Folkrádió

Tallózó

Kodály Zoltán elméletét támasztotta alá a Debreceni Egyetem népzenekutatója

Kétezer dallam bizonyítja, hogy a magyar zenei hagyomány és az észak-kaukázusi türk népek zenefolklórja közös gyökerekkel is rendelkeznek.

Debreceni Hírek, 2018. július 31.


A népzene ma koncertzeneként tud tovább élni
Interjú Eredics Áronnal

A délszláv népzenét egyedien értelmező Söndörgő zenekar évek óta szerepel a világzenei toplistákon, most éppen az Amsterdam Klezmer Banddel közös, Szikra című lemezzel. Ennek anyaga augusztus 17-én, a szentendrei MűvészetMalomban is hallható lesz. Eredics Áronnal beszélgettünk.

Fidelio, 2018. július 30.


Népzenétől visszhangzott Tihany

Zenei anyanyelvünk a népi muzsika, amit megértenek az egész világon, és ez is összeköt minket itt, a Kárpát-medencében, így vélekedett Legeza Márton zenetanár, tekerőlantos, a hétvégi Visszhang Fesztiválon, Tihanyban, ahol a három napos rendezvény iránt minden eddiginél többen érdeklődtek a Pisky sétányon és a Mádl Ferenc téren.

Veszprém On-Line, 2018. július 29.


Egy hongkongi táncos, aki ideológiák nélkül szeretett bele a magyar kultúrába

A színpadi tánc csak egy eszköz a táncházmozgalom valódi céljának eléréseéhez, mely a hagyományos táncok és zene közösségmegtartó erejének megélése és fenntártása városi környezetben is. Kenneth Tse, aki ázsiai tánccsoportjainak magyar néptáncot tanít, felismerte ezt az erőt. Szinte hihetetlen, de ázsiai fiatalok sajátjukként élik meg a magyar tánckultúrát, amit egy teljesen más kulturális közegben is tartalmas közösségi szórakozási forma szintjére tudnak emelni. Minderről Kenneth Tsevel és Rosonczy-Kovács Mihállyal beszélgettünk.

Papageno, 2018. július 28.


Egy csűrben hozza össze a világot az erdélyi fesztivál

Az esti koncertek után együtt jammel a dél-amerikai és a kalotaszegi zenész, és ingyen mehet a fesztiválra az, aki népviseletben van. Ez csak néhány különlegessége az apró finomságokban is utazó Méra Világzenei Csűrfesztiválnak. Idén lesz a harmadik rendezvény, és már más kontinensről sikerült előadókat hívni. Az apróságokról, a szándékosan kicsinek maradásról pedig az egyik főszervező mesélt nekünk.

Origo, 2018. július 28.


Népzene, néptánc, népi játékok Beregszászban

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány július 23-27. között szervezte meg nyolcadik népzenei és néptánc táborát. Az eddigiektől eltérően Nagybereg helyett a Rákóczi Főiskola volt a tábor bázisa. A záró alkalmon, július 27-én a gyermekek szüleiknek, családtagjaiknak mutathatták be az elmúlt héten tanult táncokat, játékokat, éneke

Kárpátinfo, 2018. július 28.


A népzene nagykövetei
Nagykálló-Harangod

Kiállítással és nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelt a Bürkös zenekar a Téka táborban.

SZON, 2018. július 27.


Honkongtól Kalotaszegig

Kis nemzetünk nagyvilágra gyakorolt kulturális hatását mindig megalapozza valami: népek közti rokonság, szövetség, diplomáciai kapcsolatok, külpolitikai mozgások, idegenbe szakadt magyar közösségek identitásőrző működése.

Magyar Idők, 2018. július 27.


Hagyományok tusványosi Háza
Gazdag programkínálattal a Szabadegyetemen

A XXIX. Tusványos – Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjában a Hagyományok Háza harmadik alkalommal jelentkezik gazdag választékkal. A Kriza János Népművészeti sátor műsor-összeállításáról a programfelelős, Pál István „Szalonna” osztotta meg gondolatait.

Hagyományok Háza, 2018. július 25.


Ilyet még nem láttál: ázsiaiak, akik magyarul táncolnak

Kissé képzavarosnak tűnhet a felvezetés, de mindez valóság: a magyar táncházmozgalom oldalhajtásaként Kelet-Ázsiában mára több aktív, magyar néptáncegyüttes is működik, amelyek közül kettő most Magyarországra érkezik.

Fidelio, 2018. július 24.


Nemzetközi Táncháztábort tartanak augusztusban Berényben

A hazai táncházmozgalom kialakulásának és kibontakozásának idején egyaránt rendkívül fontos szerepet játszott a Jászberényben megszervezett Nemzetközi Táncház-és Zenésztábor.

Szoljon, 2018. július 24.


VIII. Beregszászi Népzenei és Néptánc Tábor a Rákóczi Főiskolán

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány július 23-27. között idén nyolcadik alkalommal szervezte meg hagyományos Beregszászi Népzenei és Néptánc Táborát. A megszokottaktól eltérően ebben az évben Nagybereg helyett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont a tábor lakóinak.

Kárpátinfo, 2018. július 24.


A Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium nyílt pályázati felhívása
Benyújtási határidő: augusztus 24.

A Halmos Béla Program célja a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas népzenei és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek, bel- és külföldi népszerűsítésének, a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a velük együtt élő nemzetiségek népzenei világát jellemző kulturális sokszínűség bemutatásának elősegítése. A Program lehetőséget kíván adni, hogy a tartalmas, értékes népzenei és a népzenei hagyomány mély ismeretén alapuló világzenei szólisták és együttesek produkciói eljussanak a szélesebb közönséghez. Azon alkotókat és előadóművészeket kívánja támogatni, akik a legjelentősebb eséllyel bírnak színes zenei kultúránk nemzetközi jelenlétének megerősítésében, a magyar modell terjesztésében.

Halmos Béla Program, 2018. július 24.


Versenyvizsga a Hargita Együttesnél
Jelentkezés július 31-ig

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes augusztus 8.-án versenyvizsgát hirdet hivatásos néptáncos munkakörbe.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2018. július 24.


Már öt éve, hogy elhunyt a népművészet mestere

Idén öt éve már, hogy elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenei előadóművész, népzenekutató, a népművészet mestere. Emléke azóta sem fakult, hiszen tovább él minden népzenét művelő és kedvelő ember szívében.

Kultúrvilág, 2018. július 23.


Muzsika és tánc: a közös nyelv

Az időjárás is kegyes volt, így nemcsak jó hangulatban, de esőmentesen zajlott az idei Gyilkostói Népművészeti
Sokadalom a Gyilkos-tó partján.

Székelyhon.ro, 2018. július 23.


„Nem kerülhetjük ki a saját kultúránkat” –a Heti Válasznak
Dresch Mihály

..Gyerekkoromban egy kis faluban laktunk Hajdú-Bihar megyében, és akkoriban nem volt még televízió, így leginkább az ottani népzenekarokat hallgattam. Később, a nyolcvanas években elmentem egyszer egy táncházba, ahol ugyanazzal a hangulattal találkoztam, amit gyerekkoromból már ismertem.

Heti Válasz, 2018. július 23.


Csűrdöngölés Harangodon

Az idei Téka táborban ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját a Bürkös zenekar.

SZON, 2018. július 21.


Táborkörkép: Batyu tábor

A szervezők a 24. délvidéki táborra készülnek
Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd háromszáz fiatalt várnak.

2018. július 21.


Rekordszámú résztvevővel zajlik a Szőttes Felvidéki Folktábor

Közel kétszázötven néptáncos és népzenész vesz részt a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes által Ipolyszakálloson szervezett Szőttes Felvidéki Folktáborban. A táborlakók az egy hét alatt népművészeti és néphagyományi értékeinkkel ismerkednek. Emellett nem elhanyagolható a nagy múltra visszatekintő folktábor közösségépítő és összetartozást erősítő jellege sem.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 21.


Kárpát-medence a Folkudvarban
A Hagyományok Háza rendezvénye Kapolcson

A 28. Művészetek Völgye nyár derekán ismét a magyar kulturális élet kiemelkedő eseménye. A július 20-án kezdődő fesztivál Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend települések meghatározó ünnepe. A tíznapos eseménysorozat másfélezer programjából a Hagyományok Háza is kiveszi a részét.

Hagyományok Háza, 2018. július 20.


Prímások a dobogón
Sikeresen zárult a 193. Anna-bál prímásversenye

Az Anna-bál Prímásversenyét a balatonfüredi Kisfaludy Galériában július 17-18-án rendezték. A Hagyományok Háza idei megmérettetésén kilenc versenyző indult Magyarországról, Felvidékről és Vajdaságból. A legjobb prímás egymillió forint pénzjutalomban részesült. A vajdasági és felvidéki induló tudását különdíjjal jutalmazták.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 19.


Egri virtuóz nyerte a prímásversenyt: Kovács Márton Bence a győztes

Ezerszínű, minden zenésznél másképpen szól, ez adja különleges értékét, így fogalmazott a 32 esztendős, egri születésű győztes, Kovács Márton Bence népzenetanár, népzenész a prímásverseny eredményhirdetése után, Balatonfüreden. A szerdai esti gálaműsoron, a Gyógy téren, az eredményhirdetés után vastapsot kapott.

Veszprém On-Line, 2018. július 19.


A Csezege és a Csopak Néptáncegyüttes is sikert aratott

Pálpatakáról az ifjúsági néptánccsoport tizenötödik alkalommal járt a településen. Egy héten át a paloznaki vendégházban látták vendégül az erdélyi testvértelepülés fiataljait.

Veszprém On-Line, 2018. július 19.


Addig vagyunk magyarok, míg magyarul énekelünk és táncolunk
XXIII. alkalommal tartottak népzenei-, néptánc- és kézművestábort Péterfalván

Idén közel kétszázhatvan fiatal táncolt, énekelt, muzsikált és kézműveskedett Péterfalván. A huszonharmadszor megrendezésre került népzenei, néptánc- és kézművestábor ideje alatt főként az erdélyi Szék táncaival és muzsikájával, valamint a Galga mente népdalkincsével és zenei világával ismerkedhettek meg mélyrehatóbban a résztvevők.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. július 18.


Egy ritmusra határokon át

Július 20-án magyar idő szerint fél kettőkor 200 táncos járja majd a Somogyi ugróst a kassai székesegyház előtt.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 17.


Ismét elhozta a fődíjat Edelény

A Császta Néptáncegyüttes győzni jár a lengyelországi Zdunska Wola járásba.

Borsod Online, 2018. július 17.


Több mint százan ropják a táncot az avasújvárosi néptánctáborban

XXII. alkalommal tárta szélesre kapuit a Néptánc- és kézművestábor Szatmár megye egyik különösen szép szögletében, az avasi dombok között. Avasújvárosban különböző régióból érkezett 112 gyerkőc és ifjú bővíti népdal-, tánc- és kézművestudását egy héten keresztül, az elsajátított ismeretekről pedig látványos gálaműsor keretében adnak számot.

Maszol, 2018. július 12.


Népzenei fórum Gombaszögön

A július 16-22. között rendezett Gombaszögi Nyári Táborban a népzene ismét fontos szerepet kap. A Hagyományok Háza Hálózat- Szlovákia Folkszöglete idén is igényes programsorozattal várja az érdeklődőket.

Hagyományok Háza, 2018. július 12.


Visszatanítható a néphagyomány a családoknak

A pedagógusszövetség nyári egyetemei keretében valósultak meg a néphagyomány, valamint a népi játékok és néptánc óvodai és iskolai nevelő-oktató munkába való beépítésére ösztönző pedagógus-továbbképzési programok.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 11.


Ha nyár, akkor Népzenei, Néptánc- és Hagyományőrző Tábor Tiszapéterfalván

Lassan negyed évszázada – konkrétan 23 esztendeje – minden nyáron összejönnek Tiszapéterfalván a Kárpát-medence hagyományőrzői egy bő hétre, mikor kicsik és nagyok, profik és amatőrök, befutottak és feltörekvők egy cél érdekében fognak össze.

Kárpáti Igaz Szó, 2018. július 10.


Herczku Ágnes: Hozomány - Visa

Az előző lemezeivel Európa-szerte nagy sikereket aratott népdalénekesnőnk kettős albumáról a Buda Folk Band 2015-ös, szintén a Fonó által publikált lemezének címe villan be, a „Saját gyűjtés”. Csakhogy Éri Marciék némi mögöttes gondolattal, kvázi átvitt értelemben használták azt, Herczku Ágnes esetében viszont szó szerint értendő a jelentése, adatközlők közreadott felvételei segítségével igazolva, méghozzá látványosan az „ilyen volt, ilyen lett” általános tételét.

Riff, 2018. július 10.


Sorra nyeri a népzenei díjakat a Kevi kispacsirta

Csókolom, tényleg rólam tetszenek írni? – perdül elénk egy cserfes kislány, amikor becsöngetünk Simo­nékhoz. Aztán ott az udvaron rögtön dalra is fakad, csengő, tiszta hangja betölti az egész utcát.

Szoljon, 2018. július 10.


Marcaliból a Hősök teréig, majd Trianonig jutott a fiatal táncos Kiss Kálmán

Sok tehetséges néptáncos pályája indult a Baglas Néptáncegyüttesből. Közülük az egyik Tóth Gábor, aki kisgyermekkora óta táncol és bemutatkozott már bel- és külföldön egyaránt.

Sonline, 2018. július 10.


Elhunyt Barbócz Sándor

Tegnap kaptuk a szomorú hírt, hogy elhunyt Barbócz Sándor prímás, a Békés Banda alapítója, a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a magyarországi románok népzenéjének hiteles tolmácsolója. Emlékét és muzsikáját megőrizzük.

Folkrádió, 2018. július 10.


Mit tanul a gyerek a táncból a csárdás és a cifra mellé?

A néptánc általában generációról generációra hagyományozódik – aki egyszer belecsöppent, azt többé nem ereszti. A szülők nyomában ott bukdácsolnak a gyerekek, aztán a gyerekek barátai is. Mire kikerülnek, pár fontos dolgot biztosan megtanulnak a néptáncosok: közösségben létezni, valamint azt is, mitől férfi a férfi, és mitől nő a nő. Ez pedig nem kevés tudás manapság. Neuwirth Annamária néptáncpedagógus-koreográfussal, közösségépítővel, a Bihari János Művészeti Iskola igazgatójával beszélgettünk erről.

Hogyan mondjam el neked?, 2018. július 9.


XII. Nagyiratosi Falunapok

Július 13–15. között, péntektől vasárnapig XII. alkalommal szervezik meg Nagyiratoson a kulturális és hagyományőrző rendezvényt. A program pénteken 18 órakor a kultúrotthonban szervezett nyugdíjas-találkozóval indul, ahol Czank Miklós (Öcsi) és csapata zenél. 22 órától diszkó a Melody bárban.

Nyugati Jelen, 2018. július 9.


Méta Tábor – Egy héten át az utcasarkon is muzsika szól Karádon

Ezen a héten még az utcán is muzsikaszót hall az ember Karádon, majdnem kétszázan költöztek be a huszonhetedik Méta táborba. Az ország számos pontjáról, s többen külföldről is ellátogattak a községbe, hogy néhány napig népzenét és néptáncot tanulhassanak.

Sonline, 2018. július 9.


Táncos vakáció
Nyári külhoni tánctáborok fiataloknak

A Hagyományok Háza idén is számos Kárpát-medencei tánctáborba hívja az anyaországi fiatalokat. A résztvevők kiváló helyi táncpedagógusok irányítása mellett ismerhetik meg az adott táj tánchagyományát, emellett találkozhatnak felvidéki és erdélyi fiatalokkal, s megtapasztalhatják a közös munka élményét is.

Hagyományok Háza, 2018. július 8.


Fél évtizede szól a kabai „Mennykő”

Ötéves lett a Kabai Mennykő Néptáncegyüttes, gálaműsort adtak tiszteletükre.

Hajdú Online, 2018. július 6.


Aki dudás akar lenni, Szennába kell annak menni

Hegedűszó szűrődik a skanzenből, a kultúrban üveges táncot járnak a lányok. – A dudásokat száműztük, mert túl hangosak – mondják a nemezelő fiatalok az egyik porta udvarán. Valóban, pár utcával arrébb, a művészeti iskola épületében találjuk meg a Végh Andor pécsi dudás, dudakészítő által vezetett szekciót.

Sonline, 2018. július 6.


Magos zenekar: A székelyföldi zene egy dallamkavalkád

Nekünk, népzenészeknek is kötelességünk megmutatni a magyar népzene sokoldalúságát és mélységét – mondja Soós Csaba és Enyedi Tamás, a 10 éves Magos zenekar két zenésze. A Magosnak nemrég jelent meg Forgatós című, elsősorban székelyföldi népzenét bemutató albuma. Ez alkalomból beszélgettünk velük a Fonóban. A Magos a hétvégén kezdődő jobbágytelki táborban is játszik. Interjúnk.

Mandiner, 2018. július 6.


Jubilált a Tulipános Láda Alkotótábor

Közel nyolcvan táborlakóval zajlik a Tulipános Láda Alkotótábor az ipolyszakállosi Méhecske Panzióban. A Felvidék minden részéből érkező fiatalokat az előző évekhez képest bővebb programkínálattal várták. A tábor célja továbbra is a hagyományápolás és a magyar kulturális értékeink továbbadása.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. július 5.


Elkápráztatták szüleiket a kis néptáncosok

Az önkormányzat és a Bányász Kulturális Egyesület támogatásával második alkalommal tartottak a 4–6 éves gyermekek számára néptánctábort Ajkán, a Bányász Közösségi Házban a múlt héten.

Veszprém On-Line, 2018. július 3.