Folkrádió

Tallózó

Csatlakozz a Hargita Együtteshez!
Versenyvizsga 2018. november 7-én

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hivatásos néptáncos állást hirdet. Ha te is szereted a népi kultúrát és hivatásodnak tekinted annak méltó ápolását, ha szeretnél egy lassan 30 éves múltra visszatekintő népi együttes tagja lenni, akkor neked is itt a helyed.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2018. október 31.


Országos versenyen remekelt a miklósi néptáncegyüttes

Nyolc arany minősítéssel, két ezüsttel és számtalan elismeréssel tért haza az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes a VIII. Kádár Ferenc Országos Népzenei és Néptánc Versenyről, Dévaványáról. Az öt éve működő néptáncegyüttes tagjai különböző korosztályokban, szólóban és csoportosan is bizonyították tudásukat.

Szoljon, 2018. október 30.


Ezt a programot ne hagyd ki! Irány az A38-as Hajó

Tudod már, mit fogsz csinálni november 4-én? Mi tudjuk. Ha ránk hallgatsz, az A38-as Hajón leszel, ahol menő programok várnak rád. Koncertek, filmbemutatók, fotókiállítás, beszélgetések - el tudsz képzelni ennél izgalmasabb vasárnapot? Ráadásul mindezt ingyen. Na, benne vagy? Akkor elmondjuk, amit tudnod kell.

Nők Lapja Cafe, 2018. október 30.


Az NKA Népművészet Kollégiuma nyílt pályázati felhívása

Az NKA Népművészet Kollégiuma nyílt pályázatot hirdet a 2019. évi szakmai tevékenységek támogatására. Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2018. november 30-án éjfélig lehet.

Nemzeti Kulturális Alap, 2018. október 30.


Ismét Bonyhádon találkoztak a népdal- és népzene-szeretők

Tizennyolcadik alkalommal találkoztak Bonyhádon a népdal- és népzene-szeretők annak a rendezvénynek a keretében, amely a találkozó egyik elindítójának emlékére 2014 óta a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozó nevet viseli

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. október 29.


Népzenei fesztivál lesz Demecserben

Az idén is megrendezik az Őszikék Népzenei Fesztivál és Versenyt a népzenei felnőtt és ifjúsági csoportok, valamint szólisták számára demecseri önkormányzat támogatásával november 24-én 9 órától a művelődési házában. Jelentkezni november 15-éig lehet.

Folkrádió, 2018. október 29.


A paraszti kultúrától az univerzumig
Beszélgetés Mihályi Gáborral

A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét élő hagyományról, házfelújításról, próba- és színházteremről, valamint a közelgő bemutatójáról kérdeztük. Volt nálunk videokamera is…

tánckritika.hu, 2018. október 29.


Kutszegi Csaba: Ódon tűzben ragyogó ékszerek

Nemigen képzelhető olyan érzéki tartalom, melyet autentikus, hagyományos néptáncnyelven ne lehetne megfogalmazni.
Ezúttal a végén kezdem: a XIV. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóján bebizonyosodott, hogy legalább három lehetséges iránya van korunk néptáncművészetének.

tánckritika.hu, 2018. október 28.


A nyelvünk nem eladó
Nagysallón tartották meg a IX. Barsi Találkozót

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Csemadok Lévai Területi Választmánya a Barsi Találkozót Nagysallón. A tavalyi kitérő után, amikoris Barsbesén szervezték meg a rendezvényt, ismét hazatalált a népművészeti csoportok seregszemléje, amelyen több mint százhúsz fellépőt láthatott a közönség.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. október 28.


Rekordszámú résztvevő érkezett a néptáncversenyre

Az önkormányzat és a Dévaványai Folkműhely Egyesület a hétvégén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyt, melyre a tavalyi rekordszámú résztvevőnél is többen neveztek. A verseny névadója a település szülöttje Kádár Ferenc, aki mestere volt a furulya faragásának valamint egyedülálló hibátlansággal játszott nádsípon.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. október 28.


Aki egyszer bartókos volt, mindig az marad
60 éves a Bartók Táncegyüttes

Duplán ünnepel az idén 60 éves Bartók Táncegyüttes: október 27-én a Ferencvárosi Művelődési Központban elevenítik fel egykori és aktív táncosok a régi, nagy sikerű koreográfiákat, és mutatnak be újakat, november 27-én pedig a Pesti Vigadóban lesz jubileumi gálaműsoruk, ahol mások mellett fellép a Sebő Zenekar, a Muzsikás és a Jánosi Zenekar, ifjabb Csoóri Sándor és fiai és Sebestyén Márta is.

061, 2018. október 27.


Zenei anyanyelvünk felfedeztetése a Jánosi Együttessel

Jánosi András a magyarországi táncházmozgalom indulásakor a Jánosi Együttes prímásaként kezdett foglalkozni a hangszeres magyar népzenével. Együttese egy több mint 250 éves magyarországi hangszeres hagyomány folytatója, amelynek legfőbb jellemzői a ritmusosság, a rögtönzés, az egyéni előadásmód.

Magyar Művészeti Akadémia, 2018. október 26.


Színes rendezvénysorral jubilál a Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Idén immár XXX. alkalommal tartják meg a nagy hagyománynak örvendő Népzene- és Néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény fő programsorának ez alkalommal a Sepsi Aréna ad otthont november 10-én – közölték a szervezők.

Maszol, 2018. október 26.


Táncház – Népzene 2019
Pályázati határidő: 2018. november 18.

A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2018. október 26.


Óbecsei kemény legények
A Fokos zenekar új lemeze

Ilyen jól eltalált és minden Kárpát-medencei számára egyértelmű logót, mint a két keresztbe tett fokos meg a zenekarnév lendületes betűtípusa, ritkán lát az ember. A Fokos zenekar második lemezét tartom kezemben, címe Jókedvemben. Vaskos hangzás, gazdag hangszerelés, igazi népzenei ínyencség.

Magyar Idők, 2018. október 25.


A Hargita Együttes részvétele a XIV. EHTET-en

Vasárnap, október 21-én zárult a XIV. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója. Ezúttal Marosvásárhely adott otthont az évente megrendezendő találkozónak, amelynek helyszíne attól függően változik, hogy éppen melyik hivatásos együttes a rendezvény szervezője.

Erdély ma, 2018. október 25.


Fölszállott a páva: ismét szurkolhatunk a hajdú-bihari tehetségeknek
Debrecen

Az első és a legutóbbi évadban is szerepeltek hajdú-bihari táncosok és énekesek: most a döntők döntőjében láthatjuk-hallhatjuk őket.

Debreceni Hírek, 2018. október 25.


Sztankovszky Varsány: A bölcsész Kodály Zoltán műveltsége, nemzetnevelő terve – nemcsak zenei szemmel

Sztankovszky Varsány szakdolgozatának célja mindamellett, hogy emlékezni és tisztelegni kíván Kodály Zoltán munkássága előtt, az, hogy pedagógiai munkáiból illetve az általa komponált művek
sorából olyan pedagógiai elveket, elképzeléseket próbáljon leszűrni, melyek a középiskolai történelemoktatásban is jól alkalmazhatóak.

Folkrádió, 2018. október 25.


Juhász Kálmán élete a citeraoktatás

Juhász Kálmán csorvási citeraoktató nem idegen az Arad megyei olvasók számára, ugyanis a neve minden olyan alkalommal elhangzik, amikor valamelyik általa felkészített megyebeli citerazenekar valamilyen rendezvényen fellép.

Nyugati Jelen, 2018. október 24.


Székelyföldön szerezhetnek felsőfokú szakképzést a hivatásos táncosok

Kihelyezett néptánctagozatot indít Erdélyben a Magyar Táncművészeti Egyetem, ami által első körben a romániai magyar hivatásos táncegyüttesek tagjai szaktudást és oklevelet is szerezhetnek. Az érdeklődők előjelentkezését november végéig várják.

Székelyhon.ro, 2018. október 24.


1963-as inaktelki legényest rekonstruálnak

A verseny célja az, hogy segítséget nyújtson a legényes tánc minél magasabb színvonalú elsajátításához és továbbéltetéséhez.

Maszol, 2018. október 23.


Minden mozdulatban ott az ősi hagyomány

A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes a gencsapáti néptáncmozgalom 80, az együttes újjáalakulásának pedig 25 éves jubileumát ünnepelte október 20-án az MMIK-ban.

Vaskarika, 2018. október 22.


Egész hétvégén dübörgött a Néptánc-antológia Komáromban

A Komáromban péntek óta tartó Országos Néptáncfesztivál a vasárnap délutáni órákban a versenyprogramok eredményhirdetésével és díjátadással ért véget. A fesztiválon résztvevő közel 250 táncoson kívül a fesztivál programjai szép számmal vonzották a komáromi és környékbeli közönséget is.

Paraméter, 2018. október 21.


A Pesti Vigadó ad otthont a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje gálakoncertnek

Pál István Szalonna és bandája, a Sarjú banda, a Credo együttes, a Servet csángó zenekar és a Szélkiáltó együttes lép színpadra a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) gálakoncerten november 3-án a Pesti Vigadóban.

MTI, 2018. október 20.


Átadták a Junior Prima-díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

Díjat kapott Csenki Zalán népzenész, Héjja Bella Emerencia népi énekes, Tóth Luca Réka és Vizeli Máté népzenetanár, ifj. Szeverényi Barnabás és Gera Zoltán néptáncos, Antal Imola vászonszövő, Mundrusz Anett viseletkészítő, Simkó Fanni bőrműves és Pál-Kovács Dóra táncantropológus.

MTI, 2018. október 20.


Aki visszafelé követi az ősök lába nyomát

Tavaly ősszel különleges hangversenynek voltam fül- és szemtanúja a Pesti Vigadó dísztermében. Az Atyai ág című műsorban a Fonó Zenekar tagjain kívül az észak-kaukázusi térségből érkezett nogaj, balkár és kumuk, valamint Urál-vidéki baskír zenészek és énekesek léptek fel.

Ma7, 2018. október 19.


A népzene ünnepén voltunk
Püspökladány

KÓTA Zene Világnapi Népzenei Koncert és Stafétaátadó Ünnepség volt Püspökladányban.

Hajdú Online, 2018. október 19.


Halmos Béla Program-napot tartanak november 4-én az A38-on

Ingyenes Halmos Béla Program-napot tartanak november 4-én vasárnap az újbudai A38 hajón. A délutántól estig tartó rendezvényen több fotókiállítással, filmbemutatóval, valamint koncertekkel, beszélgetésekkel, szakmai programokkal és táncházzal várják az érdeklődőket

MTI, 2018. október 19.


V. Székelyföldi Legényesverseny

A Lajtha László Alapítvány és a Háromszék Táncegyüttes ötödik alkalommal szervezi meg a Székelyföldi Legényesversenyt Sepsiszentgyörgyön. A táncos vetékedő a 30. Népzene- és Néptánctalálkozó programjában kerül megrendezésre november 10-én.

Háromszék Táncegyüttes, 2018. október 18.


Több mint 150 hivatásos néptáncos találkozója

Öt hivatásos néptáncegyüttes előadásait lehet megtekinteni Marosvásárhelyen a következő napokban az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek találkozójának részeként.

Székelyhon.ro, 2018. október 17.


Halmos Béla Program Nap lesz november 4-én az A38-on

Ingyenes Halmos Béla Program Nap a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma, a Halmos Béla Programiroda, a Hagyományok Háza és a Táncház Egyesület közös szervezésében - fotókiállítás, filmbemutató, koncertek, beszélgetések, szakmai programok, táncház egész nap az A38 Hajó koncerttermében, éttermében és kiállítóterében.

Halmos Béla Program, 2018. október 17.


A bő szüret megünneplése Hegyközcsatárban

Egy fergeteges hangulatú hagyományőrző szüreti mulatságnak és bálnak lehettek részesei mindazok, akik jelen voltak a rendezvényen szombaton délután és este Hegyközcsatárban. A fiatalok előbb ökumenikus szentmisén vettek részt, majd hívogatni indultak.

Erdély Online, 2018. október 16.


Három csapat küzd a közönség kegyeiért
(Kränzlein Néptánc Egyesület, Pántlika Néptánc Együttes)

Immár 14. alkalommal rendezi meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Tolna megyei szervezete a megyei Prima Gálát október 26-án 18 órától. A közönségdíjast ez alkalommal is a megye lakossága választhatja ki a három jelölt közül, akikre SMS-ben lehet szavazni október 25-ig.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. október 15.


Elhunyt Mezei Lajos felvidéki hagyományőrző

Hatvannégy éves korában elhunyt Mezei Lajos hagyományőrző táncos, pásztor Borzováról.

atempo.sk, 2018. október 15.


Elhunyt Mezei Lajos hagyományőrző táncos

Tegnap a reggeli órákban életének hatvannegyedik évében visszaadta halhatatlan lelkét Teremtőjének Mezei Lajos hagyományőrző táncos, Borzováról.

Folkrádió, 2018. október 15.


Kelemen László
„Végre elvégezhetjük mindazt a munkát, amiért létrejött a Hagyományok Háza”

Októberben a Hagyományok Háza ismét elfoglalhatja eredeti helyét a Corvin téren. A régóta várt visszaköltözést egy négy napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepelte meg a Ház október 4. és 7. között, ahol tevékenységének minden szegmensét felvonultatta közönsége számára a táncelőadásoktól a képzésbemutatókig.

Papageno, 2018. október 14.


Amikor a csángók kizárólag csak a magukét táncolják

Csángó kultúrával, néptánccal ismerkedhetett a gyergyószárhegyi közönség szombaton késő este a sportcsarnokban, ugyanis a káposztabált megelőzően itt léptek fel a csángó hagyományőrzők.

Székelyhon.ro, 2018. október 14.


Megtáncoltatják Székelyföldet a gyimesi hagyományőrzők

A szárhegyi Káposztafesztiválra szombaton, Remetére vasárnap érkeznek meg a székely néptáncosok és gyimesi hagyományőrzők. Három megye tizenöt településén tartják idén a Táncoló Székelyföld-rendezvényt október 12–21. között.

Székelyhon.ro, 2018. október 11.


Néptáncpedagógus-képzés Kárpátalján

A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja éves képzést indít Tiszapéterfalván néptánc oktatóknak. A tanfolyamra még október 14-éig lehet jelentkezni.

Hagyományok Háza, 2018. október 11.


XVI. Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó

A Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót október 19-21. között immár tizenhatodik alkalommal rendezik. Az összejövetelre mintegy nyolcszáz gyermeket és fiatalt várnak.

Erdély ma, 2018. október 11.


Ahol nem a szereplésért ropják: negyvenéves a marosvásárhelyi táncházmozgalom

Csoóri Sándor szerint a néptánctörténetnek két nagy mozzanata volt: amikor felkerült a színpadra, majd pedig amikor lekerült a színpadról, vissza a földre.

Liget.ro, 2018. október 10.


Legyen a zene mindenkié!

Népdalversenyt és népzenei minősítőt tartottak szerda délután a Damjanich Általános Iskolában. A rendezvényen nem volt korhatár: kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt megmutathatták, ki a legszebb népdalénekes.

Kecskeméti Lapok, 2018. október 10.


Nagyváradi Csillagocskák
Táncos kedvű ifjak találkozója a Pece-parti Párizsban

A Csillagocska Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót október 19-21. között immár tizenhatodik alkalommal rendezik. Az összejövetelre mintegy nyolcszáz gyermeket és fiatalt várnak

Folkrádió, 2018. október 10.


Népzenei tábor Forráskúton

Kedves Népzenészek! Idén is megrendezésre kerül a már hagyománnyá vált őszi népzene tábor Forráskúton. Töltsük együtt, muzsikával az őszi szünetet és tanuljunk mestereinktől, Virágvölgyi Mártától, Sturmann Jenőné Toncsitól és Fekete Antal Pumától!

2018. október 10.


Kádár Elemér írása a moldvai táncokról

Néptáncoktatáson, különösen gyermekeknél/ifjaknál a moldvai a titkos fegyver: amikor semmi egyéb nem segít, gyorsan előkapja minden táncoktató, mert „ezzel gyorsan és könnyen sikerélményt lehet okozni a táncosoknak”. Amúgy a kutya sem foglalkozik vele, hiszen tulajdonképpen nem menő.

Facebook, 2018. október 9.


40 éves a marosvásárhelyi táncház

A népzene és néptánc terén a ’70-es években megjelenő új irány, a táncházmozgalom 1978-ban érte el városunkat, és annak az évnek az októberében Marosvásárhelyen táncházat tartott. Pár év működés után betiltották, majd a rendszerváltást követően újraszerveződött.

e-Népújság.ro, 2018. október 8.


Döntők döntője a Fölszállott a pávában

A visszatérő döntősök megmutathatják mennyit fejlődtek és hogyan állnak szakmailag, mióta győztesként kerültek ki az előző öt évad során – erről már Sebő Ferenc, a zsűri elnöke, Kossuth-díjas zenész, a Nemzet művésze beszélt az M1 műsorában.

hirado.hu, 2018. október 8.


Szakmai napra várják október 20-án a népdalok szerelmeseit

„Nem jöttem én gyalog…” címmel szervez szakmai napot október 20-án, szombaton a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza és a Nagylóki Közösségi Ház dalkörvezetőknek, népdalénekeseknek, citerásoknak és a megyében működő népzenei együttesek vezetőinek. A program ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.

szekesfehervar.hu, 2018. október 8.


Több mint száz produkció a bonyhádi Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón

Több mint száz, többségében fiatal népzenész, népdalénekes lép fel a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október 27-én és 28-án immár tizennyolcadik alkalommal rendeznek meg Bonyhádon.

HagyományHáló, 2018. október 8.


A Hagyományok Háza főigazgatójának beszéde

Elhangzott 2018. október 4-én a Budai Vigadó felújítását követő ünnepélyes megnyitón.

Hagyományok Háza, 2018. október 8.


Különleges évaddal tér vissza a Fölszállott a páva

Különleges évaddal tér vissza a közmédia népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva. Az előző öt évad legtehetségesebb versenyzőit hívta vissza a zsűri a Fölszállott a páva idei különleges szériájába, amelyben az egyes előadók továbbjutása már csak a nézőkön fog múlni, a zsűri csupán véleményezi a produkciókat.

MTI, 2018. október 8.


Népzenei mesterkurzus Győrben

Október 20-án Győrben szervez népzenei mesterkurzust a Hagyományok Háza. A kurzus ezúttal Szilágyságra koncentrál. Oktatók: Árendás Péter, Fondor zenekar (Csernók Klára, Marizsenszki Andor, Papp Endre, Prihoda István) és Paár Julianna.

Hagyományok Háza, 2018. október 8.


A múlt és a jövő öröksége
A Táncoló Székelyföld tíz napja

A IX. Székelyföld Napokon a Hagyományok Háza immár második alkalommal rendezi a Táncoló Székelyföld eseménysorozatot. Ennek keretében a szervezők több mint egy tucat településre visznek értékes hagyományőrző és táncos programokat.

Hagyományok Háza, 2018. október 8.


Kárpátaljai néptáncpedagógus-képzés Tiszapéterfalván
(2018. október – 2019. május)

A Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja szervezésében lehetőség nyílik Kárpátalján magyar néptáncpedagógus-képzés keretében bővíteni a szakmai ismereteket.

Kárpátalja.ma, 2018. október 7.


A hagyományok palotája

Megnyitották a Hagyományok Háza felújított székházát. A 7,5 milliárd forintból megvalósult teljes körű rekonstrukció nyomán az egykori Budai Vigadó épülete méltón szolgálhatja a Kárpát-medencei néphagyomány ápolását.

2018. október 7.


Kádár Elemér: Határtalan Kodály
MÁNE: Tánckánon – Hommage á Kodály Zoltán kritika

Mihályi Gábor nemcsak ihletett koreográfus, táncalkotó, de rendkívül muzikális alkat is. Ezen túlmenően pedig valami hihetetlen rafinériával szövi össze a legkülönbözőbb zenei és táncos alkotók egymástól esetenként nagyon különböző természetű munkáit…

tánckritika.hu, 2018. október 6.


A népművészetünk nemcsak a magyarságunk, hanem az európaiságunk bizonyítéka

A népművészet propagandaeszközzé vált, kiüresedett, a politika agyonnyomja. Jóvá lehet-e ezt még tenni, lehet-e depolitizálni, kortárs műfajjá előléptetni a népzenét? És mi köze mindehhez a világvégének? A Parasztok Atmoszférában elnevezésű futurista népzenei formáció ötletgazdáját, Trapp Dominikát és nagybőgősét, Éri Katalint kérdeztük.

HVG, 2018. október 6.


Amikor dalolok, szabadon szárnyalhatok

Szvorák Katalin Kossuth- és európai polgár díjas énekművész: Nem véletlenül énekelhető végig az ember életének minden mozzanata a születéstől a halálig

Magyar Szó, 2018. október 6.


Sebestyén Márta és Andrejszki Judit Erdélyben adott koncertet

Magyarországnak fényességes világa című produkciójával lépett fel Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit csembalista a siteri Árpád-kori református templomban.

MTI, 2018. október 5.


A hagyomány érték, most tízmilliók jutnak őrzésére

Több mint hetvenmillió forintot kaptak a Somogy megyei néptáncos, népzenei és népdalköri szervezetek és közösségek a Csoóri Sándor Program keretében.

Sonline, 2018. október 4.


Új pályázati felhívás jelent meg a Halmos Béla Programban

A Halmos Béla Program célja a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas népzenei és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek, bel- és külföldi népszerűsítésének, a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a velük együtt élő nemzetiségek népzenei világát jellemző kulturális sokszínűség bemutatásának elősegítése.

Halmos Béla Program, 2018. október 4.


V. Cívis Cuháré Kárpát-medencei Népművészeti Találkozó
2018. október 20-án

A Találkozó célja: megmutatkozási és találkozási lehetőséget biztosítani a népművészetünk jeles képviselőinek és a népművészetet szerető közönségünknek.

Folkrádió, 2018. október 4.


Fölszállott a páva - Az eddigi legjobbak versenyeznek az új évadban

Különleges évaddal jelentkezik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor: az eddigi legjobbak mérik össze tudásukat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza hatodszorra megrendezett tehetségkutatójában.

MTI, 2018. október 4.


Szék népművészeti értékei a Polgárok Házában

A táncházmozgalom bölcsőjének számító, erdélyi Szék község mutatkozott be a Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozata tizedik évadának első szeptember 28-ai estjén.

Polgárok Háza, 2018. október 3.


Viski táncok a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón Vajdaságban

A népzene és néptánc szerelmeseit várták az elmúlt hétvégén Zentán a II. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón. A rendezvényen kézművesek vására, gasztronómiai ínyencségek, színvonalas koncertek és a Kárpát-medence magyar táncvilága várta az érdeklődőket.

Kárpátalja - Online hetilap, 2018. október 3.


Bartókék Bécsben címmel rendez koncertet a Hagyományok Háza a Zeneakadémiával közösen

Az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek katonadalaiból rendezett 1918-as bécsi koncert 100. évfordulója alkalmából tart emlékestet a Hagyományok Háza Bartókék Bécsben - Katonadalok, 1918 címmel vasárnap a budapesti Zeneakadémián.

MTI, 2018. október 3.


Muzsikás koncerttel várja Méra a feketetói vásárra igyekvőket

Feketetói bált és Muzsikás koncertet szerveznek Mérán október második hétvégéjén, a feketetói régiségvásárral egy időben.

Maszol, 2018. október 2.


Szántottam gyöpöd, vetettem gyöngyöt
Zenei monográfia Muravidékről

Muravidéki magyar népzene címmel jelent meg kötet a Hagyományok Háza gondozásában. A hangzóanyagot is tartalmazó kiadvánnyal az intézmény a legkisebb magyar közösség zenei értékeit teszi közkinccsé.

Hagyományok Háza, 2018. október 2.


Magasabbra száll a páva, mint valaha

Különleges évaddal jelentkezik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor. Ez alakommal az eddigi évadok legjobbjai mérik össze a tudásukat. A döntők döntője alcímet viselő hatodik évadban régi nagy kedvencek lépnek a színpadra.

Vaskarika, 2018. október 2.