Folkrádió

Tallózó

Őrzők, vigyázzatok a strázsán – Folkmise Budapesten

A címben szereplő Ady-verssor jutott eszembe, amikor május 30-án a Szent István-bazilikában részt vehettem azon a szentmisén, melyet államalapító királyunk tiszteletére mutattak be. Beszámoló arról, milyen is volt részt venni egy folkmisén.

Magyar Kurír, 2018. május 31.


Pál István Szalonna: A népzene a reneszánszát éli

Pál István Szalonna és zenekara a Fölszállott a páva című tévévetélkedőben való szereplésével vált országosan ismertté. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője a Figyelőnek adott interjújában világzenéről, a család fontosságáról, az ukrajnai magyarság helyzetéről beszélt.

Lokál, 2018. május 31.


A Kalász Banda klippremierje

Kalász Máté prímás 2017 januárjában alapította meg zenekarát, a Kalász Bandát. Az együttes első lemeze, a Dúzs 2017 tavaly ősszel jelent meg a Fonó kiadásában. A népzenei albumon mezőségi (palatkai, széki, Sajó-menti és buzai), moldvai és szatmári muzsikák hallhatóak. Magyarpalatkai dojna, csárdás és szökős címen az egyik dalból klipet forgatott a banda, melynek premierjét láthatjátok itt és most, a Kultúrparton! A pázmándi Bálint Borárium és a Fonó Budai Zeneházban forgatott videóban a zenekar 4 tagján kívül, közel 20 táncospár is közreműködött, hamisítatlan táncházas hangulatot teremtve.

KultúrPart, 2018. május 31.


Fiatal művészek fesztiválja a fővárosban

Fiatal művészek a fővárosban címmel ingyenes, 3 héten át tartó programsorozatnak ad otthont a Budapesti Művelődési Központ. Az intézményben kizárólag 30 év alatti művészek lépnek fel, többek közti két Junior Prima Díjas előadó: Tímár Sára népdalénekes és Mihó Attila hegedűművész.

OrientPress Hírügynökség, 2018. május 30.


A mesék ifjú mesterei
IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny

A IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny a területi válogatók után a június 4-5-ei döntővel folytatódik. Rozsnyón kilencven fiatal öt kategóriában méri össze tudását.

Folkrádió, 2018. május 29.


Megrendezték Litéren az Ertl Pálné Gyermek Néptánc Találkozót

Harmadik alkalommal szervezték meg a néptánc iránt érdeklődőknek az Ertl Pálné Gyermek Néptánc Találkozót május 26-án szombaton az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtárban.

Veszprém On-Line, 2018. május 28.


Közösségi ünnep
Június 8-10-én Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó

A sztár- és versengésmentes rendezvény minden évben tartogat valami újdonságot. Már tavaly megszületett a szervezőkben az a gondolat, mely szerint nem a produkciókra helyezik hangsúlyt, hanem a valódi, személyes találkozásokra, a jó hangulatra, a népzene és néptánc szeretetére, az együttlét örömére.

Behir – Békés Megyei Hírportál, 2018. május 27.


Népzene a józsai központban

Debrecen – Komoly érdeklődés mellett zajlott a Debrecen Józsai Közösségi Házban csütörtökön kezdődött és szombaton véget ért III. Cívis Népzenei Fesztivál.

Hajdú Online, 2018. május 26.


Az első táncháztalálkozó
1982. március 28.

A hetvenes évek elején szárba szökkent táncházmozgalom a nyolcvanas évek elejére kétségkívül mérföldkőhöz érkezett: az ország legnagyobb fedett létesítményében, a Budapest Sportcsarnokban ugyanis 1982. március 28-án megrendezték az I. Táncháztalálkozót. Ráadásul állami finanszírozásban.

beatkorszak.blog.hu, 2018. május 25.


Megyei érték lett a Bürkös zenekar

A harangodi Téka táborhoz ezer szállal kötődő Bürkös Zenekar tagjai fiatal népzenészek, akiket húsz évvel ezelőtt, a népzene iránti szeretet verbuvált össze s az ország számos néptáncegyüttesének, néptánc és népzenei fesztiváljának elismert kísérői.

SZON, 2018. május 25.


„Nem mese ez gyermek” – Pál István mesekötet

A Hagyományok Háza új kiadványai közül Agócs Gergely Pál István mesél című könyve hamar népszerű lett. A mellékelt hang- és képfelvételek a mesemondásban is jeleskedő idős pásztor személyét még közelebb viszik az olvasóhoz.

Hagyományok Háza, 2018. május 25.


Népmesefesztivál szívvel-lélekkel

Már csak néhány hét választ el bennünket a 2018-as Népmesefesztiváltól (Hatvan, 2018. június 8-9-10). A fesztiválszervezés végső fázisában a két főszervezőt, Kántor Szilviát és Pintér Zsoltot kérdeztük az eseményről.

Pompás Napok, 2018. május 24.


XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozó

Hétvégén kórusok és táncosok mutatkoznak be Fehérváron: most rendezik a XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozót. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz 16.15 órakor a Városház téren, majd a gyermekkarok utcai szerenádokkal kedveskednek a járókelőknek több helyszínen is.

szekesfehervar.hu, 2018. május 24.


Néptáncos évadzáró a Vasutasban

Táncbemutatóval egybekötött évzárót tartott a Tabán Néptánc Egyesület a VOKE Vasutas Művelődési Házban szerdán délután. Az együttes felnőtt tagjai mellett óvodások és iskolások adtak bepillantást családjuknak és az érdeklődőknek a tanévben végzett munkájukba.

Békéscsabai Médiacentrum, 2018. május 24.


Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál

Május 26-án, szombaton ismét a népzene és néptánc kerül előtérbe, hiszen immár V. alkalommal kerül megszervezésre a Rekettye Kulturális Egyesület gálája.

nagykaroly.ro, 2018. május 23.


Évek múltán felcsendül Füleken a magyar népzene hangja

Szlovákiában ez ideig nagy ritkaságnak számított a magyar népzene oktatása. Nemsokára változik a helyzet. Az Élő Hagyományok Polgári Társulás projektjének keretében a Füleki Művészeti Alapiskolában megindult az oktatás, melynek ki kellene terjednie a déli régiók további városaira is.

Paraméter, 2018. május 23.


Jöjjön szomszédolni a Magyar Népdal Napján

Idén a szeptember 15-16-i hétvégén rendezik majd a Magyar Népdal Napját, mely több szempontból is V4-es mulatságot ígér: a vasárnapi vendégváró vigasságon a visegrádi országok is részt vesznek majd. A rendezvény művészeti vezetője Kunos Tamás Kossuth-díjas népzenész, a Csík zenekar alapítója, aki a Kultúra.hu-nak adott interjúban bepillantást engedett a – valljuk be – lebilincselő programok sorába.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. május 23.


Szalonna Budavár díszpolgára lett

Pál István „Szalonna” népzenészt választotta Budavár díszpolgárává 2018-ban a képviselő-testület. Az elismerést május 21-én, a Kerület Napján dr. Nagy Gábor Tamás polgármester adta át a prímásnak. Az oklevél és a budavári címerrel díszített pecsétgyűrű mellé egy vizsolyi szalonnát, egy címeres díszpoharat és egy pálinka-kínáló hegedűt vehetett át az új díszpolgár.

Facebook, 2018. május 23.


Évről évre egyre többen kísérik a násznépet

Harmadik alkalommal rendezték meg Kásádon a Sokac lakodalmast, szombaton Dráva menti sokac népviseletben ünnepelte az egész falu a menyasszonyt, a vőlegényt és persze a hagyományokat.

Baranya megyei hírportál, 2018. május 22.


Be lehet menni ide is, oda is, egyik mamához is, másik tatához is

Újra megszólal Mezőkeszüben a hegedű, a brácsa, a nagybőgő, a népdal, a rikoltozás, és táncra, mulatságra hív mindenkit – adják hírül a I. Mezőkeszüi Néptánctábor szervezői.

Kolozsvári Rádió, 2018. május 22.


„Tiszta forrás település” címet kapott Szilice

Az elismerést május 22-én, Budapesten vette át Várady Tamás, a község polgármestere. A „Tiszta forrás település” programot, amelynek keretében Szilice a második felvidéki településként nyerte el az elismerő címet, 2014-ben indították útjára.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. május 22.


Jutott borsoskalács is a ladikázóknak Szeremlén

Pünkösdi ladikázással és gazdag kulturális programokkal várták az érdeklődőket Szeremlén pünkösdkor. A vendégek megkóstolhatták a település hungarikumának is számító szerelmei borsoskalácsot, amely a helybeli konyha legfőbb különlegessége.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2018. május 22.


Okulnak a hagyományok oktatói
A Hagyományok Háza közös képzései Felvidéken

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia két hatvanórás képzéssel kívánja támogatni a pedagógusok munkáját. Mindkét tanfolyamra jelentős az érdeklődés.

Hagyományok Háza, 2018. május 22.


Táncosok bálja

Volner Nagy Melinda, akit Dunaszerdahelyen leginkább a Dunaág Néptáncműhely vezetőjeként ismernek, már évek óta foglalkozik a néptáncon kívül más táncokkal, tánctechnikákkal. Most lelkes baráti körével június 8-án különleges táncalkalmat szervez a Sikabonyi Közösségi Házban.

Dunaszerdahelyi, 2018. május 22.


Gregorián és népénekes mise

A Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében idén is lesz „folkmise”, azaz gregorián és népénekes mise Szent István tiszteletére, a Szent István Bazilikában, május 30-án nemzeti ereklyénk, a Szent Jobb megtalálásának ünnepnapján 18.00 órai kezdettel, Halmos Béla és az idén elhunyt Kallós Zoltán emlékére.

Hagyományok Háza, 2018. május 22.


Novák Ferenc: Nyitott bicskával nem lehet táncolni, sem megölelni egymást

Novák Ferenc, a Tata, a hazai néptáncmozgalom ikonja. Közel a kilencvenhez is kortalanul aktív, keményen megmondó táncpedagógus. És igazi nagy mesélő, akár a színházi közönségével, akár az egyszerű, puritán öltözőben kíváncsiskodóval hozza is össze a jó sorsa.

Dunaújvárosi hírportál, 2018. május 21.


Mi is fontosak vagyunk

A magyar köztársasági elnök történelmi látogatása megerősítette a csángó közösségben azt az érzést, hogy fontosak a magyar anyaország számára – jelentette ki a Krónikának Pogár László, a csángók közösségi vezetője.

Krónika, 2018. május 21.


Autentikus folklór az Ajka-Padragkút Táncegyüttes gálaműsorán

A közelmúltban a művelődési központ színháztermében az Ajka-Padragkút Táncegyüttes gálaműsorával kezdődött a 23. Bakony Néptáncfesztivál, melyet Horváth József alpolgármester elismerő szavakkal nyitott meg.

Veszprém On-Line, 2018. május 21.


Továbbviszik a hagyományt Miskolcon

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Jezsuita Művészeti Gálát a Művészetek Házában.

Borsod Online, 2018. május 20.


Kutatják az értékeket és ápolják a szalki hagyományokat

Szalkszentmártonban közel­ fél évszázados hagyománya­ van a népi tánckultúra ápolásának, továbbörökítésének. Elmondható, hogy ma már a településen nincs olyan család, melynek ­valamelyik tagja ne kötődött volna a helyi tánccsoporthoz.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2018. május 20.


Mezőség és Kalotaszeg: jön a Budapest Folk Fest

Május 23-27-ig várja a népzene, néptánc kedvelőit az idei Budapest Folk Fest a Fonóban és a Várkert Bazárban.

válasz.hu, 2018. május 18.


Csűrdöngölő Csíkszeredában: együtt ropta közel 2000 székely ruhás tánc

Közel 2000 székely ruhás táncos ropta együtt csütörtökön Csíkszeredában az András Alapítvány által megszervezett, Hargita Együttes által lebonyolított Csűrdöngölő 31. kiadásának csúcspontján. A kulisszák mögé pillantva megtudtuk: ez nem csak rendezvény, hanem a romániai hiányosságok pótlására is végzett misszió.

Magyar Szó, 2018. május 17.


15 produkció mérettetett meg a Szól a fülemüle döntőjében

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány immáron negyedik alkalommal szervezte meg a Szól a fülemüle – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót. A döntőbe jutott 15 produkció május 13-án mérettetett meg a Rákóczi-főiskolán. Az eseményt egy már jól megszokott kétnapos edzőtábor előzte meg, amelyen magyarországi szakemberek foglalkoztak a döntőbe jutottakkal.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. május 17.


Egyre több a fiatal tehetség

Igencsak sikeres kezdeményezésnek könyvelhető el a Szól a fülemüle népzenei és néptánc tehetségkutató verseny, amelyet a GENIUS Jótékonysági Alapítvány hívott életre, s amely immár negyedik alkalommal került megrendezésre.

Kárpátinfo, 2018. május 17.


Az egyesület és a tánc segítségével közösséggé válnak Márkó lakó

A táncosok fontos szerepet töltenek be abban, hogy közösséget hoznak létre a faluban egy olyan időszakban, amikor a közösségek bomlása, az emberek egymástól való eltávolodása a jellemző - hangsúlyozta a polgármester.

Veszprém On-Line, 2018. május 17.


Zalai Táncegyüttes Erdélyben

A Zalai Táncegyüttest több évtizedes kapcsolat köti Erdélyhez, ez alkalommal négy városban Székelykeresztúron, Segesváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön lépnek fel. A vendégjátékot a Hagyományok Háza Hálózat-Erdély szervezi és támogatja.

Zalai Táncegyüttes Egyesület, 2018. május 17.


Egyedi néptánc-program várja a somlyói zarándokokat Csíkszereda főterén

Nem ismerünk még olyan erdélyi programot, amelyen közel másfél ezer néptáncos gyerek köztéren szórakoztatná a járókelőket egy teljes napon át – ezt ígéri Csíkszeredában a csütörtökön zajló Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánc találkozó. Aki 15 órakor maga is népviseletben érkezik a Hargita Együttes hivatásos néptáncosai által szervezett és felügyelt eseményre, együtt táncolhat a gyereksereggel.

Maszol, 2018. május 16.


Jó úton halad a néptánc

Május közepén immár 23. alkalommal adott otthont városunk a Bakony Néptáncfesztiválnak. A rendezvény több mint két évtizede meghatározó autentikus folklór esemény a térségben köszönhetően az Ajka-Padragkút Táncegyüttes elkötelezett hagyományápoló tevékenységének és a Nagy László VKSZK felkészült szervezésének. A fesztivál célja, hogy a megőrzött tánckincs eredeti formájában, de újragondolt modern mondanivalóval feltöltve természetes értéke legyen a XXI. századi magyar kultúrának.

Ajkai szó, 2018. május 16.


Hagyományőrzésért kapott díjat a szabadszállási néptáncpedagógus

Idén hárman vehették át a Jászkunság hagyomány­őrzéséért díjat a Jászkun Redemptio Emléknapján, Jászberényben. Egyikük a szabadszállási Hofmaiszter Anikó néptáncpedagógus, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes vezetője.

Baon, 2018. május 15.


Hagyományőrző programok várják a látogatókat Pünkösdkor

Hagyományőrző és búcsújáró szokások elevenednek meg a pünkösdi hétvégén a budai Várban, ahol családi és népzenei koncertek, kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók és gasztronómiai programok is várják a helyszínre érkezőket.

MTI, 2018. május 15.


Felhívás a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyére népzenészeknek

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei Prímásverseny is.

Hagyományok Háza, 2018. május 14.


A tarhálás társadalma vagyunk, az alsóbb szinttől a fölsőbbig
Interjú Sebő Ferenccel

Az első budapesti táncházat 1972. május 6-án rendezték meg Budapesten, a Liszt Ferenc Téri Könyvklubban. A Táncház Napját ennek apropóján tartják, 2012 óta minden év májusában. Sebő Ferenccel, a táncházmozgalom kulcsfigurájával átnéztük, milyen utat járt be a hetvenes évektől napjainkig a táncház, de beszélt arról is, hogy a megváltozott társadalmi gondolkodás milyen új kihívásokat támaszt a táncházmozgalom felé. Sebő szerint a vadkapitalizmus nem a nemzeti problémák megoldása felé sodorja az embereket, hanem a pénz, a jogdíjak felé, ezért csak olyan műsorokat készítenek, amiből le lehet szedni pénzeket.

061, 2018. május 14.


Ifjú baranyai táncosok randevúja Komlón

A Táncház Napjához kötődően idén is megtartották Komlón a Baranyai Gyermek Néptánctalálkozót.

Komlói Újság, 2018. május 13.


70 éves a Bánát Szerb Néptáncegyüttes
Deszk

Szombaton tartották a Szent Száva Kulturális, Oktatási és Hitéleti Központ tetőterének ünnepi átadását és szentelését, valamint a Bánát Szerb Néptáncegyüttes 70. jubileumi műsorát.

Délmagyarország Online, 2018. május 13.


Ladikos Fesztivál: Zenei csemegékkel Mecséren

Az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényén idén először adják át a Ladikos Emlékplaketteket és itt kerül sor az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztójára is.

Kisalföld, 2018. május 12.


Magyarlapád
Így nevelnek emberré az erdélyi szórványkollégiumban

A „mély szórványban” figyelemreméltó munkát végeznek jó szándékú emberek, és a szándék mellé minőség is társul. A dél-erdélyi Magyarlapád szórványkollégiumában jártunk: így próbálják a végvidéken megmenteni a magyarnak született gyermekek eredeti identitását.

Mandiner, 2018. május 12.


Huszonöt éve táncolnak együtt a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoportban

Nagyszabású gálával ünnepelte megalakulásának huszonöt éves évfordulóját a lakiteleki népfőiskola Kösöntyű Néptánccsoportja a napokban.

Baon, 2018. május 11.


Tizenötödször tartották meg a Bakony Virágai megyei rendezvényt

Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Bakony Virágai megyei szólótáncversenyt, amelynek idén a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központ adott otthont.

Veszprém On-Line, 2018. május 9.


Testvér-látogatóban – A Hagyományok Háza szórványprogramjáról

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata sikeresen zárta Látogatóban programját. Tizenkilenc szórványtelepülésen szerveztek néptánc-rendezvényt, a tánc nyelvén hívták fel a figyelmet a magyar kultúra élővé tételének fontosságára.

Erdély ma, 2018. május 8.


IV. Székely Fesztivál
2018. május 11-13.

Május második hétvégéjén rendezik a IV. Székely Fesztivált Budapesten, a Millenárison. Székelyföld három napra újra a nemzet fővárosába költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A rendezvény díszvendége idén Marosszék lesz.

Erdély ma, 2018. május 7.


Herczku Ágnes: Közkinccsé teszem a gyűjtéseimet

Hozomány címmel az énekesnő együtt adta közre az erdélyi Visában folytatott gyűjtőútja eredeti anyagát és a mezőségi dalok autentikus énekes-zenekari változatát.

Fidelio, 2018. május 7.


A bartinások mindenkit megtáncoltattak a táncház napján

A táncház napját ünnepelték hétvégén, annak emlékére, hogy Magyarországon 46 évvel ez előtt rendezték az első ilyen alkalmat. Az Országos Táncház Egyesület felkérésére Szekszárd is csatlakozott a programhoz. Flashmobot tartottak szombaton este a Szent István téren, a Babits Mihály Kulturális Központ előtt, ahol a Tarsoly zenekar húzta a talpalávalót, a Bartina Néptánc Egyesület tagjai pedig megtáncoltattak az érdeklődőket.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. május 6.


VI. „Húzd keresztül...” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválja

Hatodik alkalommal került sor a „Húzd keresztül...” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiváljára Székesfehérváron. A Művészetek Házában tizenegy megyei és megyén túli együttes lépett színpadra. A rendezvénnyel A Táncház Napja országos rendezvényhez is csatlakozott városunk.

szekesfehervar.hu, 2018. május 5.


A Cinegemadár ismét dallal száll hozzánk

A versenyt jelképező madár szárnyalása 1989. október 30-án kezdődött. Ekkor jelent meg lapunk elődjében a felhívás: „A Babits Mihály művelődési központ és a Tolna Megyei Népújság népdaléneklési versenyt hirdet, melyen részt vehet mindenki, aki kedveli a népdalt és szeret énekelni.

Veszprém On-Line, 2018. május 5.


Henics Tamás és Mihó Attila kapta a Halmos Béla-díjakat

A Halmos Béla-emlékérmet Henics Tamás, a Halmos Béla-vándorhegedűt pedig Mihó Attila vehette át pénteken, a Táncház Napjához kapcsolódó zeneakadémiai koncerten.

MTI, 2018. május 4.


Táncra perdült Marosvásárhely: kétszáz hivatásos táncos és számos érdeklődő ropta együtt

Néptáncosok és népzenészek vonultak végig Marosvásárhely főterén, s táncoltak egy jót közösen a Színház téren csütörtökön. Kicsik és nagyok népviseletben, de hétköznapi nyári ruhában is ropták a vajdaszentiványi táncot, énekelték a hozzá illő népdalokat.

Székelyhon.ro, 2018. május 4.


A Táncház Napja a Nagy Almában

A New York-i magyarság is készül a Táncház Napjának méltó megünneplésére. A Magyar Ház színvonalas programmal várja az érdeklődőket a jeles eseményre.

Folkrádió, 2018. május 4.


XXIV. Országos Szólótáncfesztivál – Versenykiírás és jelentkezés

A Balassi Táncegyüttes meghirdeti a 24. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivált.

Martin György Néptáncszövetség, 2018. május 3.