Folkrádió

Tallózó

Ötvenötödik évfordulójára készül a Soproni Testvériség Néptáncegyüttes

A jeles évfordulót méltó módon ünnepelheti az együttes, sikeres pályázat révén új fellépő ruhákkal gazdagodik ruhatáruk.

Kisalföld, 2018. június 28.


Koronavárosok 10. találkozója Visken

Tizedik alkalommal találkoztak a máramarosi koronavárosok Visken a tájházban és annak udvarán június 22–24-én. A jubileumi találkozó alkalmával idén háromnapos fesztivál keretében várták az érdeklődőket, melyen színházi és népzenei előadások voltak megtekinthetők. A szervezők célja, hogy egy kárpátaljai művészetek völgyét hozzanak létre, melyben a népzene mellett a színház és az irodalom is helyet kap.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. június 27.


Angliában élő székelyeknek tanított autentikus néptáncot a Hargita Együttes

Az észak-angliai Manchester főterén mutatta be három nagysikerű produkcióját a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a hétvégén, emellett jól megtáncoltatták egymást az angliai magyarokkal a Góbé Fesztiválon.

Maszol, 2018. június 27.


Hont Angéla
A néphagyományok kölcsönhatásai nélkül szegényebbek lennénk.

Ismét sokszínű és változatos programokkal érkezik a Hagyományok Háza a Művészetek Völgyébe. A különböző zenekarok, táncosok, valamint kézműves mesterek abból adnak majd ízelítőt, hogy milyen több kultúrának együtt élni, hogyan alakítják, gazdagítják egymás örökségét. Az idei tematikáról és a részletekről Hont Angélát kérdeztük.

Papageno, 2018. június 26.


Koncertek, utcazene, gyermekprogramok, táncház lesz a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon

Közzétették a július 8. és 15. között zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivál programját. A szervezők több generációt és réteget megszólító, magas színvonalú zenei produkciókat ajánló rendezvényt kívánnak nyújtani a régizene kedvelőinek.

Székelyhon.ro, 2018. június 26.


Székely termékekkel ismerkedtek Manchester lakói

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a már második alkalommal megszervezett Góbéfest az angliai Manchester szívében június 22-24 között az Albert-téren.

Maszol, 2018. június 25.


Ausztráliából is eljöttek a citeratáborba
Pocsaj

Tizenhárom éve már, hogy a vendégházban megrendezik a citerás népzenei tábort.

Hajdú Online, 2018. június 24.


Nyolcadik alkalommal adták át a Falvak mécsesei díjakat

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ június 23-án szervezte meg a nyolcadik Falvak Mécsesei Gálát.

Szatmar.ro, 2018. június 24.


Szent Iván-éj a Vízivárosi Tagóvoda udvarán
Székesfehérvár

Fergeteges, a Szent Iván-éji hagyományokat felelevenítő programmal ünnepelt csütörtökön a Vízivárosi Tagóvoda. Egy éve csatlakoztak az „Így tedd rá!” néptánc módszertani programhoz, amely nemcsak a gyermekek, hanem a szülők és az óvodai dolgozók számára is mára igazi örömforrássá vált. Megtöltötték az udvart a résztvevők, akik táncházzal és tűzugrással zárták az estét.

szekesfehervar.hu, 2018. június 21.


Táboroznak a Szikrák

Ez nem csupán egy gyermekmegőrző, itt szakmai munka folyik – így fogalmazott Tóth István, a Szikrák Táncegyüttes vezetője. A gyerekek az év folyamán rábaközi táncokkal ismerkedtek meg, most pedig elkezdték a koreográfia betanulását.

Kanizsa Újság, 2018. június 20.


Néptánc és népzene, országjáró lovas túra Nyírkarászon

Fordulj kispej lovam címmel indult hagyományőrző lovas túra és férfitáncos előadássorozat, melynek következő állomása Nyírkarász lesz június 21-én, csütörtökön. Az érdeklődőket este nyolc órára várják a sportpályára.

SZON, 2018. június 20.


Megismertetik a néptánc hatalmas összetartó erejét

Az egyik legfontosabb tevékenység kellene legyen az óvodákban és iskolákban a táncaink és népdalaink megtanítása, megszerettetése – hívta fel a figyelmet Sándor Katalin néptáncoktató, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. A csíkszéki amatőr néptánccsoportokat bemutató sorozatunk kapcsán ezúttal Alcsíkon jártunk.

Székelyhon.ro, 2018. június 16.


Héra Éva: „A népművészet minden korban funkcionális művészet volt”

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség nyolc éve szervezője, rendezője, házigazdája a Művészetek Völgye népművészeti-hagyományőrző programjainak. Héra Évával, az élő magyar népművészet fórumaként működő szövetség elnökeként beszélgettünk az Muharay udvar hitvallásáról és programkínálatáról, mely az autentikus népművészetből indul ki.

Papageno, 2018. június 15.


A népzene egy nemzet lelke! I. Nagydobronyi Népzenei és Néptánc tábor

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány első ízben hirdette meg Nagydobronyban a népzenei és néptánc tábort a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért felelős Kormánybiztosság, a Magyar Kormány, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatásával.

Kárpátinfo, 2018. június 13.


Gyermek csoportok indítását tervezi az Árendás Néptáncegyüttes

Egy komoly táncos műhelyet szeretnének felépíteni Hódmezővásárhelyen, amely a csatlakozni vágyó fiatalok számára is példaértékű lehet. Az utánpótlás csoportokba ezúttal is várják a táncos lábú fiatalokat!

Promenád, 2018. június 10.


Kultúra-e a folk, a népi kultúra a Fidelionak?

A Fidelio zsűrijének nem sikerült egy folkművészt sem beválogatnia 2018-as, ötven meghatározó művészt bemutató kiadványába, miközben a vizsgált területek közt megemlítik a folkot. Se néptáncos, se népzenész, se koreográfus. Pedig még divattervezőt is tudnánk ajánlani. Mi ez az ignorancia?

Mandiner, 2018. június 8.


Magyar néptáncválogatott Ungváron

Hétfőn, június 4-én este különleges eseményre került sor Ungváron a megyei filharmónia nagytermében. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) szervezésében a nemzeti összetartozás napja alkalmából a magyar néptáncélet kilenc kiemelkedő alakja adott felejthetetlen műsort.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. június 6.


30 éve alakult a Csík Zenekar

Idén ünnepelheti megalakulásának 30. évfordulóját a magyar népzenei élet kiemelkedő szereplője a Csík Zenekar. Ebből az alkalomból ünnepi koncertet adnak majd Kecskemét főterén a Múzeumok Éjszakáján.

Gong Rádió, 2018. június 6.


Évadzárót tartottak a csabai néptáncos óvodások

Évadzárót tartottak Békéscsabán a Hétpróbás Néptánciskola óvodai nevelésben részt vevő tagjai és a foglalkozásokra járó gyerekek. Az „Aki nem lép egyszerre” elnevezésű program hároméves hagyományra tekint vissza, amelyben az önkormányzat már a legkisebbekben igyekszik elültetni a néptánc és a mozgáskultúra szeretetét.

Behir – Békés Megyei Hírportál, 2018. június 6.


Az asszonysorsról éneklünk – Megjelent a Dalinda, három énekesnő közös lemeze

Különleges nagylemezt vehetünk kezünkbe: aki járatos a kortárs, magyar népművészeti szcénában, bizonyára ismerősnek találja Orbán Johanna, Paár Julianna és Tímár Sára nevét. A három hölgy, ahogy ez népzenész körökben gyakori, nemcsak előadó-művészettel, hanem zenepedagógiával, népműveléssel és még rengeteg mindennel foglalkozik.

Magyar Idők, 2018. június 6.


A Nagyvárad Táncegyüttes néptáncosokat keres

A Nagyvárad Táncegyüttes néptáncosokat keres egy a 2018-2019-es évadban tervezett folklórműsor létrehozásához. A workshoppal egybekötött castingra jelentkezni - fényképes szakmai önéletrajzzal - legkésőbb június 15-én, 12.00 óráig lehet a nagyvaradtancegyüttes@gmail.com email-címen.

2018. június 6.


Az élő és virágzó hagyományok elevenednek meg a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon

Sajtótájékoztató keretében számoltak be a legnagyobb és legnívósabb felvidéki népművészeti fesztivál szervezési menetéről Zselízen. Az immár 52. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál két éve költözött vissza eredeti helyére, a Garam mentére, a festői környezetű zselízi Esterházy-parkba.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. június 5.


Pirinyó Tilinkók, avagy a néptánc szerepe napjainkban

Az „Óvodás Gyermekekért”Alapítvány sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt és támogatott Nemzeti Tehetségprogram részeként „A hazai és határon túli óvodai tehetség kibontakoztató” programra, amelyet a Katica Óvodában valósítottak meg Pirinyó Tilinkók elnevezéssel tavaly szeptembertől. Lapunk a pályázat záró-rendezvényére látogatott el, ahol a gyermekek közel egy órás ízelítőt adtak a szülőknek és az érdeklődőknek felkészültségükből.

Ajkai szó, 2018. június 5.


Gyermeknap Rahón

Június 2-án gyermekektől volt hangos Nejzsmák Emma, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Rahói Alapszervezet elnökének szépen rendbe szedett, színpaddal ellátott kertje. Elsőként tánctudásukat mutatták be a gyerekek, így a megjelentek láthattak magyar csárdást, hucul, ukrán és végül csángó táncot.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. június 4.


Gyere néptáncot tanítani a Tisza-tóhoz

A tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola pályázatot hirdetnéptáncpedagógus munkakör betöltésére.

2018. június 4.


46 ’72 ’46 72
Halmos Béla születésnapjára

Nem vagyok otthon a számmisztika tudományában, de ez az összefüggés kedves a szívemnek. Idén májusban ünnepeltük a magyarországi táncházmozgalom 46. évfordulóját a Táncház Napja keretein belül.

Hagyományok Háza, 2018. június 4.


Három napig a néptáncé volt a főszerep Szarvason

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület valamint a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány szervezésében Szarvason rendezték meg a Gyermek Néptáncosok XIII. Országos Szólótánc Fesztiválját a hétvégén.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. június 3.


Elhunyt Farkas János „Manus”

Minden népzenekedvelő ismerősömmel és barátommal szomorúsággal tudatom, hogy Farkas János Manus, gútai prímás mára virradóra elfoglalta helyét a Nagy Égi Zenekarban. János bácsi volt az alsó-csallóközi magyar hangszeres népzene egyik utolsó, nagy tudású képviselője.

Facebook, 2018. június 2.


A zene mint alapvető szükséglet – Beszélgetés Herczku Ágnessel

Herczku Ágnes a magyar népzene és világzene megkerülhetetlen alakja, aki az éneklés mellett szívügyének tartja a régi népdalok gyűjtését, a dallamok „kincstárnokaival”, azaz az adatközlőkkel való folyamatos kapcsolattartást is. Legújabb dupla lemezét, a Hozományt márciusban azzal a szándékkal indította útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye.

Kortárs Online, 2018. június 1.


Megrendezték a VIII. Népművészeti Fesztivált Perbetén

Nyolcadik alkalommal szervezett Népművészeti Fesztivált a Csemadok Perbetei Alapszervezete és a Napraforgó Néptáncegyüttes.

Bumm.sk, 2018. június 1.