Folkrádió

Tallózó

Házaspárok táncolnak az együttesben
Komádi

A huszonhét tagú Körös-Körül Néptáncegyüttes idén ünnepli megalakulásuk tízéves évfordulóját.

Hajdú Online, 2018. november 30.


Harmincöt év három órába sűrítve – Az Igrice Néptáncegyüttes próbáján jártunk
360 fokos videó

A nyíregyházi Igrice Néptáncegyüttes próbáján jártunk a Városmajori Művelődési Házban. A formáció tagjai fontos előadásra készülnek: december 1-jén megalakulásuk 35. évfordulóját ünnepelve nagyszabású műsort adnak.

SZON, 2018. november 29.


Élő Forrás 15 Emlékpályázat

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület idén ünnepli alapításának 15. évfordulóját. A jubileum alkalmával szeretnénk összegyűjteni azokat az emlékeket, amelyekkel örömet szereztünk a néphagyomány kedvelőinek világszerte.

Folkrádió, 2018. november 29.


Ünnepváró programsorozat és vásár a Hagyományok Házában
December 7-16-ig

A Hagyományok Háza idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát, december 7. és 16. között adventi hangulatot varázsol Buda szívébe, a Corvin térre és a gyönyörűen megújult Budai Vigadóba. A vásárban a szemet gyönyörködtető népművészeti termékek mellett tánccal, mesével, zenével, ajándékkészítő műhelyekkel, betlehemes játékkal, regöléssel, az épület fényfestésével és utánozhatatlan adventi hangulattal várják a látogatókat.

Hagyományok Háza, 2018. november 29.


Minden magyarok tánca a Táncháztalálkozón
Felhívás

A Táncház Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület 2019-ben is megszervezi a Minden Magyarok Táncát az Országos Táncháztalálkozón.

Táncház Egyesület, 2018. november 29.


Öt új érték az értéktárban - Kapuvári verbunk és ragadványnevek

Rábaköz, azon belül is Kapuvár népművészete, népviselete, néptánca és népzenéje egyéni színt, külön értéket jelent a Kárpát-medence neves tájai között. A nyugat-rábaközi verbunkok egyik legkülönlegesebb tánca a kapuvári.

Kisalföld, 2018. november 28.


Megvannak az Amatőr Művészeti Fesztivál döntősei

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ hétfőn és kedden rendezte meg a 33. Amatőr Művészeti Fesztivál két elődöntőjét, ahol 29 különféle produkció mutatkozott a színpadon az öt tagú zsűri előtt. Közülük 14 került be a fesztivál döntőjére, mely december 16-án 15 órától lesz a BFMK színháztermében.

Promenád, 2018. november 28.


Parapács Zenekar: Most is jól húzták

Az Abaújban rendkívül kedvelt és népszerű Parapács Zenekar is ott van a Fölszállott a páva Döntők Döntőjének középdöntőjében.

Baon, 2018. november 28.


Mese előttem, mese utánam
Marosvásárhelyi kurzus, fővárosi szimpózium

November végén rendezték Marosvásárhelyen – a szeptemberi tanfolyam folytatásaként – a Mese szóval élőszavas mesemondó képzést. A Hagyományok Háza éves népmese-konferenciáját december 1-jén tartják Budapesten.

Hagyományok Háza, 2018. november 28.


Ismét a legjobb magyar márkák egyike lett a Fonó

A Fonó Budai Zeneház 2018-ban ismét elnyerte a Magyar Brands díjat, Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában. A Magyar Brands program olyan magyar vonatkozású márkákat díjaz immáron kilencedik éve, amelyek a magyar vállalkozások méltó képviselői hazánkban – és közülük nagyon sokan, így a Fonó – hazánkon kívül is.

Papageno, 2018. november 27.


Több mint félszázan táncoltak a népzene heavy metaljára Bükön
A Magyarpalatkai Banda táncháza a művelődési központban

A megye és a régió néptáncos műhelyei is különleges alkalomként tekintettek arra a szakmai napra, aminek lezárását a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb adatközlő vonószenekara, a Magyarpalatkai Banda és négy vajdakamarási táncosa tette feledhetetlenné egy remek hangulatú táncházzal.

Vaskarika, 2018. november 26.


Szombaton indul Virágvölgyi Márta mesterkurzus-sorozata az Óbudai Népzenei Iskolában

Havi egy alkalommal a következő remek tanároktól tanulhattok: Virágvölgyi Márta - hegedű, Havasréti Pál - gardon, bőgő, Fekete Antal Puma - brácsa, Tintér Gabriella - ének. Az első két alkalommal gyimesi zene, majd vajdaszentiványi és széki muzsika kerül sorra. A program ingyenes.

Óbudai Népzenei Iskola, 2018. november 26.


Felhangolva: riport a Komótos együttessel

A Komótos együttes 2016 márciusában alakult Szalókán Pál István „Szalonna” beregszászi népzenei mesterkurzusának a hatására. Tagjai egy baráti társaságot képeznek, és évek óta együtt bandáznak. A népzenei együttes is egyfajta bandázás, sőt, talán jobb annál.

Kárpátalja.ma, 2018. november 25.


Korszerű népzenei adatbázisokban érhető el Martin György és Halmos Béla hagyatéka

A Hagyományok Háza a tárgyalkotó művészet és a közösségek különböző eszközökkel történő fenntartása és segítése mellett a népzene feldolgozásának és színpadra állításának minden szegmensét is átfogóan támogatja. Ennek központjában a tudományos és a művészi munka is helyet kap.

Papageno, 2018. november 25.


A bukovinai székelyeké volt a szombat

Szombaton rendezték meg a hetedik Sebestyén „Bada” Ferenc szólótáncversenyt, melyen ötvennégy versenyző adott elő bukovinai verbunkot, csárdást és silladrit.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. november 25.


Generációról generációra öröklődött a néptánc szeretete Jászapátin

Kettős jubileumot ünnepelnek idén a jászapáti néptáncosok. A városban ugyanis negyven évvel ezelőtt indult el a néptánctanítás és húsz éve alakult meg a Hétszínvirág Táncegyüttes.

Szoljon, 2018. november 24.


Csapat és alkotó együtt lélegzett a közös, nívós munkában

Együttesi nívódíj, koreográfiai nívódíj és szólótáncosi nívódíj. Ez a mérlege a Bartina szempontjából a múlt hét végi Szekszárdi Néptáncfesztiválnak. A csapat nem akármilyen mezőnyben bizonyította tudását, hozzáértők szerint itt volt a hazai néptánc mozgalom derékhada.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. november 23.


A dobogó tetejére táncolták magukat

Kiemelkedő sikereket értek el a napokban a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes tagjai. Az ötvenedik, jubileumi, szekszárdi országos néptáncfesztiválon elsők lettek, koreográfiájuk harmadik helyezést érdemelt, egyik táncosuk pedig szóló nívódíjban részesült.

Beol - Békés megyei hírportál, 2018. november 22.


Már több mint kétmillióan nézték meg a szívmelengető debreceni flashmobot

Nagy sikert aratott az interneten az EKF Debrecen 2023 Programiroda, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Pendely Énekegyüttes és a Médiacentrum Debrecen flashmobja.

Debreceni Hírek, 2018. november 21.


„Az egyszeri és megismételhetetlen pillanatok varázsa visz mind közelebb és közelebb a népzene megértéséhez” – Interjú Herczku Ágival

„Ha valaki más zenei világból is merítkezve, jó érzékkel és érzékenyen tud bánni a népzenével – Bartókot idézve: ha nagy formáló tehetség keze alkot –, akkor másodlagossá válik, hogy milyen eszközökkel tud hatást gyakorolni” – mondja Herczku Ági, aki kedd este Bartók-estjével zárja a Héttorony Fesztivált, december 19-én és 20-án pedig Emlékül című előadása lesz látható a Hagyományok Házában.

061, 2018. november 21.


XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves
Pályázat

Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

Népművészeti Egyesületek Szövetsége, 2018. november 20.


A Bokréta Néptánc és citeraegyüttes jubileumi gálaműsora
„…soha el ne hervadjál, Bokrétába maradjál!”

Huszadik születésnapját ünnepelte az elmúlt hét végén a Szabó Ferenc vezette temesvári Bokréta Néptánc és citeraegyüttes. A jubileumi gálaműsorra a Diákművelődési Házban került sor, majd a születésnapi buli a szomszédos Bartók Béla Líceumban táncházzal folytatódott.

Nyugati Jelen, 2018. november 19.


„Szól a Fülemüle!” – V. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2019 tavaszán immáron ötödik alkalommal népzene- és néptánc tehetségkutatót hirdet Szól a fülemüle néven, Kárpátalján.

Kárpátinfo, 2018. november 19.


Újabb Bartina-sikerek a néptáncfesztiválon

Megosztott első helyezést ért el, Együttesi Nívódíjban és 250 ezer forint jutalomban részesült a Szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes, valamint a Békéscsabai Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2018. november 19.


Kárpát-medencei népmesemondó-versenyek
konferenciát szervez a Hagyományok Háza

December elsején tartja éves népmese-konferenciáját a Hagyományok Háza, melynek idei fő témája az élőszavas mesemondás helye és szerepe a gyermek és felnőtt népmesemondó versenyeken. A konferencián előadások és Kárpát-medencei mesemondó versenyek gyermek győzteseinek meséi váltogatják egymást, este pedig Mese-csata várja a látogatókat.

Hagyományok Háza, 2018. november 19.


Ahol a magyar népművészet nem szégyellni való múlt, hanem a napi létezés természetes eleme

A népművészeti tevékenységek megerősítésének, valamint a néphagyománnyal foglalkozó közösségek segítésének nemzeti szinten leghatékonyabb eszköze a Hagyományok Háza, melynek küldetése többek között a magyar nemzeti kultúra részét képező letűnt vagy eltűnőben lévő kisközösségi kultúra elemeinek visszajuttatása a jelenkor kulturális közéletébe.

Papageno, 2018. november 18.


HajdúSokadalom
Több mint négyszáz táncos ropta Debrecen főterén

A 65 éves Debreceni Hajdú Táncegyüttes jubileumi programsorozatának keretében HajdúSokadalom címmel hirdette meg a néptánc ünnepét.

Debreceni Hírek, 2018. november 18.


Hagyományok vonzásában: ismét Csíkszeredában találkoztak az erdélyi prímások

Évről évre lelkes közönség várja, ugyanakkor a szakmai körökben is elismert és számon tartott népzenei nagyrendezvény az Erdélyi Prímások Találkozója. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes idén november 13. és 16. között szervezte meg az Erdélyi Prímások 21. Találkozóját az együttes székhelyén, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban.

Transindex, 2018. november 18.


Örülni csak közösségben lehet
Jubileumot ünnepeltek a clevelandi regösök

Fennállásuk 45. jubileumát nagyszabású gálaműsorral ünnepelték a Clevelandi Cserkész Regös Csoport jelenlegi és volt tagjai november 10-én, szombaton, a Lakewood-i középiskola dísztermében.

Bocskai Rádió, 2018. november 17.


Megyei kötődésű művészek kaptak Junior Prima díjat

Két, a megyéhez több szállal kötődő népművész, a békési kötődésű ifj. Szeverényi Barnabás és a gyomaendrődi születésű Gera Zoltán táncművészek is átvehették idén a Junior Prima díjat a népművészet és közművelődés kategóriában a közelmúltban Budapesten megtartott ünnepségen.

Békés Megyei Hírlap, 2018. november 17.


Az együtt zenélés boldogság
A Bajkó Zenekarral első lemezükről, táncházakról

A budapesti székhelyű Bajkó Zenekar októberben Vajdaság több településén is bemutatta Párosan című első lemezét. A zenekarnak zentai kötődése van, hiszen vezetőjük, Kálmán Bence zentai születésű, ráadásul első lemezükön a szintén idevalósi Sőregi Anna is közreműködik. A 2013-ban alakult formáció Újvidéken, Zentán és Magyarkanizsán koncertezett nemrégiben. Fellépésük előtt a zenekari tagokkal arról beszélgettünk, mit jelent nekik az együtt zenélés, zeneileg honnan táplálkoznak, miért szeretnek táncházakban muzsikálni.

Magyar Szó, 2018. november 15.


Lipták Dániel: „A csángó bomba nagyot robbant” – A moldvai táncház 30 éve Magyarországon

Habár Moldva sohasem tartozott Magyarországhoz, népzenéje mára visszavonhatatlanul része lett a magyar zenei életnek. Először a táncházmozgalmat forradalmasította, majd a „világzenében” is megkerülhetetlenné vált. De miért annyira más, mint a magyar népzene általában? Miért olyan megosztó téma népi körökben? Hová nyúlnak gyökerei, és hogyan lett olyan, amilyennek Budapesten megismertük? A résztvevő zenész szemével, de a hátrébb lépve megértés igényével keresek válaszokat.

Gramofon, 2018. november 14.


Huszonegyedszerre találkoznak az erdélyi prímások

A népzene iránti szeretet hívta életre az Erdélyi Prímások Találkozóját, amelyet idén huszonegyedik alkalommal tartanak meg Csíkszeredában. A gálaműsorok mellett szakmai képzésekbe is be lehet kapcsolódni a rendezvény részeként.

Székelyhon.ro, 2018. november 13.


Csángó dalok szólnak a Héttorony fesztiválon

Zajlik a Héttorony Fesztivál, mely kiemelkedő világ- és népzenei koncerteket, tárlatokat, előadásokat visz Makovecz Imre tervezte gyönyörű terekbe szerte az országban.
A november 7–20. között zajló rendezvénysorozatnak vasárnap a leghősiesebb városban, Szigetváron, a Vigadóban is volt állomása.

Baranya megyei hírportál, 2018. november 13.


Össztánc Ősszel: visszatekintés és folklórünnep

Kettős ünnepet tartanak a napokban Székelyudvarhelyen: tizedik kiadásához ért az Össztánc Ősszel rendezvény, amely részeként az Udvarhely Néptáncműhely a megalakulásának huszadik évfordulóját is megünnepli.

Székelyhon.ro, 2018. november 13.


Azt kaptuk, ami a miénk
XXX. Népzene- és néptánctalálkozó

A népzene és néptánc erdélyi fővárosává vált egy napra a Sepsi Aréna, ahol kicsik és nagyok, hagyományőrzők, amatőr együttesek és hivatásosok kínáltak lelki, szellemi csemegét a rendezvény több mint ezerötszáz látogatójának. A szombaton tartott 30. Népzene- és néptánctalálkozó bebizonyította: népi kultúránk nemcsak azokat vonzza, akik művelik, hanem azok is érdeklődnek iránta, akik egyszerűen csak jól érzik magukat ebben a közösségben.

Háromszék, 2018. november 12.


A fél világot bejárták a néptáncosok
Óriási sikert aratott Kínában a Csongrád megyei produkció

Deszk, Ningbo - A Nizzából Kínába költöztetett karneválon mutatta be tudását a Tiszavirág Néptáncegyesület, amely fergeteges műsora után Nizzába és Dél-Franciaországba is meghívást kapott.

Délmagyarország Online, 2018. november 9.


Fölszállott a páva: az első elődöntővel folytatódik A Döntők Döntője

Az első elődöntőben táncegyüttes kategóriában a budapesti Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, az erdélyi Bekecs Néptáncegyüttes és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, míg az énekes szólisták között a budapesti Bodó Tímea Emese, az egri Fekete Borbála, valamint a zentai Sőregi Anna és Komáromi Kristóf lép színpadra. A szóló és párostánc kategória képviseletében a nagyecsedi és dombrádi páros, Bulyáki Anett és Oszlánszki Patrik, a jászberényi Balogh Károly és a békési Okányi Mihály, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában pedig a felvidéki Pósfa Zenekar, a bajai Danubia Tamburazenekar és a mezővári Kovács Dániel mutatkozik be.

MTI, 2018. november 9.


Jótékonysági népzenei rendezvényekkel segítik az idős zenészeket

Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza hat jótékonysági koncert bevételének felajánlásával segíti az idős, beteg zenészeket.

Papageno, 2018. november 8.


A népi kultúra beköltözött városra, most onnan viszik vissza falura

Erdély egyik legrégebbi és legrangosabb Néptánc és Népzene Találkozóját szervezik hétvégén Sepsiszentgyörgyön. A Háromszék Táncegyüttes által, rögtön a rendszerváltás után elindított rendezvényt idén 30-ik alkalommal szervezik a Sepsi Arénában, ahol a táncos lábú legényeknek és leányoknak lehetőségük lesz idős adatközlőktől vagy hivatásos táncosoktól, zenészektől tanulni és velük együtt mulatni.

SlagerRadio.ro, 2018. november 8.


Három naposra bővült a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó

A Hargita Nemzeti Székely Népi együttes Erdély.ma – Levelek Londonba című előadása nyitja november 22-én, csütörtökön a három naposra bővült Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót. Több székelyföldi nagyszínpadi produkciót láthatnak a kolozsvári népzene- és néptánckedvelők.

Maszol, 2018. november 8.


Német nemzetiségi néptáncosok szakmai továbbképzése
Jelentkezés: 2018. november 13-ig

Az ÉMNÖSZ tisztelettel meghívja német nemzetiségi néptáncosok és néptáncpedagógusok szakmai továbbképzésére
Nagykovácsi
​2018. november 17., szombat

2018. november 8.


Rajt előtt a XXX. Népzene- és Néptánctalálkozó

Utolsó szakaszához érkezett a 30. Népzene- és Néptánctalálkozó szervezése Sepsiszentgyörgyön. A péntek esti előadásra már elfogytak a helyek, viszont a Sepsi Arénában zajló szombati programokra még mindig lehet jegyeket váltani. A szervezők ingyenes autóbuszjáratokat ajánlanak fel a sepsiszentgyörgyi lakosoknak, amelyekkel a város több pontjáról is eljuthatnak a Sepsi Arénához.

Székelyhon.ro, 2018. november 7.


Koncertek Mestereinkért
Idős zenészek megsegítésére indult kezdeményezés

Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza – a közelgő advent szellemében – hat jótékonysági koncert gyűjtésének felajánlásával gondol az idős, beteg zenészekre.

Folkrádió, 2018. november 7.


Közeledik az Erdélyi Prímások Találkozója Csíkszeredában

A népi örökség feltárását, összegyűjtését célzó Erdélyi Prímások Találkozóját november 13. és 16. között rendezik meg 21. alkalommal a Városi Művelődési Házban, Csíkszeredában.

Maszol, 2018. november 6.


Ibolya-évzáró bál Nagyzerinden
Az önfeláldozó munka és a néptánc szeretetének ünnepe

Szombaton 20 órai kezdettel a nagyzerindi kultúrotthon nagytermében tartotta idei évzáró bálját a helybeli Ibolya néptáncegyüttes.

Nyugati Jelen, 2018. november 5.


Bergics Lajosék egyedülálló lemezt készítettek a közelmúltban

A Zengő azon kevés népzenei együttesek közül való, mely még járja a magyar ajkú területeket és gyűjti, rendszerezi a hallottakat. Bergics Lajos vezetésével autentikus népzenét játszanak 35 éve, és mindig van valami újdonság a tarsolyukban.

Baranya megyei hírportál, 2018. november 2.