Folkrádió

Tallózó

Hozomány a Mezőség kincseiből

Hozomány – Erdélyi népzene régen és most címmel jelent meg a nagyszerű énekesnő, Herczku Ágnes új dupla albuma, amely a tervek szerint egy sorozat nyitánya.

Népszava, 2018. április 30.


XI. Vajdasági Szólótánc Fesztivál – Versenykiírás

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Folklór Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai védnöksége alatt, 2018.november 3-án, Horgoson szervezi meg az XI. Vajdasági Szólótánc Fesztivált.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2018. április 30.


Szép magyar ének
Közös dalolásra hív a gyógyszergyáros

Megjelent Béres József eddigi két daloskönyvének összevont, bővített és javított kiadása. A Szép magyar ének című kötet nyolcszáz oldalán 646 dal várja, hogy a magyar családok, közösségek újra az ajkukra vegyék őket.

Veszprém On-Line, 2018. április 28.


Népdaléneklési versenyt rendeznek magyar gyerekeknek Svájcban

Május 5-én rendezik meg az első svájci magyar népdaléneklési versenyt Bernben, amelynek célja az országban élő magyar családok, közösségek összefogása és a hagyományok ápolása.

MTI, 2018. április 28.


Csak csonkok és ördögbogok

Egy templom, mellette az iskola... Magukra hagyott épületek, egykori, gazzal benőtt házalapok oldalra borult árnyékszékkel egy tanyavilágban, egyetlen lakossal. Ő sem jár az Isten házába, nem hitetlenségből, csak mert lábai helyett csonkok, azokon pedig ördögbogok vannak. Amikor Berecz András mesemondó vele találkozott, a Gyergyóremetéhez tartozó Kicsibükkben olyan fabulát hallott, amihez mérhetőt eddigi életében még sosem.

Liget.ro, 2018. április 27.


A táncház napja

Hagyományosan az első magyarországi „városi” táncház évfordulóján kerül megrendezésre országszerte A táncház napja, melynek a Zeneakadémia is otthont ad a Hagyományok Háza és a Koncertközpont közös szervezésében.

Zeneakadémia Népzene Tanszék, 2018. április 27.


Szép magyar ének könyv- és filmbemutató a Duna Palotában

Újabb fejezethez érkezett Béres József Szép magyar ének címmel eddig két kötetben megjelent daloskönyveinek története. Április 26-án a Duna Palotában mutatták be a könyvek összevont, bővített és javított kiadását és a könyv nyomán született dokumentumfilmet, Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását. A díszbemutatón Béres József az új kiadás kapcsán osztotta meg gondolatait a közönséggel; a film ötletéről, üzeneteiről Petényi Katalin beszélt.

2018. április 26.


Pétfürdőn rendezték a népdaléneklési verseny megyei fordulóját

A Tiszán innen, Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny Veszprém megyei fordulójának adott otthont a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár április 10-én, kedden.

Veszprém On-Line, 2018. április 25.


Szól a fülemüle

Nem mi őrizzük a hagyományokat, hanem azok tartanak meg bennünket. Ezt a bölcs igazságot felismerve szerveznek Kárpátalján is egyre több olyan alkalmat, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy egyesek bemutassák, mások pedig megismerjék szokásainkat, táncainkat, zenénket.

Kárpátinfo, 2018. április 25.


Órarendben a néptánc Kapuváron

A katolikus iskola és a helyi néptánciskola együttműködésében a térségben is egyedülálló művészeti képzés van születőben Kapuváron. Szeptembertől indul a művészeti osztály.

Kisalföld, 2018. április 25.


A népmesék és a posztfaktuális apokaliptikus nihilizmus

Agócs Gergely, a Hagyományok Háza munkatársa a mesemondás egykori szerepéről és mai lehetőségeiről beszélt a Párbeszéd Házában, április 16., hétfő este. Elmondta, hogy mesét nézni de még olvasni sem ugyanaz, mint mesét mondani. „Jóember, nem azt mondtam, hogy nincs mese. Hanem hogy a mesemondás hagyománya veszett ki. Hogy valamit te felolvasgatsz: örülök. Nem azt mondtam, hogy a konzervek szó szerint való felidézgetése célravezető.”

Mandiner, 2018. április 24.


IX. Dunán innen Tiszán túl – Kárpát-medencei Hagyományőrző Tehetségkutató Verseny

A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület „IX. Dunán innen Tiszán túl” címmel Kárpát- medencei Ifjúsági népművészeti tehetségkutató versenyt szervez.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. április 23.


Néptánc, citera, furulya és klarinét: zenéltek a diákok

Néptánc, citera, furulya és klarinét. Ezeken a területeken fejlesztették 20 diák képességeit a Bocskaikerti Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskolában a Nemzeti Tehetség Program keretében. Hétfőn tartották a pályázat zárórendezvényét, ahol a gyerekek bemutaták, mit tanultak szeptember óta.

Debrecen Televízió, 2018. április 23.


A Várkert Bazár ad otthont májusban négy napon át a Budapest Folk Festnek

A Várkert Bazár ad otthont május 23. és 27. között a Budapest Folk Festnek, amelyen a legjobb magyar és nemzetközi népzenészek koncertjeire és táncházaira várják a közönséget.

MTI, 2018. április 21.


Együtt ropták a középiskolások a pápai táncházban

Vidám, oldott hangulat jellemezte az első középiskolás táncházat, köszönhetően a közvetlen táncpedagógusnak és az élő zenének.

Veszprém On-Line, 2018. április 21.


Csoóri Sándor Alap – Módosult a beadási határidő

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő értesíti a pályázókat, hogy a Csoóri Sándor Alap program támogatására meghirdetett nyílt kiírások benyújtási határideje egységesen meghosszabbításra került. A módosított benyújtási határidő: 2018. május 2. 23:59.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, 2018. április 19.


Táncház–Népzene 2018

Április közepén immár 37. alkalommal rendezték meg Budapesten az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt. A Hagyományok Háza ismét lemezkiadványt jelentetett meg a jeles alkalomra.

Erdély ma, 2018. április 18.


A lelkület megváltoztatása a fontos – A Hagyományok Háza Kárpát-medencei hálózatáról

Kárpát-medencei hálózatot alakít ki a Hagyományok Háza, hogy helyben segítse megőrizni a néphagyomány folytonosságát, ahol pedig megszakadt, a visszatanítást. A hálózat működéséről kérdeztük Kelemen László igazgatót. Elmondta: valójában csak a meglévő kapcsolati hálózatot kellett mozgósítani, intézményesíteni mindehhez. Hol van a legjobb és a legrosszabb állapotban a néphagyomány? Milyen jó példák vannak a megőrzésre? Beleszólnak-e mindebbe a szlovák és román hatóságok?

Mandiner, 2018. április 17.


In memoriam Antal László (1946-2018)

Koreográfus, néptáncpedagógus, táncmódszertani szakember, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ nyugalmazott docense. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnökségi tagja, a minősítések, szólótáncversenyek szakmai bíráló bizottságának állandó résztvevője. A hagyományőrzés annotált bibliográfiájának szerzője.

Facebook, 2018. április 16.


Lemez készült Kallós Zoltán emlékére

A Kallós Zoltán emlékére készített Férfiének című CD-t mutatták be április 12-én Magyarország kolozsvári főkonzulátusán a kiadó Kallós Zoltán Alapítvány és a főkonzulátus képviselői, valamint a lemez szerkesztői.

Papageno, 2018. április 15.


Búcsúzunk tőled, Vass Lóránt „Lóri”

Március 24-én, életének 45. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Vass Lóránt brácsás. Temetése 2018. április 28-án szombaton, 13 órakor lesz Kiskunhalason az Új református temetőben.

2018. április 13.


Rozsdamaró: népzene Békés megyei általános iskolásoknak

Több ezer Békés megyei általános iskolással ismerteti és szeretteti meg a magyar népzenét a Rozsdamaró Zenekar. A szegedi együttes a Filharmónia Magyarország szervezésében tart 13 ifjúsági koncertet a héten Battonyától Békéscsabán át Füzesgyarmatig a megye több településén.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. április 12.


Pénteken kezdődik a XXXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Fellépnek Magyarország kiemelkedő néptánc- és hagyományőrző együttesei, valamint a határon túlról érkező népművészek is. Táncházakkal, népművészeti vásárral és gálaműsorokkal várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig a 37. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, amelynek fő helyszíne ezúttal is a Papp László Budapest Sportaréna lesz.

MTI, 2018. április 10.


Sodró lendületben

A 21. század felgyorsult világa kevés teret és időt enged hagyományaink ápolására, megőrzésére, tovább adására. Magyar kultúránk elengedhetetlen része a néptánc, népzene, nép játékok. Kárpátaljai közösségünkben ezeknek a szokásoknak egyik hírvivője a 2014-ben alakult Sodró együttes. A formációt vezetőjük Váradi Enikő alapította. A zenekar autentikus muzsikájával fiatalok sokaságát csalja táncparkettre már évek óta.

Kárpátinfo, 2018. április 9.


Táncház Díj és Táncház Érmék

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2018-ban az OTP Bank Táncház Díjat Árendás Péter népzenész kapja. A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kapnak: Balla Zoltán táncos, táncpedagógus (posztumusz), Fitos Dezső és Kocsis Enikő táncos-koreográfusok, Littner Anita táncos, táncpedagógus és Szávai József táncos-koreográfus.

Táncház Egyesület, 2018. április 9.


Szeptemberben nyílik meg a felújított Hagyományok Háza

A budai Vár lábánál fekvő, Corvin téren található Budai Vigadó épülete mintegy 7,1 milliárd forint állami támogatásból újul meg, az épületből 2016. októberének végén költözött ki ideiglenesen a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes.

MTI, 2018. április 6.


Az egyes táncfajták jellemzése
Gondolatok a táncról, a magyar népi táncainkról 4. rész

Az egy tőről fakadó tánc az idők folyamán társadalmi rétegződés és típus szerint osztódott. Napjainkra azonban megszűnt a társadalmi rétegződése. A tánc mai felosztását a funkciója határozza meg, táncfajtáit eszerint mutatjuk be röviden.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. április 6.


Hagyományőrzés Mérában

Messze földön híres a mérai juhmérés. Rengeteg turistát vonz, s a látogatóknak mindig remek szórakozás a kalotaszegi híres zenészek által muzsikált, csűrben tartott mulatság. Az idei juhmérést szombaton szervezik a faluban.

Kolozsvári Rádió, 2018. április 5.


Személyesen is bemutatkozik a Halmos Béla Programiroda az Országos Táncháztalálkozón

Bemutatkozik a Halmos Béla Programiroda, melynek vadonatúj honlapja és Facebook-oldala nyújt információkat akár a pályázók, akár az érdeklődők számára.

Halmos Béla Program, 2018. április 5.


Most erre tart
Enyedi Ágnes és a Bandárium a Zeneakadémián

Az embert az alkotásra rengeteg hatás - véletlen, a környezet, az önkifejezés vágya, a tehetség, a kreativitás és még ezer ok - inspirálhatja. Nincsenek erre kész válaszok. Az viszont biztosnak látszik, hogy Enyedi Ági esetében nem lehet véletlenről beszélni, pályája determinált.

Ritmus és Hang blog, 2018. április 5.


Búcsúzunk Borbély Jolántól

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Borbély Jolán Prima-díjas, Erdélyi Zsuzsanna-díjas és Martin György-díjas néprajzkutató végső búcsúztatása 2018. április 11-én du. 14 órakor lesz a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában, református szertartás szerint.

Hagyományok Háza, 2018. április 3.


Virágvölgyi Márta óriási ismétlésre hívja tanítványait

Április 7-én átismételhetitek a tanév során tanult anyagot. Széki, palatkai, ádámosi, vajdaszentiványi és sármási muzsikálásra számítsatok! A tanfolyam 10 órakor kezdődik az Öbudai Népzenei Iskolában.

2018. április 3.


A tikosi menyecske nem papírnyúl
Újtikos

Több vödörnyi jéghideg vízzel locsolták a Borockás néptáncosai a lányokat húsvétkor.

Hajdú Online, 2018. április 3.


Vízbevető hétfő: a debreceni néptáncosok őrzik a hagyományokat

Húsvét hétfő van, sokan járnak ilyenkor locsolkodni. A Debreceni Népi Együttes férfi tagjai most is felidézték a régi húsvétok hangulatát.

Debreceni Hírek, 2018. április 2.


Hagyományőrző locsolás a Skanzenben

Idén is bemutatták a locsolkodás hagyományos formáját is a szentendrei falumúzeumban. A Skanzen ünnepi programsorozatára ezúttal is sokan voltak kíváncsiak.

HírTV, 2018. április 2.


Zöldágazó néptáncosok köszöntötték a tavaszt Badacsonytördemicen

A Tördemic Néptáncegyüttes tagjai immár hetedik éve zöldágaztak húsvétvasárnap délelőtt, hogy éltessék a település hagyományát.

Veszprém On-Line, 2018. április 1.


A tánc stílus és fajta szerinti tagolódása
Gondolatok a táncról, a magyar népi táncainkról - 3. rész

A tánc alaptényezőiben világviszonylatban egységes, de mozgásformájában, zenei és dallamanyagában, viseletében sajátosan egyedi jelleggel, jellegzetességgel bír, olyannal, amely csak annál a táncnál van meg, csak azt a táncot jellemzi. Az egyes táncok, tánctípusok megkülönböztetését ez a jellegzetesség teszi lehetővé.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. április 1.