Folkrádió

Tallózó

Palatkai mesterkurzus prímásoknak

Új sorozat indul az Erdőfű gondozásában: még élő falusi mestereiket hívják meg zenélni, az esti táncház előtt pedig az érdeklődő zenészeknek lehetőségük nyílik első kézből ellesni a muzsikálás fortélyait az adatközlő zenészektől. Az első alkalom 2019. január 25-én lesz, a foglalkozást Kodoba Martin Florin magyarpalatkai prímás vezeti.

2019. január 20.


Összefüggésekről, egymást erősítő és kiegészítő értékekről

Az utóbbi két esztendőben Fodor Adalbert Béla népzenekutató, egyetemi tanár, népzenész, karmester és civil aktivista –, hogy csak néhányat említsünk azokból a szakterületekből és foglalatosságokból, amelyekben megtöbbszörözi önmagát – népdalköröket alapított Udvarhelyszék különböző településein. Legutóbb Kénosban találkoztunk.

Élő Székelyföld, 2019. január 18.


Tájékoztató a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium döntéséről

Megjelent a Halmos Béla Program legutóbbi pályázatának döntési listája.

Halmos Béla Program, 2019. január 17.


Köszönjük a már beérkezett adományokat!

Eddig 52 támogatótól összesen 365.000 Ft-ot kaptunk.
Támogatóink: Bákonyi János, Gabriela Ballová, Bátki Károly és Zsuzsa, Becker Tibor, Bíró Károlyné, Bódi Viktória, Borbély Ágnes, Both Vilmos, Cincér Bt, Cseh János, Csenki Zalán, Deáky Péter, Dézsi Tünde, Dialekton Népzenei Kiadó, Donka Erzsébet Gabriella, Gyöngyösi Imre, Hajas Péter, Hardi Géza, Hódsági-Molnár János, Horváth Emese, Kánnár Antal, Kathi Annamária, Kissné Kegyes Csilla, Kopányi Sándor, Koren Tamás, Kovács Zoltán, Langer Zsuzsa, Nagy Zoltán, Magyar Kálmán és Judith, Molnár Bence, Dr. Németh-Csóka Mihály, Paller Gábor, Prokop Gábor Csaba, dr. Pénzes Dezső, Sallay Imre és Mária, Schmidt Orsolya, Markus Schmitz, Dr. Solymári Béla, Suzuki Jin, Szabó Karolina, Szalkai József, Szalai István, Szél István, Williams Szombat, Trenka Ervin, Tóth Sára, Veres József Pál, Vitószkiné Szerencsi Szilvia, Dr. Zwillinger András.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2019. január 17.


Ott voltak a Döntők Döntőjének döntőjében

Maródi Attila az 50. születésnapja előtt még bírja szusszal, de már kinézte az utódját. Interjú: Maródi Attilával, a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetőjével.

BAON, 2019. január 16.


Téli Durmoló
Befejeződött a vajdasági népzenei tábor

Már az elnevezés is kifejezi a program megálmodóinak elképzelését – számol be az idei találkozóról Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa. – Zenei eseményre gyűltünk össze, így a dúr- és a moll hangsorból következik a mozaikszó, másrészt jelentése a téli álomra is utal, amiből a résztvevők Tóthfaluban ébredhettek. Az együttlét intenzív és tartalmas volt, minden estét közös éneklés zárta, a gyerekek teli szellemi tarsollyal búcsúzhattak.

PannonTV, 2019. január 16.


Cannes központjában léphet fel a cibaki néptáncegyüttes

Franciaországban és Olaszországban „turnézik” áprilisban a cibakházi Tisza Gyöngye Néptánc Egyesület. A még csak pár esztendeje alakult csoport az International Folklore Festivalra kapott meghívást. A rendezvényre a világ minden részéből harminc csoport érkezik.

Szoljon, 2019. január 15.


Hazahúzó erő lett a néptánc

Elkeserítő, hogy kistelepülések falunapokon olykor egy népdalkör többéves költségvetését fizetik ki egy húszperces celebprodukcióért – mondta lapunknak Kovács Norbert „Cimbi”, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke. A Fölszállott a Páva mentora hozzátette: ezeket az összegeket inkább a helyi kultúrára kellene fordítani. A néptáncos, koreográfus szerint a néptánc olyan kohéziós erő, amely összetartja az embereket, még a külföldön élő magyarokat is.

Magyar Hírlap, 2019. január 15.


Újfent ropták a táncokat Bonyhádon

Megtartották az újév első táncházát a bonyhádi művelődési központban szombaton. A programot, ahogyan tavaly, idén is Kosnás Árpád vezette, a talpalávalót a Csurgó zenekar biztosította. A táncolni vágyók gyakorolhatták a megszokott szatmári, bukovinai, kalotaszegi és széki táncokat, Kosnás Árpád pedig ezen tájegységek lépéseiből tanított meg jó néhányat a vállalkozó szellemű vendégeknek.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2019. január 14.


Figur Népzenei Tanfolyam Komáromban

KOMÁROM | Hiánypótló kezdeményezéssel jelentkezik a Figur Polgári Társulás: hat alkalomból álló népzenei tanfolyamot indít elsősorban haladó zenészek részére. Az első oktatás időpontja január 18–19., helyszíne a Zichy pont.

Új Szó, 2019. január 14.


Muzsika – tiszta forrásból

Nem apad el a népzene tiszta forrása, szerencsére mindig vannak olyan fiatalok, akik ápolják őseink hagyományait, s nem hagyják elveszni a szellemi értékeket. Ezt a folyamatot segíti a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium egy olyan több részből álló sorozattal, amelyet támogat a Csoóri Sándor Alap egy nyertes pályázat révén.

Szabolcs Online, 2019. január 12.


Kacsó Andrásnak állítottak méltó emléket

Népes közönség előtt leplezték le szerdán késő délután Kacsó András néptáncoktató, koreográfus emléktábláját a székelyudvarhelyi Művelődési Háznál.

Székelyhon.ro, 2019. január 10.


Profi népzenész lennél? Itt az alkalom!

Január 18-án a komáromi Zichy-pont civil közösségi központban indul a Figur Polgári Társulás által fél éven át havi egy-egy pénteken és szombaton sorra kerülő Figur Népzenei Tanfolyam, ahová főleg a haladó népzenészeket várják.

Ma7, 2019. január 10.


Hat nap alatt nyolcvan rendezvény, ezernégyszáznál is több maszkossal

Harmincnál is több helyszínen, nyolcvan program várja a február 28-án kezdődő busójáráson a mohácsiakat és a városba érkezőket. És persze nem mellesleg a maszkosok is: a hírek szerint több mint ezernégyszázan űzik majd idén is a telet.

Baranya megyei hírportál, 2019. január 9.


Ifjúsági és Gyermek Néptáncantológia - 2018 - résztvevő csoportok

Megszületett a zsűri döntése mind a Gyermek, mind pedig az Ifjúság Néptáncantológia tekintetében is. A bejutott csoportok és koráográfiák listája a tovább gombra kattintva olvasható.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2019. január 9.


Kovács Norbert Cimbi gondolatai a Fölszállott a páva kapcsán

Az Advent kapcsán készült televíziós műsorban országos szakmai intézményünk egyik munkatársa nyilatkozatából megtudhattuk, hogy a hagyományosan élő paraszti kultúra immár nem létezik, ezért a városi intézmények feladata, hogy azt tovább örökítse, bemutassa.

Hidakfórum, 2019. január 9.


Szólótáncverseny - Közép-magyarországi régió
Felhívás

A Közép-magyarországi régiós Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny 2019. február 9-én Százhalombattán kerül megrendezésre a Magyarok Öröksége Alapítvány, valamint az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2019. január 8.


Aki nem tartja meg hagyományait, csak hánykolódik
Szalóki Ági a Mandinernek

Azok a népek, amelyek elvesztik az identitásukat, mentálisan könnyebben megbetegszenek – mondja Szalóki Ági a Mandinernek. Az énekesnővel a zene mellett a népi és nemzeti hagyományok, valamint az ünnepek fontosságáról is beszélgettünk.

Mandiner, 2019. január 7.


Színpad a világ felett

Berecz András szerepváltásról, a gyilkos merény megrendítő hatásáról, egy piacon bábozó ferencesről és a szívszorító égi pörről.

Új Ember, 2019. január 6.


VII. Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázat

A Magyar Néprajzi Társaság (MNT) meghirdeti a VII. Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázatot fő partnerével, a Néprajzi Múzeummal, együttműködésben a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, a Skanzen – Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, a Hagyományok Házával és a Honismereti Szövetséggel.

Néprajzi Társaság, 2019. január 6.


Szeretik és várják – családi játszó- és táncház volt a Móriczban

2019-ben is folytatódik a Móricz Zsigmond Művelődési Ház egyik legnépszerűbb sorozata, a Családi játszó- és táncház. Az év első összejövetelén a budapesti PásztorHóra adott koncertet.

Kanizsa Újság, 2019. január 6.


Örömzenélés Pósfa zenekar módra

Hogy mi az első benyomás a Pósfa zenekar tagjairól? Szépek, fiatalok, jókedvűek, mosolygósak, tehetségesek és nemcsak a felvidéki népzene mesterei.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. január 6.


„Adja Isten, mink is vigadjunk!” – Ivónóták Zalából

Köszönjük Kovács Péternek, hogy eljuttatta hozzánk a Gyenesdiási Dalárda „Adja Isten, mink is vigadjunk!” című CD-jét, mely zalai ivónótákat tartalmaz. Az alábbiakban az ő, vagyis a szerkesztő bevezetőjét idézzük a CD kísérőfüzetéből.

Folkrádió, 2019. január 6.


Hétvégi népzenei kurzus Mórahalmon kezdőknek és haladóknak

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt hétvégi népzenei oktatásunkra. A haladó zenészek eleki és méhkeréki népzenét tanulhatnak a Békés Bandától, a kezdők pedig Sturmann Jenőnével „Toncsival” gyakorolhatnak.

2019. január 6.


Vajdasági Népzenész Találkozó Tóthfaluban

A kétnapos rendezvényen mintegy 30 vajdasági népzenész vett részt különböző zenekarokból.

PannonTV, 2019. január 5.


Népzenétől hangos Tóthfalu
Hatvan részvevő a Dúrmoló Téli Népzenei Táborban

Pénteken kezdődött és kedden zárul a II. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, amelyet a múlt évhez hasonlóan most is a tóthfalui Kaszap István Kollégiumban tartanak.

Magyar Szó, 2019. január 5.


Népzenétől hangos Tóthfalu – Hatvan részvevő a Dúrmoló Téli Népzenei Táborban

Pénteken kezdődött és kedden zárul a II. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, amelyet a múlt évhez hasonlóan most is a tóthfalui Kaszap István Kollégiumban tartanak. A népzenei táborba olyan általános iskolás és középiskolás diákokat jelentkeztek, akik kezdő és haladó szinten szeretnék gyarapítani, fejleszteni népzenei tudásukat.

Magyar Szó, 2019. január 5.


A népdal és a néptánc nem megférnek egymás mellett, hanem együtt járnak

Borbáth Szilveszter még csak 18 éves, de már százezrek lelkét ragadta meg énekével.

Sonline, 2019. január 5.


Kacsó András egykori néptáncoktatónak állítanak emléket Székelyudvarhelyen

Kacsó András egykori koreográfusnak, néptáncoktatónak állítanak emléket Székelyudvarhelyen: a mintegy két éve született kezdeményezés eredményeként január 9-én emléktáblát avatnak a székelyudvarhelyi Művelődési Ház szomszédságában, majd gálaműsor is lesz.

Székelyhon.ro, 2019. január 5.


Gyimesi mesterkurzus az Óbudai Népzenei Iskolában

Szombaton folytatódik Virágvölgyi Márta mesterkurzusa, ahol gyimesi hegedülést, gardonozást és éneklést tanulhattok. Virágvölgyi Mártán kívül Havasréti Pál, Fekete Antal Puma és Tintér Gabriella várja a tanítványokat.

Óbudai Népzenei Iskola, 2019. január 3.