Folkrádió

Tallózó

Zenei hagyományok és szilveszteri tűzgyújtás

A Római Birodalomban az időszámításunk előtti harmadik évszázadban még márciusban kezdődött az év. A Julius Caesar-féle naptárreform után aztán véglegesen január 1-je vált évkezdő nappá. A Kalendae Januariae, azaz január elseje mint az év kezdő napja később igen nagy jelentőségre tett szert, elsősorban mint a születő új nap ünnepe.

Papageno, 2017. december 31.


Bella népzenei munkássága is gazdagítja az értéktárat
Pálmonostora

Kevés család mondhatja el magáról, hogy egyszerre két értékkel is gyarapítja a nemzeti értékek sorát. A pálmonostori Héjja házaspár a Sárgamajor megmentésével, illetve lányuk, Héjja­ Bella Emerencia népzenei munkásságával gazdagítja a települési és a megyei értéktárat.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2017. december 30.


Egy élet a tánc, melyben lélek a dal
Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes

Mit jelent a tánc? Tartást ad, megtanít tisztelni a másikat, legyőzni önmagunk gyengeségeit. Örömben jó barát, bánatban gyógyír.

Veszprém On-Line, 2017. december 30.


Közösségépítő népzene

A szamosújvári Ördöngös zenekar egyedi produkcióját is megtekinthetik a nézők a Fölszállott a páva magyarországi tehetségkutató műsor pénteki döntőjében. A felkészülésről, a népzene jelentőségéről Szabó Boglárka, a zenekar énekese mesélt lapunknak.

Krónika, 2017. december 28.


Ötödik születésnapját ünnepelte a Karító
Szentistván

Megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte december elején a szentistváni Karító Néptáncegyüttes. Elsősorban a helyi hagyományokat ápolják – Szentistván a legtáncosabb a három matyó település közül –, de színpadra álltak már szatmári, rábaközi táncokkal is.

Borsod Online, 2017. december 28.


Stabil anyagi háttért szeretnének a Bekecs néptáncegyüttesnél

Tíz évvel ezelőtt még a nyárádszeredai középiskolások kezdtek táncolni a Bekecs név alatt, mára hivatásos táncosok fő foglalkozása a táncegyüttesbeli élet. Bár a Bekecs néptáncegyüttes évi több mint száz előadást mutat be százezernyi néző előtt, s úgy érzik, van helyük az erdélyi és magyarországi néptánc porondon, fennállásuk kérdéses, gyakorlatilag projektről projektre élnek.

Székelyhon.ro, 2017. december 28.


A tánc egyidős az emberrel, elemi részünk

A Turay Ida Színház új előadása, A medve nem játék! kapcsán beszélgettünk Berecz Istvánnal, az első Fölszállott a páva szólótáncos nyertesével. A színpadi tánc mellett a Fonó Budai Zeneház népzenei igazgatójaként aktívan tesz néphagyományaink ápolásáért: programokat, fórumokat, táncházakat szervez és támogatja a fiatal tehetségeket.

Józsefváros, 2017. december 27.


Mennyi érték halmozódott fel!

Agócs Gergely idős mesterekről, hagyományokról, Páváról, új könyvéről és CD-jéről

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. december 25.


Milyen hagyományok vannak a karácsonyi énekek mögött?

A karácsonyi ünnepkör régen is a szellemi és fizikai megpihenés értékes időszakát jelentette az embereknek, azonban a karácsony legújabbkori családi ünnep jellege a karácsonyfával és ajándékozással együtt nálunk is, mint más európai paraszti kultúrákban, viszonylagosan újkeletűnek számít.

Papageno, 2017. december 21.


Dalokba írt sorsok - Mesi meghallgatja azokat is, akikre senki nem figyel

A világ és népzene lehet az életöröm kulcsa, morfondírozok magamban, miközben a fiatal, vidám lányt hallgatom dalolni. Guessous Mesi énekel magyarul, törökül, hindi és arab nyelveken. Meg még sok más nemzet nyelvén. Úgy tűnik, jókedvét semmi sem szegheti. Amikor nem énekel, figyel, meghallgatja azokat is, akikre senki nem figyel.

Szabad Föld Online, 2017. december 20.


Az élő hagyomány átadása
Kelemen László: Mindenféle elvetemült újítás híve vagyok

A Hagyományok Háza tevékenységének célja a teljes magyar nyelvterület népi hagyományainak napjaink kultúrájába történő átemelése és továbbéltetése. Az intézmény 2017-ben elkezdte Kárpát-medencei hálózatának megszervezését. Kelemen László zeneszerzővel, folkloristával, a Hagyományok Háza igazgatójával beszélgettünk.

Magyar Idők, 2017. december 20.


Középkori énekmondók Bükön - 3. Regöstalálkozó az Atriumban

December 17-én a gyertyagyújtások előtt a szervezők adventi programokkal kedveskedtek a családoknak, így a kilátogatóknak volt alkalmuk látni a 3. Regöstalálkozó fellépőinek a regölés és az advent népi hagyományait felelevenítő műsorát.

Vaskarika, 2017. december 18.


Erdély őrzi legépebben a reneszánsz tánckultúrát

Erdély őrzi legépebben a reneszánsz tánckultúrát
Olyan történt a Szacsvay Akadémia történelmi moduljának zárórendezvényén, ami a sorozat több éves múltjában még nem fordult elő: a meghívott előadó táncra kelt. Felföldi László professzor, néprajzkutató ugyanis a zenéről és a táncról tartott prezentációt.

Erdély Online, 2017. december 18.


Lovász Irén: az éneklés testet-lelket gyógyít

Női hang címmel jelent meg Lovász Irén énekes-dalszerző, egyetemi docens új lemeze, amelyen a népdalok női szerepeket felvonultató tárházából válogatott, és saját alkotásokkal egészítette ki a gyűjtést.

InfoRádió, 2017. december 17.


Összekapcsolja a Fürgölő a csíkmindszenti fiatalokat

Három különböző korosztály is táncol, tervben van ugyanakkor egy felnőttekből álló csoport létrehozása is. A néptáncnak köszönhetően barátságok köttetnek, a foglalkozás pedig segíti a faluba újonnan költözött gyerekek beilleszkedését is. Sorozatunkban ezúttal a csíkmindszenti Fürgölő néptánccsoportot mutatjuk be.

Székelyhon.ro, 2017. december 16.


A magyarországi népzenegyűjtés kezdetei és jelene

..Több forrásból tudható, hogy a Kárpát-medence falusi hagyományainak megismerését és helyszíni felgyűjtését először a 18. század közepén kezdték meg, de igazán nagy eredménnyel elsőként Vikár Béla dicsekedhetett, aki fonográffal gyűjtött dalokat és meséket, majd az ő példáját követve indult útnak Kodály és Bartók, aztán az ő tanítványaik is, sorban.

Papageno, 2017. december 13.


Bíznak benne, hogy a mindennapok szerves része lehet a népi kultúra

A népi hagyományok felelevenítését, továbbadását célul tűző programok sorát rendezik a Jászságban. A szakemberek szerint van esély arra, hogy az ilyen rendezvények hatásaként valóban a mindennapok hagyományaként élhessék meg az emberek a népi kultúra hagyatékát.

Szoljon, 2017. december 13.


Népzene és néptánc élőben

Nyíradony – Már huszonhét éve csendül fel a népdal és népzene a Regionális Népzenei Találkozón. Az eseményt december 9-én tartották meg a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban.

Hajdú Online, 2017. december 13.


Boldog születésnapot, Néptáncosok!

Közel 100 táncos mutatta meg, hogyan mulat 40. és 60. születésnapján az Ajka-Padragkút Táncegyüttes. A gálaműsorra meghívást kapott minden, valaha volt ajkai, padragkúti táncos, hogy együtt idézzék fel az elmúlt évtizedeket.

Ajkai szó, 2017. december 12.


Romsics Imre: Néprajzi hitelesség, kontra színpadi produkció
Gondolatok a hagyományőrző csoportok bemutatóinak összeállításáról

Mindazok, akik tagjai egy-egy néptáncegyüttesnek, hagyományőrző csoportnak, a szórakozás mellett nagy terhet vállalnak magukra. A próbák és a fellépések jelentős időigénye mellett a jelmezek, népviseletek költségeit is – legtöbbször – maguk viselik. Mindezek mellett, a jelentős energia befektetés ellenére számos alkalommal kell szembesülniük kritikai megjegyzésekkel. A kritikák természetesen lehetnek jogosok vagy jogtalanok, amelyeket a legtöbbször nehéz elfogadni, elviselni.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2017. december 11.


Fesztivállal tisztelegtek a kiváló népzenész, Halmos Béla emléke előtt

Halmos Béla Fesztivált rendeztek pénteken és szombaton Gyulán.
A programsorozat nyitányaként Patyi Zoltán, az esemény szakmai vezetője és Kónya István alpolgármester megkoszorúzták Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató Ecsedi utcai szülőházán található emléktáblát.

Beol - Békés megyei hírportál, 2017. december 10.


Novák Péter: Juhász András valóban fiatal, mint a ma született prímás

A Fölszállott a páva című verseny pénteki elődöntőjében lépett fel Juhász András. A 17 éves békéscsabai hegedűs 13 éve tanul népi hangszeren játszani, ezért látta elérkezettnek az időt arra, hogy megmérettesse magát a közszolgálati média népzenei és néptánc tehetségkutató versenyén.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. december 9.


Nem az eszükkel, a szívükkel táncoltak!

Mozgalmas évet tudhat maga mögött az Árendás Néptánc Egyesület és a Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület, hiszen rengeteg teendő volt a januári elnök váltás után. A táncosok szombaton tartották évzáró gálaműsorukat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, Hódmezővásárhelyen. Az eseményről készült képgalériánkat a cikk végén találja

Promenád, 2017. december 9.


Egy fejezet lezárult, és egy új kezdődik
Kränzlein Néptánc Egyesület 30 éves jubileuma

Még három év, és a bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület a krisztusi korba lép, ugyanis idén lettek harminc évesek. A harmadik X betöltése egy ember életében is meghatározó, nem hogy egy tánccsoportéban.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2017. december 9.


Középdöntőben a Pósfa zenekar és az Ilosvai Néptáncegyüttes

Tegnap ismét jó volt felvidéki magyarnak lenni, ha az ember a Fölszállott a páva elődöntőjét nézte este a Duna Televízióban. Fergeteges produkciójával az egyházgellei Pósfa zenekar és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes egyaránt továbbjutott a középdöntőbe.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. december 9.


Kodály nyomdokain Léván

A Hagyományok Háza és a lévai Reviczky Társulás közösen szervezték meg december 8-án, pénteken 18 órai kezdettel a Kodály nyomdokaiban című rendezvényt a lévai Reviczky Házban.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. december 9.


Ismét főszerepet kap a népzene Nyíradonyban

Immáron 27 esztendeje állhatnak színpadra a népzenei együttesek Nyíradonyban a Regionális Népzenei Találkozón. Az ingyenesen látogatható rendezvényt idén december 9-én tartják a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban.

Hajdú Online, 2017. december 8.


A gyermekeivel áll színpadra Berecz András

Végéhez ér a Fölszállott a páva elődöntő szakasza. Berecz András Kossuth-díjas mesemondónk két fiával, Istvánnal és Mártonnal áll színpadra. A népszerű népzenei és néptáncos tehetségkutató sztárprodukciójában az erdélyi Küküllő-mente varázslatos vidékének zenéjét és táncát idézik meg.

Blikk, 2017. december 8.


Békésiek a tévében: megyénkbeli tehetségekért izgulhatunk

Három Békés megyeiért is ­izgulhatnak hamarosan a Fölszállott a Páva népzenei­ tehetségkutató műsor követői. A középdöntőbe jutó ­Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttest legközelebb ­december közepén láthatják a tévénézők, de előtte Juhász András hegedűs és Gellén Péter szólótáncos továbbjutása dől el a pénteki elődöntőben. A verseny kapcsán Andrással és Szarka Zsolttal, a táncegyüttes koreográfusával beszélgettünk.

Beol - Békés megyei hírportál, 2017. december 7.


Már lehet regisztrálni a Tradíció pályázatra

Elindult a előzetes regisztráció a Néprajzi Gyűjtő Szakosztály 2018-as Tradíció pályázatra. Várjuk a jelentkezéseket Vízkeresztig, január 6-ig!

2017. december 7.


Vargyasi énekes az utolsó elődöntőben
Fölszállott a páva

Kalotaszegi dalcsokorral lép a Fölszállott a páva színpadára pénteken a vargyasi Borbáth Szilveszter, aki harmadik éve a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncművészeti szakának tanulója. A budapesti Hagyományok Háza és az MTVA televíziós tehetségkutató vetélkedő negyedik és egyben utolsó elődöntőjét élő adásban közvetíti a Duna Televízió. Szilveszter lapunknak azt mondta, számít arra, hogy egykori vargyasi osztálytársai és tánccsoportbeli barátai is szurkolnak a továbbjutásáért.

Háromszék, 2017. december 7.


Siklósi Krisztián
Csak huszonévesen kezdett el hegedülni

Színpadra termett népzenész Siklósi Krisztián, a Csurgó Zenekar vezetője. Együttesével 17 Tolna megyei óvodába jár néptánc-foglalkozást tartani. Felnőtteknek szóló műsoraikat pedig országszerte és a határainkon túli magyarlakta területeken is bemutatják.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2017. december 6.


Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik pénteken a Fölszállott a páva

Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik a Fölszállott a páva 5. évada péntek este a Duna televízióban: az újabb tizenkét produkció bemutatkozását követően kialakul a középdöntő teljes mezőnye - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

MTI, 2017. december 6.


Fesztivál tiszteleg Halmos Béla előtt

A szülei gyulai születésűek, ő maga ugyan nem itt látta meg a napvilágot, mégis mindig azt mondta: Gyulán hagyta a fél életét, amikor 18 évesen Budapestre költöztek. Idén lenne 71 éves Halmos Béla, akire fesztivállal emlékeznek a hétvégén, Gyulán.

Beol - Békés megyei hírportál, 2017. december 5.


Virágvölgyi Márta és Kerékgyártó Gergely várja a tanulni vágyókat

A vonósoknak szóló tanfolyam következő, idei utolsó alkalma december 9-én, szombaton lesz 10 órától az Óbudai Népzenei Iskolában.

2017. december 3.


Nem lehet másra figyelni

Néha érces, néha bársonyosan simogat, de egy biztos: Hideg Istvánné Annus néni hangját ezer közül is felismerni. Új lemezének bemutató koncertjén jártunk.

Népszava, 2017. december 2.


Akusztikus, autentikus – jubileumi koncert
10 éves a Zeneakadémia Népzene Tanszéke

Lehet-e egy színpadi előadás koncepcióját a népzenekutatás legújabb eredményeire alapozni? A szórakoztatás farkastörvénye és a tudomány szigora összebékíthetetlen testvérpár? A Zeneakadémia Népzene Tanszék már bizonyított ezen a téren, hiszen a két éve bemutatott Elfeledett Székelyföld című est egyszerre adott felejthetetlen koncertélményt és népzeneileg hiteles képet erről a régies zenei világról. A mostani koncert már a teljes magyar nyelvterületre koncentrál, vezérfonalként a Magyar Népzenei Antológia kiadványsorozatát felhasználva.

Zeneakadémia Népzene Tanszék, 2017. december 1.