Folkrádió

Tallózó

Hagyományok Háza Horvátországban is

A Hagyományok Háza Hálózat Magyarország több megyéjében is működik, valamint Kárpátalja (Ukrajna), Erdély (Románia), Vajdaság (Szerbia) és a Felvidék (Szlovákia) területén. A hálózat horvátországi bővítésével kapcsolatban találkozott Kelemen László, a Hagyományok Házának igazgatója múlt héten a HMDK vezetőivel.

Új Magyar Képes Újság, 2019. január 31.


Ritka filmfelvételeken őrzik, miként táncoltak a dévaványai pásztorok

Kivételes filmtekercsek nyomára bukkant Mahovics Tamás, a Népművészet Ifjú Mestere díjjal elismert békési néptáncpedagógus, aki Erdei Attilával, a Dévaványai Folkműhely Egyesület elnökével párhuzamosan, majd közösen kutatta a dévaványai népi hagyományokat.

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. január 31.


Új kiállítás a Csángó Néprajzi Múzeumban
Zabola

Új kiállítás látható a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban. A Samanisztikus hagyományok moldvai csángó falvakban? című tárlat tegnapi megnyitóján a kiállítási anyag mellett a jelenlévők megismerhették a Medvék, hejgetők, urálók című katalógust, valamint az anyag gyűjtése során készült kisfilmet is levetítették – mindkét alkotás Kinda István muzeológus, néprajzkutató közreműködésével készült. A kiállítás megnyitóján rövid műsorral léptek fel csángó hagyományőrzők.

Háromszék, 2019. január 28.


Szombaton is nyitva az Óbudai Népzenei Iskola

Virágvölgyi Márta és muzsikustársai február 2-án, szombaton is mesterkurzusra várják a tanulni vágyó vonósokat, gardonosokat, énekeseket. Tanárok: Virágvölgyi Márta - hegedű, Havasréti Pál - gardon, bőgő, Fekete Antal Puma - brácsa, Tintér Gabriella - ének.
A program ingyenes, várnak mindenkit szeretettel!

2019. január 28.


Magas szinten művelik a népzenét

A püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület is megkapta a KÓTA-díjat vasárnap este a magyar kultúra napja alkalmából Budapesten, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében rendezett ünnepségen.

Hajdú Online, 2019. január 26.


Kárpátalja, édes haza

..A kárpátaljai magyarság idén népzenével és néptánccal ünnepelt: az alig fél éve alakult Kárpátalja Néptáncegyüttes hétfőn Beregszászon, kedden pedig Ungváron mutatott be egy csokorra valót elsősorban kárpátaljai néptáncörökségünkből.

Kárpátinfo, 2019. január 26.


Fölszállott a páva: a városnak akart bizonyítani a debreceni néptáncos
Debrecen

Hatalmas erőt ad, ha tánc közben fordulsz egyet, és összetalálkozik a tekinteted valaki máséval – mondja Majer Tamás, aki mögött nem akármilyen év áll. - Interjú.

Debreceni Hírek, 2019. január 26.


Országimázs: angol nyelvű néptánc-tanító honlap jött létre

Magyar néptáncokat és népdalokat angol nyelven oktató honlapot hozott létre Rosonczy-Kovács Mihály népzenész és a Magyarország Barátai Alapítvány, amely nagy lyukat foltoz be a magyar kultúrdiplomácia szövetén. A honlapot a Fonóban mutatták be. Hogy miért fontos ez?

Mandiner, 2019. január 25.


Kárpátaljai táncok Kárpátalján
Interjú Sikentáncz Szilveszterrel, a Kárpátalja Néptáncegyüttes vezetőjével

A Százhalombattai Summerfest Nemzetközi Folklór­fesztivál díszvendége volt 2018-ban Kárpátalja, arra az alkalomra hozták létre a Rákóczi-főiskolán öt éve zajló tánc mesterképzésen részt vett hallgatókból válogatva a tagokat, vidékünk egyetlen hivatásos szintű felnőtt magyar néptáncegyüttesét, akik főleg fiatal kárpátaljai néptánctanárok. Az együttes vezetését egy elismert magyarországi szakember, Sikentáncz Szilveszter vállalta, azóta több nagy sikerű fellépésük is volt már Magyarországon.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. január 24.


Népzene-pedagógus képzés indult Kárpátalján

Kárpátaljai népzenészek számára indult népzenei pedagógusképzés január 19-én Péterfalván. A program célja, hogy módszertani és gyakorlati tudást adjon a népzenét tanítani vágyók számára.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. január 24.


Mindenben híresek akarunk lenni, ebben tényleg egyedülállóak vagyunk
A Fölszállott a páva legjobb képeiből nyílt kiállítás

... A tárlaton a nagy sikerű népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorvezetőjét, Novák Pétert, valamint a két fotóművészt, Farkas Józsefet és Váradi Leventét kérdeztük arról, milyen utat járt be a népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, és hogy mennyire nyitott a fiatal generáció a hagyományaink megismerésére.

061, 2019. január 24.


Magyar furulyásra kíváncsi a világ egyik legfontosabb zenekutató intézete

Moldvai magyar furulyásra kíváncsi a világ legfontosabb zenei műhelyei közül két amerikai egyetem. Hodorog András látogatása arra is alkalmat teremt majd, hogy az úttörő magyar módszerekkel megismertessék az amerikai diákokat. A látogatásról a szervező népzenész és népzenekutató, Salamon Soma beszélt a Mandinernek.

Mandiner, 2019. január 24.


Magyar táncház Kijevben

Január 17-én az ukrán fővárosban a magyar autentikus néptánc elsajátítására hívogatták az érdeklődőket. Az ukrán–magyar kulturális viszonyok ápolása érdekében a Kijevi Magyar Nagykövetség évente több kulturális rendezvényt szervez. Az újév első kulturális programjaként a magyar népi kultúra bemutatása céljából táncházat szerveztek.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. január 23.


Sopron ifjú tehetsége a tizenöt éves Bognár Adrián: néptáncban fáradhatatlan

Sopron Ifjú Tehetsége címmel ismerték el a mindössze tizenöt éves Bognár Adrián képességeit és elhivatottságát. Az ágfalvi fiúnak mindene a néptánc és mindent meg is tesz azért, hogy a tehetségéhez tudás is párosuljon.

Kisalföld, 2019. január 22.


Magyar kultúra napja a Kárpátalja Néptáncegyüttessel

Teltházas közönség előtt debütált a Kárpátalja Néptáncegyüttes Beregszászban január 21-én.

Kárpátalja.ma, 2019. január 22.


Mindenkit megtáncoltattak a bartinások
Szekszárd

Folytatódott a hétvégén a Bartina Néptánc Egyesület táncház sorozata, amelyet több mint tíz év eltelte után tavasszal hívtak újra életre.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2019. január 21.


A néptánc az élete

Szabó Zsolt néptáncos, koreográfus, a Dió Banda nagybőgőse. Aki valaha is megfordult a Szelence Gyermektánccsoport közelében – és ők elég sokan vannak – azoknak ő Szazsó. Jelenleg Karádon él, de ezer még több szállal kötődik Balatonboglárhoz. A Szelence 35 éves jubileuma alkalmából ültünk le beszélgetni a táncos múltról.

Balatoni kaland, 2019. január 20.


Összegyűltek a megye néptáncosai
Videó

Csaknem 250 táncos mutathatta meg tehetségét az Együd Árpád Kulturális Központban vasárnap.

KaposPont, 2019. január 20.


Kimeríthetetlen kincsestár a somogyi néphagyomány

Kétszázötven fellépővel tartották meg a XX. Somogyi Néptánc Antológiát. A legjobbnak ítélt néptáncos produkciók mutatkozhattak be a közönség zajos tetszésnyilvánítása közepette.

Sonline, 2019. január 20.


Palatkai mesterkurzus prímásoknak

Új sorozat indul az Erdőfű gondozásában: még élő falusi mestereiket hívják meg zenélni, az esti táncház előtt pedig az érdeklődő zenészeknek lehetőségük nyílik első kézből ellesni a muzsikálás fortélyait az adatközlő zenészektől. Az első alkalom 2019. január 25-én lesz, a foglalkozást Kodoba Martin Florin magyarpalatkai prímás vezeti.

2019. január 20.


A megyeszékhelyen ropták az ország néptáncosai

Egész hétvégén, péntektől vasárnapig csörgették a sarkantyúkat, csapkodták a csizmákat a néptáncosok a Csabagyöngye Kulturális Központban berendezett táncparketten.

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. január 19.


Összefüggésekről, egymást erősítő és kiegészítő értékekről

Az utóbbi két esztendőben Fodor Adalbert Béla népzenekutató, egyetemi tanár, népzenész, karmester és civil aktivista –, hogy csak néhányat említsünk azokból a szakterületekből és foglalatosságokból, amelyekben megtöbbszörözi önmagát – népdalköröket alapított Udvarhelyszék különböző településein. Legutóbb Kénosban találkoztunk.

Élő Székelyföld, 2019. január 18.


Tájékoztató a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium döntéséről

Megjelent a Halmos Béla Program legutóbbi pályázatának döntési listája.

Halmos Béla Program, 2019. január 17.


Ott voltak a Döntők Döntőjének döntőjében

Maródi Attila az 50. születésnapja előtt még bírja szusszal, de már kinézte az utódját. Interjú: Maródi Attilával, a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetőjével.

Baon, 2019. január 16.


Téli Durmoló
Befejeződött a vajdasági népzenei tábor

Már az elnevezés is kifejezi a program megálmodóinak elképzelését – számol be az idei találkozóról Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa. – Zenei eseményre gyűltünk össze, így a dúr- és a moll hangsorból következik a mozaikszó, másrészt jelentése a téli álomra is utal, amiből a résztvevők Tóthfaluban ébredhettek. Az együttlét intenzív és tartalmas volt, minden estét közös éneklés zárta, a gyerekek teli szellemi tarsollyal búcsúzhattak.

PannonTV, 2019. január 16.


Cannes központjában léphet fel a cibaki néptáncegyüttes

Franciaországban és Olaszországban „turnézik” áprilisban a cibakházi Tisza Gyöngye Néptánc Egyesület. A még csak pár esztendeje alakult csoport az International Folklore Festivalra kapott meghívást. A rendezvényre a világ minden részéből harminc csoport érkezik.

Szoljon, 2019. január 15.


Hazahúzó erő lett a néptánc

Elkeserítő, hogy kistelepülések falunapokon olykor egy népdalkör többéves költségvetését fizetik ki egy húszperces celebprodukcióért – mondta lapunknak Kovács Norbert „Cimbi”, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke. A Fölszállott a Páva mentora hozzátette: ezeket az összegeket inkább a helyi kultúrára kellene fordítani. A néptáncos, koreográfus szerint a néptánc olyan kohéziós erő, amely összetartja az embereket, még a külföldön élő magyarokat is.

Magyar Hírlap, 2019. január 15.


Újfent ropták a táncokat Bonyhádon

Megtartották az újév első táncházát a bonyhádi művelődési központban szombaton. A programot, ahogyan tavaly, idén is Kosnás Árpád vezette, a talpalávalót a Csurgó zenekar biztosította. A táncolni vágyók gyakorolhatták a megszokott szatmári, bukovinai, kalotaszegi és széki táncokat, Kosnás Árpád pedig ezen tájegységek lépéseiből tanított meg jó néhányat a vállalkozó szellemű vendégeknek.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2019. január 14.


Figur Népzenei Tanfolyam Komáromban

KOMÁROM | Hiánypótló kezdeményezéssel jelentkezik a Figur Polgári Társulás: hat alkalomból álló népzenei tanfolyamot indít elsősorban haladó zenészek részére. Az első oktatás időpontja január 18–19., helyszíne a Zichy pont.

Új Szó, 2019. január 14.


Muzsika – tiszta forrásból

Nem apad el a népzene tiszta forrása, szerencsére mindig vannak olyan fiatalok, akik ápolják őseink hagyományait, s nem hagyják elveszni a szellemi értékeket. Ezt a folyamatot segíti a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium egy olyan több részből álló sorozattal, amelyet támogat a Csoóri Sándor Alap egy nyertes pályázat révén.

SZON, 2019. január 12.


Kacsó Andrásnak állítottak méltó emléket

Népes közönség előtt leplezték le szerdán késő délután Kacsó András néptáncoktató, koreográfus emléktábláját a székelyudvarhelyi Művelődési Háznál.

Székelyhon.ro, 2019. január 10.


Profi népzenész lennél? Itt az alkalom!

Január 18-án a komáromi Zichy-pont civil közösségi központban indul a Figur Polgári Társulás által fél éven át havi egy-egy pénteken és szombaton sorra kerülő Figur Népzenei Tanfolyam, ahová főleg a haladó népzenészeket várják.

Ma7, 2019. január 10.


Hat nap alatt nyolcvan rendezvény, ezernégyszáznál is több maszkossal

Harmincnál is több helyszínen, nyolcvan program várja a február 28-án kezdődő busójáráson a mohácsiakat és a városba érkezőket. És persze nem mellesleg a maszkosok is: a hírek szerint több mint ezernégyszázan űzik majd idén is a telet.

Baranya megyei hírportál, 2019. január 9.


Ifjúsági és Gyermek Néptáncantológia - 2018 - résztvevő csoportok

Megszületett a zsűri döntése mind a Gyermek, mind pedig az Ifjúság Néptáncantológia tekintetében is. A bejutott csoportok és koráográfiák listája a tovább gombra kattintva olvasható.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2019. január 9.


Kovács Norbert Cimbi gondolatai a Fölszállott a páva kapcsán

Az Advent kapcsán készült televíziós műsorban országos szakmai intézményünk egyik munkatársa nyilatkozatából megtudhattuk, hogy a hagyományosan élő paraszti kultúra immár nem létezik, ezért a városi intézmények feladata, hogy azt tovább örökítse, bemutassa.

Hidakfórum, 2019. január 9.


Szólótáncverseny - Közép-magyarországi régió
Felhívás

A Közép-magyarországi régiós Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny 2019. február 9-én Százhalombattán kerül megrendezésre a Magyarok Öröksége Alapítvány, valamint az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2019. január 8.


Aki nem tartja meg hagyományait, csak hánykolódik
Szalóki Ági a Mandinernek

Azok a népek, amelyek elvesztik az identitásukat, mentálisan könnyebben megbetegszenek – mondja Szalóki Ági a Mandinernek. Az énekesnővel a zene mellett a népi és nemzeti hagyományok, valamint az ünnepek fontosságáról is beszélgettünk.

Mandiner, 2019. január 7.


Színpad a világ felett

Berecz András szerepváltásról, a gyilkos merény megrendítő hatásáról, egy piacon bábozó ferencesről és a szívszorító égi pörről.

Új Ember, 2019. január 6.


VII. Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázat

A Magyar Néprajzi Társaság (MNT) meghirdeti a VII. Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázatot fő partnerével, a Néprajzi Múzeummal, együttműködésben a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, a Skanzen – Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, a Hagyományok Házával és a Honismereti Szövetséggel.

Néprajzi Társaság, 2019. január 6.


Szeretik és várják – családi játszó- és táncház volt a Móriczban

2019-ben is folytatódik a Móricz Zsigmond Művelődési Ház egyik legnépszerűbb sorozata, a Családi játszó- és táncház. Az év első összejövetelén a budapesti PásztorHóra adott koncertet.

Kanizsa Újság, 2019. január 6.


Örömzenélés Pósfa zenekar módra

Hogy mi az első benyomás a Pósfa zenekar tagjairól? Szépek, fiatalok, jókedvűek, mosolygósak, tehetségesek és nemcsak a felvidéki népzene mesterei.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. január 6.


„Adja Isten, mink is vigadjunk!” – Ivónóták Zalából

Köszönjük Kovács Péternek, hogy eljuttatta hozzánk a Gyenesdiási Dalárda „Adja Isten, mink is vigadjunk!” című CD-jét, mely zalai ivónótákat tartalmaz. Az alábbiakban az ő, vagyis a szerkesztő bevezetőjét idézzük a CD kísérőfüzetéből.

Folkrádió, 2019. január 6.


Hétvégi népzenei kurzus Mórahalmon kezdőknek és haladóknak

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt hétvégi népzenei oktatásunkra. A haladó zenészek eleki és méhkeréki népzenét tanulhatnak a Békés Bandától, a kezdők pedig Sturmann Jenőnével „Toncsival” gyakorolhatnak.

2019. január 6.


Vajdasági Népzenész Találkozó Tóthfaluban

A kétnapos rendezvényen mintegy 30 vajdasági népzenész vett részt különböző zenekarokból.

PannonTV, 2019. január 5.


Népzenétől hangos Tóthfalu
Hatvan részvevő a Dúrmoló Téli Népzenei Táborban

Pénteken kezdődött és kedden zárul a II. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, amelyet a múlt évhez hasonlóan most is a tóthfalui Kaszap István Kollégiumban tartanak.

Magyar Szó, 2019. január 5.


Népzenétől hangos Tóthfalu – Hatvan részvevő a Dúrmoló Téli Népzenei Táborban

Pénteken kezdődött és kedden zárul a II. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, amelyet a múlt évhez hasonlóan most is a tóthfalui Kaszap István Kollégiumban tartanak. A népzenei táborba olyan általános iskolás és középiskolás diákokat jelentkeztek, akik kezdő és haladó szinten szeretnék gyarapítani, fejleszteni népzenei tudásukat.

Magyar Szó, 2019. január 5.


A népdal és a néptánc nem megférnek egymás mellett, hanem együtt járnak

Borbáth Szilveszter még csak 18 éves, de már százezrek lelkét ragadta meg énekével.

Sonline, 2019. január 5.


Kacsó András egykori néptáncoktatónak állítanak emléket Székelyudvarhelyen

Kacsó András egykori koreográfusnak, néptáncoktatónak állítanak emléket Székelyudvarhelyen: a mintegy két éve született kezdeményezés eredményeként január 9-én emléktáblát avatnak a székelyudvarhelyi Művelődési Ház szomszédságában, majd gálaműsor is lesz.

Székelyhon.ro, 2019. január 5.


Gyimesi mesterkurzus az Óbudai Népzenei Iskolában

Szombaton folytatódik Virágvölgyi Márta mesterkurzusa, ahol gyimesi hegedülést, gardonozást és éneklést tanulhattok. Virágvölgyi Mártán kívül Havasréti Pál, Fekete Antal Puma és Tintér Gabriella várja a tanítványokat.

Óbudai Népzenei Iskola, 2019. január 3.