Folkrádió

Tallózó

Vasárnap és hétfőn sokakat várnak a Hadasba a Matyó Húsvét programjaira.
Mezőkövesd

Tizenhetedszer népesül be a Hadas húsvétkor, hogy megtartsák a Matyó Húsvétot, amelyet a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület szervez. A programok vasárnap délelőtt kezdődnek, ekkor a Galagonya Bábszínház és a Kiss Kata Zenekar ad műsort a legkisebbeknek, délután pedig a mezőcsáti, mezőkövesdi, szent­istváni és szihalmi táncegyüttesek szórakoztatják a publikumot.

Borsod Online, 2018. március 31.


..tartja magát a locsolkodás hagyománya

A felnőtt korú magyar nők 79 százalékát meglocsolják húsvétkor – olvasható a Kutatópont Kft. ünnepi felmérésében. A még februárban, 2000 ember megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a felnőtt nők 10 százaléka önszántából tartja magát távol a locsolástól, míg 11 százalékukat nem locsolják meg a férfiak.

HVG, 2018. március 31.


Békéscsabai és debreceni táncegyüttesek mutatják be, milyen is a jó szomszédság

A Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes és a Forgórózsa Táncegyüttes közös gálaműsorral készül a debreceni közönségnek.

Debreceni Hírek, 2018. március 30.


Együtt repülök a közönséggel

A tartása, az eleganciája, amivel kiáll a színpadra. A közvetlensége, a kisugárzása, amivel magával ragadja hallgatóságát. A hangja, amellyel bűvkörébe vonja, a népdalok révén az érzelmek egész skáláján kalauzolja át őket. Csillagokat varázsol a szemükbe. Vagy könnyeket. Mind a kettőt tudja. A Fonogram és többszörös Harmónia díjas Korpás Évával mélypontokról, újrakezdésről, új kihívásokról, örömeiről beszélgettünk.

Vasárnap, 2018. március 29.


A mindannyiunkban zengő szó és lélek

köszöntötték a közönséget és Csibi Krisztinát, a Magyarság Háza igazgatóját, aki nélkül nem jöhetett volna létre a Cédrus Táncegyüttes Amíg bennem zeng a lélek – Tisztelet a Mestereknek című műsora, 2018. március 27-én a Duna Palotában.

Magyar Idők, 2018. március 29.


Több program is várja a családokat az ünnepi hétvégén

Már több éves hagyomány, hogy nagyszombaton családi programok várják a az érdeklődőket a Thúry György Múzeum Fő úti épületében. 10-től 13 óráig az intézmény udvarán állatsimogató, az épületben pedig tojásfestés és kézműves foglalkozás lesz.

Kanizsa Újság, 2018. március 29.


Közel 50 produkció az „Által mennék én a Tiszán...” népdaléneklési versenyen

Huszonharmadik alkalommal tartották meg az „Által mennék én a Tiszán...” népdaléneklési versenyt a Rákóczi-főiskolán március 24-én. A programon közel 50 produkció – szóló és ének­együttes kategóriában – méretett össze egymással. Az idei vetélkedő a budapesti Vass Lajos népdaléneklési verseny elődöntője is volt egyben, mely után a legjobbak automatikusan bekerültek a budapesti rendezvény döntőjébe.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. március 28.


„Ízléstelen, ha valaki szétveri magát a lány előtt, és csak magával foglalkozik”

Minél több legényes gesztust tud egy férfi magáénak, annál férfiasabb – így fogalmaz Sándor Csaba, a „gesztusokba” beleértve a legényes táncokat is. Legényes ünnepre, az I. Erdélyi Legényes Találkozóra készülve kérdeztük az esemény főszervezőjét: mit ad a legénynek a legényes?

Székelyhon.ro, 2018. március 28.


Népi énekeseink újabb mozgalmas hétvégét tudhatnak a hátuk mögött.

2018. március 23-án, pénteken, a Budapesten megrendezésre került Béres Ferenc Országos Református Éneklő Versenyen – ahol zsoltárokat és népdalokat kellett bemutatni a versenyzőknek

2018. március 27.


A Népművészet Kollégiuma nyílt pályázati felhívása

A Népművészet Kollégiuma nyílt pályázatot hirdet a 2018. évi szakmai tevékenységek támogatására. Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2018. április 23-án éjfélig lehet.

Nemzeti Kulturális Alap, 2018. március 23.


Rangos magyar állami kitüntetéssel ismerték el tizenegy erdélyi személyiség munkásságát

A magyar nemzeti ünnep alkalmából tizenegy erdélyi közéleti személyiség magyarság érdekében kifejtett munkáját ismerték el és jutalmazták rangos magyar állami kitüntetésekkel. Az érintettek a csíkszeredai Lázár-házban vehették át az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetéseket csütörtök este.

Székelyhon.ro, 2018. március 22.


Húsvéti hagyományok a Várkert Bazárban

Tavaly ilyenkor debütált a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseménysorozatának első rendezvénye, a Pont Fesztivál, melynek célja és küldetése az UNESCO szellemi örökségeinek felvonultatása.

Origo, 2018. március 22.


Erdélyi Látogatóban: sikeres a Hagyományok Háza szórványprogramja

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata nagyszabású néptánc-rendezvényeit viszi el a magyar szórványba. Öt találkozó tapasztalatait felhasználva, a tavasszal még egy tucat fellépést szerveznek.

Erdély Online, 2018. március 22.


Megjelentek a Csoóri Sándor Alap új, nyílt pályázati felhívásai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdet a Csoóri Sándor Alap program támogatására. Benyújtási határidő: 2018. április 21.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, 2018. március 22.


Elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató

Életének 90. évében elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató, Martin György özvegye. A Népművészeti Intézet munkatársaként, néptánckutatóként kezdte szakmai munkáját 1955-ben. A határon túli magyar néptánc és tárgyi kultúrát kutatta Erdélyben, Szlovákiában és a Vajdaságban.

Folkrádió, 2018. március 21.


Ötmilliárd forint jut idén a Csoóri Sándor-programra

Az 5 milliárd forintos idei keretre kiírt pályázat csütörtökön jelenik meg a tárca, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapján és ezúttal már a tárgyalkotó népművészet is a támogatott műfajok közé kerül.

MTI, 2018. március 21.


III. Országos Karikázó Fesztivál
Debrecen

„Gyertek lányok karikába” címmel idén harmadik alkalommal szervezzük meg a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttessel közösen az Országos Karikázó Fesztivált március 24-én, szombaton, 15 órától a DMK Csapókerti Közösségi Házában.

Folkrádió, 2018. március 20.


Kor-Kép Projekt – koreográfusképző program

A Martin Szövetség KOR-KÉP Projekt címmel koreográfusképző programot indít 16-30 évesek számára.

Martin György Néptáncszövetség, 2018. március 19.


Több generáció is együtt rophatta a Bartina táncházán

Újraindította a táncház sorozatot Szekszárdon a Bartina Néptánc Egyesület a Babits Mihály Kulturális Központ partnerségével.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. március 19.


Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit

Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit, aki csaknem két évtized után tér vissza a román fővárosba - közölte csütörtökön a Balassi Intézet bukaresti központja.

MTI, 2018. március 18.


Az élre táncoltak az encsi Bubulykák

Kiváló helyezést értek el a 20. Vécsey-Vásárhelyi Országos Kamara Néptánc és Népdaléneklési Versenyen az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI néptáncosai és népdalénekesei.

Borsod Online, 2018. március 18.


A Zeneakadémián mutatkozik be Enyedi Ágnes és a Bandárium

Új népzenei formáció mutatkozik be a Zeneakadémián. Enyedi Ágnes énekesnő és a Bandárium, amelyben a Buda Folk Band három tagja is szerepel, március 23-án ad koncertet Útravaló népzene címmel az intézmény Solti termében.

MTI, 2018. március 16.


Hat évtizedre tekint előre – Beszélgetés Kelemen Lászlóval

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzene- és néptánc-vetélkedő egyik megálmodója. Gazdag életpályája Gyergyóditróból indult. A Hagyományok Háza Hálózat egyéves születésnapján kérdeztük eredményeiről, terveiről.

Erdély ma, 2018. március 15.


16 éve szól a Folkrádió

2002. március 15-én szólalt meg először a Folkrádió. Köszönjük mindenkinek, aki tanácsokkal, önkéntes munkával, adománnyal vagy az adója 1%-ával segítette a rádiót az elmúlt 16 évben. Köszönjük és továbbra is örömmel fogadjuk a népzenei albumokat, hangzó kiadványokat hangtárunk bővítésére.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2018. március 15.


II. Országos Tuka Zsigmond Citeraverseny
Felhívás

Az Óbudai Népzenei Iskola idén újra meghirdeti Országos Citeraversenyét 10 és 20 év közötti fiatal citerások részére szóló, duó és trió kategóriában.

2018. március 13.


Gratulálunk a Martin György-díjasoknak

Kiemelkedő népművészeti munkásságának elismeréseként 2018-ban Martin György-díjban részesült: TAKÁCS ANDRÁS néptánckutató; PÁVAI ISTVÁN népzenekutató, a Magyar Tudományos Akadémai Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudomány Intézet tudományos főmunkatársa; VARGA JÁNOS koreográfus, a Lartis Nonprofit Kft. ügyvezetője; KISS FERENC zeneszerző, népzenekutató, az Etnofon Zenei Kiadó igazgatója. Gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük munkájukat!

Folkrádió, 2018. március 13.


Pályázat férfi művészeti munkatárs pozícióra

A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes nyílt pályázatot hirdet férfi művészeti munkatárs pozíció betöltésére 2018. május 31. és 2019. május 31. időszakra. A határozott időre szóló megbízás lejártával - a kitűzött szakmai célok, valamint az elért közösségépítő eredmények értékelését követően - a munkakör betöltése vonatkozó megállapodás meghosszabbítható, vagy újra pályáztatható.

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, 2018. március 13.


A pápai néptánc nagy éve lesz az idei

Szép sikerekkel a hátuk mögött, valamint ígéretes megmérettetések és nagyszabású, újszerű rendezvények terveivel fordulnak rá 2018 tavaszára a pápai néptáncosok.

Veszprém On-Line, 2018. március 12.


„Forradalmi” előadással készülnek szerdára
Érsemjén

Érsemjéni és érmihályfalvi előadók szolgálnak ünnepi műsorral március 14-én, szerdán 19 órától a nagyváradi Szigligeti Színház nagytermében. A Zúg március… című, több szempontból is rendhagyó produkció főpróbáján jártunk szombaton délután Érsemjénben.

Erdély Online, 2018. március 12.


Felhívás a VII. Táncház Napjára

Hívunk és várunk minden lelkes jelentkezőt, aki tevékenyen részt szeretne venni a Táncház Napja központi rendezvényén a Liszt Ferenc téren, muzsikálással, tánctanítással, kézműves-foglalkozás tartásával stb.

Hagyományok Háza, 2018. március 12.


Pályázat férfi művészeti munkatárs pozícióra

A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes nyílt pályázatot hirdet férfi művészeti munkatárs pozíció betöltésére 2018. május 31.
és 2019. május 31. időszakra.

2018. március 12.


Tánc Szegeden

A Choreomundus program külföldi hallgatói szeretettel várnak mindenkit március 22-én a szegedi Regionális Összművészeti Központba, ahol bemutatják Szeged táncéletéről készített kutatásaikat egy kiállítás keretében.

SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, 2018. március 12.


Vár ránk a jókedv, az öröm és a kacagás
Népmesefesztivál egy gyermekotthon vezető szemüvegen keresztül

Mai cikkünkben Orosz Istvánnét kérdeztük, aki a Hernádvécsei Gyermekotthon vezetője. Éva és a gyerekek évről évre 180 kilométert utaznak azért, hogy részesei lehessenek a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál nyújtotta élményeknek. Idén is ellátogatnak hozzánk, így visszatérő vendégként köszönthetjük őket. Szeretettel osztjuk meg interjúnkat, amelyből kiderül, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az elmúlt években és milyen várakozásokkal néznek az idei fesztivál elé. Számunkra az egyik legmeghatóbb dolog, hogy a hernádvécsei gyerekek maguk is elkezdtek mesélni...

Népmesefesztivál blog, 2018. március 11.


Békési siker a verbunk és csárdás versenyen

Remekül szerepeltek a békési Belencéres Néptáncegyüttes szólistái az immáron ötödik alkalommal életre hívott Országos Nagyecsedi Verbunk és Csárdás Versenyen.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. március 11.


Együtt táncol, s issza borát

A táncház a magyar mintákat követve terjedt el az utóbbi időben a lengyelek körében is. A lengyel–magyar kapcsolatok támogatására hamarosan intézmények jönnek létre.

válasz.hu, 2018. március 9.


XII. Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál
Felhívás

Az Egri Szederinda Alapítvány szervezésében 2018-ban tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál 2018. június 22-24. között. A hazai együttesek mellett, különböző országok együttesei is színesítik e nagyszabású rendezvényt. Jelentkezési határidő: 2018. április 15.

Folkrádió, 2018. március 9.


Népzenei mesterkurzus

Tematikus népzenei workshopsorozatunk alkalmaira Magyarország három különböző régiójába, egy észak-magyarországi, egy kelet-magyarországi és egy dél-magyarországi helyszínre érkeznek különböző tájegységek hagyományőrző zenészei és énekesei, akik részt vettek az Utolsó Óra gyűjtésekben. Minden alkalom elméleti bevezetővel kezdődik, ezt követik párhuzamosan a vonós, énekes és egyéb hangszeres (fúvós, pengetős, cimbalmos) kurzusok, majd zenekari menedzsmentismereteket szerezhetnek a résztvevők. A workshopok koncerttel és táncházzal zárulnak

Hagyományok Háza, 2018. március 8.


Minden magyarok tánca 2018 – felhívás

Várjuk idén is a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek jelentkezését a „Minden magyarok tánca” című eseményre április 15-én, vasárnap, kora délutánra egy közös színpadi produkcióra. A jelentkezés határideje: 2018. április 5.

Táncház Egyesület, 2018. március 7.


Hajtsuk a régi törvényt!

A napokban jelent meg Bárdosi Ildikó kiadásában, a Motolla Egyesület – Debrecen tagsága és Rózsa Péter biogazda támogatásával a „Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány, mely tartalmazza a Debreceni Regösök által énekelt ősi regös dallamokat, a regöléshez kapcsolódó köszöntőket és a mitikus szarvas alakját megidéző verseket is. Az értelmező könyvecskében néhány alapvető tanulmány mellett megtalálhatók a debreceni regölés dokumentumai, valamint a CD-n hallható szövegek.

Motolla Egyesület, 2018. március 7.


Varga Norbert: A mesemondás szerepe és hagyománya a gömöri romungrók körében
2018. március 23.

A cigányság narratív folklórjának kutatása terén mindmáig számos adóssággal bír a szlovákiai magyar néprajzkutatás. Az e tekintetben „terra incognita”-nak számító szlovákiai magyar tájak közül csupán a gömöri régió nyújt kivételt, egy-egy kivételes képességű mesemondó, avagy a mesemondás, történetmesélés hagyományát őrző közösség bemutatásával.

Hagyományok Háza, 2018. március 7.


Nyílt Napok a művészképzőn

Az érdeklődők 2018. március 9-én, pénteken 8.00-13.00-ig a néptánc specializáció óráit látogathatják...

Magyar Táncművészeti Egyetem, 2018. március 7.


Szekszárdi Néptáncfesztivál 2018
Versenykiírás

A Babits Mihály Kulturális Központ és a Bartina Néptánc Együttes 2018. november 17-18-án rendezi meg a megalakulásának 50. évfordulóját.

Martin György Néptáncszövetség, 2018. március 6.


Fiatal hagyományőrző néptáncegyüttesek találkozója Kolozs megyében

Színes programkínálattal várják a résztvevőket a tizennegyedik alkalommal, március 8–10. között rendezendő Ifjúsági Néptánctalálkozón.

Krónika, 2018. március 6.


Idén is lesz Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

A harminchetedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény 2018. április 13-15. között lesz, közel 2500 közreműködővel.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. március 5.


Koncert és táncház Mezőkövesden

Mezőkövesd – A Fonó Budai Zeneház szervezésében az erdélyi Üsztürü együttes és Nyitrai Mariann koncertezett Mezőkövesden a Közösségi Ház emeleti tánctermében.

Borsod Online, 2018. március 5.


Nem könnyű feladat a népdalgyűjtés

„Honnan tudjuk, hogy e dallamok valóban régiek, hogy több száz vagy talán több ezer éves múltjuk van? Elképzelhető, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a gyűjtőnek, akinek épp e legértékesebb anyag megmentése volt a fontos. Az öregeket, főleg az öreg asszonyokat sokszor alig tudtuk éneklésre bírni. Egyikük szégyenkezett: nem illik ez öregasszonynak – mondotta; a másik attól félt, hogy gúnyt űzünk belőle, bolondítjuk; voltak, akik adóhivatalnokokat gyanítottak bennünk, mert most már a nótázást is meg akarják adóztatni.”

Papageno, 2018. március 4.


A néprajztudomány és a hungarikumok kapcsolata

...Nyilvánvaló, hogy a szűken vett akadémikus tudományosság mellett a kultúraközvetítésben napjainkban egyre fontosabbá válnak a szélesebb nyilvánosság szférái.

Újkor.hu, 2018. március 3.


Zenei ugródeszka

Mi kell a nemzetközi áttöréshez? Milyen lehetőségek vannak itthon? Hogyan válogat egy külföldi fesztivál zsűrije? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptok választ 2018. március 10-én, az A38-on szervezett eseményen.

Hangvető, 2018. március 2.


A népzene gyógyír – véli a Muzsikás együttes alapítója

Negyvenöt éve alakult a Muzsikás együttes, Magyarország legsikeresebb zenei nagykövete. A zenekarnak elsőként sikerült elfogadtatnia a világban a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Mindenhol lenyűgözik a közönséget

Sonline, 2018. március 2.


Ünnepeljük együtt a VII. Táncház Napját!

Nincs is nagyszerűbb és nemesebb feladat az önkéntességnél! Az 1972. május 6-án a budapesti Liszt Ferenc térről elinduló kezdeményezés hatására fiatalok százezrei saját hagyományaik felé fordulnak, táncházakban és folkkocsmákban érzik jól magukat, népdalokat énekelnek, tánctáborokba és kézművestáborokba mennek nyaralni, népzenét és néptáncot tanulnak. Szeretnénk, hogy ezt a világot minél többen megismerjék, ezért április 16-ig várjuk mindazok jelentkezését, akik itthon vagy külföldön, Budapesten vagy vidéken, tánccal, muzsikával, flashmobbal szeretnének csatlakozni hozzánk.

Hagyományok Háza, 2018. március 1.


Ismét találkoznak március elején Kolozs megye ifjú néptáncosai

A XIV. Ifjúsági Néptánctalálkozó, azaz a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozóját 1992 óta kétévente szervezik meg, 2018-ban március 8. és 10. között.

Maszol, 2018. március 1.