Folkrádió

Tallózó

Erdélyi népzene tömören, pontra téve – az Üsztürü cimbalmosa a Mandinernek

Csak kívánni tudom más műfajban alkotó zenészeknek, hogy úgy egy az egyben, közelről vegyenek részt valamiben, mint mi, népzenészek” – mondja Szász József, az Üsztürü zenekar brácsása és cimbalmosa a Mandinernek. Szásszal az Üsztürü és a Heveder zenekar legújabb, USB-sztikken megjelentetett lemezéről, a Csávásiramról beszélgettünk. A zenész hozzáteszi: szerinte a mai társadalomban nehéz megütni azt a szintet, amit régen a faluban tudtak – „amikor egy közösséghez formálódik a zene, és a zenéhez formálódik a közösség”, és „együtt megy a zene, a tánc, az ének, az életforma

Mandiner, 2017. szeptember 30.


Hamarosan néhány napig „a néptánc fővárosa” lesz Nagyvárad

Négy nap, hat előadás, százharminc táncos: október 12-15. között Nagyvárad lesz a néptánc fővárosa. A 2012-es nagy sikerű kiadás után ismét a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese a házigazdája az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának.

Transindex, 2017. szeptember 29.


Hagyományaink tartanak meg bennünket, nem mi a hagyományainkat

A Sodró népzenei együttes szervezésével a Hagyományok Háza Hálózat szakmai koordinációjával és a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének társszervezésében szeptember 27-én ismét megnyitotta kapuit a jól ismert folkkocsma programsorozat.

Kárpátinfo, 2017. szeptember 29.


A táncos lesz az előtérben a táncfesztiválon

Október 12-15. között tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját (EHTET), ezúttal Nagyváradon. Az idei fesztivál mottója “A táncos előtérben”, hiszen ezt a műfajt lényegében a táncosok teszik igazán élővé.

Erdély Online, 2017. szeptember 28.


Nyugat-Magyarországi Néptáncantológia Dr. Pesovár Ernő emlékére
Jelentkezési határidő:2017. november 03.

A rendezvény célja: A Nyugat-Magyarországi régióban működő ifjúsági, felnőtt, hagyományőrző, nemzetiségi néptáncegyüttesek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a régióban működő néptáncegyüttesek, művészeti iskolák szakmai szemléje, lehetőség nyújtás tapasztalatok gyűjtésére, minden korosztálynak.

Körmend.hu, 2017. szeptember 28.


Húsz éve kezdődött az Utolsó Óra népzenei gyűjtés

Az Utolsó Óra elnevezésű program a Kárpát-medence egységes hangszeres népzenei gyűjtésére törekedik. Az évforduló alkalmából a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház szeptember 30-án jubileumi programsorozatot indít.

Békés Megyei Hírlap, 2017. szeptember 27.


„A néptáncnak elő kell törnie belőlünk” – beszélgetés a 40. Erdélyi Táncháztalálkozó főszervezőjével

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte 40. évfordulóját Székelyudvarhelyen az erdélyi táncházmozgalom az elmúlt hétvégén. A több mint száz zenészt, több mint ezer táncost fölvonultató Erdélyi Táncháztalálkozó főtámogatója a budapesti Hagyományok Háza, főszervezője az Udvarhely Néptáncműhely volt. Az esemény házigazdáját, a néptáncműhely igazgatóját, Orendi Istvánt, villáminterjúban kérdeztük.

Maszol, 2017. szeptember 27.


Ünnepelt az Erdélyi Táncház

Negyvenéves az Erdélyi Táncház: megünneplésére szeptember 22–23-án Székelyudvarhelyen rendeztek egy fergeteges Táncháztalálkozót, melyen részt vettek a Csillagocska és Ezüstperje Néptáncegyüttesek is.

Bihari Napló, 2017. szeptember 26.


Az iskolai néptáncoktatást szorgalmazza a Hargita Együttes

Új, Ludas Matyi címet viselő produkciója keddi nyilvános főpróbáját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője: magyaroknak és románoknak egyaránt fontos lenne, hogy hivatalos oktatási rendszerbe bevezessék a néptáncoktatást.

Maszol, 2017. szeptember 25.


Élő táncházmozgalom van Kászonaltízen

Büszkeség a szülőknek, a gyerekeknek, az oktatóknak, az egész közösségnek, hogy sok-sok éve nagy az érdeklődés a néptánc iránt – derült ki, amikor Kászonaltízbe látogattunk, hogy az ott működő csoportokról beszélgessünk Tima Mária Magdolna tanítónővel, a néptáncmozgalom egyik lelkes felkarolójával. Folytatjuk az amatőr néptánccsoportokat bemutató sorozatunkat.

Székelyhon.ro, 2017. szeptember 25.


A népi építészeti emlékek helyreállításáért
A kérelem beadási határideje 2017. október 9.

A vidéki épített örökség megóvását, megőrzését és fenntartását célzó, 300 millió forint keretösszegű Népi Építészeti Programban az elnyerhető támogatás mértéke legfeljebb 20 millió forint, a támogatás intenzitása 50%.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2017. szeptember 24.


Vizeli Bálint nyerte a VI. Kecskeméti Prímásversenyt

A 2017. szeptember 16-án hatodik alkalommal megrendezett Kecskeméti Prímásversenyt Vizeli Bálint prímás nyerte. Díja az 1.000.000 Ft értékű Ladislav Prokop cseh mesterhegedű. Szeretettel gratulálunk neki, és a többi díjazottnak is.

Hagyományok Háza, 2017. szeptember 22.


„Együttélésben” Kiscsőszön

...Idén a magyarországi délszláv nemzetiségek és a délvidéki, vajdasági magyarok kultúrája került programra.
Mindkét anyag nagy sikert aratott a képzés résztvevői körében, akik összesen ötvenketten jelentkeztek a hosszú hétvégére (Sopron, Tata, Berhida, Veszprém, Ajka). A képzésen résztvevők korosztályi szempontból főleg az ifjúsági irányba tolódtak, bár többen voltak a felnőtt korúak közül is.

Folkrádió, 2017. szeptember 22.


A Felvidék szerepe Kodály Zoltán életművében

Gímesi menyasszonybúcsúztató énekekkel vette kezdetét A Felvidék szerepe a Kodályi életműben című konferencia, melyet Kodály Zoltán születésének 135., illetve halálának 50. évfordulója alkalmából szervezett a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának Pedagógusképző Intézete szeptember 20-21-én.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. szeptember 22.


Győzelmet győzelemre halmoz a somorjai Csali

Tavaly a Fölszállott a páva televíziós népzenei- és néptánc­tehetség-kutató verseny együttesek kategóriájának győztese a somorjai Csali Gyermek-néptáncegyüttes volt. Egész Dél-Szlovákia nekik szurkolt, és velük örült a győzelemnek. Nagy Myrtillel, a Csali vezetőjével beszélgettünk.

Új Szó Színfolk melléklet, 2017. szeptember 19.


Végigtáncolt élet

Aki csak egy kicsit is jártas a szlovákiai magyar folklór világában, annak biztosan ismerősen cseng Borzova, azaz régies nevén Szádvárborsa település neve. Ha a falut említik e körökben, óhatatlanul felemlítik az itt élő, alkotó Mezei házaspárt is.

Új Szó Színfolk melléklet, 2017. szeptember 19.


Jubileumát ünnepli az erdélyi táncházmozgalom

Negyvenéves az erdélyi táncházmozgalom. A jubileum alkalmából péntektől vasárnapig táncháztalálkozót tartanak Székelyudvarhelyen.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2017. szeptember 19.


Több mint ezer táncos ünnepel hétvégén Székelyudvarhelyen

Táncos-muzsikás sétában, hajnalig tartó táncházakban gazdag programmal szervezik meg szeptember 22. és 24. között az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen, az erdélyi táncházmozgalom 40 éves jubileumára. Soroljuk a részleteket.

Maszol, 2017. szeptember 19.


Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY. Vasárnap érkezett a moldvai Pusztinából az a 12 fős delegáció, akik kedden este felléptek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az előadás során a csángó dalok, mesék és táncok mellett a Kankalin Néptáncegyüttes produkcióját is megtekinthette a közönség.

Promenád, 2017. szeptember 19.


Vadbarokk – A barokk zene élő hagyománya a Kárpát-medencében

A Fonó Zenekar és a Musica Profana koncertje a Pesti Vigadóban 2017. október 8-án. A koncerten a barokk kamarazenekarnak „megvadított”, népi változatai, valamint a mellettük tovább élő duda, vagy koboz hallhatók, többször olyan dallamokat, zenei témákat megszólaltatva, melyek előképei a kor műzenéjében jöttek létre.

Pesti Vigadó, 2017. szeptember 19.


„Ilyenek vagyunk” tánckaraván a Lévai járásban

Öt nap alatt huszonkét művészeti csoport hét helyszínen lépett fel a jubileumi „Ilyenek vagyunk” nemzetközi folklórfesztiválon a Lévai járásban. A Lévai Regionális Művelődési Központ szeptember 13-a és 17-e között tizedik alkalommal szervezte meg a tánckaravánt.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. szeptember 17.


Táncház Tiszaújlakon a Kokas Bandával

A Hagyományok Háza Hálózat keretében nagy sikerű táncházat tartott a Kokas Banda szeptember 14-én, csütörtökön Tiszaújlakon.

Kárpátalja.ma, 2017. szeptember 17.


Apja fia
Bartók

Egy forint állami támogatás nélkül, a saját kontójára készített dokumentumfilmet Bartók Béláról Sipos József. E tett már akkor is kalaplevételre késztetné a kritikust, ha egyéb érdeme tán nem is lenne Sipos filmjének. Szerencsénkre azonban van más is. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.

Revizor, 2017. szeptember 16.


Fókuszban a népzene

Csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart a XXVII. Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szervezésében. A rendezvény célja a magyar népi kultúra Kárpát-medencei értékeinek bemutatása. Mára az ország egyetlen autentikus népzenei fesztiválja maradt, ahova hazai és határon túli hagyományőrzőket, népzenészeket, énekeseket hívnak.

Baon, 2017. szeptember 15.


Idén is lesz Virágvölgyi-tanfolyam az Óbudai Népzenei Iskolában

A vonósoknak szóló tanfolyam első alkalma szeptember 24-én, vasárnap lesz 10 órától. Virágvölgyi Mártát szokás szerint Fekete Antal „Puma” és Kerékgyártó Gergely segíti. A tananyag nagysármási muzsika lesz Varga Emanuel „Moni” bandájának játéka alapján, de a korábban tanult széki anyagot (Dobos Károly repertoárja) is fel lehet majd együtt eleveníteni.

2017. szeptember 14.


Csütörtökön kezdődik a Kecskeméti Népzenei Találkozó

Csütörtökön kezdődik az ötvenéves múltra visszatekintő, és az ország egyetlen, autentikus magyar népzenét népszerűsítő fesztiválja, a Kecskeméti Népzenei Találkozó.

MTI, 2017. szeptember 14.


„Komótosan” a népzenéről

Idén bővült a banda Korunk embere számos zenei stílusból válogathat. Nagyszüleink idejében mindennap lehetett nótaszót hallani akár a közös munka idején is. Még büszkén öltötték magukra a helyi népviseletet és nem volt idegen számukra a néptánc sem. Ma azonban már egyre kevesebben vannak, akik ismerik a népzene és néptánc fortélyait. Legutóbb a Komótos együttes alapítójával, Bíró Anikóval beszélgettem arról, hogyan is kezdtek el együtt zenélni és mi a céljuk tevékenységükkel a magyarság körében.

Kárpáti Igaz Szó, 2017. szeptember 13.


Több ezren fordultak meg a Mesterségek Ünnepén New Yorkban

Felbecsülhetetlen a New York-i Mesterségek Ünnepe identitáserősítő hatása, emellett pedig az is cél volt, hogy minőségi magyar programokat prezentáljunk a magyar közösség számára – mondja a Mandinernek Nagy Idikó főszervező, a New York-i Magyar Ház igazgatója. Nagy Ildikó elmondta: a közönség 40 százaléka amerikai volt.

Mandiner, 2017. szeptember 13.


Nemzetközi Folklórfesztivál a hétvégén
Arad

Az Arad Megyei Kulturális Központ szervezésében szeptember 17-én, vasárnap kerül sor a Nemzetközi Folklórfesztiválra, melynek helyszíne az Eminescu park lesz.

Nyugati Jelen, 2017. szeptember 13.


Rangos kitüntetésben részesült Deák Gyula Levente

Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója és a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át tegnap este Csíkszeredában.

Háromszék Táncegyüttes, 2017. szeptember 13.


A folkMAGazin a Príma Primissima díj jelöltjei között

Magyar népművészet és közművelődés kategória jelöltjei: Dr. Bálint György kertészmérnök, Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász és a folkMAGazin népművészeti folyóirat.

Ritmus és Hang blog, 2017. szeptember 13.


Magyar Örökség Fesztivál New Yorkban

A magyar népművészet teljes műfaji palettája megjelent a New Yorkban rendezett fesztiválon, mely szeptember 8-9-10-én zajlott, a Magyar Házban és annak lezárt utcájában (Manhattan East 82. utca). Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a szervezésben, lebonyolításban az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület is érintett volt.

Folkrádió, 2017. szeptember 13.


Jubileumi táncháztalálkozó lesz Székelyudvarhelyen

Az idén 40 éves erdélyi táncházmozgalom évfordulója alkalmából széleskörű összefogással rendezik meg újra szeptember 22-24. között az Erdélyi Táncháztalálkozót. A Hagyományok Háza erdélyi hálózata által Székelyudvarhelyen szervezett eseményre több mint száz zenész, adatközlő és több mint ezer táncos érkezik a városba.

Hagyományok Háza, 2017. szeptember 13.


Elhunyt Bardocz Sándor

Bardocz Sándor 1962-ben született Marosvásárhelyen. Középiskolai tanulmányait az ottani Képzőművészeti Líceum zene szakán végezte, és ez hatással volt életútjára. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia karán szerzett oklevelet. A kommunista rendszer kényszerkihelyezéseinek következtében a moldvai csángó vidéken kezdte tanári pályáját. A helyzetet és időt kihasználva, pedagógusi teendői elvégzése mellett, néprajzi gyűjtőmunkát is végzett a helyszínen.

Kolozsvári Rádió, 2017. szeptember 12.


„Az első lépéseim után már a lelkem is táncolt”

A 30plusz néptánctanfolyamnak indult, de már az elején többnek bizonyult annál. Hamarosan közösséggé kovácsolódott. Célközönsége a harminc fölötti korosztály, de fiatalabbak is jöhetnek. Senkit sem akarunk kizárni, de úgy gondoltuk, hogy ez az a korosztály, amely ha táncolni szeretne, nem válogathat sokféle lehetőségből.

Művelődés, 2017. szeptember 12.


Néptánchagyományaink nyomában a Nagykürtösi járásban

A Csemadok Központi Bizottsága az évente megrendezésre kerülő nyári néprajzi szemináriumát 1984-ben a Nagykürtösi járásban tartotta.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. szeptember 12.


Megtalálták az eltűnt kolozsvári magyar újságíró holttestét

Megtalálták a Kolozs megyei Szucság közelében, egy mezőn a két hónapja eltűnt Bardocz Sándor holttestét. A közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári stúdiójának volt munkatársa felakasztotta magát egy diófára.

Maszol, 2017. szeptember 12.


Tovább erősödik a népzenei vonal a Fonóban

Berecz István táncos népzenei igazgatóként, Kubinyi Júlia énekes pedig népzenei művészeti vezetőként dolgozik ősztől a Fonó Budai Zeneházban. A vezetői feladatokat eddig egyedül ellátó Berecz István az MTI-nek azt mondta, tovább erősödik az intézmény népzenei vonala.

MTI, 2017. szeptember 10.


Több mint 400 fiatal lépett fel Csíkszentimrén az Alcsíki Folkfeszten

Sok érdeklődőt vonzott szombaton a csíkszentimrei Arany János Általános Iskola udvarára a tízéves jubileumi Szent Imre-találkozó és a második Alcsíki Folkfeszt, ahol a néptáncé és a különböző népviseletek bemutatásáé volt a főszerep. A kettős esemény alkalmából mintegy 500 meghívottat fogadott a házigazda település.

Székelyhon.ro, 2017. szeptember 10.


Hiánypótló néptánctovábbképzés Léván

Egyedi és hiánypótló néptánctovábbképzés valósul meg a Lévai Regionális Művelődési Központ szervezésében a Felvidéken. Szeptember 8-án a lévai Juhász Gyula Alapiskolában több mint kéttucatnyi pedagógussal indult el az őszi képzési szezon.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. szeptember 10.


Értékmentő táncházak
Vastag Ricsi hitvallása táncról, hagyományőrzésről, a paraszti kultúra értékeiről
Veszprém

Napjainkban néptáncos hagyományaink a táncház mozgalomnak köszönhetően egyre megbecsültebb helyre kerülnek.

Veszprém On-Line, 2017. szeptember 8.


Tovább őrzik a népi hagyományokat a csopakiak

A településen mindig nagy népszerűségnek örvendett a néptánc. Elég, ha csak a Kaláris szót említjük, máris eszünkbe jut Boksay Györgyné nyugalmazott tanítónő, néptáncpedagógus. Szerencsére Schalbert Dávid vezetésével tovább őrzik a népi hagyományokat.

Veszprém On-Line, 2017. szeptember 4.


Őrzik a hagyományokat: újjáalakult a citerazenekar Domaházán
Domaháza

A fiatalokkal tudatosan foglalkoznak, nyáron tizenkét fellépésük volt a domaházi hagyományőrzőknek.

Borsod Online, 2017. szeptember 3.