Folkrádió

Tallózó

Juhászálom

A pásztorkultúrában gyökereznek legrégebbi hagyományaink, köztük az a dramatikus táncjáték, melyet a népzenekutatás által az oláh leány tánca vagy az elveszett juhait kereső és sirató pásztor története néven ismerhetünk.

Papageno, 2017. november 30.


Sikert aratott a kalotaszegi táncattitűd a Fölszállott a pávában

Továbbjutott a Fölszállott a páva 5. évadának középdöntőjébe a Kalotaszeg Legénytársulat. A múlt pénteki produkció sikeréről, a felkészülésről és a következő fellépésről Bethlendi András, a csoport egyik tagja számolt be a Krónikának.

Krónika, 2017. november 30.


Népzenei- és Néptánctalálkozót tartottak Szolnokon

Tizedszerre rendezték meg a megyeszékhelyen az Itt-Honi Népzenei- és Néptánctalálkozót, amelyen Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a gála résztvevőit. A rendezvénynek idén is az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

OrientPress Hírügynökség, 2017. november 29.


A gyomor nem más, mint szexgép-üzemanyagtartály
Földes

Nehéz megszólalnom a IX. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó után, nehéz a gondolataimat összeszednem, és nem pusztán azért, mert a második napon reggelire sült vért, májas hurkát, ebédre pedig toroskáposztát, nyárson sült ökröt, birkapörköltet, illetve sült oldalast fogyasztottam, és olyan lassan csordogál a vér az ereimben, mint a Keleti-főcsatorna vízén a lusta békanyál, hanem mert lelkemre az alföldi köd nyirkos szomorúsága terül.

24.hu, 2017. november 27.


Hatvan liter malacvér egy vőfélytalálkozó reggelije
Földeds

Tessék, itt Gyönyörű Zsigmond.” Így veszi fel telefonját a IX. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó főszervezője, s mi tudjuk, hogy életünk egyik legszínesebb hétvégéje elé nézünk.

24.hu, 2017. november 27.


Varázslatos délután a Magyarság Házában

...Kérdésünkre, hogy mit lehet megtanulni ebből a művészetből egy-egy ilyen alkalommal, nevetve válaszol: „Hát én 24 év alatt tanultam meg – de bátorításként hozzáteszi – az alapokat el lehet sajátítani, aztán ügyességen, fantázián és szorgalmon múlik a többi.”

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. november 27.


Segítsünk Szarka Feliciának

Felícia az a tanárnő Külsőrekecsinben, aki a hagyományok ápolását, az ének és tánctanítást is magyarul végzi a szabadidejében, nagyon sok áldozat vállalással. Az eltelt 25 év alatt nagyon sok gyermeknek és felnőttnek adott otthont, akik a csángó táncházakban, néptánctáborokban részt vettek, még úgy is, hogy ő maga és a családja a házukból kiszorultak.

2017. november 26.


Csak tiszta forrásból: megcsillogtathatják népdaltudásukat
XIX. Csak tiszta forrásból − csíkszéki népdalvetélkedő döntői

Az a cél, hogy minél többen énekeljenek népdalt, és minél többen szeressék meg azt – mondta a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedőt szervező alapítvány vezetője, Szalay Zoltán. A verseny elődöntőin szép számban vettek részt a gyermekek, óvodától középiskolás korig Csíkszékről több mint háromszázötvenen énekeltek.

Székelyhon.ro, 2017. november 24.


Mentorprogram Csapon a néptánc jegyében

2017. november 4-én Csapon is kezdetét vette a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének idén ősszel elsőként indított, a néptáncegyüttesek szakmai fejlődése érdekében létrehozott mentorprogramja.

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. november 21.


Egyedi műsorral köszöntik a 91 éves Kallós Zoltánt

Mezőségi táncanyagot és népdalkincset összefoglaló műsorral köszönti az idén 91 esztendős Kallós Zoltán néprajztudóst a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes.
...A műsort vasárnap a kárpátaljai Ungváron, 28-án Tatán, 29-én Budapesten, 30-án a vajdasági Péterrévén, december 1-jén pedig a horvátországi Pélmonostoron mutatják be.

Krónika, 2017. november 21.


Testközelből megélni a prímásmuzsikát

A hét végén zajlott Csíkszeredában a XX. Erdélyi Prímástalálkozó. Az adatközlő zenészek mellett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Népzene Tanszékének oktatói, diákjai is évente felkeresik a rendezvényt, tanulnak és tanítanak. Az alábbiakban a zeneakadémia két oktatója: Richter Pál tanszékvezető és Pávai István docens válaszolt lapunk kérdéseire.

Hargita Népe, 2017. november 21.


Kiket rejtenek ezek a városi közegből kiugró fekete és piros ruhadarabok?

Színes virágokkal hímzett fekete kendő utazik le és fel a mozgólépcsőn, a kendő alól kerek arc, szigorú tekintet illan el a tömegben. Sűrűn ráncolt fekete vagy piros szoknya imbolyog piros-fekete köténnyel, mellette két méretes műanyag táska. Alul fekete csizma topog a Deák téri templomnál meg a Népliget ideges tömegében. A fekete kiskabát zsebéből mobiltelefon kerül elő, amelyből kihangosítva szólnak az ángyom jókívánságai.

Papageno, 2017. november 20.


A folklór ünnepe - Néptáncantológia Pesovár Ernő emlékére Celldömölkön

Hatodik alkalommal rendezte meg a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség a Nyugat-Magyarországi Néptáncantológiát, mellyel a Vas megyéhez kötődő dr. Pesovár Ernő néptánckutató-tudós munkássága előtt tisztelgett. A rendezvénynek ezúttal a celldömölki Kemenesalja Művelődési Központ adott otthont.

Vaskarika, 2017. november 20.


Néptáncmódszertani továbbképzés a hagyományápolás és identitástudat erősítése jegyében

Búcson óvoda- és alsó tagozatos pedagógusoknak tartottak néptáncmódszertani továbbképzést. A november 17-e és 19-e között lezajlott esemény több volt egyszerű ismeretátadásnál, a magyar identitástudat erősítésének, valamint a hagyományok tiszteletének és ápolásának a színterévé is vált.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. november 20.


Járd ki lábam, járd ki most! Nem parancsol senki most!

Rekord számú résztvevő érkezett Dévaványára a VII. Kádár Ferenc Népzenei és Néptáncversenyre.

Beol - Békés megyei hírportál, 2017. november 19.


Sándor Csaba Lajos az iskolai néptáncoktatásról: Nemcsak a mozgás, hanem a személyiség is fejlődik

Néptáncunk és népdalaink többet érdemelnek annál, minthogy heti egy-két alkalommal korlátozott számú gyermektánccsoportokban sajátítsa el a tánclépéseket, a dallamokat – vallja Sándor Csaba, a balánbányai Tanulók Házának néptáncoktatója, koreográfusa, az Ördögborda Néptáncegyüttes vezetője.

Hargita Népe, 2017. november 18.


Még sosem kaptak ennyi pénzt a néptáncosok

A népi kultúrára szánt 7,5 milliárd forintos támogatást jelentett be Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még nyáron. A Somogyban bejegyzett 43 néptánccsoport közül huszonhárman kaptak összesen csaknem ötvenmillió forintot. Az együttesek vezetői azt mondják, még soha ekkora támogatást nem kaptak.

Sonline, 2017. november 18.


Ahogy a régiek járták

Zalaegerszegi születésűként gyakran megfordultam a nagy rivális, az “ősi ellenség”, Nagykanizsa környékén. A két város közti kibékíthetetlen ellentét eredete többnyire szájhagyomány útján terjedt és öröklődött, majd meg is kövesedett a tudatokban.

Papageno, 2017. november 16.


Színvonalas produkciók az ifjúsági néptáncfesztiválon
Nyíregyháza

A nyári nemzetközi néptáncfesztivál után ismét országos jelentőségű néptáncos rendezvénynek adott otthont a megyeszékhely a Martin György Néptáncszövetség szervezésében.

SZON, 2017. november 14.


Folytatódik Virágvölgyi Márta tanfolyama az Óbudai Népzenei Iskolában

A vonósoknak szóló tanfolyam következő alkalma november 19-én, vasárnap lesz 13 órától. Tanít Virágvölgyi Márta és Kerékgyártó Gergely.

2017. november 13.


Soha nem látott még ennyi pénzt a népi kultúra

A kormány 50 millió forintot biztosít a Fonó Budai Zeneház felújításának előkészítésére, a népi kultúrát támogató Csoóri Sándor Programban 2,5 milliárd forintot osztanak szét mintegy 1400 szervezet között.

Fidelio, 2017. november 13.


Emlékezetes fellépések, fergeteges sikerek a népzene és néptánc ünnepén
Változtatni kell a célkitűzésen

A sors szeszélye miatt, hagyományőrzők jelenléte nélkül tartották meg Sepsiszentgyörgyön a 29. Népzene- és néptánctalálkozót, mely így az némiképp a kényszerű szemléletváltás jegyében zajlott. Talán ennek köszönhető az új elemek beiktatása, hiszen a helyi és vendég együttesek fellépését legényes- és szólótáncversennyel egészítették ki. Sor került ugyanakkor könyvbemutatóra, valamint hagyományos módon a gyermekek is bizonyíthatták a népdal és -tánc területén szerzett jártasságukat. Az említett hiány ellenére is elmondható, hogy Háromszék fővárosa egy újabb sikeres és emlékezetes találkozó színhelye volt.

Székely Hírmondó, 2017. november 13.


A magyar zenekultúra letéteményesei

Miközben a romantika korában Európa-szerte megindult a polgári átalakulás, amelynek központjába a nemzeti függetlenségi törekvések kerültek, a városok társadalma felfedezte magának a múlt, a régiség és a hagyományos kultúra értékeit.

Papageno, 2017. november 9.


Újra néptáncoktatás - több korosztálynak is

November 16-án ismét játszani, táncolni várják a gyerekeket a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pincéjébe, ahol táncos alapokat, felcsíki, moldvai, dunántúli táncokat és népi gyermekjátékokat tanulhatnak majd.

Szatmar.ro, 2017. november 9.


Szentföld és hajdúvirtus: pávaválogatók vége felé

A Fölszállott a páva utolsó területi válogatójához érkezett. Pénteken a hajdúböszörményi összeállítás nyitja a sort, majd a nézők az erdélyi Mikházán folyó küzdelemnek lehetnek részesei.

Erdély Online, 2017. november 8.


XV. Pécskai Nemzetközi Néptánctalálkozó
Színvonalas koreográfiák és a népzene sikere

A Pécskai Búzavirág Egyesület és Búzavirág Néptáncegyüttes, november 3–5. között ismét megszervezte a Nemzetközi Néptánctalálkozót magyar népzenészek és néptánccsoportok részvételével.

Nyugati Jelen, 2017. november 6.


Mundruc soha nem látott fia. Beszélgetés Melles Endrével, a Háromszék Táncegyüttes karvezetőjével

Egy huszonhét éves fiatalember alakítja a címszerepet a Háromszék Táncegyüttes nagy sikerű, Mundruc című produkciójában. Az együttes tánckarvezetőjével, Melles Endrével nemcsak a megidézett legendás kalotaszegi táncosról, hanem mai trendekről, a versenyközpontú táncfilozófia „áldásairól”, az előrelépés belső feltételeiről is beszélgettünk.

Háromszék, 2017. november 4.


Vadnyugati sorsközösség: magyar és indián is járhat egy ösvényen

Változtasd meg élted! Rainer Maria Rilke szonettje, az Archaikus Apolló-torzó zárómondatának üzenete – a művészetnek van hatalma átalakítani az életünket − tűnhet idealizmusnak, pedig nem az: ezt a holland Michel van Langeveld is tanúsíthatja. Az egykori gyámhatósági hivatalnok az újjászületés felé tartó első métereket magyar néptánclépésekben tette, a katarzis akkor érte utol, amikor 1985-ben Korniss Péter Elindultam a világ útján című fotóalbuma került a kezébe: a széki táncházban megörökített pillanatok teljesen elbűvölték.

Magyar Nemzet, 2017. november 4.


Fölszállott a páva - Tizennégy produkció az elődöntőben a keszthelyi és a tatabányai válogatóról

Tizennégy produkció jutott be a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató 5. évadának elődöntőjébe.

MTI, 2017. november 3.


Pénteken folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada

Pénteken a területi válogatókat összefoglaló második adással folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet "a Hagyomány összeköt!" mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg.

SZON, 2017. november 2.


Emlékest​ ​Potta​ ​Géza​ ​és​ ​zenekarának​ ​tiszteletére

Az Ifjú Szivek Táncszínház november 4-én, Abaújszinán “Születtem mint prímás” címmel​ ​emlékműsort​ ​mutat​ ​be​ ​Potta​ ​Géza​ ​tiszteletére.

Paraméter, 2017. november 2.