Folkrádió

Tallózó

A néptáncról soha nem lehet leszokni

Farkas Éva koreográfusnak hiányoznak a próbák, de már van új szenvedélye. A néptánctól való visszavonulásának konkrét okairól hallgat a nyilvánosság előtt.

Baon, 2019. március 31.


Élete része a tánc

Büszke lövétei gyökereire, megkérdőjelezhetetlenül hozzá tartozik a népviselet és a bajusz. Gábos Endre huszonhat éve a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. Vele beszélgettem.

Liget.ro, 2019. március 29.


Táncház Díj és Táncház Érme átadása

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2019-ben az OTP Bank Táncház Díjat Radák János néptáncos, táncoktató, koreográfus kapja.

Érmet kapnak még:
Benkő András zenész, kobzos énekmondó
Halász László zenész, a KOLO együttes vezetője
Halmos Attila prímás, énekes
Rőmer Judit népzenész, etnográfus
Salamon Beáta népzenész, népi hegedűtanár

Táncház Egyesület, 2019. március 29.


Pályázat népzenei videóklip készítésére

Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Picture Lock Filmstúdió közös felhívása.
A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 30. éjfél.

Folkrádió, 2019. március 29.


Kis Kidéből nékem el kell menni…
Járdányi Pál, a népzenekutató

Dr. Fehér Anikó előbbi fő- és alcímmel írt könyve, Járdányi Pálnak állít emléket, méltatja rövid életének hihetetlenül gazdag munkásságát. Ezzel kicsit előkészítve a nagy tudós, következő esztendőben bekövetkező 100 éves születési évfordulóját.

Parlando, 2019. március 29.


A népzene és a néptánc összekötő ereje

Várdaróc és Kiskőszeg után múlt szombaton Csúzán került sor a Tenkes táncházra. Zsúfolásig megtelt most is a kultúrotthon, több településről is érkeztek néptánckedvelők, akikhez a pécsi táncházlátogatók is csatlakoztak.

Képesújság, 2019. március 28.


Dr. Fehér Anikó: Valami nagyon tiszta, friss levegő…
A népzene megjelenése Bárdos Lajos zenei elemző írásaiban

A népzene megjelenése Bárdos Lajos zenei elemző írásaiban Bárdos Lajos (1899-1986) munkásságának jelentős része kapcsolódik a magyar népzenéhez. Vonatkozik ez műveire, de ismeretterjesztő és tudományos írásaira is. Születésének 120. évfordulójához közeledve írásomban ezeket a gyökereket tárom fel.

Parlando, 2019. március 28.


Családias közegbe csöppentem
Beszélgetés Fábián Mónika Petőfi ösztöndíjas néptáncoktatóval

Népzene- és néptáncoktatás zajlott a napokban a csernakeresztúri magyar iskolában. A szegedi és budapesti zenészek Fábián Mónika Petőfi ösztöndíjas meghívására érkeztek a bukovinai székelyek lakta dél-erdélyi faluba, ahol több évtizede Hagyományőrző Egyesület keretében ápolják népi kultúránk kincseit.

Nyugati Jelen, 2019. március 27.


Népzene kicsiknek
Berettyóújfalu

A nemzetközi népzenei versenyen kétszáznegyven gyermek hatvanhat produkciót mutatott be.

Hajdú Online, 2019. március 27.


Mesterdalnokok Beregszászon
Magyar iskolások népdalversenye

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont március 23-án az Általmennék én a Tiszán népdaléneklési versenynek. A megmérettetésen 47 szólóénekes és 19 énekegyüttes vett részt.

Hagyományok Háza, 2019. március 26.


Elértük a kitűzött célt, sőt hajszálnyival túl is léptük!

A Folknaptár megújítási költségeinek előteremtésére indított pénzgyűjtő kampányunk sikerrel járt. A célunk 1.500.000 Ft összegyűjtése volt, a Hungarikum-pályázaton nyertünk 997.000 Ft-ot, 515.000 Ft-ot pedig ti adtatok össze. Nagyon köszönjük!
Támogatóink: Bákonyi János, Gabriela Ballová, Bárkányi József, Bátki Károly és Zsuzsa, Becker Tibor, Biró Domokos Botond, Bíró Károlyné, Bódi Viktória, Bodnár Sándor, Borbély Ágnes, Both Vilmos, Brátán Vera, Cincér Bt, Cseh János, Csenki Zalán, Csík Zoltán Gyula, Deáky Péter, Dézsi Tünde, Dialekton Népzenei Kiadó, Donka Gabriella Erzsébet, Fazekas Balázs, Gömböcz Róbert, Gyöngyösi Imre, Hajas Péter, Hardi Géza, Henics Tamás, Hódsági-Molnár János, Horváth József, Horváth Emese, Kánnár Antal, Kathi Annamária, Kissné Kegyes Csilla, Kopányi Sándor, Koren Tamás, Kovács Zoltán, Kozma Attila, Langer Zsuzsa, Lukács Rocker Zsolt, Magyar Kálmán és Judith, Dr. Milisits Éva, Molnár Bence, Nagy Róbert, Nagy Zoltán, Dr. Németh-Csóka Mihály, Paller Gábor, Prokop Gábor Csaba, dr. Pénzes Dezső, Sallay Imre és Mária, Schmidt Orsolya, Schmidt Péter, Markus Schmitz, Dr. Solymári Béla, Suzuki Jin, Szabó Karolina, Szalkai József, Szalai István, Szaller József Ferenc, Szél István, Williams Szombat, Trenka Ervin, Tóth Sára, Váradi Lilla, Veres József Pál, Villányi Péter, Vitószkiné Szerencsi Szilvia, Dr. Zwillinger András.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2019. március 26.


Ők Is Mi Vagyunk – Mesterkéletlen hagyományőrzés Pusztinán

Úton Pusztina felé már a buszon jó volt a hangulat, a Zugtánc műkedvelő néptánccsoport tagjai kedélyesen ugratták egymást, a sütemény is gyorsan előkerült. Pedig szombat reggel 8 órakor még álmos az ember, mégis valahogy akaratlanul átragadt ránk is a néptáncosok jó kedve. Az első pillanattól kezdve kalandíze volt a dolognak, induláskor ugyanis még ők sem tudták, hogy pontosan mi vár rájuk Csángóföldön, csak annyit, hogy meghívták őket és táncolni fognak.

Hargita Népe, 2019. március 25.


Családmodell és gyermekvállalás a magyar népmesékben

Bejárva a Kárpát-medencét, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület szervezésében érkező Hadnagy Jolán óvónő az Al-Duna székely magyar közösségeiben, Székelykevén, Kevevárán és Hertelendyfalván is megtartotta a Családmodell és gyermekvállalás a magyar népmesékben című tematikus előadását.

Hét Nap, 2019. március 24.


300 néptáncos lépett fel a Viharsarki Vigadalmon a Csabagyöngyében

A Tabán Néptánc Egyesület ismét megrendezte a Viharsarki Vigadalmat. Az idei találkozóra mintegy 300 néptáncos érkezett Békéscsabára. A házigazda mellett utánpótlásuk, a Kistabán táncosai is felléptek a rendezvénynek helyet adó Csabagyöngye Kulturális Központban.

Behir – Békés Megyei Hírportál, 2019. március 24.


Felhívás Halmos Béla-díjra és –emlékéremre való jelölésre

A IV. Táncház Napján rendezett gálán adták át először a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

Hagyományok Háza, 2019. március 24.


Tiszta forrás – Pályázat határon túli táborban való részvételre
Jelentkezési határidő: 2019. április 23.

A három intézményből álló konzorcium, melynek tagjai a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a kulturális kapcsolatok bővítését, a szakmai tudásbővítés elősegítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul. Hosszú távú, határon átívelő együttműködések kialakítása érdekében jelentkezési lehetőséget hirdet néptánctáborokban való részvételre 2019 nyarán.

Hagyományok Háza, 2019. március 22.


Emlékezés Borbély Joli nénire

Borbély Jolán 1928-ban született, Hajdúszoboszlón. Debreceni gimnazistaként ismerkedett meg a népi írók megrázó társadalmi helyzetről beszámoló szociográfiáival és vált azok szellemi rabjává.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. március 22.


Nagy és összetartó család

Mátészalka – Magyarként méltán lehetünk büszkék a ritka kincsünkre, a néptáncunkra. A városi sportcsarnokot teljesen megtöltve, a napokban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Szatmár Táncegyüttes.

SZON, 2019. március 21.


Gyászolunk
Iglói Éva (1945-2019)

Egy törékeny asszony sírja mellett állunk! Egy asszonyt kísérünk utolsó útjára, aki anyánk volt, tanítónk, barátunk, kollégánk.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2019. március 20.


Régiós Szólótáncverseny
Székesfehérvár

Ismét táncos jókedvvel telik meg a Malom utcai Táncház március 23-án, szombaton: immár hetedik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Táncegyesület a Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, amelyen a közép-dunántúli régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoportjainak táncosai mutatkoznak be négy korcsoportban, egyéni és páros kategóriában. A megmérettetésre 68 produkció, 103 táncos jelentkezett.

szekesfehervar.hu, 2019. március 20.


Kézművesek és néptáncosok mutatkoznak be egymásnak

Három napig a népművészeté a főszerep Békéscsabán. A megyeszékhely ezúttal a Hagyományok Háza Hálózati Konferenciának ad otthont, ahová a Kárpát-medence minden részéről érkeztek kézművesek és néptáncosok azzal a céllal, hogy megismerjék és fejleszthessék egymás tudását

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. március 19.


A szakma üdvözli a kezdeményezést

Négy megye tizenhét táncegyütteséből, műhelyéből összesen 126 gyermek vett részt a hétvégi Dél-dunántúli Regionális Gyermek Szólótánc Versenyen.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2019. március 19.


Áprilisban megújul a Folknaptár

Támogatóinknak köszönhetően bele tudtunk vágni a Folknaptár teljes átalakításába. A munka jól halad, reméljük, hamarosan bemutathatjuk az eredményt és szeretni, használni fogjátok.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2019. március 18.


Európa kapkod az identitása után, mi megőriztük azt – Sebő Ferenc a Mandinernek

„Egész Európa liheg és kapkod, hogy van-e identitása, mi viszont sok szép dolgot megőriztünk az európai identitásalakító anyagokból” – mondja Sebő Ferenc a Mandinernek. A táncházmozgalom egyik atyjaként ismert énekes, dalszerző, népzenekutató, a Felszállott a páva zsűrijének elnöke a néptánc jövőjéről, a hagyomány megtartásáról, a magyar táncház európai hatásairól és a Páváról is beszélt nekünk. Mint mondja: „Sikeres ez a negyven év: nem tudom, a gazdaság vagy a politika területén sikerült-e ennyi eredményt összehozni, mint nekünk a táncházmozgalommal”. Nagyinterjúnk.

Mandiner, 2019. március 17.


Táncház Akadémia: „Maros menti szerbek értékei nyomán
Jelentkezési határidő: március 22-ig

A Táncház Egyesület a korábbi táncházvezető tanfolyamok sikerére alapozva „Táncház Akadémia címen indít új programsorozatot, amelynek első eseménye a Maros mentén élő szerbek kultúráját mutatja be gyakorlati és elméleti előadások formájában.

Táncház Egyesület, 2019. március 14.


Mesélő szakmák
Népmese és Kézműves Szakmai Napok Visken

A Hagyományok Háza Kárpátaljai Hálózata tanfolyamot hirdet óvodapedagógusoknak, alsó tagozatos tanítóknak és pedagógusoknak. A rendezvénysorozatra március 18-áig lehet jelentkezni az egész Kárpát-medencéből.

Hagyományok Háza, 2019. március 14.


1% adóból 100% népzene

A Folkrádiót egy kis csapat működteti önkéntes munkában, tehát munkabérekre nem költünk, de így is minimálisan 1 millió forintba kerül évente a rádió fenntartása. Ezt kell összekalapoznunk, hogy ne hallgasson el az egyetlen, csak népzenét sugárzó magyar rádió. Egy átlagos 1%-os felajánlás 4000 Ft. Ez bőven fedezi a Folkrádió 1 napi költségeit. Sokan azt gondolják, hogy olyan kevés a fizetésük, hogy az adó 1%-ot nem érdemes felajánlaniuk. Ez nem igaz! Sok kicsi sokra megy!

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2019. március 14.


Gyarapítják a Bartina-örökséget

Örökség Pedagógiai Díjban részesült Nyemcsokné Kárpáti Katalin és Nyemcsok Pál. A Bartina Néptánc Egyesület két oktatója nemcsak a csapat két közkedvelt személyisége, hanem az ifjú nemzedékek olyan felkészítői, akik a tánctudás mellett a tánc szeretetét és az abból következő erényeket is átplántálják a fiatalokba.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2019. március 13.


Táncház Akadémia: „Maros menti szerbek értékei nyomán
2019. március 31., 10-16 óráig

A Táncház Egyesület a korábbi táncházvezető tanfolyamok sikerére alapozva „Táncház Akadémia címen indít új programsorozatot, amelynek első eseménye a Maros mentén élő szerbek kultúráját mutatja be gyakorlati és elméleti előadások formájában.

Táncház Egyesület, 2019. március 13.


Kupuszinától Hertelendyfalváig
Vajdasági nap a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza Corvin téri székházában március 9-én egész napos programmal mutatkozott be a Vajdaság. A tematikus napra hatvanegyen érkeztek Délvidékről, s hozzájuk csatlakoztak a fővárosban élő elszármazottak is.

Hagyományok Háza, 2019. március 13.


Kallós Zoltán pátriájában
Három nap a válaszúti oktatóműhelyben

A Hagyományok Háza Hálózat Erdély és a Kallós Zoltán Alapítvány összefogásával szervezett Mezőségi Kézműves Műhely első foglalkozását a március 8-ai hétvégén tartotta Válaszúton.

Folkrádió, 2019. március 13.


Ötödik évadját nyitotta meg a folkkocsmamozgalom Kárpátalján

A gazdag hagyományőrző kulturális programot felvonultató kárpátaljai folk­kocsmamozgalom idén március 5-én ötödik évadját nyitotta meg. A jubileumi évad kapcsán a szervezők a magyar népzenei kultúra egyik kiemelkedő zenekarát hívták meg, akik nemcsak magyar autentikus népzenével, de folk-pop feldolgozásaikkal is egyre ismertebbek.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. március 12.


Ötödik évadját nyitotta meg a folkkocsmamozgalom Kárpátalján

A gazdag hagyományőrző kulturális programot felvonultató kárpátaljai folk­kocsmamozgalom idén március 5-én ötödik évadját nyitotta meg. A jubileumi évad kapcsán a szervezők a magyar népzenei kultúra egyik kiemelkedő zenekarát hívták meg, akik nemcsak magyar autentikus népzenével, de folk-pop feldolgozásaikkal is egyre ismertebbek

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. március 12.


Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Pál István „Szalonna”

Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője március 12-én a budapesti Várkert Bazárban.

Kárpátalja.ma, 2019. március 12.


Kaposvári néptáncos siker Szekszárdon

Szombaton rendezték meg a Dél-dunántúli Regionális Gyermek Szólótánc Versenyt Szekszárdon, ahol 67 páros és 12 szólista fiú mérte össze tudását.

Sonline, 2019. március 10.


Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő
Jelentkezési határidő: 2019. március 27.

A Hagyományok Háza idén is meghirdeti népi előadó-művészeti alkotások minősíttetésére vonatkozó pályázatát, amelyre az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is lehet jelentkezni. Az elbírálás kétlépcsős, s célja a népi tárgyalkotókéhoz hasonló minőségbiztosítási rendszer bevezetése és elterjesztése.

Hagyományok Háza, 2019. március 9.


Nőnap - Két kiemelkedő női koreográfust mutat be a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba, nőnap alkalmából a sorozat márciusi programjában két női alkotó, Györgyfalvai Katalin és Nemes Szilvia műveit mutatják be vasárnap.

Hagyományok Háza, 2019. március 7.


Pontosan tudtuk, hogy titkosrendőrök vannak a táncházakban és jelentéseket írnak rólunk
Interjú Hamar Dániellel, a Muzsikás együttes bőgősével

“Nem csak az zavarta a hatalmat, hogy nem tudták kontrollálni a táncházat, hanem az is, hogy a hazai kommunistáink legfőbb irányvonala a “nemzetköziség” volt, ellentétben a többi bolsevik ország nacionalizmusával. A táncház ezzel szemben a nemzettudatot erősítette, ami előbb-utóbb elvezetett a bolsevikok számára rettegett nemzeti függetlenség tudathoz” – mondja Hamar Dániel, a Muzsikás együttes vezetője, bőgőse, akivel többek között arról beszélgettünk, hogyan születhetett meg a hatvanas-hetvenes évek ellenkultúra-környezetében a táncházmozgalom, milyen helyet foglal el a mai kulturális életben, és hogy miért fontos a faluban hagyományozódott és a városi kultúra közötti mezsgye szélesítése.

061, 2019. március 7.


Szekszárdon ismét szárnyra kapott a Cinegemadár

A „Tiszán innen, Dunán túl” Népdaléneklési Versenyen folytathatják, illetve a Szekszárdi Szüreti Napokon mutatkozhatnak be a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny legjobbjai.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2019. március 6.


A Papa is volt fiatal!

Komótosan baktatunk felfelé a pozsonyi Csemadok-székház körlépcsőjén. Reicher Gellért, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezőtitkára a második emeletre irányít bennünket, hogy a szebb napokat látott elnöki irodában elbeszélgessünk egy kávé mellett életről, munkáról, táncról, barátságokról.

Új Szó, 2019. március 5.


Népzenére hangolva

Pál István „Szalonna” és Bandája tartott népzenei foglalkozást március 4-én a Rákóczi Főiskolán. Az előadás keretében megismerhettük Kodály Zoltán Székely fonó című gyűjtését.

Kárpátinfo, 2019. március 5.


Bonchidától Bonchidáig – lemezbemutató koncert Piliscsabán

Szeretettel vár mindenkit a Piliscsabai Táncház Egyesület Ocskay Rita „Bonchidától Bonchidáig” című lemezének bemutató koncertjére 2019. március 8-án, pénteken 19 órától a Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába.

2019. március 5.


1,5 millió €-s keretösszeg a folklór tevékenységek támogatására
A pályázat benyújtási határideje 2019. március 25.

A Szlovák Művészeti Alap (FPU – Fond na podporu umenia) és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma egy rendkívüli pályázati felhívás keretében kínál támogatási lehetőséget néptánc-, éneklő- és folklórcsoportok, illetve népi zenekarok, egyéni népművészek és hagyományos kézművesek részére, melyet kihasználhatnak a kisebbségi kultúrával foglalkozó pályázók is.

Hagyományok Háza Szlovákia, 2019. március 4.


Ifjú Szivek: holnaptól szombatig 19 előadás

Mozgalmas hétnek néz elébe az Ifjú Szivek Táncszínház, 5 nap alatt 19 előadásuk lesz. Pozsonyban a Vekker Műhellyel és a Káva Kulturális Műhellyel koprodukcióban 8 alkalommal játsszák a Megtart, nemenged című táncszínházi, nevelési előadást, Komárom környékén 8 iskolában mutatják be a Határon túli nemzeti táncot és 3 Vág-Garam közi faluba látogatnak el, a Kultúralappal együttműködésben a Példafolyamat című programmal.

Új Szó, 2019. március 4.


A semmiből teremtett kultúrát

Takács András Magyar Örökség díjas „néptáncfejedelem” tiszteletére tartott portrébeszélgetésen gyűltek össze a Pozsonyi Magyar Intézetben a néptánc és a népzene kedvelői.

Új Szó, 2019. március 4.


Somogyi szokások: Farsang farka

A húshagyókeddel záródó három napban, az úgynevezett „farsang farkában” szoktak lenni a legnagyobb mulatozások. Ilyenkor a hosszú böjt előtt a farsangolók még egyszer, utoljára kitombolták magukat. Dr. Király Lajos írása a somogyi szokásokról.

Kaposvár Most, 2019. március 3.


Örökség Gyermek Néptánc Antológia Gálaműsor

Tizennyolc néptáncegyüttes lépett fel vasárnap a Vörösmarty Színházban, az Örökség Gyermek Néptánc Antológia Gálaműsorán. A gyermeknéptánc antológia műsorát a 70. születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes köszöntésével nyitották, Botos József koreográfiáját a Pulutyka néptánccsoport adta elő.

szekesfehervar.hu, 2019. március 3.


A néptánc ünnepe lesz szombaton az Operettszínházban

Ha lemaradt, a Hagyományok Házában még elcsípheti a legjobb Kárpát-medencei néptáncegyütteseket.

Mandiner, 2019. március 2.


Pályázat együttesvezető-néptáncoktató feladatkörre Lenvirág Táncegyüttesben
Jelentkezési határidő: 2019. április 15. hétfő.

A Budakalászi Lenvirág Alapítvány pályázatot hirdet együttesvezető - néptáncoktató feladatkör betöltésére a Lenvirág Táncegyüttesben, gyermek és ifjúsági korosztályok részére, 2019. szeptember 1-jei kezdéssel. Egyéni jelentkezők és összeszokott oktatópárok jelentkezését is várjuk.

Folkrádió, 2019. március 2.


Az árgyélusát! A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora egy széphistóriáról

A Hajnali- Népzene korán kelőknek című műsor március első hetét Árgyélus királyfi történetének szenteli. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogatott.

Kárpátinfo, 2019. március 1.


Páva Népi Előadó-művészeti Minősítés
Felhívás

A kérelem benyújtásának határideje:
2019. március 27., szerda 12.00 óra

Hagyományok Háza, 2019. március 1.


Köszönjük a pályázatokat

Lezárult a gyakornoki pályázatunk jelentkezési időszaka. Számunkra most jön a neheze, valahogy ki kell választanunk egy embert a sok jó jelentkező közül. Biztos eltart pár napig a döntéshozás, de jövő héten írunk minden pályázónak az eredményről.

Folkrádió, 2019. március 1.