Folkrádió

Tallózó

Népzenéről - hashtagek nélkül
Interjú Kiss Balbinat Ádámmal

A fiatal nép-, jazz- és underground zenészeket, valamint képzőművészeket is magába tömörítő Parasztok Atmoszférában című projekt arra tesz kísérletet, hogy a progresszív kultúra és a táncházmozgalom között keressen átjárást.

Fidelio, 2018. szeptember 30.


Verbunkos gála

Címében nem, de koreográfiájában rendhagyó előadás készült az Ifjú Szivek Táncszínház műhelyében. A Határon túli nemzeti táncnak nincs témája, nincs különösebb dramaturgiai vonala, az előadás alatt nincs vetítés, nincsenek díszletek, csak zene és tánc, zenészek és táncosok.

Új Szó, 2018. szeptember 30.


Októberben már várja a nagyközönséget a felújított Budai Vigadó

Táncelőadásokkal, gyermekprogramokkal és kiállításokkal is várja a nagyközönséget a Hagyományok Háza a Budai Vigadó felújított tereiben október 4. és 7. között.

MTI, 2018. szeptember 29.


A hétvégén a Körös-Körül Néptáncegyüttes rendezte meg a szüreti felvonulást
Komádi

Az önkormányzat támogatásával a hétvégén a város főterén megvalósult esemény délelőtt kezdődött ingyenes, gyermekeknek szóló programokkal. A Bihari Népművészeti Egyesület jóvoltából az érdeklődők kipróbálhattak népi ügyességi játékokat, kézműveskedhettek és megismerhették a régi mesterségeket is.

Hajdú Online, 2018. szeptember 26.


Demecserben és Gégényben is igénnyé vált a hagyomány átadása és megőrzése

Minden település életében komoly jelentőségű a tradíciók ápolása. Egy közösség megítélése nagyban függ attól, hogy vannak-e szokásaik, hagyományaik, és azokat méltó módon őrzik-e meg. A népszokásokhoz szorosan kötődik a néptánc megbecsülése.

SZON, 2018. szeptember 25.


Sikeres volt az Együttélésben című, háromnapos fesztivál Kiscsőszön

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület idén is megrendezte az Együttélésben című kisfesztiválját a napokban, a magyarországi nemzetiségek és a határon túli magyarok kultúrájának közös értékei bemutatásával, a szűkebb régió, Veszprém Megye értékeinek kiemelésével.

Veszprém On-Line, 2018. szeptember 24.


Százezrek látták a békési Belencérest Sanghajban

Nagy sikerrel lépett fel a napokban megtartott Sanghaji Turisztikai Fesztiválon a békési Belencéres Néptáncegyüttes. A harmincnégy nemzet részvételével megtartott eseménysorozat nyitófelvonulását milliós tömeg figyelte a kínai világváros utcáin.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. szeptember 24.


Kubinyi Júlia: Elbűvöli a külföldieket a magyar népzene virtuozitása

A magyar népzene virtuozitása, kedélyessége elbűvöli az embereket – mondja Kubinyi Júlia népdalénekes a Mandinernek. Nemrég jelent meg második lemeze, a Rustico. Az énekesnő szerint az ország népzenei állapota egyre jobb, és a magyar népzenének és néptáncnak helye tud lenni a mai városi emberek életében is. Interjúnk a népdalénekes tájépítésszel a Fonóban.

Mandiner, 2018. szeptember 23.


A falusi mesterek és tanítványaik találkozásaiból gyakran barátság született

Az NKA25 programsorozat keretein belül egy egyedülálló gálaműsort nézhetünk meg szeptember 29-én a Szentendrei Skanzenben!

Halmos Béla Program, 2018. szeptember 20.


Harminc cigányzenész teszi fel a koronát a Budapest Ritmo fesztiválra

Idén is felejthetetlennek ígérkezik a régió legfontosabb világzenei fesztiválja, amit október 5. és 7. között harmadszor rendeznek meg az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a roma kultúra áll a fókuszban

2018. szeptember 19.


XII. Resicabányai Magyar Napok oroszhegyi néptáncosokkal

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programja jóvoltából, az oroszhegyi Urusos Néptáncegyüttes a Krassó-Szörény megyei Resicabányai Magyar Napokon vendégszerepel szeptember 22-én, szombaton.

Erdély ma, 2018. szeptember 19.


V. Homoród-mente Népviseletben

Idén a Kis-Homoród mentén fekvő Homoródalmás lesz a házigazdája az V. Homoród-mente Népviseletben rendezvénynek, amelynek szervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, társszervezője a Homoródalmási Önkéntesek Egyesület, partnerek a Homoródalmási Unitárius Egyházközség valamint a helyi Önkormányzat.

2018. szeptember 18.


Megtelt az udvarhelyi sportcsarnok a Kallós Zoltán-emlékműsorra

Az idei Erdélyi Táncháztalálkozó részvevői a szombat esti gálaműsorral az idén elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutató és népzenegyűjtő emléke előtt tisztelegtek. A népzenei koncerten kevésbé ismert gyűjtéseinek hagyatékába nyújtottak bepillantást a minden korosztályt képviselő fellépők.

Székelyhon.ro, 2018. szeptember 16.


Emlékeim Kallós Zoltánról

Kolozsvári zeneakadémista diákéveim alatt (1971–1976) hallottam először Kallós Zoltán munkásságáról, a Balladák könyvéről, a klézsei Szályka Rózsa dalairól. Személyesen akkor még nem ismertem, pedig szerettem volna vele népzenéről beszélgetni, de úgy gondoltam, ismeretlenül mégsem kopogtathatok be hozzá.

Művelődés, 2018. szeptember 16.


75 éves Foltin Jolán, a koreografált néptánc nagyasszonya

Szeptember 13-án ünnepli születésnapját Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze, aki kulcsfigurája volt a magyar táncház mozgalomnak a hetvenes években.

Fidelio, 2018. szeptember 15.


Közös felvonulással kezdődött a II. Erdélyi Táncháztalálkozó

Gyülekezővel kezdődött, majd zenés-táncos felvonulással folytatódott péntek délután a második Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen.

Székelyhon.ro, 2018. szeptember 14.


A Magyar Népdal Napját ünnepelték a Ceglédi úti Óvodában
Kecskemét

Pénteken kezdődött a 28. Kecskeméti Népzenei Találkozó, amelynek keretében a Corvina Óvoda Ceglédi úti Óvodája, mint az Így tedd rá módszer referencia intézménye a Magyar Népdal Napját ünnepelte.

Baon, 2018. szeptember 14.


Csík János: Mi így próbáljuk végezni a dolgunkat

1983 óta zenél, és 30 éve vezeti Magyarország egyik legismertebb népzenei együttesét, a Csík Zenekart. Az együttes legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a szellemiség, a lelkiség ott legyen a zenéjükben. A legújabb generációk kíváncsiságáról, önmeghatározásról és a múltról is mesélt nekünk Csík János. Interjú.

Origo, 2018. szeptember 14.


Zentai sokadalom
Szent Mihály-napi ünnepségsorozat a Tisza-partján

Zenta nagyszabású ünnepre készül, a városban szeptember 29-én tartják a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom programsorozatot. A jeles napra az egész Kárpát-medencéből várnak vendégeket.

Hagyományok Háza, 2018. szeptember 14.


Népzenei mesterkurzusok

A Hagyományok Háza, a két évtizeddel korábban elindított Utolsó Óra programot felújította, s egy mesterkurzus sorozattal bővítette ki. A kezdeményezésről Árendás Péter, a program szakmai vezetője, az Intézmény Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívumának vezetője számol be.

Folkrádió, 2018. szeptember 13.


Hiánypótló népzenei oktatás a Felvidéken

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia égisze alatt öt felvidéki városban indult hiánypótló népzenei oktatás. Az elsősorban vonós hangszerekre összpontosító képzést felvidéki és magyarországi szakemberek vezetik.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. szeptember 13.


Megjelent a Hagyományok Háza új népi előadó-művészeti minősítőjének felhívása

A Páva minősítést megszerezhetik népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos, hagyományőrző és amatőr táncegyüttesek és mesemondók, felnőttek és gyerekek egyaránt. Kiváló tehetségeink 2018 őszén a Budai Vigadó korszerű színpadán mutathatják be produkcióikat a szakmai zsűri és a nagyközönség előtt. Jelentkezési határidő: 2018. október 4.

Hagyományok Háza, 2018. szeptember 12.


Sanghajban lép fel a békési Belencéres Néptáncegyüttes

Eddigi legkomolyabb kihívására indul csütörtökön a békési Belencéres Néptáncegyüttes, a csapat Kínába utazik, és a Sanghaji Turisztikai Fesztiválon ad műsort több alkalommal is. A Belencéres lesz az egyetlen magyar fellépő a rendezvénysorozaton.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. szeptember 12.


Reneszánsza van a táncházmozgalomnak

Tavaly több ezren jártak csodájára az Erdélyi Táncháztalálkozónak: negyven évvel a világ első, akkor is Székelyudvarhelyen megrendezett táncháztalálkozója után az Udvarhely Néptáncműhely vállalta fel, hogy újraéleszti a rendezvényt. A második, kétnapos találkozót a hétvégén tartják.

Székelyhon.ro, 2018. szeptember 11.


Táncházi örömnapok – Jubileumi találkozó Székelyudvarhelyen

Az Udvarhelyi-medence fővárosában szeptember 14. és 16. között rendezik meg az Erdélyi Táncháztalálkozót. Az esemény egyben évfordulós ünnep is, hiszen négy évtizede a világ első táncházseregszemléjének is a város adott otthont.

2018. szeptember 11.


Ingyenes népzenei tanfolyam Egerben

A Gajdos Zenekar a Csoóri Sándor Program keretében havi egy hétvégén, kilenc hónapon át tartó, ingyenes népzenei tanfolyamot hirdet vonósok, furulyások, cimbalmosok, énekesek számára. A tanfolyamra jelentkezhetnek 10-18 év közötti népzenét tanuló fiatalok. A tanfolyam első alkalma szeptember 29-30. Jelentkezéseket az info@gajdoszenekar.hu e-mail címre kérjük minél hamarabb.

Facebook, 2018. szeptember 10.


A Bartina együttes olyan, mint egy nagy család

Hosszú előkészítés és több hónapos forgatás után elkészült a Bartina Néptánc Egyesületről szóló, egész estés, kilencvenöt perces dokumentumfilm. A bemutató a Szekszárdi Szüreti Napok első estéjén, azaz szeptember 13-án, csütörtökön, este hét órától lesz a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. szeptember 10.


Film készült a Csík zenekarról

Kevés együttes mondhatja el magáról, hogy már három évtizede létezik és dolgozik. A Csík ilyen.

Sonline, 2018. szeptember 7.


Hagyományaink Ünnepe – Három napon átívelő rendezvényt tartottak

Hagyományaink Ünnepe elnevezéssel augusztus végén és szeptember elején háromnapos rendezvénynek adott otthont a település. Pénteken az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes fennállásának 75. évfordulóján fotókiállítás és folklórbemutató várta a közönséget, szombaton elkezdődött a szüreti mulatság, vasárnap ünnepi istentisztelet zárta a sort.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. szeptember 7.


A legfontosabb cél, hogy a népdalt megismertessük a fiatal generációval

Szeptember 15-én és 16-án ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Népdal Napja Martonvásáron. – interjú Kunos Tamással

librarius, 2018. szeptember 5.


A XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál ad otthont az V. Kunsági Néptánctalálkozónak

Az idei év több szempontból is jelentős a Kiskunfélegyházi Libafesztivál életében. Nemcsak, hogy idén ünnepli a fesztivál a 20-ik születésnapját, hanem a Kunsági Néptánctalálkozó is szülinapot ünnepel.

Szeged TV, 2018. szeptember 5.


Táncházünnep volt Ópusztaszeren

Szeptember első napján nyitotta meg kapuit Ópusztaszeren az V. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója. A forgatag végén beszélgettünk Mohácsy Alberttel, a rendezvény szakmai vezetőjével.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. szeptember 5.


A világ első táncháztalálkozójára emlékeznek Székelyudvarhelyen

Szeptember 14. és 16. között szervezik meg az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen. Az ünnepségen a világ első, 1978-ban ugyanitt megtartott táncháztalálkozójára emlékeznek.

Maszol, 2018. szeptember 4.


Számos rendezvény ősszel is az Otthonról haza program keretében

Népmesemondó versenyre, népművészeti fesztiválra, kézműves és népzenei workshopokra, valamint irodalmi műhelyekre is várják a közönséget ősszel az Otthonról haza program keretében, amely a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul - közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel.

MTI, 2018. szeptember 3.


Indul az évad a Fonóban

Táncházakkal, az ír kocsmazenélés hagyományait felelevenítő Fonó session sorozattal és számos különleges koncerttel várja szeptemberben induló új évadában az érdeklődőket a Fonó Budai Zeneház.

MTI, 2018. szeptember 1.