Folkrádió

Tallózó

Néptánc és téltemetés
Hajdúnánás

A hetedik Országos Csoportos Néptánc Tanulmányi Verseny Észak- és Dél-alföldi területi válogatóját rendezték meg a hétvégén Hajdúnánáson. Az eseményre közel kétszáz néptáncos gyermek érkezett többek között Szegedről, Debrecenből, Gyuláról, Nyíregyházáról és Jászberényből.

Hajdú Online, 2019. február 28.


Kelemen László: „Az a célunk, hogy mindenki táncélménnyel térjen haza”

Új elemmel gazdagodott a Hagyományok Háza programkínálata, hiszen január közepétől minden szombaton táncházakkal várják az érdeklődőket az intézmény felújított közösségi terében, az Átriumban. A kezdeményezés fontosságáról és a közelgő programokról kérdeztük Kelemen László főigazgatót.

Papageno, 2019. február 28.


OTP Bank Táncház Díj
Felhívás felterjesztésre

2019-ben olyan Magyarországon élő táncos egyéniségeket, táncospárokat és Magyarországon működő, legalább 10 éves múltra visszatekintő felnőtt táncegyütteseket (illetve azokat működtető egyesületeket, alapítványokat) lehet az OTP Bank Táncház Díjra jelölni, akiknek aktív szakmai tevékenysége a táncházmozgalomhoz kötődik.

Táncház Egyesület, 2019. február 28.


Ma kezdődik a mohácsi busójárás

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át rekordszámú, 1600 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban.

MTI, 2019. február 28.


Moldvai parasztzenész nyűgözte le a bostoni Berklee kutatóit és hallgatóit

Hodorog András moldvai csángó furulyás a világ egyik legfontosabb zenekutató intézetébe kapott meghívást, ahol variábilis játékával és Salamon Soma hozzá kapcsolódó magyarázataival új perspektívákat nyitott a Berklee School of Music hallgatói és oktatói előtt.

Fidelio, 2019. február 27.


Halmos Bélára emlékeztek a párizsi magyar intézetben

Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenészre, népzenekutatóra, Gyula város díszpolgárára emlékeztek szombaton este a Párizsi Magyar Kulturális Intézetben. Az érdeklődök megtöltötték a programnak helyet adó termet, és a műsor végén a francia közönség vastapssal fejezte ki elismerését.

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. február 27.


Szól a Fülemüle! V. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató

A 7 és 16 év közötti hagyományápoló hangszeres szólisták, hangszer együttesek, szólótáncosok és néptáncegyüttesek jelentkezését várjuk legkésőbb 2019. március 15-ig.

Kárpátinfo, 2019. február 27.


Télűzés fánkkal, forró teával Ózdon

Farsangi felvonulással várták a tavaszt, rengeteg fiatal és felnőtt űzte el a telet Ózdon.

Borsod Online, 2019. február 27.


Vajdaszentiványi anyaggal folytatódik Virágvölgyi Márta Mesterkurzusa

Virágvölgyi Márta és muzsikustársai március 2-án, szombaton 10-től mesterkurzusra várják a tanulni vágyó vonósokat, énekeseket az Óbudai Népzenei Iskolába. Az aktuális tananyag Vajdaszentivány lesz. Tanárok: Virágvölgyi Márta - hegedű, Havasréti Pál - gardon, bőgő, Fekete Antal Puma - brácsa, Tintér Gabriella - ének.
A program ingyenes, várnak mindenkit szeretettel!

2019. február 27.


Népzenész minitábor és szakmai nap vonósoknak

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza a vonós hangszereken játszó népzenészeknek szervez szakmai továbbképzést 2019. május 18-19-én Székesfehérváron, a Dűvő zenekar közreműködésével.

Fejér Megyei Művelődési Központ, 2019. február 26.


Fonó Klub indult Krakkóban

Fonó Klub indult Krakkóban, ezzel a budai zeneház megkezdte külföldi hálózatának kiépítését. A lengyelországi városban szakmai konferencia, író-olvasó találkozó, koncertek és táncház kísérte a hétvégi eseményt.

MTI, 2019. február 26.


Vizitelés – Látogatóban
Újraindul az erdélyi szórványprogram

A Látogatóban program előző évi sikeres lezárása után idén ismét elkezdődik a Hagyományok Háza erdélyi hálózatának néptánc-rendezvénysorozata. Ezúttal harminc helyszínen szerveznek találkozót.

Hagyományok Háza, 2019. február 26.


Kísérlet hagyományőrzésre

Arra gondolván, hogy feljöhet még a népdal csillaga, az Élő Székelyföld Munkacsoport kosaras bált szervezett szombat este az atyhai kultúrotthonban.

Élő Székelyföld, 2019. február 25.


Báloztak a cigándi néptáncosok

A cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai nem csupán a próbákon és a színpadon vannak együtt szívesen.

Borsod Online, 2019. február 25.


Népdalaink, táncaink kavalkádja sodorja magával a lelket

Április 5-7. között harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt.

Sonline, 2019. február 25.


Megnyílt a krakkói Fonó Klub

A Magyar Örökség, Prima Primissima és többszörös Magyar Brands díjas, valamint a rangos nemzetközi Womex Top Label díjjal többször is elismert Fonó február 23-án, krakkói indulásával kezdte meg külföldi klubhálózatának kiépítését.

Papageno, 2019. február 25.


Ifjak és örökifjak a jubileumra
Püspökladány

Kiállítással és legalább 100 táncos produkciójával készülnek a Tádé együttes néptáncosai a jubileumra.

Hajdú Online, 2019. február 25.


Miért van szükség néptáncművészeti szakra Erdélyben?

„Táncolni mindenki tud, szokták mondani, ami sajnos nem igaz, főleg most a 21. században tömegesen nem tudnak már táncolni az emberek” – vallja Könczei Csongor néprajzkutató. A Sapientia EMTE kolozsvári karán induló néptáncművészeti szak megbízott felelősét az erdélyi néptáncoktatás helyzetéről és a szak elindítása mögött húzódó motivációról is kérdeztük. Beszélgetésünkből kiderül az is: a felvételt nyert fiatalok messze nem csak néptáncot fognak tanulni, ám azért lesz erre kihegyezve a képzés, mert jelenleg erre van igény.

Maszol, 2019. február 25.


Akiből csak úgy áradt a zene

A Kossuth-díjjal is kitüntetett Vujicsics Együttes, amely sok magyar emberrel is megszeretette a délszláv népzenét, nem a vezetőjéről kapta a nevét, sőt nincs is ilyen nevű tagja. A nevük Vujicsics Tihamérnak állít emléket, aki sokoldalú, színes személyisége volt a zenei életnek, és akinek korai halála fájó űrt hagyott maga után. Bármilyen műfajban otthon volt akár zeneszerzőként, akár hangszeres előadóként, a létező összes módon igyekezett örömet okozni a zenéjével.

Origo, 2019. február 24.


Felhangolva: a Sodró együttes

Váradi Enikő, Jakab István, Szalontai Richárd, Galgóczy Martin, Tóth Sándor, Fekete Krisztián és Halász Bertalan egy olyan csapatot alkotnak, mely ismert és kedvelt Kárpátalja-szerte, és azon túl. Ahol megjelennek, jó hangulatot teremtenek, s ehhez nem kell más, csak néhány hangszer, valamint két pár tánchoz alkalmas cipő. Eleinte név nélkül szerveztek táncházat, de mióta megvolt a keresztelő, azóta Sodró együttesként szerettetik meg a néptáncot és népzenét mindenkivel, aki hallja és látja fellépésüket.

Kárpátalja.ma, 2019. február 24.


Még Kodály is felmentette a népzeneórák alól

Tengerészkapitány akart lenni, de végül magával ragadta Bartók Béla és Kodály Zoltán szellemisége, a zene és a népzene szeretete. Kórusműveket, balladákat, sőt, filmzenét is szerzett – ki ne ismerné tőle A Tenkes kapitánya főcím zenéjét? Kilencven éve született Vujicsics Tihamér.

hirado.hu, 2019. február 23.


Fekete Bori: „Nem akartam megfelelni, engem tükröz ez az album”

Fekete Bori neve nem ismeretlen az egri közönség előtt: bár az énekesnő már csak hazajár a megyeszékhelyre, nem volt kérdés, hogy első szólólemezét itt mutatja be. Beszélgetésünk során elárulta: már körvonalazódik a következő album.

HEOL – a Heves megyei hírportál, 2019. február 23.


Vajdasági napot tartanak a Budai Vigadóban

A Vajdaság kulturális értékeit mutatja be március 9-én a Hagyományok Háza tematikus napja, amelyen tánctanítás, mesemondás, népzenei koncert és gasztronómiai bemutató is várja az érdeklődőket a felújított Budai Vigadóban.

MTI, 2019. február 23.


Több mint ezer népzenész és néptáncos mutatkozik be az idei Néptáncantológián

Magyarország különböző pontjairól és a határon túlról érkező több mint ezer néptáncos és népzenész mutatkozik be az idei Néptáncantológián március 2-án a Budapesti Operettszínházban.

MTI, 2019. február 23.


Gyakornoki pályázat

Az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően van március-áprilisra a Folknaptár tartalmi bővítésére bruttó 228.000 Ft-unk. Keressük a legalkalmasabb embert erre a feladatra. Jelentkezési határidő: 2019. február 28.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2019. február 22.


A határtalanság megtapasztalása

2019. február 18-án a temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület legnagyobb csoportja, az Eszterlánc Néptáncegyüttes a Szegedi Nemzeti Színház színpadán léphetett fel a Szeged Néptáncegyüttessel és a Duna Művészegyüttessel.

Petőfi program, 2019. február 21.


Vajdasági napot tartanak a Hagyományok Házában
2019 március 9-én

A Hagyományok Háza a tavalyi év végén a Muravidék bemutatkozásával indította útjára Tematikus napok című rendezvénysorozatát. Ennek folytatásaként március 9-én a felújított Budai Vigadóban rendezik meg a Vajdasági napot, ahol a Délvidék gazdag kulturális értékeit, nyelvi, etnikai sokszínűségét ismerheti majd meg a nagyközönség.

Folkrádió, 2019. február 21.


Kalotaszegi alapok a Somló Banda muzsikájára

A harmadik középiskolás táncházon remek volt a hangulat, a résztvevők a Somló Banda talp alá való zenéjére a kalotaszegi néptánc alapjaival ismerkedtek.

Veszprém On-Line, 2019. február 20.


Régen a falu, a társadalom rendezte el a házasságokat

Hatvanadik házassági évfordulóját ünnepli idén Szabadi Mihály Csokonai- és Bessenyei-díjas koreográfus és felesége, Szabadi Mihályné Dóra. A Házasság Hete alkalmából a falusi házasodási szokásokról tartottak előadást Szekszárdon.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2019. február 19.


Milyen népzenét oktatni Felvidéken? - beszélgetés Gelencsér Jánossal

A salgótarjáni Gelencsér János (27) fiatalkora ellenére jelentős zenei pályát futott be: az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola népi hegedű-, brácsa-, nagybőgő- és cimbalomtanára, valamint a Dobroda zenekar prímása és vezetője. A felvidéki hangszeres népzeneoktatásban is tevékenyen vesz részt.

atempo.sk, 2019. február 18.


Szombaton tartják a Csángó Bált a Millenáris parkban

Szombaton lesz a huszonharmadik Csángó Bál a budapesti Millenáris parkban, ahol bepillantást nyújtanak a csángó magyar kultúrába, a nyári időszakot bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket.

Origo, 2019. február 18.


Bálanyák és első bálozók
Táncos összejövetelek Gyimesben és Gyergyóban

Hét évre tekint vissza a gyimesi Öregek bálja. A Hagyományok Háza által támogatott kezdeményezés Gyergyóban is népszerű lett, a fiatalok is felkarolták, így idén Ditróban mulattak kicsik és nagy

Folkrádió, 2019. február 15.


Táncház szombatonként a Hagyományok Háza belső udvarán

Január közepétől új elemmel gazdagodott a Hagyományok Háza programkínálata. Szombatonként táncházat tartanak, ahol több hónapon keresztül tanítják egy-egy tájegység táncait, dalait.

Hagyományok Háza, 2019. február 14.


Torna helyett néptánc kellene az iskolába – a Góbé a Mandinernek

...Számunkra szórakozás a népzene, táncházakban, folkkocsmákban múlatjuk az időt, az ott ért hatásokból dolgozunk. Ha ott egy nóta benyilal, ezt az érzést kreatív utómunkával megpróbáljuk beépíteni a koncertmegjelenésünkbe.

Mandiner, 2019. február 14.


Népviseletes bált rendeztünk Mezőkeszüben - a Kolozsvári Rádió riportja

A budapesti Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatának tizedik évadában az erdélyi Mezőség négy települését láttuk vendégül. A sorozat záróeseményeként népviseletes batyusbált rendeztünk Mezőkeszüben, a református egyházközösséggel együttműködésben.

Polgárok Háza, 2019. február 13.


Népzenészektől volt hangos Tihany

Harmadik alkalommal rendezték meg a téli Tihanyi Bourdon Zenei Hétvégét Tihanyban a Művésztelepen, ahol az ország számos pontjáról érkeztek népzenészek, népi zenekedvelők, szólóhangszeresek, énekesek.

Veszprém On-Line, 2019. február 13.


Néptáncművészeti, táncoktatói alapképzést indít a Sapientia–EMTE Kolozsváron

Táncművészeti, táncoktatói egyetemi alapképzést indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári kara a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a budapesti Hagyományok Házával együttműködve – jelentették be az intézményvezetők egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón.

Krónika, 2019. február 12.


Itt a Folklór Filmklub!

Néprajzi dokumentumfilm-sorozatokat, és a Kárpát-medencei népi kultúrával foglalkozó filmeket nézhetünk a Budai Vigadó felújított épületében, köztük olyan klasszikusokat, mint Sára Sándor Cigányok c. alapművét.

KultúrPart, 2019. február 12.


Legyetek részesei a Hagyományok Háza most megújuló nemzetközi zenei portfóliójának!
A Pályázat határideje 2019. február 28

A portfóliós tevékenység célja, hogy az autentikus Kárpát-medencei népzene és az annak elmélyült ismeretén alapuló feldolgozott népzene értékeit a nemzetközi kulturális színtéren is megismertessük és megszerettessük, és a hazai népzenei előadók számára határon túl is megjelenési lehetőségeket teremtsünk.

Hagyományok Háza, 2019. február 12.


Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?

Fidelio, 2019. február 11.


Ördögi éjszaka volt
Nyíracsád

Fergeteges hangulat jellemezte az Eördögh Forgó Néptáncegyüttes jótékonysági bálját.

Hajdú Online, 2019. február 10.


Éltető hagyomány

Igazán csinos, dobronyi népviseletbe öltözött lányok, fess fiatalemberek gyülekeztek a Nagydobronyi Magyar Népművészeti Tanoda épületében február 2-án. Aztán az idősebb korosztály képviselői is megjöttek. Lassan a Kokas Banda is hangolni kezdett, hogy aztán egy igazán vidám, régi falusi bálok hangulatát idéző mulatság vegye kezdetét.

Kárpátinfo, 2019. február 9.


Magyar népi ének tanfolyam Füleken

Népdalénekléssel rendszeresen foglakozó 8-15 év közötti fiatalok jelentkezését várja a Hagyományok Háza Hálózat.

Bumm.sk, 2019. február 8.


A néptánc és népművészet helye napjainkban

Többek között ezt a témát boncolgatta a Léván megtartott nemzetközi néptánc-konferencia. A Lévai Regionális Művelődési Központ február 7-én és 8-án neves magyarországi és szlovákiai szakemberek részvételével rendezte meg ötödik szakmai értekezletét.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. február 8.


Kiskőszegen is sikeres volt a táncház-program

A pécsi Tenkes zenekar a HMDK kiskőszegi alapszervezetével közreműködve Baranyától Baranyáig című programja keretében, a Csoóri Sándor Alap támogatásával táncházat tartott Kiskőszegen, ahol zsúfolásig megtelt múlt szombaton a Duna-parti település kultúrotthona a népi tánc iránt érdeklődőkkel, akik késő éjszakáig ropták a különböző tájegységek táncait.

Képesújság, 2019. február 7.


I Dance Hungary: magyar néptánc külföldieknek

A Start Plusz vendégei Karlócai Orsolya ügyvezető, Magyarország Barátai Alapítvány és Rosonczy-Kovács Mihály, Junoir Príma Díjas népzenész, az I Dance Hungary ötletgazdája.

atv, 2019. február 7.


Sokácokkal indult, erdélyi zenészekkel folytatódik az Agora táncházsorozata

Éppen öt esztendeje annak, hogy az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ és a Szökős Néptáncegyüttes szervezésében újjáéledt a táncházas hagyomány a vasi megyeszékhelyen. Ez idő alatt a hazai népzenei és néptáncélet kiválóságai, s a még működő erdélyi cigánybandák muzsikusai is megfordultak Szombathelyen. A nemrég indult 2019-es program pedig hasonló sokszínűséget ígér.

Vaskarika, 2019. február 6.


Sebő Ferenc: lelkeket foltoz a népzene

...Sebő Ferenc szerint a népzene jelenleg sokkal jobb helyzetben van, mint bármikor. – Ha valamit sikertörténetnek lehet nevezni az elmúlt 40–50 évben, akkor az a népzene elterjedése a fiatalok körében –

Sonline, 2019. február 6.


Mesterek Visáról
Mezőségi néptánckurzus február 9-én

A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az ez évi első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja

Folkrádió, 2019. február 5.


Zenei és lelki ajándék, amit másoknak átadok

Arra voltam kíváncsi, hogy mi a helyzet a „másik oldalon”: hogyan viszonyulnak református énekeinkhez a népzenei körökben. Nagyon tartottam saját kollégáimtól. Ők a táncházmozgalom hajtómotorjai, autentikus népzenei körökben forognak. Nagyon megdöbbentett, hogy éppen ők voltak, akiket fellelkesített a munkásságom.

Parókia, 2019. február 5.


Ne vesszen el Martin György tudása!

Dr. Martin György még nyugodtan élhetne, csak 85 éves lenne. Nagyon korán 1983-ban, október 31-én, fiatalon, 51 évesen vesztettük el. Sajnos azóta senki sem tudta pótolni. Németh György 2017-es írása.

Folkrádió, 2019. február 5.


Mindig énekeltem

Györfi Erzsébet, a Barozda együttes énekese, az erdélyi táncházasok Erzsikéje. Egyedi hangját – az egykori bakelit lemezek mellett – archívumunkban is számos felvétel őrzi.

Magyaradás, 2019. február 4.


Ötven év a művészetben
Sárospatak

A magyar kultúra napját Sárospatakon is megünnepelték az Újbástya Rendezvénycentrumban. Ez alkalommal a város által adományozott díjakat is átadták, amelynek keretében Ködöböcz József-díj elismerésben részesült dr. Muha Miklós, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

Baon, 2019. február 4.


Pál István, az utolsó nógrádi dudás

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik. A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

atempo.sk, 2019. február 3.


A kultúra – híd
Kijevben tartott magyar táncházat a Sodró

A 2014-ben megalakult Sodró együttes, valamint Váradi Enikő és Jakab István táncosok hat évvel ezelőtt kezdték népszerűsíteni a magyar népzenét és néptáncot az Ungváron tanuló magyar diákok körében. Azóta anyaországi támogatásnak köszönhetően a megye több településére eljutottak, évente 50 táncházat és folkkocsmát tartanak, nemrég Kijevben is megtartották az első táncházukat, ahol a vártnál is többen ropták velük a magyar néptáncokat.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. február 2.


Az utolsó nógrádi dudás
Hommáge à Pál István

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik. A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

Hagyományok Háza, 2019. február 2.