Folkrádió

Tallózó

Régen a falu, a társadalom rendezte el a házasságokat

Hatvanadik házassági évfordulóját ünnepli idén Szabadi Mihály Csokonai- és Bessenyei-díjas koreográfus és felesége, Szabadi Mihályné Dóra. A Házasság Hete alkalmából a falusi házasodási szokásokról tartottak előadást Szekszárdon.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2019. február 19.


Milyen népzenét oktatni Felvidéken? - beszélgetés Gelencsér Jánossal

A salgótarjáni Gelencsér János (27) fiatalkora ellenére jelentős zenei pályát futott be: az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola népi hegedű-, brácsa-, nagybőgő- és cimbalomtanára, valamint a Dobroda zenekar prímása és vezetője. A felvidéki hangszeres népzeneoktatásban is tevékenyen vesz részt.

aTEMPO.sk, 2019. február 18.


Szombaton tartják a Csángó Bált a Millenáris parkban

Szombaton lesz a huszonharmadik Csángó Bál a budapesti Millenáris parkban, ahol bepillantást nyújtanak a csángó magyar kultúrába, a nyári időszakot bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket.

Origo, 2019. február 18.


Bálanyák és első bálozók
Táncos összejövetelek Gyimesben és Gyergyóban

Hét évre tekint vissza a gyimesi Öregek bálja. A Hagyományok Háza által támogatott kezdeményezés Gyergyóban is népszerű lett, a fiatalok is felkarolták, így idén Ditróban mulattak kicsik és nagy

Folkrádió, 2019. február 15.


Táncház szombatonként a Hagyományok Háza belső udvarán

Január közepétől új elemmel gazdagodott a Hagyományok Háza programkínálata. Szombatonként táncházat tartanak, ahol több hónapon keresztül tanítják egy-egy tájegység táncait, dalait.

Hagyományok Háza, 2019. február 14.


Torna helyett néptánc kellene az iskolába – a Góbé a Mandinernek

...Számunkra szórakozás a népzene, táncházakban, folkkocsmákban múlatjuk az időt, az ott ért hatásokból dolgozunk. Ha ott egy nóta benyilal, ezt az érzést kreatív utómunkával megpróbáljuk beépíteni a koncertmegjelenésünkbe.

Mandiner, 2019. február 14.


Népviseletes bált rendeztünk Mezőkeszüben - a Kolozsvári Rádió riportja

A budapesti Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatának tizedik évadában az erdélyi Mezőség négy települését láttuk vendégül. A sorozat záróeseményeként népviseletes batyusbált rendeztünk Mezőkeszüben, a református egyházközösséggel együttműködésben.

Polgárok Háza, 2019. február 13.


Népzenészektől volt hangos Tihany

Harmadik alkalommal rendezték meg a téli Tihanyi Bourdon Zenei Hétvégét Tihanyban a Művésztelepen, ahol az ország számos pontjáról érkeztek népzenészek, népi zenekedvelők, szólóhangszeresek, énekesek.

Veszprém On-Line, 2019. február 13.


Néptáncművészeti, táncoktatói alapképzést indít a Sapientia–EMTE Kolozsváron

Táncművészeti, táncoktatói egyetemi alapképzést indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári kara a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a budapesti Hagyományok Házával együttműködve – jelentették be az intézményvezetők egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón.

Krónika, 2019. február 12.


Itt a Folklór Filmklub!

Néprajzi dokumentumfilm-sorozatokat, és a Kárpát-medencei népi kultúrával foglalkozó filmeket nézhetünk a Budai Vigadó felújított épületében, köztük olyan klasszikusokat, mint Sára Sándor Cigányok c. alapművét.

KultúrPart, 2019. február 12.


Legyetek részesei a Hagyományok Háza most megújuló nemzetközi zenei portfóliójának!
A Pályázat határideje 2019. február 28

A portfóliós tevékenység célja, hogy az autentikus Kárpát-medencei népzene és az annak elmélyült ismeretén alapuló feldolgozott népzene értékeit a nemzetközi kulturális színtéren is megismertessük és megszerettessük, és a hazai népzenei előadók számára határon túl is megjelenési lehetőségeket teremtsünk.

Hagyományok Háza, 2019. február 12.


Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?

Fidelio, 2019. február 11.


Ördögi éjszaka volt
Nyíracsád

Fergeteges hangulat jellemezte az Eördögh Forgó Néptáncegyüttes jótékonysági bálját.

Hajdú Online, 2019. február 10.


Köszönjük a már beérkezett adományokat!

Eddig 60 támogatótól összesen 419.000 Ft-ot kaptunk.
Támogatóink: Bákonyi János, Gabriela Ballová, Bárkányi József, Bátki Károly és Zsuzsa, Becker Tibor, Biró Domokos Botond, Bíró Károlyné, Bódi Viktória, Borbély Ágnes, Both Vilmos, Cincér Bt, Cseh János, Csenki Zalán, Csík Zoltán Gyula, Deáky Péter, Dézsi Tünde, Dialekton Népzenei Kiadó, Donka Gabriella Erzsébet, Fazekas Balázs, Gömböcz Róbert, Gyöngyösi Imre, Hajas Péter, Hardi Géza, Henics Tamás, Hódsági-Molnár János, Horváth Emese, Kánnár Antal, Kathi Annamária, Kissné Kegyes Csilla, Kopányi Sándor, Koren Tamás, Kovács Zoltán, Kozma Attila, Langer Zsuzsa, Nagy Zoltán, Magyar Kálmán és Judith, Molnár Bence, Dr. Németh-Csóka Mihály, Paller Gábor, Prokop Gábor Csaba, dr. Pénzes Dezső, Sallay Imre és Mária, Schmidt Orsolya, Markus Schmitz, Dr. Solymári Béla, Suzuki Jin, Szabó Karolina, Szalkai József, Szalai István, Szél István, Williams Szombat, Trenka Ervin, Tóth Sára, Váradi Lilla, Veres József Pál, Vitószkiné Szerencsi Szilvia, Dr. Zwillinger András.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2019. február 10.


Éltető hagyomány

Igazán csinos, dobronyi népviseletbe öltözött lányok, fess fiatalemberek gyülekeztek a Nagydobronyi Magyar Népművészeti Tanoda épületében február 2-án. Aztán az idősebb korosztály képviselői is megjöttek. Lassan a Kokas Banda is hangolni kezdett, hogy aztán egy igazán vidám, régi falusi bálok hangulatát idéző mulatság vegye kezdetét.

Kárpátinfo, 2019. február 9.


Magyar népi ének tanfolyam Füleken

Népdalénekléssel rendszeresen foglakozó 8-15 év közötti fiatalok jelentkezését várja a Hagyományok Háza Hálózat.

Bumm.sk, 2019. február 8.


A néptánc és népművészet helye napjainkban

Többek között ezt a témát boncolgatta a Léván megtartott nemzetközi néptánc-konferencia. A Lévai Regionális Művelődési Központ február 7-én és 8-án neves magyarországi és szlovákiai szakemberek részvételével rendezte meg ötödik szakmai értekezletét.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. február 8.


Kiskőszegen is sikeres volt a táncház-program

A pécsi Tenkes zenekar a HMDK kiskőszegi alapszervezetével közreműködve Baranyától Baranyáig című programja keretében, a Csoóri Sándor Alap támogatásával táncházat tartott Kiskőszegen, ahol zsúfolásig megtelt múlt szombaton a Duna-parti település kultúrotthona a népi tánc iránt érdeklődőkkel, akik késő éjszakáig ropták a különböző tájegységek táncait.

Képesújság, 2019. február 7.


I Dance Hungary: magyar néptánc külföldieknek

A Start Plusz vendégei Karlócai Orsolya ügyvezető, Magyarország Barátai Alapítvány és Rosonczy-Kovács Mihály, Junoir Príma Díjas népzenész, az I Dance Hungary ötletgazdája.

ATV, 2019. február 7.


Sokácokkal indult, erdélyi zenészekkel folytatódik az Agora táncházsorozata

Éppen öt esztendeje annak, hogy az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ és a Szökős Néptáncegyüttes szervezésében újjáéledt a táncházas hagyomány a vasi megyeszékhelyen. Ez idő alatt a hazai népzenei és néptáncélet kiválóságai, s a még működő erdélyi cigánybandák muzsikusai is megfordultak Szombathelyen. A nemrég indult 2019-es program pedig hasonló sokszínűséget ígér.

Vaskarika, 2019. február 6.


Sebő Ferenc: lelkeket foltoz a népzene

...Sebő Ferenc szerint a népzene jelenleg sokkal jobb helyzetben van, mint bármikor. – Ha valamit sikertörténetnek lehet nevezni az elmúlt 40–50 évben, akkor az a népzene elterjedése a fiatalok körében –

Sonline, 2019. február 6.


Mesterek Visáról
Mezőségi néptánckurzus február 9-én

A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az ez évi első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja

Folkrádió, 2019. február 5.


Zenei és lelki ajándék, amit másoknak átadok

Arra voltam kíváncsi, hogy mi a helyzet a „másik oldalon”: hogyan viszonyulnak református énekeinkhez a népzenei körökben. Nagyon tartottam saját kollégáimtól. Ők a táncházmozgalom hajtómotorjai, autentikus népzenei körökben forognak. Nagyon megdöbbentett, hogy éppen ők voltak, akiket fellelkesített a munkásságom.

Parókia, 2019. február 5.


Ne vesszen el Martin György tudása!

Dr. Martin György még nyugodtan élhetne, csak 85 éves lenne. Nagyon korán 1983-ban, október 31-én, fiatalon, 51 évesen vesztettük el. Sajnos azóta senki sem tudta pótolni. Németh György 2017-es írása.

Folkrádió, 2019. február 5.


Ötven év a művészetben
Sárospatak

A magyar kultúra napját Sárospatakon is megünnepelték az Újbástya Rendezvénycentrumban. Ez alkalommal a város által adományozott díjakat is átadták, amelynek keretében Ködöböcz József-díj elismerésben részesült dr. Muha Miklós, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

BAON, 2019. február 4.


Pál István, az utolsó nógrádi dudás

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik. A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

aTEMPO.sk, 2019. február 3.


A kultúra – híd
Kijevben tartott magyar táncházat a Sodró

A 2014-ben megalakult Sodró együttes, valamint Váradi Enikő és Jakab István táncosok hat évvel ezelőtt kezdték népszerűsíteni a magyar népzenét és néptáncot az Ungváron tanuló magyar diákok körében. Azóta anyaországi támogatásnak köszönhetően a megye több településére eljutottak, évente 50 táncházat és folkkocsmát tartanak, nemrég Kijevben is megtartották az első táncházukat, ahol a vártnál is többen ropták velük a magyar néptáncokat.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. február 2.


Az utolsó nógrádi dudás
Hommáge à Pál István

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik. A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

Hagyományok Háza, 2019. február 2.