Folkrádió

Tallózó

Megjelent a Népművészet Ifjú Mestere pályázati kiírás

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.
Jelentkezési határidő: 2018. április 18.

Hagyományok Háza, 2018. február 28.


Várják a felterjesztéseket a Táncház Díjra

2018 az OTP Bank Táncház Díj szempontjából a zenészek éve. Az OTP Bank jóvoltából az elismerés pénzösszegét 500 000 Ft-ban állapították meg. Olyan Magyarországon élő zenészeket, énekeseket, zenei együtteseket lehet a Táncház Díjra jelölni, akiknek aktív szakmai tevékenysége a táncházmozgalomhoz kötődik.

Táncház Egyesület, 2018. február 28.


Tájékoztató a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium döntéséről

Az NKA közzétette a sikeres pályázatok listáját. Gratulálunk a nyerteseknek. Szeretettel várjuk a tudósításokat, programokat, fotókat, hogy közzétehessük a Tallózóban, a Folknaptárban, illetve a galériánkban.

Halmos Béla Program, 2018. február 28.


A térség hagyományait őrzi a táncos közösség

Balmazújváros. Bár még csak két éve alakult, már is komoly „múltra” tekint vissza a balmazújvárosi Nagy-Sziki Hagyományőrző Néptánc Egyesület, melynek tagjai télűző felvonulástól kezdve, különböző fesztiválokon át, a Hortobágyi Hídi Vásárig számtalan rendezvényen szerepeltek szerte a megyében az elmúlt időszakban. A szabadidejüket is szívesen töltik együtt a néptánccsoport tagjai.

Hajdú Online, 2018. február 27.


Debreceni csalogányok

Énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában a debreceni Pendely diadalmaskodott a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny év végi döntőjében. A csupa lányból álló társaság valamennyi tagja a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola növendéke.

Demokrata, 2018. február 27.


A Pósfa húzta, mi roptuk
Táncház Dunaszerdahelyen

Különösen igaz volt a mondás szombat este, miszerint sok jó ember kis helyen is elfér. Ezen az estén a dunaszerdahelyi NFG klubban táncházat tartott a Pósfa zenekar. Sok néptáncot és népzenét kedvelő fiatal gyűlt össze az eseményen, mely hajnalig tartott.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. február 26.


A Hagyományok Háza Hálózat értékmentő tevékenysége a Felvidéken

„A Hagyományok Háza, mint magyar nemzeti kiemelt intézmény mindig is nagy figyelmet fordított a határon túli magyarság kulturális életére. Az intézmény a Kárpát-medencei hálózatépítés révén keresi határon túli szakmai partnereit. 2017 elején alakult meg a hálózat felvidéki intézménye” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Farkas József

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. február 26.


Néptáncos találkozó Kunmadarason

Immár 22. alkalommal került megrendezésre Kunmadaras legnagyobb néptánctalálkozója a Fonó. Az idei műsorban a helyiek mellett közreműködött a Nagyiváni Hagyományőrző Néptánccsoport, a Debreceni Népi Együttes és a bucsai Rozmaring Néptánc Együttes is.

AlföldHír, 2018. február 25.


Mohácsi busókkal űzték a telet Mezőkovácsházán

Maskarás álarcokkal, mohácsi busókkal, népzenével és néptánccal űzték a telet vasárnap délelőtt Mezőkovácsházán.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. február 25.


Ők jelentik a székely zenei hagyományokat

A székelyek közigazgatási területeit 1876-ig székeknek nevezték, amelyek ugyanazt a szerepet töltötték be, mint a vármegyék. Az Erdély területén található történeti Háromszék eredetileg a székely széki szerveződés három székéből, Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékből alakult ki.

Papageno, 2018. február 23.


Agócs Gergely: A magyarok már nem mesélnek egymásnak

A cigányok még mesélnek, a magyarok már nem mesélnek egymásnak – mondja Agócs Gergely népzenész-néprajzkutató a Mandinernek, aki szerint a modern média kihalásra ítélte a mesemondást, a kulturális sokszínűség csökkenése pedig az életközösség összeomlása felé mutat. A szókimondásáról híres személyiség, aki a Felszállott a páva zsűritagja is, leszögezi: az, hogy valakinek tízezer nóta van a winchesterén, az nem mérhető össze azzal, ha el tud énekelni ötszáz dalt. Azt mondja: „Meg kell keresni a Nagy Kapcsolót és le kell kapcsolni az áramot”.

Mandiner, 2018. február 23.


Útravaló: A néphagyomány hiteles módszertana az óvodában
60 órás tanfolyam

Ha szeretnél az Óvodai nevelés országos alapprogramja (ONAP) szellemében, a hagyományok mentén megfelelni a rád váró pedagóguselvárásoknak, „Útravaló” akkreditált képzésünk minden forrást megad hozzá.

Hagyományok Háza, 2018. február 23.


A Halmos Béla Program közleménye a megvalósítási időszak módosíthatóságáról

Az NKA február végéig készíti el azok szerződését, akik a 2017-ben támogatást nyertek a Halmos Béla Ideiglenes Kollégiumának valamelyik pályázatán. Mivel természetesen a szerződés megkötésének csúszása nem a pályázó hibája, ha ez befolyással volt a megvalósításra, akkor kérvényezheti a szerződés módosítását.

Halmos Béla Program, 2018. február 23.


„A kultúra gyarapít” – konferencia az Országházban

A néphagyományok terén kettősség van a mai magyar társadalomban: a múltban felgyülemlett tudás, a hagyományok megmaradtak, de ennek nagyon kicsi a beágyazottsága, a média gyakran közömbös – mondta Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója A kultúra gyarapít című szakmai konferencián csütörtökön az Országházban.

MTI, 2018. február 22.


Archív néptáncos filmek a Folklórdokumentációs Könyvtárban

Elérhetővé váltak a Hagyományok Háza tulajdonában álló, a Magyar Állami Népi Együttestől mint jogelődtől szerzett, ÁNE 001–160. számú, Maácz László és társai gyűjtéseit tartalmazó filmek.

Hagyományok Háza, 2018. február 22.


A zene jó hatással van felnőttre, gyermekre

Az Arad Megyei RMDSZ Nőszervezete február 23-án 18 órától nótaestet szervez, ami tulajdonképpen egy lazulós, szórakozós, kikapcsolódós délutáni összejövetel lesz népzenei aláfestéssel, amit a Viola néptánccsoport zenészei, a Gazdag testvérek biztosítanak.

Nyugati Jelen, 2018. február 19.


V. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzés

Pál István „Szalonna”, a Hagyományok Háza, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége, Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet ötödik alkalommal hirdette meg a kárpátaljai népzenész, néptáncos, népi énekes mesterképzését.

Kárpátinfo, 2018. február 19.


Számára nem léteztek adatközlők, ő Bődihez, Csutkóhoz, Vak Zoltihoz járt

Kallós Zoltánról, Zoli bácsiról most nem tudok másképpen, csak személyesen írni. A hozzá tapadó emlékeim messze visszanyúlnak a gyerekkorba. Első emlékképem a Mikes Kelemen utcai egyszobás lakásunkból dereng fel, ahogyan egy varrottas párnán dolgozik, és közben mesét mond nekem.

Transindex, 2018. február 19.


Gyimesközéploktól Bernig tartó zenei pályájáról mesélt Ifj. Zerkula György

Ifj. Zerkula György, a berni szimfonikus zenekar első hegedűse volt a Györkös Mányi Albert Emlékház ZeneSzó sorozatának vendége csütörtök délután. Beszámolónkból kiderül, hogy milyen út vezette Székelyudvarhelyről Bernbe a fiatal hegedűművészt, illetve segítségével megszólal a híres gyimesi népzenész, Zerkula János hegedűje is.

Maszol, 2018. február 18.


Történet hangszerelve: Agócs Gergely

A füleki vár délköszöntő tárogatómuzsikájával ő köszönti nap mint nap szülőföldjét. Példaképe és mestere egy nógrádi pásztorember, Pál István, akinek mesekincsét most jelentette meg. A felvidéki magyarság folklórjának kutatója, mára már majd 900 órányi népzenei gyűjtéssel rendelkezik.

Kossuth Rádió, 2018. február 17.


Kedvenc dalával indították utolsó útjára Kallós Zoltánt

Kedvenc dalával, az ördöngösfüzesi bujdosódal eljátszásával indították szombat délután válaszúti otthonából utolsó útjára az élete 92. évében szerdán elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatót. A bújdosódalt a több tucat népzenészből szerveződött alkalmi zenekar játszotta a Kallós-kúria udvarán összegyűlt, végtisztességet tevő mintegy ezerfős gyülekezetben.

Maszol, 2018. február 17.


Himnuszok, amelyek folklorizálódtak

Az Utolsó Óra Program – gyűjtésekből született Új Pátria lemezsorozat második darabja Budatelke és Szászszentgyörgy zenéjét örökíti meg. A Mezőség kisebb, belső tájegységeinek ezen a területen futnak össze a határai, a négy égtáj irányában, körben fekvő területek zenéje és táncai – a sok közös vonás mellett – éles eltéréseket, markáns különbségeket mutatnak.

Papageno, 2018. február 16.


Kallós Zoltán emlékére

A Kossuth-nagydíjas néprajzkutatót, népzenegyűjtőt, a Corvin-lánc kitüntetettjét, a nemzet művészét szerdán, életének 92. évében, rövid szenvedés után válaszúti otthonában érte a halál. Kallós Zoltán végső búcsúztatása szombaton 13 órától lesz a református egyház szertartása szerint a válaszúti Kallós Kúrián, majd ezt követően a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. február 16.


Isten vele, Zoli bácsi!

Délután, munka közben, főnököm jött oda közölni Zoli bácsi halálhírét. Azóta itthon olvasom a híreket, és kavarog bennem a sok emlék, érzés...

Nyugati Jelen, 2018. február 15.


„Ha megszólal a zene, mindenki táncol”

Kozármisleny. Több mint húsz civil szervezet, egyesület működik a városban. Az önkormányzat idén lényegesen megemelte számukra a támogatási keretet.

Bama, 2018. február 15.


A néptáncosokat támogatják Ózdon

Második alkalommal rendeznek Jótékonysági Estet Ózdon, a Digitális Erőmű épületében.

Borsod Online, 2018. február 15.


Áder: Nemzetünk szeretettel és megbecsüléssel őrzi Kallós Zoltán emlékét

Nemzetünk szeretettel és megbecsüléssel őrzi meg Kallós Zoltán emlékét – írta Áder János államfő részvétnyilvánító levelében az erdélyi néprajzkutatóra emlékezve csütörtökön. A Kallós Zoltán Alapítványnak küldött levél a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.

MTI, 2018. február 15.


Sebestyén Márta: Zoli bácsi továbbra is rajtunk tartja nagy, fekete szemeit

A népdalénekes tavaly nyáron találkozott utoljára a szerdán elhunyt Kallós Zoltán néprajztudóssal, s már akkor úgy érezte, ez volt a búcsú. Halála számára olyan, mintha egy édesapát veszített volna el.

Fidelio, 2018. február 15.


Virrasztás Kallós Zoltánért

Mindazokkal, akik tisztelték munkásságát és szerették emberségét, február 16-án 21.00 órától a Fonóban Virrasztást tartunk, amelyre várjuk a zenekarok jelentkezését!

Fonó Budai Zeneház, 2018. február 15.


Aki még Bartók Bélánál is több kincset mentett a Kárpát-medencében

Kilencvenkettedik életévében szerda délután elhunyt Kallós Zoltán, a nemzet művésze címmel és a Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutató, népzenegyűjtő. A róla elnevezett, a Kolozsvár közeli Válaszúton működő alapítvány lapunkat arról tájékoztatta, hogy a temetés részleteiről a későbbiekben tájékoztatják a nyilvánosságot.

MNO Kultúrgrund, 2018. február 14.


„Cipelt minket hegyen-völgyön át” - Sebő Ferenc Kallós Zoltánra emlékezik

Kallós Zoltán ismertette meg a világot a Mezőség elfeledettnek hitt hangszeres, táncos hagyományaival. Olyan gyűjtő volt, aki tudását, anyagait másokkal is megosztotta és bátorította a fiatalokat - mondta Sebő Ferenc az MTI-nek.

Fidelio, 2018. február 14.


Elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő. Isten nyugtassa!

Maszol, 2018. február 14.


A modernitás tele – avagy mi van a busómaszkok mögött?

A mohácsi busójárásban egy olyan világ ad magáról életjelet, amellyel a modern ember már elveszítette kapcsolatát. És mégis csak ez hozhatja el a tavaszt.

Mandiner, 2018. február 13.


Farsangi Folkkocsma és Táncház Beregszászban

A Sodró együttes és a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet február 8-án a Rákóczi Főiskolán különleges farsangi folkkocsmával várta a táncos kedvű fiatalokat, időseket egyaránt. A Kárpátalján nagy sikernek örvendő mozgalom idén immár a negyedik évadát kezdte meg.

Kárpátinfo, 2018. február 13.


Népzene szólt a sportteremben

A Hagyományok Háza közreműködésével a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, Pál István “Szalonna” és társai léptek fel Kodály népzenéjével a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sporttermében 2018. február 12-én, hétfőn.

Erdély Online, 2018. február 12.


Örömzene és táncház az Erdőfű népi kamarazenekarral

Különleges zenei élményben lehetett része azoknak, akik szombat este részt vettek az Erdőfű Népi Kamarazenekar „Sokszínű Kárpát-medence” címmel tartott első bemutatkozó koncertjén a kiskunhalasi Tiszti Klubban.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2018. február 12.


Népi énektanárt keresnek a váci konziba

A váci Tankerületi Központ pályázatot hirdet Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola
népi énektanár munkakör betöltésére.

2018. február 12.


Értékmegőrzés és közösségteremtés Iszkázon

A néptánc hagyományőrzés, közösségteremtés, a határon túli magyarok számára a magyarságuk megőrzésének az eszköze.Érték vagy eszköz?

Veszprém On-Line, 2018. február 12.


A népzenegyűjtés „utolsó órája” húsz éve tart

„És lehet még valamit gyűjteni?” – hallja minduntalan sok népzenész, népzenegyűjtő a szkeptikus kérdést. Lehet! A népzene, mióta csak ismerjük, haldoklik; sőt, éppen haldoklása által észleljük. Mióta 1782-ben megjelent az első felhívás a feledésre ítélt magyar népdalok gyűjtésére, mindig minden népzenebarát úgy érezte: éppen most üt az utolsó óra.

Fidelio, 2018. február 12.


Balatoni Kata: Néha azt gondolom, Kodály országában megsüketültünk

Néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató. Az „Így tedd rá!” program megálmodója. Már gyermekként körülölelte a játék, a tánc, a dalok világa. Két kislány édesanyja és igazi nyughatatlan lélek. Ismerjétek meg Balatoni Katát!

Nők Lapja Cafe, 2018. február 12.


Szekszárdi Néptáncfesztivál – Versenykiírás

A Babits Mihály Kulturális Központ és a Bartina Néptánc Együttes 2018. november 17-18-án rendezi meg a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Szekszárdi Néptáncfesztivált. A fesztivál a magyar amatőr néptánc mozgalom rangos versenye, melyre a jól és kiválóan minősült táncegyütteseket várjuk, határon túlról is!

Babits Mihály Kulturális Központ – Szekszárd, 2018. február 11.


Ismét megrendezik a Cinegemadár népdaléneklési és népzenei versenyt Tolnában

Több éves szünet után idén ismét megrendezik Tolna megyében a Cinegemadár népdaléneklési és népi hangszeres versenyt, amelyre több mint nyolcvan szólista és csoport jelentkezett.

MTI, 2018. február 11.


Kelemen László: „Az Utolsó Órás gyűjtésben sokszor a halállal futottunk versenyt”

„Úgy éreztem, hogy egy teljesen reménytelen vállalkozásba fogok bele, hogy nagyon nehéz lesz. De valahogy úgy alakult, hogy a jó Isten végig segített.” Az Utolsó Óra program megálmodójával és szakmai vezetőjével, Kelemen Lászlóval beszélgettünk.

Papageno, 2018. február 8.


Meglepő levél érkezett Kínából Békésre

A közelmúltban egy meglepő, nem mindennapi levél érkezett Mahovics Tamás, a békési Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője részére, melyben a kínai Sanghajba invitálták az együttest.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. február 8.


A Dankó olyan töménységben önti ránk a nótát, ami egy zenetudósnak is elviselhetetlen

A 93 éves zenetudós, Sárosi Bálint munkásságának nem elhanyagolható részét arra áldozta, hogy bebizonyítsa: a magyar nóta, avagy népies műdal nem holmi alávaló, fitymálandó műfaj, hanem kultúránk nagyon is szerves részét képezi.

Magyar Nemzet Online, 2018. február 8.


Táncház Fehérgyarmaton

Harmadik alkalommal rendeztek táncházat Fehérgyarmaton, a Kultúrházak éjjel-nappal program keretein belül, a helyszín a Városi Művelődési Központ volt.

SZON, 2018. február 8.


Pályázati felhívás
Művészeti vezető feladatkör betöltésére

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület pályázatot hirdet művészeti vezető feladatkör betöltésére a Szilas Néptáncegyüttesben.
Jelentkezési határidő: 2018. február 28.

Táncház Egyesület, 2018. február 8.


Megőrzik a színvonalat és változatosságot
Évfordulóra készülnek

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és köréje csoportosulók hagyományt mentenek és éltetnek, szórakoztatnak és okítanak, nemzeti öntudatot ébresztenek és erősítenek. Áldásos tevékenységüknek köszönhetően pedig a fiatalok jelentős hányada táncházba jár, valamint a népzene és a népdalok fontos szerepet játszanak az életükben. Deák Gyula Leventével, a társulat igazgatójával az elmúlt esztendő megvalósításairól, a folyó év kihívásairól, gondjaikról és terveikről beszélgettünk.

Székely Hírmondó, 2018. február 7.


Felhívás Mesterek és tanítványok sorozatban való részvételre

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatán való közreműködésre. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével. A pályázatok beérkezési határideje: 2018. április 13.

Hagyományok Háza, 2018. február 7.


Hajdú Néptáncegyüttes: ez egy életen át tartó közösség
Debrecen

Ilyen összetartó csapattal ritkán találkozni: a táncegyüttes 450 tagot számlál, a fiatalok pedig az ünnepeket is együtt töltik. Interjú Tiszai Zsuzsával.

Debreceni Hírek, 2018. február 6.


Táncházsorozatot szervez a Cserregő Néptáncegyüttes
Várpalota

Moldvai táncházba várta a kicsiket és nagyokat, egyedülállókat és családokat a Cserregő Néptáncegyüttes a közelmúltban a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központban.
Közel 1,8 millió forintos támogatást nyert el a közelmúltban népi viseletek beszerzésére és táncházak szervezésére a Cserregő Néptáncegyüttes.

Veszprém On-Line, 2018. február 6.


NKA pályázat
Benyújtási határidő: február 28.

Városi zenei koncepciók kidolgozásának a támogatása. Azaz olyan helyzetértékelésből, rövid-, közép- és hosszú távú célok meghatározásából, a célokhoz vezető stratégiából álló, a lehető legszélesebb helyi szakmai és civil közeg bevonásával elkészülő városi zenei koncepciók kidolgozásának a támogatása, amelyek az adott település önkormányzatának támogatását is bírják, és reális esély mutatkozik a megfogalmazott tervek lépcsőzetes megvalósítására.

Nemzeti Kulturális Alap, 2018. február 6.


Egymás táncait táncolják, egymás nyelvét nem beszélik?

Az Erdélyben található alsó-vízmelléki Balázstelke népdalait, népzenéjét gazdag dallam- és szövegvilág, élő, természetes előadásmód jellemzi. Az itteni magyarok hagyományaiban hangszerjáték, ének, tánc és táncszó szorosan egybeforrva jelenik meg, amely bármilyen körülmények között kifejeződésre jut, ha alkalom adódik rá.

Papageno, 2018. február 4.


Fagyos farsangon űzték el a telet Kaposváron

Hol sűrű pelyhekben, hol apró szemekben hullott a hó, és meglehetős hidegben telt a hagyományos kaposvári farsang. Fricskát adott a tél a búcsúztatóinak, mert álló nap, hol sűrű pelyhekben, hol apró szemekben hullott a hó, és meglehetős hidegben telt a hagyományos kaposvári farsang.

Sonline, 2018. február 3.