Folkrádió

Tallózó

A Nereszennél bárkit szívesen látnak soraikban

Tanulni nem csak könyvből lehet, az ember gyereke akkor is tanul, ha közben úgy érzi, játszik vagy szórakozik. Régi gyermekjátékokat, mondókákat és táncokat felelevenítve ismerkednek, és ismertetik meg azokat másokkal a técsői Nereszen népművészeti táncegyüttes tagjai.

Kárpáti Igaz Szó, 2018. január 30.


Újra útnak indul a Vándortáncház

2018. farsangjának idejében, február 3-án, szombaton, 17 órakor minden népzene és tánckedvelőt várnak a szervezők Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületbe az első, nyitó táncházba.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2018. január 30.


Mindenkinek vannak gyökerei, saját emlékei, mégis elfeledkeznek róluk

A makói Forgatós Táncegyüttes nem véletlenül kapta a nevét. A forgás a tánc örök eleme, az örökmozgás pedig a tánc és az együttes veleje.

hirado.hu, 2018. január 30.


Bálba hívták a gyergyói települések népi adatközlőit

Mondhatni „egy húron pendült” mindenki, aki részt vett a pénteki Gyergyai Hagyományos Bálban, Szárhegyen. Bár Gyergyó különböző településeiről érkezett a mulatságra a mintegy kétszáz résztvevő, a népzene és a néptánc szeretete tökéletessé tette az együttlétüket, hajnalig rúgták a port, énekeltek, zenéltek a rendezvénynek otthont adó művelődési házban.

Székelyhon.ro, 2018. január 29.


Hétévesen bújt először fodros szoknyába, kopogós cipőbe

Hofmaiszter Anikó több mint tíz éve tanít néptáncot a Felső-Kiskunság több ­településén. Nevéhez fűződik a szabadszállási néptáncos hagyományok újjáélesztése.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2018. január 29.


Pendelyben hét debreceni lány: a győzelem után sem lazítanak

A debreceni pacsirták lettek a Fölszállott a páva című tehetségkutató kategóriagyőztesei. Próbájukon látogattuk meg a lányokat.

Debreceni Hírek, 2018. január 28.


Negyedszázados Csillagszeműek

..Magyarország legnagyobb létszámú magántársulata hazai és nemzetközi sikerekkel egyaránt büszkélkedhet. Tagjai az elmúlt negyed évszázadban bejárták az egész világot, alapítóinak, a Timár házaspárnak köszönhetően..

Magyar Nemzet Online, 2018. január 26.


Ezt a népzenét magyar és román egyaránt magáénak érzi

A Fonó Budai Zeneházban január 31-én, Szegeden a Fonó Klubban, február 1-jén, végül Jászberényben február 2-án, a Jászság Népi Együttes székházában egy különleges, de mégis ismerős hangzású mezőségi zenekart hallgathatunk meg.

Papageno, 2018. január 25.


Nemzetiségi táncházvezető tanfolyam felnőtt néptáncosoknak
Jelentkezési határidő: 2018. március 2.

A Táncház Egyesület ezúttal nemzetiségi táncházvezető tanfolyamot hirdet. A tanfolyam során görög, szerb, horvát és bolgár táncanyagok kerülnek terítékre. Célunk olyan táncházas házigazdák, gazdasszonyok, ceremóniamesterek képzése, akik jó táncos képességeik mellett alkalmi és rendszeres táncházak vezetőiként is megállják majd a helyüket. A tanfolyamon szívesen látunk olyan táncosokat, pedagógusokat is, akiknek a nemzetiségi anyagokban még nincs gyakorlatuk.

Táncház Egyesület, 2018. január 25.


360 fokos videó: Nem szálltak el a Pávától
Debrecen

A Fölszállott a páva döntős különdíjasai, Magyarország legjobb táncegyüttese – ez a tavaly decemberi mérlege a Debreceni Hajdú Táncegyüttesnek. Ellátogattunk egy próbájukra 360 fokos kameránkkal.

Hírek 360, 2018. január 24.


Tavaszi havajgatás - Ismét Csángó Bál a Millenárison

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség és a Válaszút Alapítvány 2018. február 10-én (szombaton) huszonegyedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Millenáris Parkban.

gondola.hu, 2018. január 24.


A magyar kultúra napjára emlékeztek a Felvidéken

Felvidék-szerte is több helyen rendeztek ünnepségeket a magyar kultúra napja alkalmából. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. január 22.


Serketánc: igazi közösségi élmény, ami sokmindenre nevel

Több száz gyerek jár népi gyermekjátékokat, néptáncot és népdalokat tanulni a csíkszeredai Gyermekek Házába, ahol Ádám Katalin hétről hétre a Serketáncházba is várja őket. A kis serketáncosok ugyan számos rendezvényen is fellépnek évente, de a hangsúly mégis a közös tevékenységen, a játék és a tánc örömén van.

Székelyhon.ro, 2018. január 21.


Egy kreatív ember
Lehőcz Alexandra interjúja Nesztor Ivánnal

Kezdőként autodidakta, haladóként főiskolai dobtanár, zenész-zeneszerző, népzenekutató. Nesztor Ivánt kérdeztem pályája, élete alakulásáról.

Parlando, 2018. január 21.


A néptánc régi rétegei vannak itt

A napokban több sikeres csoportról szólva is elhangzott a vezető személyének fontossága. Az érintettek szerények ilyenkor, de a szakma és a szervezetek jól látják, ki érdemes az elismerésre.
Szabó Csaba, a Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület művészeti vezetője Pro Comitatu-díjat kapott a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökétől, Polgárdy Imrétől.

Veszprém On-Line, 2018. január 20.


A Csalival ünnepeltek Buzitán, Kassán és Szepsiben is

Az emlékünnepség díszvendége a somorjai 2016-os Fölszállott a páva-győztes Csali Gyermek Néptáncegyüttes volt. A kétnapos rendezvénysorozat megvalósítása érdekében több Kassa-környéki és kassai szervezet fogott össze. Idén Fekete Ilona és Šnír Mária vehették át a Csemadok Magyar Helytállásért Díj Torna-Abaújban elismerést.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. január 20.


Az utolsó turai prímás

A Galga vidéke nagyrészt Pest megye területén található, hagyományos kultúráját és annak folytonos alakulását, újulásának tempóját és irányát nagyban befolyásolta Budapest közelsége. A Galga mentiek azért – a főváros falvakra is kiterjedő modernizációs hatása ellenére is -, sokáig megőrizték az erdélyihez vagy más, elzártabb vidékhez képest mindig újszerűbb hagyományaikat.

Papageno, 2018. január 18.


Páva pulyák: Farkas József fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben
Prága

A felvidéki származású, Budapesten élő Farkas József, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor szervezője Páva pulyák című fotókiállításának megnyitójára kerül sor a magyar kultúra napja alkalmából, január 23-án 18 órától a Prágai Magyar Intézet nagytermében. A megnyitó előtt, 17 órától Agócs Gergely népzenész-népzenekutató közös koncertet ad a „Páva“ gyermek részvevőivel. Közreműködik az Aprája Dudazenekar, Bese Botond dudás és Szabó Júlia énekes szólista.

Hírek.sk, 2018. január 17.


Virágvölgyi Márta születésnapjára

Kerek születésnapot ünnepel ma Virágvölgyi Márta. Ebből az alkalomból felidézzük a Magyar Katolikus Rádió Hagyományok éltetői című műsorában elhangzott 2007-ben készült interjút. Isten éltessen, Márti!

2018. január 17.


Tűzről pattant komámasszonyok

A térség egyik legismertebb néptánccsoportja a szalkszentmártoni Szalki Komámasszonyok. Magával ragadó, energikus előadásmódjuk miatt fellépéseiket mindig nagy érdeklődés kíséri. Veze­tőjük Oláh-Réthy Napsugár, aki kisgyermekkora óta táncol és énekel.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2018. január 16.


Eleven, nyitott csíkszeredai táncközösség a tízéves Zugtánc

A 2018-as évnyitó Zugtáncán az elmúlt tíz évben tapasztalt pörgés-forgás, szakmaiság és jó hangulat fogadta Csíkszeredában az András Alapítvány által hetente szervezett táncházba érkezőket. Az alapítvány vezetőivel beszélgettünk az egész Hargita megyében népszerű ingyenes programról.

Magyar Szó, 2018. január 16.


Vajdaszentiványi mesterkurzus Piliscsabán

A Piliscsabai Táncház Egyesület az előző évekhez hasonlóan idén márciusban is megrendezi mesterkurzusát, ez alkalommal a Vajdaszentiványi népzene jegyében. Várnak minden hangszeres és énekes jelentkezőt, sőt idén a Felső-Maros menti viselet és hímzés iránt érdeklődők jelentkezését is.

2018. január 15.


Énekel a Föld – indul a Fölszállott a páva szlovák verziójának második évada

Az RTVS népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt indított Énekel a Föld (Zem spieva) címmel 2017-ben, ami akár a magyarországi Fölszállott a páva szlovák verziójának is megfelel.

atempo.sk, 2018. január 13.


Versenyfelhívás
Jelentkezési határidő: 2018. június 30.

Uszód Község Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet az UNESCO által nyilvántartott Magyar Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékén is rögzített „Élő hagyományok Kalocsa terében” örökség-elem eszmeisége és célkitűzései alapján páros néptáncversenyt hirdet a település és térség hagyományainak ápolása, népművészeti értékei és a közösségi identitás megőrzése céljából.

2018. január 12.


Farsangi néptánc képzés ifjúsági-felnőtt korosztálynak
Jelentkezési határidő: 2018. február 3.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület farsangi táncképzést rendez ifjúsági-felnőtt korosztályú (13 év felett) néptáncosok számára Kiscsőszön.

Folkrádió, 2018. január 12.


Ne keressünk csárdást ebben a zenei világban!

Az Utolsó Óra program gyűjteményéből olyan különleges zenei hagyományokat ismerhetünk meg, melyeket a nagy földrajzi, kulturális és egyszerűen időbeli távolságok miatt sosem vagy csak igen nehezen fedezhetnénk fel mi, magunk.

Papageno, 2018. január 11.


Egyedülálló néptáncoktatási rendszert hoztak létre Pápán és környékén

Müller Anita neve és a néptánc szó kis túlzással szinonimának számít Pápán és környékén.

Veszprém On-Line, 2018. január 10.


Virágvölgyi Márta tanfolyama vonósoknak

Megszülettek a 2018-as tanfolyam első dátumai: január 13-án, február 10-én és március 10-én lehet ellesni a fortélyokat Virágvölgyi Mártától és Kerékgyártó Gergelytől az Óbudai Népzenei Iskolában. Délelőtt 10-kor kezdődik a hangolás.

2018. január 9.


Fölszállott a páva: több mint száz éves cifraszűrben nyert a Kalotaszeg Legénytársulat

A lehető legnagyobb szakmai elismerésnek tartják a Kalotaszeg Legénytársulat tagjai, hogy megnyerték a 2018-as Fölszállott a páva táncegyüttes-kategóriáját. A mérai és bánffyhunyadi táncosokon az élő adásokban több mint száz éves viseletdarab is volt, emellett a döntőben bemutatták a nagyvilágnak Kalotaszeg két tehetséges zenészét, a bánffyhunyadi Varga István „Kiscsipást” és a mérai Berki „Árus” Bélát, akik Pál István Szalonnával és bandájával együtt biztosították a talpalávalót.

Maszol, 2018. január 9.


Moldvai táncházzal és népzenész bállal kezdődik az év a Fonóban

A Berka együttes moldvai és vonós táncházával indul az év pénteken Budapesten a Fonó Budai Zeneházban, ahol szombaton népzenész bál lesz a Heveder Zenekar és Eötvös Remus közreműködésével - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

MTI, 2018. január 8.


Évzáró gálán adtak számot tudásukról a tördemici táncosok

A Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület évzáró gáláján a táncosok számot adtak az egész évben tanultakról, bizonyítva, hogy kiérdemelték az elért eredményeket.

Veszprém On-Line, 2018. január 7.


Ezért tűnik el a falvakból is az élő zene

ogy mekkora élet lehet egy olyan kicsi házban, ahol még nekem is le kell húznom a fejem (166 cm), ha be akarok lépni a ferdén vágott ajtón, azt az erdélyi Mezőségen járva tudtam meg igazán, egyik alkalommal a nagysármási Giani Moldovan, a virtuóz balkezes prímás otthonában.

Papageno, 2018. január 5.


A felvidéki népzene nagykövetei

Hárman is gratulálnak Iván Andrásnak és Zoltánnak, a Pósfa zenekar két tagjának, amikor leülünk beszélgetni egy dunaszerdahelyi kávézóban. A fiúk kedvesen fogadják a kézfogást és a további sikerekre buzdító őszinte jókívánságokat. Nagy utat tett meg a Pósfa, míg eljutott odáig, hogy december 29-én a legjobb zenekar lett a Fölszállott a páván, s még rengeteg kihívás áll a fiatal zenészek előtt.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. január 5.


Ne a múlttól, az odacsapott talptól porozzon!

Két csapatra is büszke lehet megyénk a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorban való szereplése okán: a pénteki döntőben a debreceni Pendely Énekegyüttes nyert az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában, míg az egyetlen idáig jutó hazai néptáncos csoport a Debreceni Hajdú Táncegyüttes különdíjat érdemelt ki.

Hajdú Online, 2018. január 4.


Az Isten áldja meg, Mártika, hogy énekel nekünk!
Sebestyén Mártával beszélgettünk

Fotóműteremben, kávézóban és taxiban vettük fel ezt az interjút. Olyan forgatagban, ahogyan Sebestyén Márta él és siet egyik kötelességtől, felkéréstől, elintéznivalótól a másikig. A külső csodálónak úgy tűnik, mintha a koncertek, fellépések lennének ennek a nyüzsgő, gazdag életnek a nyugvópontjai vagy inkább csúcsai, amikor egy-két órára elsimulnak a hétköznapok gondjai, és csak a népdal, a zene öröme marad.

Képmás, 2018. január 3.


Szeretnék, hogy a cigányok és a magyarok a táncon keresztül ismerjék meg egymás kultúráját

Abony – Perdülő szoknyák, lábdobogás és különleges táncok törték meg az elmúlt hónapokban az abonyi kultúrház csendjét. A helyi Cigány Táncház céljai azonban túlmutatnak a mozgásformák népszerűsítésén. Az irányvonal ugyanis: felhívni a figyelmet egymásra, s a táncon keresztül két kultúra egy igen fontos szeletére.

Szoljon, 2018. január 3.


Újév-köszöntő a Müpában

„Halljátok, mit ajkim zengenek...” címmel újévköszöntő koncertet tartanak január 6-án este a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, keresztmetszetét adva a karácsony és farsang közti időszak gazdag néphagyományának.

Demokrata, 2018. január 3.


Bartina, immár nagyfilmen

Életem a tánc, szerelmem a Bartina. Ezzel a címmel készít egész estés dokumentumfilmet Kindl Gábor a több mint fél évszázada működő néptánccsoportról. Mint mondta, a téma adja magát, a Bartinát útjára indító tanúk pedig szerencsére köztünk vannak, így megoszthatják emlékeiket a közönséggel.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. január 1.