas - Nagyot fordult a székkutasi Bánfi család élete, miután négy éve karácsonyi akciónkban pénzt és rengeteg ajándékot kaptak. Az akkor 11 éves kislányuk, Bánfi Kata jelentkezett a Lapcom Média Alapítvány felhívására. Az adományokból kifizették adósságaikat, bővítik házukat, Kata a csabai szakgimnáziumban tanul tovább.

Délmagyarország Online, 2017. augusztus 29.


Néptánc és népzene tábort zártak Setétpatakon

A néptánc úgy az igazi, ha azok alatt, akik járják, recseg a deszka, porzik a padló. Igaz az is, hogy ilyen tevékenységet a legritkább esetekben szokás a negyedik emeleti tömbházlakásban tartani, hisz nem csak az alsó szomszéd lelki békéje, hanem a vakolat is megsínylené a tevékenységet. Lezárult a Sic Art Egyesület és a Művészeti és Népiskola setétpataki néptánc és népzene tábora.

Maszol, 2017. augusztus 29.


A Csezege zajos sikere
Paloznak

Négy napon át a településen látták vendégül, az erdélyi testvértelepülésről, Pálpatakáról érkezett Csezege Néptánc-együttest. Néptáncbemutatójuk zajos sikert aratott a tájház udvarán.

Veszprém On-Line, 2017. augusztus 27.


Hét és fél milliárd a népi együtteseknek

Hét és fél milliárdot, eddig sosem látott összeget szán a kormány hazai és határon túli magyar népi együtteseknek a Csoóri Sándor Programon keresztül.

Népszava, 2017. augusztus 25.


Együttélésben néptánc továbbképzés Kiscsőszön
A jelentkezés határideje: 2017. szeptember 11.

Idén a vajdasági magyarok és a magyarországi délszláv kisebbség táncos
kultúráját hasonlíthatják össze a szerencsés jelentkezők. Az oktatásra
kiváló szakembereket kértünk fel, emellett garantáljuk, hogy a kísérő
programok is nagyon jó hangulatot teremtenek majd.

Folkrádió, 2017. augusztus 24.


Néptáncforgatag a Rhédeyben

Vasárnap délután a Nyitott ablak Európára című rendezvényen belül néptáncgálát tartottak a Rhédey-kertben, amelyen tizenegy népdalegyüttes és néptáncegyüttes közel 250 tagja lépett fel a színpadon.

Erdély Online, 2017. augusztus 23.


Idén is várjuk a jelentkezőket a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójára

Idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját a szentendrei Skanzenben és a szakmabeliek részére a Pap-szigeti Kempingben. Sok szeretettel várjuk a zenészek, énekesek jelentkezését a nyílt és a szakmai napra egyaránt.

Hagyományok Háza, 2017. augusztus 23.


Őszi hangszeres hétvége az Ambrozsoky-tanyán

Moldvai és gyimesi hangszeres hétvége lesz Sárospatakon szeptember 8-tól 10-ig. Hegedű-, furulya-, koboz-, gardon- és dobtanítás több szinten. Jelentkezni augusztus 25-ig lehet az ambrozsokyadmin@gmail.com címen.

2017. augusztus 23.


Épül a Hagyományok Háza Erdélyben is

Aki a népzene, néptánc, néphagyományok szerelmese, annak biztosan nem kell bemutatni a Hagyományok Házát, amely a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és tovább éltetésére létrehozott nemzeti intézmény, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2001. január elsején alapította.
A Hagyományok Háza nevet azonban egyre gyakrabban halljuk már Erdélyben is, ugyanis egy erdélyi hálózata épül – erről mesélt nekünk Kovács Annamária, a hálózat képviselője.

Székelyhon.ro, 2017. augusztus 21.


Néptáncpedagógus állás - Tiszafüred
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 30.

A tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola pályázatot hirdet néptáncpedagógus munkakör betöltésére.

2017. augusztus 21.


Kun hagyományok kulturális fesztiválja a budapesti Vajdahunyadvárban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum programkínálata szeptembertől új kulturális fesztivállal bővül. A Magyarországi népcsoportok kulturális bemutatkozása program keretében ezentúl minden évben egy-egy magyarországi népcsoport kultúráját, hagyományait és tárgyi világát ismerhetik meg a hazai és külföldi érdeklődők. Első alkalommal, szeptember 2-3-án a kun népcsoport hagyományai állnak a középpontban.

Temesvári hírek, 2017. augusztus 17.


Mérnök, néptáncos és tanár, de nincs identitászavara
László Csabával beszélgettünk

Mérnökként kezdte, de már egyetemistaként elkezdett gyűjteni, filmezni az idős táncosok mozdulatait. Tanár lett, és végül a tanárból olyan koreográfus, aki táncosgenerációkat nevelt ki, táncegyütteseket alapított. László Csabával beszélgettünk a Pipacsok és több, szintén neves, általa meglapított néptáncegyüttesről, a munkásságáról és a néptánc mai szerepéről.

Liget.ro, 2017. augusztus 16.


Csütörtökön kezdődik a Minden Magyarok XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztiválja

Négy nap, amikor minden a néptáncról és a népzenéről szól – ez a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja. A gyulai rendezvényen tíz magyar (köztük három határon túli) és négy külföldi együttes összesen közel négyszáz fellépője szórakoztatja a közönséget augusztus 17-20. között.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. augusztus 16.


„Szavak nélkül imádkozni”
Lezárult a VII. Nagyberegi népzenei és néptánc tábor

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány szervezésében 2017. augusztus 7-12. között került megrendezésre a Nagyberegi népzenei és néptánctábor, melynek a hagyományokhoz híven, ezúttal is a Nagyberegi Református Líceum adott otthont.

Kárpátinfo, 2017. augusztus 15.


A csárdásra a legényes a jutalom, a legényesre meg a csárdás

Gálaműsorral ért véget a VI. Kalotaszegi Vándor Néptánctábor Mérában. Elsősorban a régió gyermek- és ifjúsági tánccsoportjai vándor táboroztak itt, de érkeztek résztvevők máshonnan is.

Kolozsvári Rádió, 2017. augusztus 14.


Így hasít Hongkongban a magyar néptánc – Kenneth Tse a Mandinernek

Nagyszabású műsorral és turnéval ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a hongkongi Knack Cordial Folk Group, amelynek a magyar néptánc a specialitása. A 2018-as műsor vendégei a Hungarian FolkEmbassy népzenekar és Kubinyi Júlia népdalénekes lesznek. A tánccsoport vezetőjével, Kenneth Tsevel a Kobuci táncházban találkoztunk; őt kérdeztük arról, miért is érdekli a kínaiakat a magyar néptánc.

Mandiner, 2017. augusztus 9.


Ahol több generáció táncolt már

A tusnádfürdői Gyöngyvirág Néptáncegyüttes a fürdőváros egyik meghatározó kulturális csoportja, nem egy hivatásos táncos is kikerült már innen, ugyanakkor több „gyöngyvirágos” generáció nőtt már fel. A néptáncegyüttes két lelkes vezetője, Zólya Ilona és Zólya Zoltán több évtizede egyengeti a népi kultúra felé a fiatalok útját.

Székelyhon.ro, 2017. augusztus 8.


Hetedszer kezdődött népzenei és néptánctábor Nagyberegen

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány immár hetedik alkalommal rendezte meg népzenei és néptánctáborát, amelynek a Nagyberegi Református Líceum ad otthont.

Kárpátalja.ma, 2017. augusztus 8.


Idősebbek a felcsíkit, a fiatalabbak az örkőit
Körösszakál

Megemlékeztek a nemrég elhunyt Fodor Józsefről, aki az eddigi a néptánc táborok szervezője volt.

Hajdú Online, 2017. augusztus 8.


Bartók a csűrben – interjú a Söndörgő együttes vezetőjével

Milyen hangszer a tambura, miben különbözik a nyugat-európai világzenei modell a magyarországitól, és működhet-e egy klasszikus Bartók-mű a csűrben? Mindez a mérai Szarka-telek mögötti gyümölcsösben került szóba, ahol Eredics Áronnal, a Söndörgő zenekar prímtamburásával és ütősével beszélgettem.

Maszol, 2017. augusztus 8.


Felvidéki Folktábor 2017-ben is Ipolyszakálloson

2017. augusztus 8-a és 13-a között újra Ipolyszakálloson kerül megrendezésre a Felvidéki Folktábor a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezésében. A tábor központja a Méhecske Panzió, az oktatások és esti programok helyszíne a kultúrház. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

atempo.sk, 2017. augusztus 8.


Jövő hétvégén rendezik a VI. Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált Pécsett

Az idén tíz éves Déli Kapu Folklórszövetség régiós szakmai szervezetként augusztus 17-19-ig hatodik alkalommal szervezi meg nemzetközi programját, a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált Pécsett.

Pécsi Újság, 2017. augusztus 8.


Adatlap népdalkörök és népzenei együttesek részére

A Csoóri Sándor Program keretén belül elkészített, népdalkörökre és népzenei együttesekre vonatkozó regisztrációs adatlapot az érdekeltek az alábbi hivatkozáson találják, amelyet 2017. augusztus 13-ig lehet kitölteni és beküldeni.

Táncház Egyesület, 2017. augusztus 8.


Csángók, Jászberény, szerelem

2017. augusztus 8-13. között rendezik meg a hagyományos Csángó Fesztivált Jászberényben, ahol a rendezők, a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes vendégeként közel 60 program, 1000 közreműködő várja az érdeklődőket hat napon át.

Folkrádió, 2017. augusztus 7.


Eddig be nem mutatott erdélyi táncrendeket adnak elő Magyarországon

A 2010-es években gyűjtött, és még be nem mutatott erdélyi táncrendeket ad elő az erdélyi Kisfülpös táncegyüttese szombaton Szekszárdon, a műsorban szerepelnek a legismertebb vajdaszentiványi, széki táncfüzérek. A Verőfény táncegyüttes a Babits Mihály Kulturális Központ előtt egyórás műsorban öt táncrendet ad elő, a széki és vajdaszentiványi mellett lesz magyarpalatkai, küküllőmenti legényes és szászcsávási cigánytánc is – mondta Simon Szabolcs, a csoport vezetője az MTI-nek.

Temesvári hírek, 2017. augusztus 4.


2 pályázat 5 témában a Halmos Béla Program keretében

2017. augusztus 30-ig lehet pályázatot beadni a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium felhívására. A pályázat témája lehet többek között koncert, koncertsorozat, néptáncegyütteseknek koreográfiazene, konferencia, népzenei képzési program, kiadvány, rendszeres táncház és folkklub.

Nemzeti Kulturális Alap, 2017. augusztus 3.


A Junior Príma díjas Kiss Balbinat Ádám nyerte az I. Kalotaszegi Prímásversenyt

Az idei Méra World Music Fesztivál, keretében hirdette meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület az I. Kalotaszegi Prímásversenyt, melyre 16 és 35 év közötti, az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűsök jelentkezhettek.

Hagyományok Háza, 2017. augusztus 3.


Hét országból érkeznek néptáncosok Kolozs megyébe

A Szent István-napi Néptánctalálkozó idén is népviseletbe öltözött fiatalokkal tölti meg Kolozsvárt, és nem csak.

Főtér, 2017. augusztus 2.


Aggodalmas tekintetek a világzenén
Amiről (és amit) a world music ipar hallgat

Rövid kritikai áttekintés a világzenei ipar történetéről és jelenlegi helyzetéről. Czeglédi Alexandra cikke a budapesti világzenei kiállítással (WOMEX) kapcsolatos Közép-Kelet-európai jelenségről gondolkodik.

Ritmus és Hang blog, 2017. augusztus 1.


Elhunyt Bíró József „Jaffás”

Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy Bíró József (vagy, ahogy sokan ismerték, becézték: Jaffás) többszörösen kitüntetett kiváló táncművész, a Szabolcs Néptáncegyüttes Krúdy-díjas művészeti vezetője 2017. július 29-én tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Szabolcs Néptáncegyüttes, 2017. augusztus 1.