Folkrádió

Tallózó

Felhívás népmesemondó versenyre történő jelentkezésre

A Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel meghirdeti első, határokon és felnőtt-generációkon átívelő népmesemondó versenyét. A versenyre a 18 év feletti pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek.

Hagyományok Háza, 2018. augusztus 31.


Rekord látogatószámmal zárt a népművészeti Nemzeti Szalon

Csaknem 29 ezres, rekordlátogatottsággal zárt a Kéz - Mű - Remek címmel megrendezett népművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban.

MTI, 2018. augusztus 29.


Páva előadóművészeti minősítő

A Hagyományok Háza 2018 szeptemberében új, népi előadóművészeti minősítőt hirdet. A Páva minősítést megszerezhetik népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos, hagyományőrző és amatőr táncegyüttesek és mesemondók, felnőttek és gyerekek egyaránt. Kiváló tehetségeink 2018 őszén a Budai Vigadó korszerű színpadán mutathatják be produkcióikat a szakmai zsűri és a nagyközönség előtt.

Hagyományok Háza, 2018. augusztus 29.


Zerkula zenekar: veszélyben a generációk közötti kapocs

Amikor kisiskolás korukban elkezdtek muzsikálni, még nem is gondolták volna, hogy ők lesznek azok, akik a kapcsot jelentik majd a zenészgenerációk között a Gyimesekben. Mesterük, Zerkula János keze alatt nőttek fel, és noha ma már különböző szakmákban igyekeznek kiteljesedni, a zenélés meghatározó része még most is az életüknek. A gyimesi Zerkula zenekar néhány tagjával elevenítettük fel a kezdeteket, beszélgettünk a jelenről.

Liget.ro, 2018. augusztus 28.


Bécsben mutatták meg tánc- és énektudásukat az alfalvi néptáncosok

A székely gyermekek nem gondolkodnak el azon, hol szabad és hol tiltott népdalokat énekelni. Így történt, hogy az alfalvi „lenvirágok” rázendítettek.

Székelyhon.ro, 2018. augusztus 28.


Úgy táncolnak, mintha gyalog mennének

Már a kapuban is hallatszik, hogy a mezőpaniti Bartha-portán most is népzene szól: a vidám, hangos zeneszóról senki nem mondaná meg, hogy ebben a házban egy idős házaspár lakik: a 82 éves Gerő bácsi és a 81 éves Joli néni.

Liget.ro, 2018. augusztus 27.


Kallós Zoltán emléke előtt tisztelegnek az idei Erdélyi Táncháztalálkozón

Székelyudvarhelyen szeptember 14-16. között rendezik meg az Erdélyi Táncháztalálkozót. Az ünnepségsorozat azért is jelentős, mivel negyven évvel ezelőtt, 1978-ban a városban tartották a legelső táncháztalálkozót a világon.

Transindex, 2018. augusztus 27.


Úgy táncolnak, mintha gyalog mennének

Már a kapuban is hallatszik, hogy a mezőpaniti Bartha-portán most is népzene szól: a vidám, hangos zeneszóról senki nem mondaná meg, hogy ebben a házban egy idős házaspár lakik: a 82 éves Gerő bácsi és a 81 éves Joli néni. Több mint hetven éve táncolnak együtt.

Liget.ro, 2018. augusztus 27.


Székelyudvarhelyi Táncháztalálkozó

Székelyudvarhelyen szeptember 14-16. között rendezik meg az Erdélyi Táncháztalálkozót. Az ünnepségsorozat azért is jelentős, mivel negyven évvel ezelőtt, 1978-ban a városban tartották a legelső táncháztalálkozót a világon. A nagyszabású esemény előkészületeit Orendi István főszervező foglalja össze.

Folkrádió, 2018. augusztus 27.


Szomjazzák az emberek a kötődéseket
Rosonczy Kovács Mihály a népi kultúra erejéről

Mi az európai kultúrának olyan mozaikdarabkáit éltetjük, amiket máshol már elfeledtek – mondja Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a zenediplomácia úttörője a Mandinernek. A Hungarian FolkEmbassy alapítójával beszélgettünk.

Mandiner, 2018. augusztus 25.


A magyar népdalt ünneplik Martonvásáron

Martonvásáron hisznek a magyar népdal erejében, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szeptemberben immár ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját.

OrientPress Hírügynökség, 2018. augusztus 24.


A Népművészet külhoni Mesterei
Határon túli díjazottak a XXXII. Mesterségek Ünnepén

Hagyományosan, az augusztus 20-ai ünnep előestéjén adták át a Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú Mestere díjat. Az elismerésben részesülők között külhoniakat is kitüntettek.

2018. augusztus 23.


Első alkalommal szerveztek népzenei tábort a Göcsejben, Barlahidán

Hiánypótló jelleggel, az alapkészségek fejlesztése érdekében szervezett népdaléneklési tábort a határ menti térségben élő gyermekeknek a Csádé népzenei együttes két tagja, Csonka Boglárka és Gubinecz Ákos.

ZAOL – a Zala megyei hírportál, 2018. augusztus 22.


Barbócz Sándor a magyar népzene tiszta forrását őrizte

Életének 67. évében rövid, súlyos betegség után július 9-én elhunyt Barbócz Sándor­ népzenész, a Békés Banda alapítója és prímása, a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium népivonós-, furulya-, cimbalom- és koboztanára. Az idén 40 éves fennállását ünneplő Békés Banda, valamint a népzenész tanítványainak sokasága bizonyítja, hogy példamutató elhivatottsággal végezte népzenei, táncházmozgalmi munkáját. Egyik leghitelesebb tolmácsolója volt a Békés megyei román hangszeres népzenének. A kiváló zenész munkásságát jó barátja és zenésztársa, Csepregi András segítségével elevenítettük fel.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. augusztus 21.


Dr. Agócs Gergely és Farkas József kitüntetése

Augusztus 20-a alkalmából a Hagyományok Háza két munkatársa, a hagyományos népi kultúra terjesztéséért-továbbéltetéséért kifejtett munkájáért részesült értékes elismerésben. A Magyar Arany Érdemkeresztet Dr. Agócs Gergely és Farkas József vehette át.

Folkrádió, 2018. augusztus 21.


Táncra Magyar

A vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, a miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes, a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes és az Alba Regia Táncegyüttes műsorával zárult a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepi programsorozata a Belvárosban, a „Táncra, magyar!” gálán.

szekesfehervar.hu, 2018. augusztus 20.


Berecz András vándorútja a remetei pásztorbottal

Milyen település az, ahol a pásztor van olyan viszonyban a polgármesterrel, hogy tőle küldje el a faragott botját nekem, kölcsönben? – így dicsérte fel Gyergyóremetét Berecz András a Passió főpróbája előtt. A csíksomlyói Nyeregben tartott előadás, sokan nem tudják, több szállal kötődött Remetéhez. Innen származik Molnár Levente, Pilátus alakítója és Berecz András mesemondó vándorbotja.

Székelyhon.ro, 2018. augusztus 18.


Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe

Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe, amelyen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be péntektől hétfőig a budai Várban

Kormányportál, 2018. augusztus 17.


Megvan az új rekord: 326-an ropták egyszerre a Mikepércsi csárdást

A Debreceni Virágkarnevál megálmodója születésének 90. halálának 25. évfordulójára tisztelegtek ezzel a rendezvénnyel.

Hajdú Online, 2018. augusztus 17.


Kitüntetések nemzeti ünnepünkön

Kitüntetettek a népzene, néptánc szakterületről: Dr. AGÓCS GERGELY, etnográfus, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, CSATAI LÁSZLÓ, néptáncpedagógus, FARKAS JÓZSEF, néptáncos, fotográfus, a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia vezetője, KERÉNYI RÓBERT GYÖRGY, népzenész, népzenegyűjtő, a Tatros együttes és a Szigony zenekar alapítója és vezetője, PAPP IMRE, néptánc-koreográfus, a Jászság Népi Együttes alapító művészeti vezetője és a jászberényi Csángó Fesztivál alapítója, VÉGH-POZSÁR KITTI ÉVA, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Duna Művészegyüttes táncos szólistája, CSASZTVAN-GAÁL ORSOLYA, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének ügyvezetője, DIMÉNY LEVENTE, a nagyváradi Szigligeti Színház színművésze, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója, rendező-koreográfus, DULAI ZOLTÁN, a Duna Művészegyüttes Göncöl Zenekarának vezetője, FEKETE BENCE, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, PÁL ESZTER, népdalénekes, előadóművész, TÓTH MELÁNIA, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművésze, TÓTH SÁNDOR JÓZSEF, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadóművésze, DAJKA ILKA, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművésze.

2018. augusztus 17.


Berecz András: kibúvik belőlem a bukfencező bolond

Egy icipicit bolondos vagyok benne – mondja kacagva a nagy mesemondó a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában tartott nyílt próba utáni beszélgetésünkkor. Néhány nappal vagyunk a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című produkciójának a csíksomlyói nyeregbe elhozott bemutatója előtt, Berecz András pedig arról mesél, hogy hogyan ellenpontozza és hogyan egyensúlyozza a Vándor figurája a tragikus történetet, miközben követi Jézus lába nyomát.

Liget.ro, 2018. augusztus 16.


Guinness-rekordkísérlet a Karneváli Héten
Debrecen, Mikepércs

Több száz táncos készül arra, hogy Béres András legendás, 1950-ben született koreográfiáját, a Mikepércsi csárdást egyszerre táncolva Guinness-rekordot állítsanak fel „tömegszerű csárdás” kategóriában.

Hajdú Online, 2018. augusztus 15.


Kulturális rendezvényekre nyertek támogatást

Kecskeméti civil szervezetek illetve kulturális rendezvények kaptak jelentős támogatást a napokban a Csoóri Sándor Alapból. A legnagyobb összegű forrást a Kecskemét Táncegyüttes illetve a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület könyvelheti el.

Kecskeméti Lapok, 2018. augusztus 14.


Összművészeti diáktábor Feketelakon

Július harmadik hetében ismét megszervezte, idén ötödször a Feketelaki Összművészeti táborát a szamosújvári Téka Alapítvány a táborközpontban. Idén Bordás Attila koreográfus, Makkai Bence vizuális művész, Farkas György rendező, Márton Evelin írónő, Láng Dani zenész, Demeter Réka pszichológus volt a meghívott, Debreczeni Orsolya és Budai Annamária pedig a szervezők.

Szabadság, 2018. augusztus 13.


Széki nők a táncháztól a metróaluljáróig – így látta Korniss Péter

Bár szinte harminc évvel a rendszerváltás után a széki nők még mindig piros-fekete viseletben mennek Budapestre dolgozni, a mezőségi falu élete sokat változott. A közösséghez öt évtizede visszajáró Korniss Péter fotográfus művészi látásmódja is átalakult. Tíz következik a Pulitzer-emlékdíjas fényképész széki nőkről készült legrégebbi és legújabb felvételei közül a hétfőn kezdődő Széki Néptánctábor és Kirakodóvásár apropóján.

Maszol, 2018. augusztus 12.


A világ sok táncosa megfordult már a berényi táncháztáborban

Kevés olyan szeglete van a világnak, ahonnan nem érkeztek még táncolni vágyók a jászberényi Táncház- és Zenésztáborba az elmúlt három és fél évtizedben. Akár Hongkongból, Ausztráliából, Kanadából is útra kelnek csak azért, hogy közvetlenül a legjobb oktatóktól sajátíthassák el a Kárpát-medencei magyar néptánc és népzene motívumait. Harminchatodik alkalommal gyűltek össze a táborozók ezen a héten a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában.

Szoljon, 2018. augusztus 11.


Széttáncolták cipőiket Dabason

A nyár végéhez közeledve az Ezüstperje néptánccsoport tagjaiként egy kiruccanásban vehettünk részt két kísérőnk és állandó táncoktatóink, Sütő Judit és Szabolcs társaságában.

Erdély Online, 2018. augusztus 11.


Örömünnep Zsigárdon
Hagyományápolás Kaszás Attila szülőhelyén

A fiatalon elhunyt színész, Kaszás Attila szülőfaluja fesztivállal ápolja neves fia emlékét. A Hagyományok Háza gazdag programmal vesz részt a rendezvényen.

Folkrádió, 2018. augusztus 7.


A magyar népzene gyöngyszemei

Augusztus 5-én, vasárnap este a Nemzetiségi Folklór Fesztivál második napján a magyar hagyományoké volt a főszerep.

nagykaroly.ro, 2018. augusztus 6.


Vásár és vigasság az Óváros téren – Családi programok

Egész napos nép- és iparművészeti kirakodóvásár, illetve családi program fogadta mindazokat, akik vasárnap ellátogattak az Óváros térre.

Veszprém On-Line, 2018. augusztus 6.


NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának közleménye

A napokban lettek nyilvánosak a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának nyílt pályázatai – külföldi fellépéseket, stúdiófelvételeket, népzenei konferenciákat, szakmai képzéseket és a médiában való megjelenést is támogatják.

Nemzeti Kulturális Alap, 2018. augusztus 6.


Mérán vendégeskedett az egész világ

Mérára ezen a hétvégén tényleg az egész világ ellátogatott. Ha nem is személyesen, akkor a zenéjén keresztül köszönt be a nagyvilág a falu népének. Egy pillanatig sem keltette a zenei kínálat azt az erőltetett érzést, miszerint most itt megteremtjük a népek és nemzetek testvéri összetartozását. Pusztán mindenki elhozta azt, amit szépnek gondol a sajátjából, abból a zenei kincsből, amit a magukénak vallanak.

Mandiner, 2018. augusztus 6.


A tánc szeretete az, ami összeköt

Július 25-e és 30-a között rendezték meg a III. székely-mezőségi népzene- és néptánctábort, amelynek az erdélyi Mezőbergenye adott otthont. Mindennap délelőtt és délután a fő hangsúly a táncon volt, emellett a népdaltanítás is fontos szerepet töltött be, esténként pedig éjszakába nyúló táncházakat szerveztek. Farkas Sándor Csaba és Kásler Magda mezőkölpényi táncokat oktattak. Mindketten a Maros Művészegyüttes hivatásos táncosai, és több mint 10 éve néptáncoktatóként dolgoznak együtt.

Magyar Szó, 2018. augusztus 3.


Péntek a mérai világzenei csűrfesztiválon

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján. Déltől sokszínű programon vehet részt minden korosztály: a Csűrfiában elkezdődik a gyerekprogram, a Csűrstúdióban a vetítések, megnyílik a látogatók előtt a Bivalymúzeum és a Tájház.

Erdély ma, 2018. augusztus 3.


A Kárpát-medencei kézművesség ünnepe a Budai várban

Augusztus 17.- és 20. között a Budavári palotában rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a XXXII. Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál az év várva várt családi rendezvénye, ahol kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit.

Folkrádió, 2018. augusztus 3.


Saját székhelye lesz a Debreceni Népi Együttesnek

Azt tervezzük, hogy szeptember 15-én beköltözünk és egy nagyszabású évadnyitó táncházzal nyitnánk, amit még kiegészít az Kezdő Felnőtt Néptáncosok Országos Találkozója, aminek természetesen ez lenne a helyszíne – nyilatkozta Hercz Vilmos

Hírek 360, 2018. augusztus 3.


Zsuráfszky Zoltán: „Adrenalinnal töltjük fel a nézőt”

Idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csárdás, a Kelet tangója című előadása is bemutatkozik a Budavári palotakoncertek című rendezvényen, augusztus 5-én az Oroszlános udvarban. Operett és néptánc, színház és tánc együttéléséről is kérdeztük az együttesvezetőt, Zsuráfszky Zoltánt.

Fidelio, 2018. augusztus 2.


Vajdasági Szólótánc Fesztivál
Jelentkezési határidő: október 25

A fesztivál elsődleges célja hagyományaink megőrzése, és széleskörű népszerűsítése, valamint a magyar néptánckincs minél több táncának improvizatív elsajátítása mellett a hagyományos értékrend mélyebb megismerése, és a tánc tiszteletére való nevelés.

Martin György Néptáncszövetség, 2018. augusztus 1.