Folkrádió

Tallózó

Sikert aratott a kalotaszegi táncattitűd a Fölszállott a pávában

Továbbjutott a Fölszállott a páva 5. évadának középdöntőjébe a Kalotaszeg Legénytársulat. A múlt pénteki produkció sikeréről, a felkészülésről és a következő fellépésről Bethlendi András, a csoport egyik tagja számolt be a Krónikának.

Krónika, 2017. november 30.


Népzenei- és Néptánctalálkozót tartottak Szolnokon

Tizedszerre rendezték meg a megyeszékhelyen az Itt-Honi Népzenei- és Néptánctalálkozót, amelyen Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a gála résztvevőit. A rendezvénynek idén is az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

OrientPress Hírügynökség, 2017. november 29.


A gyomor nem más, mint szexgép-üzemanyagtartály
Földes

Nehéz megszólalnom a IX. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó után, nehéz a gondolataimat összeszednem, és nem pusztán azért, mert a második napon reggelire sült vért, májas hurkát, ebédre pedig toroskáposztát, nyárson sült ökröt, birkapörköltet, illetve sült oldalast fogyasztottam, és olyan lassan csordogál a vér az ereimben, mint a Keleti-főcsatorna vízén a lusta békanyál, hanem mert lelkemre az alföldi köd nyirkos szomorúsága terül.

24.hu, 2017. november 27.


Hatvan liter malacvér egy vőfélytalálkozó reggelije
Földeds

Tessék, itt Gyönyörű Zsigmond.” Így veszi fel telefonját a IX. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó főszervezője, s mi tudjuk, hogy életünk egyik legszínesebb hétvégéje elé nézünk.

24.hu, 2017. november 27.


Varázslatos délután a Magyarság Házában

...Kérdésünkre, hogy mit lehet megtanulni ebből a művészetből egy-egy ilyen alkalommal, nevetve válaszol: „Hát én 24 év alatt tanultam meg – de bátorításként hozzáteszi – az alapokat el lehet sajátítani, aztán ügyességen, fantázián és szorgalmon múlik a többi.”

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. november 27.


Segítsünk Szarka Feliciának

Felícia az a tanárnő Külsőrekecsinben, aki a hagyományok ápolását, az ének és tánctanítást is magyarul végzi a szabadidejében, nagyon sok áldozat vállalással. Az eltelt 25 év alatt nagyon sok gyermeknek és felnőttnek adott otthont, akik a csángó táncházakban, néptánctáborokban részt vettek, még úgy is, hogy ő maga és a családja a házukból kiszorultak.

2017. november 26.


Csak tiszta forrásból: megcsillogtathatják népdaltudásukat
XIX. Csak tiszta forrásból − csíkszéki népdalvetélkedő döntői

Az a cél, hogy minél többen énekeljenek népdalt, és minél többen szeressék meg azt – mondta a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedőt szervező alapítvány vezetője, Szalay Zoltán. A verseny elődöntőin szép számban vettek részt a gyermekek, óvodától középiskolás korig Csíkszékről több mint háromszázötvenen énekeltek.

Székelyhon.ro, 2017. november 24.


Mentorprogram Csapon a néptánc jegyében

2017. november 4-én Csapon is kezdetét vette a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének idén ősszel elsőként indított, a néptáncegyüttesek szakmai fejlődése érdekében létrehozott mentorprogramja.

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. november 21.


Egyedi műsorral köszöntik a 91 éves Kallós Zoltánt

Mezőségi táncanyagot és népdalkincset összefoglaló műsorral köszönti az idén 91 esztendős Kallós Zoltán néprajztudóst a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes.
...A műsort vasárnap a kárpátaljai Ungváron, 28-án Tatán, 29-én Budapesten, 30-án a vajdasági Péterrévén, december 1-jén pedig a horvátországi Pélmonostoron mutatják be.

Krónika, 2017. november 21.


Testközelből megélni a prímásmuzsikát

A hét végén zajlott Csíkszeredában a XX. Erdélyi Prímástalálkozó. Az adatközlő zenészek mellett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Népzene Tanszékének oktatói, diákjai is évente felkeresik a rendezvényt, tanulnak és tanítanak. Az alábbiakban a zeneakadémia két oktatója: Richter Pál tanszékvezető és Pávai István docens válaszolt lapunk kérdéseire.

Hargita Népe, 2017. november 21.


A folklór ünnepe - Néptáncantológia Pesovár Ernő emlékére Celldömölkön

Hatodik alkalommal rendezte meg a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség a Nyugat-Magyarországi Néptáncantológiát, mellyel a Vas megyéhez kötődő dr. Pesovár Ernő néptánckutató-tudós munkássága előtt tisztelgett. A rendezvénynek ezúttal a celldömölki Kemenesalja Művelődési Központ adott otthont.

Vaskarika, 2017. november 20.


Néptáncmódszertani továbbképzés a hagyományápolás és identitástudat erősítése jegyében

Búcson óvoda- és alsó tagozatos pedagógusoknak tartottak néptáncmódszertani továbbképzést. A november 17-e és 19-e között lezajlott esemény több volt egyszerű ismeretátadásnál, a magyar identitástudat erősítésének, valamint a hagyományok tiszteletének és ápolásának a színterévé is vált.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. november 20.


Járd ki lábam, járd ki most! Nem parancsol senki most!

Rekord számú résztvevő érkezett Dévaványára a VII. Kádár Ferenc Népzenei és Néptáncversenyre.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2017. november 19.


Sándor Csaba Lajos az iskolai néptáncoktatásról: Nemcsak a mozgás, hanem a személyiség is fejlődik

Néptáncunk és népdalaink többet érdemelnek annál, minthogy heti egy-két alkalommal korlátozott számú gyermektánccsoportokban sajátítsa el a tánclépéseket, a dallamokat – vallja Sándor Csaba, a balánbányai Tanulók Házának néptáncoktatója, koreográfusa, az Ördögborda Néptáncegyüttes vezetője.

Hargita Népe, 2017. november 18.


Még sosem kaptak ennyi pénzt a néptáncosok

A népi kultúrára szánt 7,5 milliárd forintos támogatást jelentett be Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még nyáron. A Somogyban bejegyzett 43 néptánccsoport közül huszonhárman kaptak összesen csaknem ötvenmillió forintot. Az együttesek vezetői azt mondják, még soha ekkora támogatást nem kaptak.

Sonline, 2017. november 18.


Színvonalas produkciók az ifjúsági néptáncfesztiválon
Nyíregyháza

A nyári nemzetközi néptáncfesztivál után ismét országos jelentőségű néptáncos rendezvénynek adott otthont a megyeszékhely a Martin György Néptáncszövetség szervezésében.

Szabolcs Online, 2017. november 14.


Folytatódik Virágvölgyi Márta tanfolyama az Óbudai Népzenei Iskolában

A vonósoknak szóló tanfolyam következő alkalma november 19-én, vasárnap lesz 13 órától. Tanít Virágvölgyi Márta és Kerékgyártó Gergely.

2017. november 13.


Soha nem látott még ennyi pénzt a népi kultúra

A kormány 50 millió forintot biztosít a Fonó Budai Zeneház felújításának előkészítésére, a népi kultúrát támogató Csoóri Sándor Programban 2,5 milliárd forintot osztanak szét mintegy 1400 szervezet között.

Fidelio, 2017. november 13.


Emlékezetes fellépések, fergeteges sikerek a népzene és néptánc ünnepén
Változtatni kell a célkitűzésen

A sors szeszélye miatt, hagyományőrzők jelenléte nélkül tartották meg Sepsiszentgyörgyön a 29. Népzene- és néptánctalálkozót, mely így az némiképp a kényszerű szemléletváltás jegyében zajlott. Talán ennek köszönhető az új elemek beiktatása, hiszen a helyi és vendég együttesek fellépését legényes- és szólótáncversennyel egészítették ki. Sor került ugyanakkor könyvbemutatóra, valamint hagyományos módon a gyermekek is bizonyíthatták a népdal és -tánc területén szerzett jártasságukat. Az említett hiány ellenére is elmondható, hogy Háromszék fővárosa egy újabb sikeres és emlékezetes találkozó színhelye volt.

Székely Hírmondó, 2017. november 13.


Újra néptáncoktatás - több korosztálynak is

November 16-án ismét játszani, táncolni várják a gyerekeket a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pincéjébe, ahol táncos alapokat, felcsíki, moldvai, dunántúli táncokat és népi gyermekjátékokat tanulhatnak majd.

Szatmar.ro, 2017. november 9.


Szentföld és hajdúvirtus: pávaválogatók vége felé

A Fölszállott a páva utolsó területi válogatójához érkezett. Pénteken a hajdúböszörményi összeállítás nyitja a sort, majd a nézők az erdélyi Mikházán folyó küzdelemnek lehetnek részesei.

Erdély Online, 2017. november 8.


XV. Pécskai Nemzetközi Néptánctalálkozó
Színvonalas koreográfiák és a népzene sikere

A Pécskai Búzavirág Egyesület és Búzavirág Néptáncegyüttes, november 3–5. között ismét megszervezte a Nemzetközi Néptánctalálkozót magyar népzenészek és néptánccsoportok részvételével.

Nyugati Jelen, 2017. november 6.


Mundruc soha nem látott fia. Beszélgetés Melles Endrével, a Háromszék Táncegyüttes karvezetőjével

Egy huszonhét éves fiatalember alakítja a címszerepet a Háromszék Táncegyüttes nagy sikerű, Mundruc című produkciójában. Az együttes tánckarvezetőjével, Melles Endrével nemcsak a megidézett legendás kalotaszegi táncosról, hanem mai trendekről, a versenyközpontú táncfilozófia „áldásairól”, az előrelépés belső feltételeiről is beszélgettünk.

Háromszék, 2017. november 4.


Vadnyugati sorsközösség: magyar és indián is járhat egy ösvényen

Változtasd meg élted! Rainer Maria Rilke szonettje, az Archaikus Apolló-torzó zárómondatának üzenete – a művészetnek van hatalma átalakítani az életünket − tűnhet idealizmusnak, pedig nem az: ezt a holland Michel van Langeveld is tanúsíthatja. Az egykori gyámhatósági hivatalnok az újjászületés felé tartó első métereket magyar néptánclépésekben tette, a katarzis akkor érte utol, amikor 1985-ben Korniss Péter Elindultam a világ útján című fotóalbuma került a kezébe: a széki táncházban megörökített pillanatok teljesen elbűvölték.

Magyar Nemzet, 2017. november 4.


Fölszállott a páva - Tizennégy produkció az elődöntőben a keszthelyi és a tatabányai válogatóról

Tizennégy produkció jutott be a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató 5. évadának elődöntőjébe.

MTI, 2017. november 3.


Pénteken folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada

Pénteken a területi válogatókat összefoglaló második adással folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet "a Hagyomány összeköt!" mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg.

Szabolcs Online, 2017. november 2.


Emlékest​ ​Potta​ ​Géza​ ​és​ ​zenekarának​ ​tiszteletére

Az Ifjú Szivek Táncszínház november 4-én, Abaújszinán “Születtem mint prímás” címmel​ ​emlékműsort​ ​mutat​ ​be​ ​Potta​ ​Géza​ ​tiszteletére.

Paraméter, 2017. november 2.