Folkrádió

Tallózó

Mohács marad!

A magyar történelem egyik legismertebb hadi eseménye, a limes egyik fontos állomáshelye, az ország legegzaltáltabb modern télűző ünnepe, a tamburavirtuózok legjava. Mindez Magyarország legdélebbi Duna-parti városához, Mohácshoz köthető, amely az ország egyik legszínesebb etnikai összetételű települése.

Papageno, 2017. október 31.


20 éves a Fonó Zenekar

A Fonó Zenekar az elmúlt években különféle, a magyar népzenei mozgalom szereplőitől szokatlan művészeti „közelítésekre” vállalkozott. Bár a zenekar hangzásvilágát a népzene tradicionális megszólaltatása alakítja, társulatunk kezdeményezéseiben a különféle (nem csak zenei) műfajok közötti létező kapcsolódások feltárása, illetve megjelenítése is törekedett.

Parlando, 2017. október 29.


Táncház – Népzene 2018 pályázat

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet.

Hagyományok Háza, 2017. október 28.


Nézz hátra, hogy előre is láss!

Mindennél nagyobb lelkesedéssel tölt el, ha közelebbről megismerhetek egy idegen kultúrát, ha tárgyait, hangulatait, dallamait és mozdulatait, tekinteteit, illatait, élénk és alvó állapotát felfedezhetem és összehasonlíthatom a saját környezetem, a saját kultúrám jellegzetes kis alkotórészéivel. Gyakran rádöbbentenek a hétköznapok, hogy nem is kell szükségszerűen távoli vidékekre utaznom ahhoz, hogy akár teljesen más szokásokkal, más életmóddal találkozzam.

Papageno, 2017. október 24.


Közönségsiker az I. Dél-bihari Magyar Napon

A Fekete Körös-menti Magyar Napok és a Rézhegységi Magyar Nap után egy újabb tájegység számára Dél-bihari Magyar Napot szerveztek vasárnap délután Mezőbikácson. Az ünnepi eseményre szép számú közönség előtt a helyi kultúrházban került sor, mely az alkalomra teljesen fel lett újítva.

Erdély Online, 2017. október 24.


Harminc éve ropja a Somogy Táncegyüttes Príma-díjas koreográfusa

Turi Endrét, a Somogy Táncegyüttes művészeti vezetőjét a korábbi években már háromszor jelölték a Somogyi Príma-díjra, ám meg kellett várnia azt a jeles napot, hogy születésnapi ajándékként vehesse át az elismerést. Péntek tizenharmadikán született és a Príma- díjat is ekkor vehette át, éppen a 45. születésnapján.

Sonline, 2017. október 21.


Táncosokat toboroztak a Cserregők

A Cserregő Néptáncegyüttes, valamint a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola Művészeti Tagozata a tanév kezdetét követően is fontosnak tartja, hogy ellátogasson a város intézményeibe.

Veszprém On-Line, 2017. október 19.


A nótafa - néprajzos mesék
Belle Orsolya könyve

A mesék a magyar népművészet világába kalauzolják az olvasót. A színes illusztrációk segítik a gyermekeket a néprajzos mesék megismerésében.

2017. október 19.


Aki rabja volt az életnek

Maneszes Márton, magyarszováti prímás a népzenészek és népzenekedvelők körében az egyik legismertebb és egyben legmegosztóbb mezőségi muzsikus volt. Személye és játéka nagy hatással volt a magyarországi táncházmozgalomra. Számtalan felvétel készült róla, melyből mind kitűnik különleges, érzelmes énekstílusa és díszes hegedűjátéka.

Papageno, 2017. október 18.


A nép- és világzene a Youtube-on

A nép- és világzenei előadók Facebook-jelenlétének elemzése után a YouTube-ot néztük meg alaposan. Elszomorító, amit találtunk: nagyon sokan még az alapvető lépésekig sem jutnak el. Pedig nem is kell olyan sok energiát befektetni, hogy a zenénket sokkal hatékonyabban juttassuk el a közönséghez.

Ritmus és Hang blog, 2017. október 17.


XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója
Néptánc az egész világ

Ezzel az átirattal lehetne talán összefoglalni azt a három napot, amely az elmúlt hétvégén Nagyváradon zajlott, ugyanis október 12 – 15. között a Szigligeti Színház adott helyszínt a XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának.

Erdély Online, 2017. október 17.


Elhunyt Mezei Levente „Leves”, szászcsávási prímás

Szánthó Zoltántól kaptuk a szomorú hírt, hogy ma reggel 5 órakor a dicsőszentmártoni kórházban meghalt Mezei Levente, 47 éves szászcsávási prímás. Temetése csütörtökön lesz Szászcsáváson.

Folkrádió, 2017. október 17.


Egyre többen látogatják a táncházakat

A Belencéres néptáncegyüttes művészeti vezetőjével, Mahovics Tamással beszélgettünk az egyre népszerűbb táncházakról, a hagyományőrzésről.

Beol - Békés megyei hírportál, 2017. október 16.


Az éneklés a lélek vállalkozása – véli Budai Ilona népdalénekes

Óbuda egyik zegzugos részén, egy macska­köves utcáról nyílik az Óbudai Népzenei Iskola, a népzenetanítás legrégebbi hazai műhelye. Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes immár 33 éve tanít itt népi éneket, és bár otthonosan mozog az előadói esteken is, mégsem hagyná ott semmiért a tanítást.

Beol - Békés megyei hírportál, 2017. október 16.


A hagyomány összeköt! - október végén indul a Fölszállott a páva 5. évada

2017-ben ismét a felnőtteké a színpad. Több mint ezer jelentkező méretette meg magát idén is a népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin. A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

MTI, 2017. október 16.


Pécskán tánccal és műsorral emlékeztek a mártírokra

Nagy számú pécskai vett részt vasárnap délután a helybeli Búzavirág Néptáncegyüttes és Egyesület és a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) közös emlékműsorán, hogy leróják tiszteletüket az 1848–49-es és az 1956-os forradalom hősei előtt.

Nyugati Jelen, 2017. október 16.


Örömünnep a Csalló Néptáncegyüttesnél

Nagy ünnepnek lehettem részese október 14-én Somorján. Alapításának 40. évfordulóját ünnepelte a Csalló Néptáncegyüttes, mely értékes műsort adott ebből az alkalomból. Programjában szerepelt az együttes mindegyik részlege: a valamikori régi táncosok, a Kis Csali, a közelmúltban a magyarországi és a határon túli magyar néptáncegyüttesek versenyének győztese, a Csalló Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Duna Folk Band zenekar.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. október 16.


Hatvanöt éves a Garam Menti Néptáncegyüttes

Jubileumi gálaesttel ünnepelte megalakulásának hatvanötödik évfordulóját a lévai Garam Menti Néptáncegyüttes. A szombati gálaprogramon a jelenlegi tagok mellett korábbi táncosok is felléptek, bemutatva az együttesben szerzett értékes tudásukat.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. október 16.


Megszelídíti a mesterhegedűt! - Családi örökség a népzene szeretete

Sokat hallani arról, milyen jó hatással van a zenetanulás az iskolai teljesítményre, különös tekintettel a matematikai-logikai készségekre. Ez valószínűleg oda-vissza működik, legalábbis Vizeli Bálint esetében biztosan. A Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatója nemrég részt vett egy táncházzenész hegedűsöknek meghirdetett versenyen, amelyen ő bizonyult a legügyesebb prímásnak.

Kanizsa Újság, 2017. október 15.


A csárdást biza járni kell

Legfőbb célkitűzéseik közé tartoznak a különböző székely táncok megtanulása, valamint a néptánchagyományok továbbéltetése a községben: Csíkrákoson 1998-ban alakult a helyi Cserei Mihály Általános Iskola diákjaiból a Csalogány Néptáncegyüttes. Az amatőr néptánccsoportokat bemutató sorozatunkban ezúttal az ő tevékenységüket ismerhetik meg.

Székelyhon.ro, 2017. október 14.


Megkezdődött az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója
Nagyvárad

Táncos-zenés villámcsődülettel, kiállításmegnyitóval és a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes Barbárok című mozgásszínházi előadásával vette kezdetét a XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója.

Maszol, 2017. október 13.


Indul a táncházidény: évadnyitó a Zugtáncban

Sándor Csaba Táncoló Székelyföld című előadására és az ezt követő táncházidény-megnyitóra, Zugtáncra várja a néptánc kedvelőit a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes október 16-án, hétfőn este hét órától.

Székelyhon.ro, 2017. október 13.


Martin György emléktáblájánál

Andrásfalvy Bertalan beszéde. Elhangzott 2017. május 20-án a Budapest, V. Károly körút 20. sz. ház előtt Martin György emléktáblájának felavatásán.

2017. október 10.


Elhunyt Ötvös Györgyi

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk, Ötvös Györgyi hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt. Temetéséről családja később intézkedik. Emléke szívünkben tovább él, és nem felejtjük, mennyit tett a magyar népi kultúra hagyományainak fennmaradásáért!

Aranytíz Kultúrház, 2017. október 9.


A népművészet ifjú mestere lett két békéscsabai néptáncos

A Népművészet Ifjú Mestere díjat érdemelt ki kiemelkedő népművészeti, előadóművészi teljesítménye elismeréseként Farkas Ágnes és Móricz Bence. A két békéscsabai néptáncos az elismerésről, a néptáncról és arról mesélt lapunknak, hogy a nagy fokú összpontosítás miatt szinte csak emlékképeik vannak arról, hogy mi is történt a produkció közben a színpadon.

Beol - Békés megyei hírportál, 2017. október 7.


Ezer év tánctörténet – A karicskától a verbunkon át a csárdásig

Vajon hol kezdődik a tánc története? Mióta mozdulnak ritmusra, zenére az emberek? Mit nevezünk táncnak, és milyen változásokon ment át ez a csodálatos műfaj az évszázadok során? Ezekre az izgalmas kérdésekre vártuk a választ a Mindentudás Színházi Egyeteme hatodik évadját megnyitó, október 2-ai előadáson. Kovács Edit színművész, esztéta, a sorozat megálmodója és házigazdája a téma legkiválóbb tudósát és művészét hívta meg a Békéscsabai Jókai Színházba. Novák Ferenc Kossuth díjas koreográfus-rendező, néprajzkutató, a Nemzet Művésze kalauzolta a közönséget, mondandóját a nagyszerű Balassi Táncegyüttes tagjai illusztrálták. (Niedzielsky Katalin írása)

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. október 5.


II. Hajdúsági gyermek-és ifjúsági szólótáncverseny
Nevezési határidő: október 15.

A rendezők várják a színpadra termett szólista gyermek- és ifjúsági néptáncosokat.

Folkrádió, 2017. október 5.


Agócs Gergely: Felfedeztük a magyar népzene hatodik dialektusterületét?

„Egyik kezünket még a nogáj-tatár, a votják, a cseremisz fogja, a másikat Bach és Palestrina. Össze tudjuk-e fogni e távoli világokat?” – kérdi Kodály Zoltán Magyarság a zenében című tanulmányában. Az idén húszéves Fonó Zenekar mindenesetre most megkísérli. Az együttes vezetője, Agócs Gergely kamaszkora óta gyűjt népdalokat, az utóbbi bő másfél évtizedben pedig többször is megjárta Kabard- és Balkárföldet, a Karacsáj- és Cserkeszföldet, Dagesztánt.

MNO Kultúrgrund, 2017. október 4.


20 éves a Fonó Zenekar

Különleges koncertekkel ünnepli huszadik születésnapját a Fonó Zenekar a Pesti Vigadóban. A népzenei csapat október 8-án Vadbarokk című műsorát játssza el, három nappal később Atyai ág címmel a keleti kulturális rokonságot középpontba állító produkciót adja elő.

MTI, 2017. október 3.


„Népzene? Szerintem hozzátartozik a személyiség teljességéhez”

Miskolc – Tóth Arnold kis felvevőjével ült a táncházakban a zenekar mellett, és rögzítette a muzsikájukat. Interjú Tóth Arnolddal, az Esztenás együttes alapító tagjával.

Borsod Online, 2017. október 1.